Sýry v kuchyni
Tvrdé sýry
Ohnivé meče
Libovolné množství tvrdého sýra nakrájíme na kostičky. Vložíme do mikrotenového sáčku,
v kterém máme sladkou papriku a rozetřený česnek. Sáček se
sýrem důkladně protřepeme, neprodyšně uzavřeme a uložíme do ledničky.
Před příchodem návštěvy kostičky sýra nabodneme na napichovátka ve tvaru mečů, urovnáme na podnos a servírujeme k pivu
nebo vínu.
Pikantní sýrový salát
300 g sýra eidam, 70 g sýra niva, 100 g šunkového salámu, 100 g majonézy, 100 g smetany.
Sýry a šunkový salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy a spojíme majonézou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
Smažené palačinky se sýrem
Z vajec, mouky, mléka a soli si připravíme slané těsto a upečeme tenké palačinky. Do
nich zabalíme tenké plátky sýra. Takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme
se zeleninovým salátem.
Smažený sýr po italsku
1 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce. Vymícháme hladké těsto. Plátky tvrdého
sýra namočíme nejprve jednou stranou v těstíčku, protáhneme strouhankou a stejným způsobem obalíme i druhou stranu. Smažíme
v rozpáleném tuku, podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Sýrové čtverečky se sezamem
250 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 125 g másla, 2 vejce,
sezamové semínko, sůl. Do proseté mouky dáme máslo, sýr, vejce, sůl a zpracujeme těsto. V chladu necháme půl hodiny odležet.
Těsto rozválíme a vykrajujeme čtverečky, které na plechu potřeme vejcem, sypeme sezamem a pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C.
Sýrové smaženky
1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl. Ve slupce uvařené
brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku.
Osolíme a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme na plát o tloušťce 5 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme na obdélníčky a smažíme
v horkém oleji do zlatova. Je to vhodná příloha k různým zeleninovým salátům, k pivu, vínu.
Sváteční sýrový salát
250 g sýra eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule,
1 lžička hořčice, 1 majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce,
okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami.
Necháme chvíli proležet.
Sýrový salát se žampiony
250 g sýra eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného
hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř. Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na
plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem,
citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.
Uherská roláda
Tvrdý plátkový sýr eidam, uherský salám, šunka, máslo. Na miktotenový sáček poklademe sýr,
namažeme máslem, poklademe šunkou a uherským salámem. Sáček srolujeme a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.
Ostrá sýrová roláda
Silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní),
feferonka, kapie. Sýr nahřejeme nad párou. Když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky
šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme
plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout.
Smažené sýrové kuličky
8 bílků, sůl, pepř, 250 g strouhaného sýra. Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a
velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabudou.
Pestré sýrové kuličky
300 g sýra eidam, 2 lžičky sladké papriky, lžička kari koření, mandarinky, banán, pomeranč,
jablko. Sýr nakrájíme na kostičky, papriku a kari dáme na talířek a kostky sýra v něm obalíme. Ovoce nakrájíme na dílky.
Párátky připichujeme k sýru kousky ovoce. Vytvoříme tak pestrou barevnou kombinaci.
Rolovaný sýrový řízek
Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem.
Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme.
Sýrové Ferrero rocher
400 g tvrdého strouhaného sýra, 1 měkký tavený sýr. Tvrdý sýr smícháme s měkkým sýrem, aby vznikla
hmota, ze které můžeme tvarovat kuličky. Množství rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kečup, do druhé jemně nastrouhaný a
citrónovou šťávou ochucený křen, do třetí utřený česnek. Do kousku hmoty zabalíme oloupanou mandli, tvarujeme kuličky, které
obalíme ve strouhané kokosové moučce. Před podáváním necháme vychladit.
Plněné sýrové šátečky
Rajčata rozkrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a použijeme do náplně. Kolečky prostrčíme
plátkový sýr stočený do trubičky a naplněný z každé strany různou nádivkou. 100 g brynzy rozetřeme s kouskem másla.
Polovinu ochutíme mletou červenou paprikou a dužinou z rajčat, do druhé půlky přidáme pouze sekanou petrželku.
Sýrový špíz se slaninou
300 g tvrdého sýra (gouda, eidam), 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky. Silnější
kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo
špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.
Švýcarské ražniči
200 g šunky vcelku, 150 g sýra eidam nebo ementálu, 1-2 vejce, strouhanka (nebo čerstvé rohlíky).
Šunku a sýr nakrájíme na přibližně stejně velké kostky a napichujeme je střídavě na jehlu. Obalujeme v rozšlehaných vejcích a
nastrouhaném čerstvém pečivu (je chutnější než strouhanka ze suchého pečiva, méně saje tuk). Obalování opakujeme. Smažíme
rychle v rozpáleném oleji nebo na sádle.
Sýrové kostky
250 g sýra eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů. Sýr nakrájíme na úhledné kostky,
ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříšcích. Podáváme napíchnuté na párátku
jako chuťovku k vínu.
Sýrové kornouty s kečupovým krémem
150 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 50 g kečupu, trocha soli, cukru a ušlehané šlehačky.
Tvaroh utřeme s máslem a kečupem. Osolíme, osladíme podle chuti a vmícháme šlehačku. Tence nakrájené plátky sýra eidam svineme
do kornoutu, naplníme kečupovým krémem. Na mísu narovnáme špičkami do středu, ozdobíme zelenou petrželkou.
Smažené rýžovo-sýrové kuličky
2 hrnky uvařené rýže, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, mletý pepř, sůl. Studenou uvařenou
rýži smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme. Lžící tvarujeme malé kuličky, obalíme je ve strouhance a na
rozpáleném oleji usmažíme do růžova. Podáváme s tatarskou omáčkou.
Smažená sýrová pochutka
150 g nastrouhané cihly, 150 g nastrouhané nivy, 100 g uzeného masa (uzená žebírka apod.), 3
vejce, 3 lžíce hladké mouky. Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků.
Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.
Smažené sýrové palačinky
Z vajec, mléka a soli připravíme slané těsto a upečeme tenké palačinky, do kterých zabalíme
tenké plátky sýra. Takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.
Sýrová jehla
Plátky chleba a tvrdého sýra nakrájíme na trojúhelníčky. Střídavě napichujeme na špejli.
Obalíme v hladké mouce a rozšlehaných žloutcích a rychle smažíme v rozpáleném oleji. Během smažení otáčíme.
Sýr v anglické slanině
Tvrdý sýr nakrájíme na obdélníčky, zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem.
Obalíme v trojobalu jako řízek a na tuku smažíme. Podáváme s hlávkovým salátem.
Sýrový závitek
Na plátek šunky položíme plátek sýra. Svineme, zajistíme párátkem a obalíme v těstíčku z mouky a vajec.
Smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, obalíme také v těstíčku z hladké mouky a vajec a
smažíme v rozpáleném oleji. Cibuli podáváme jako přílohu společně s bramborovými hranolky, ďábelskou, cikánskou nebo tatarskou omáčkou.
Pivní sýr
200 g tvrdého sýra, pivo podle potřeby, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Tvrdý sýr nastrouháme,
přidáme pivo a umícháme hustější pomazánku. Okořeníme, osolíme a mažeme na plátky chleba. Zapečeme v troubě. Zdobíme zeleninou a
ihned podáváme.
Smraďoch
200 g cihly, 200 g droždí, 2 vejce, 1 velká cibule, 3 velké papriky, sůl, pepř. Na 2 lžících oleje
osmažíme cibulku a přidáme rozdrobené droždí. Rozmícháme a jakmile se droždí rozpustí, nasypeme papriky nakrájené na drobné kostičky.
Stále mícháme. Až droždí začne houstnout, rozklepneme 2 vejce, osolíme a opepříme. Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Odstavíme a vmícháme
nastrouhaný sýr. Mažeme na chleby a veku.
Smažené sýrové kuličky
8 bílků, 250 g nastrouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl. Do pevně ušlehaného sněhu opatrně
vmícháme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme. Lžící nabíráme menší množství sýrové hmoty a postupně smažíme v rozpáleném oleji.
Kuličky smažením nabudou.
Šunkové řezy se sýrem
5 podlouhlých plátků šunky, 4 tenké plátky sýra, 180 g másla, sůl, Změklé máslo ušleháme do pěny,
osolíme a potřeme plátky šunky a plátky sýra. Střídavě je skládáme na sebe, vložíme mezi dvě prkénka a necháme v ledničce ztuhnout.
Krájíme na plátky.
Rychlá smradlavá omeleta
100 g sýra eidam, 1 tvarůžek, 1 vejce. Smícháme nastrouhaný sýr a strouhaný tvarůžek. Vmícháme )
vejce a rozetřeme na horkou pánev, vymazanou tukem. Omeletku opečeme po obou stranách, na talíři pokapeme kečupem.
Vajíčkový salát se sýrem a šunkou
200 g tvrdého sýra, 100 g šunky, 4 sterilované okurky, 100 g křenové majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice,
5 natvrdo uvařených vajec, mletý pepř, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s jemně nakrájenou šunkou a okurkami. Spojíme majonézou ochucenou
hořčicí a vmícháme nasekaná vejce. Osolíme, opepříme.
Sýrový salát
200 g sýra eidam, 100 g sýra niva, 1 cibule, 1 červená paprika (může být i sterilovaná), lžíce oleje,
česnek, majonéza, bílý jogurt. Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji. Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, zjemníme majonézou.
Sýr nakrájíme na kousky, přidáme orestovanou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku. Promícháme a necháme několik hodin odležet.
Sýrové koule
250 g nastrouhaného sýra, 100 g nastrouhaného měkkého salámu, 60 g másla, 1 lžička sardelové pasty,
2 nastrouhaná vejce, trocha hořčice. Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme
ve strouhaném sýru. Necháme v chladu ztuhnout.
Sýrové hranolky
Do hlubší vymazané nádoby rozložíme asi 450 g hranolků a posolíme je. 4 žloutky smícháme se 2 lžícemi
hladké mouky, 100g strouhaného sýra, trochou soli. Přidáme 100 ml mléka, 200 ml kysané smetany a sníh z bílků. Vylijeme na hranolky
a pečeme asi 15-25 min.
Sýrové tyčinky
200 g hladké mouky, 150 g 100% tuku, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 1/2 lžíce
jedlé sody. Vypracujeme těsto. Vyválíme, potřeme bílkem, posypeme různým kořením (kmín, mák, kari, paprika, gril.koření), nakrájíme
proužky a upečeme do růžova.
Sýrová roláda
300 g eidamu vaříme v mikrotenovém sáčku 15-20 minut. Vyndáme, teplé rozválíme na velký plát, potřeme
náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Krájíme na plátky. Náplň: 2 měkké sýry, 300 g salámu na
kostičky, 120 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule nakrájená najemno, sekaná petržel nebo pažitka, paprika, sůl.
Hermelín
Hermelínové karbanátky
Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 hermelíny. Osolíme, opepříme, dochutíme vegetou a přimícháme 3-5 vajec.
Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.
Naložený hermelín
3 hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle
velikosti sklenice. Hermelín nakrájíme na kousky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem.
Necháme pár dní uležet.
Hermelín v bramboráku
Hermelín se zeleným pepřem plošně rozkrojíme a obalíme v klasickém bramborákovém těstu. Smažíme
v rozpáleném tuku.
Sýrové karbanátky
2 hermelíny, 2 dl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, kmín, pepř, sůl. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši.
Vmícháme nastrouhaný hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme
karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku.
Ohnivý hermelín
Hermelín plošně rozkrojíme a obalíme v ostrém kečupu s utřeným česnekem. Potom obalíme v trojobalu a usmažíme.
Hermelín v mikrovlnce
Uvařené brambory nakrájíme, urovnáme na talíř, trochu zakápneme olejem. Hermelín rozkrojíme a řeznou
stranou položíme na brambory. Vršek potřeme kečupem nebo pikantní hořčicí. Brambory zdobíme cibulí nakrájenou na kolečka, osminkami rajčat a
zelenou petrželkou. Talíř dáme na 2 minuty do mikrovlnky na plný výkon. Po ohřátí podáváme s tatarskou omáčkou.
Plněný hermelín
Hermelín, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nastrouhaných ořechů, drcený kmín, sůl. Hermelín
rozpůlíme, opatrně vydlabeme. Měkkou část sýra smícháme s máslem, utřeným česnekem, ořechy, ochutíme kmínem a osolíme. Naplníme, spojíme a
zabalíme do alobalu. Necháme v chladu 2 dny uležet. Krájíme na dílky, párátkem spíchneme s hroznovým vínem.
Smažený hermelín v pivním těstíčku
Hermelín rozpůlíme. Ze 2 vajec, 1/2 hrnku piva a hladké mouky (podle potřeby) vymícháme těstíčko.
Osolíme, ochutíme utřeným česnekem a kořením. Plátky sýra máčíme v těstíčku a prudce osmažíme v rozpáleném tuku.
Dobře naložený hermelín
2 hermelíny, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, naložená červená paprika, grilovací koření, koření
tabasco, olej. V oleji rozmícháme grilovací koření, hermelín rozpůlíme a každé kolo potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nadrobno nakrájíme.
Na dno sklenice dáme cibuli, nakrájenou papriku, položíme kolo hermelínu a zakapeme tabascem. Položíme další vrstvu. Vrstvíme až do
konce a vždy nesmíme zapomenout zakapat tabascem. Zalijeme olejem s grilovacím kořením a láhev uzavřeme. Necháme 5 dnů v chladu uležet.
Hermelínová pomazánka
2 hermelíny, 100 g měkkého salámu, 2 vařená vejce, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 1 malá tatarská
omáčka, 1 malá majonéza, mletý pepř, sůl. Sýr, salám, vejce, cibuli a okurky pomeleme nebo jemně nakrájíme. Přidáme tatarskou omáčku,
majonézu a promícháme. Necháme v chladničce proležet.
Hermelín s tajemstvím
Hermelín rozkrojíme, mezi půlky vložíme 2 plátky šunkového salámu a mezi salám kompotovaný ananas
nakrájený na malé kousky. Obalíme 2x v trojobalu (hladká mouka, vejce, prosátá strouhanka) a usmažíme na rozpáleném tuku.
Nakládaný hermelín
Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme cibulí, nakrájeného česneku, feferonkami, dáme nové koření,
trochu soli, zakápneme olejem a nálevem z Moravanky.
Salát z hermelínu
2 hermelíny, 50 g salámu, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku,
100 g majonézy, 1 lžíce hořčice. Vychlazený hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky.
Přidáme majonézu smíchanou s hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Podle chuti okyselíme octem a necháme proležet.
Hermelínový salát s vejci
Hermelín, 150-200 g šunkového salámu, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 malá cibule, 1 majonéza, podle chuti
trochu nálevu z okurek, pepř, sůl. Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, osolíme, opepříme.
Plněný hermelín
Hermelín z jedné strany nařízneme, vnitřní část vydlabeme. Vnitřek utřeme s 1 smetanovým sýrem, 1
stroužkem česneku, lžící strouhaných ořechů, ochutíme pepřem. Naplníme hmotou a přiklopíme.
Zapečená hermelínová sluníčka
Zapékací misku silně vymažeme máslem, rozložíme rozkrájené hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme
mletou paprikou, mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra eidam. V sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce,
osolíme. Zapékáme při 100-120 °C, až vejce ztuhnou.
Hermelínové potěšení
4 krabičky hermelínu, 15 kuliček jalovce, sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného
rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje. Všechno koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké
plátky. Hermelíny rozřežeme na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek hermelínu, posypeme kořením, poklademe česnekovými plátky,
zakapeme olejem. Na poslední kolečko položíme bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.
Naložený hermelín
3 hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti
sklenice. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár
dní uležet.
Smažený žampionový hermelín
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem,
solí, mletým pepřem, přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené hermelíny trochu vydlabeme, naplníme studenou
žampiónovou směsí, přitiskneme a necháme v chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek a rychle smažíme v rozpáleném oleji.
Kulaté překvapení
2 sýry hermelín, 100 g másla, špetka soli. Nastrouhaný hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do směsi
balíme olivy, kousky ananasu, pomeranče. Obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky jsou dobré i bez náplně.
Hermelínové koule
Hermelín, 90 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, hrst sekané pažitky (petrželky). Na velmi mírném
ohni rozpustíme máslo, strouhaný hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve
studené vodě tvarujeme koule, obalujeme v sekané petrželce.
Hermelín s pepřem
2 hermelíny, 2 lžíce másla, lžička mletého pepře, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce sekaných
jader vlašských ořechů nebo mandlí, zelená petrželka. Sýry naplocho rozřízneme a opatrně vydlabeme. Vydlabaný vnitřek sýru utřeme s
máslem, pepřem, česnekem a sekanými ořechy. Naplníme půlky hermelínu, přiklopíme, vychladíme. Povrch sýru potřeme slabě máslem, posypeme
sekanou petrželkou nebo pažitkou a krájíme na dílky.
Smažený hermelín s banánem
Hermelín na plocho rozřízneme a každou půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme.
Banán nakrájíme na 1/2 cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na díly smaženého hermelínu dáme plátek dušeného banánu, lžičku
kompotovaných brusinek a podáváme s topinkami.
Šunkové závitky s hermelínem
Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka, odstavíme, přidáme strouhaný hermelín a zamícháme. Touto
nádivkou plníme plátky šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku vysmažíme. Podáváme teplé i studené.
Rozpečený hermelín
Na alobal pomazaný olejem dáme podélně rozkrojený hermelín. Klademe na něj podušené houby, nadrobno
nakrájenou šunku a cibuli, plátky rajčat. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby,
necháme chvíli odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.
Nakládaný hermelín
2 hermelíny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonka, koření dle chuti. Sýr nakrájíme nakostičky,
cibuli a česnek na jemné plátky. Sklenici střídavě plníme hermelínem, cibulí a česnekem. Zároveň prosypáváme kořením, přidáme celou
feferonku a celý pepř. Naplněnou upěchovanou sklenici zalijeme olejem, zavíčkujeme. Necháme několik dnů rozležet.
Smažený hermelín s ananasem
Hermelín rozkrojíme, na každou půlku položíme plátek šunky a drobně nakrájený kompotovaný ananas.
Půlky přiklopíme k sobě, obalíme v trojobalu a rychle usmažíme.
Olomoucké tvarůžky
Tvarůžky v těstíčku
Na každou stranu olomouckého
tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny.
Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.
Salát z olomouckých syrečků
2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli
nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Zdobíme plátky rajčat.
Česnekové tvarůžky
Tvarůžky podélně rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme ve vejcích, smíchaných s
hořčicí a utřeným česnekem. Pak obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.
Zapečená "bomba"
4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme.
Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté
troubě zapečeme.
Mandlové tvarůžky
Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické
slaniny. Obalíme ve strouhance a pak v hustém těstíčku, vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, nasekaných mandlí.
Opět obalíme ve strouhance. Smažíme po obou stranách.
Syrečky v zakysané smetaně
2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice s víčkem dáváme střídavě vrstvu
nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.
Obalované tvarůžky
Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme
trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.
Tvarůžky trochu jinak
Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín,
mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným
olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle osmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou.
Sníh z tvarůžků
250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat. Dobře uleželé
tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Vmícháme drobně nakrájená rajčata, aby zůstala v kouscích. Zdobíme cibulí.
Smažené tvarůžky
Kulaté tvarůžky nakrojíme, proložíme plátky šunky. Namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve
strouhance, znovu ve vejci a strouhance. Smažíme rychle v hodně rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme se zeleninovými saláty.
Voňavá sýrová pomazánka
Různé druhy sýrů (tvarůžky, niva, romadur, jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového
hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýrů střídavě prosypáváme pálivou paprikou, kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou
vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3 dny zrát,
až se vytvoří sýrová pasta.
Tvarůžková roláda
Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme
v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní: Vidličkou rozmačkáme balíček
tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní
pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.
Olomoucké karbanátky
Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky. Do každé
zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.
Explozivní směs
400 g hrachu, 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl,
pepř, majoránka. Hrách uvaříme do měkka, osolíme. Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule.
Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.
Placičky z olomouckých tvarůžků
1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce,
sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Osolíme, opepříme, přidáme kmín.
Dobře propracujeme. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do zlatova.
Bramborák z olomouckých syrečků
Nahrubo nastrouháme syrové
brambory a olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek, vejce, hladkou mouku, nasekaný čerstvý libeček. Na pánvi smažíme malé
bramboráčky.
Tvarůžková přesnídávka
1 balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou,
mletým pepřem a pokapeme octem.
Salát z olomouckých tyčinek
3 balíčky tyčinek,
2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky
nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou,
ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.
Bramboráčky s olomouckými syrečky
Bramboráčky, olomoucké syrečky, olej na smažení. Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky
po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.
Smažené plněné palačinky s tvarůžky
Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků
(nebo rozkrájené kulaté syrečky). Opepříme a posypeme směsí koření podle chuti. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a
smažíme jako řízek.
Zapékané olomoucké jehly
Každou olomouckou tyčinku obalíme kolečkem měkkého salámu. Zabalené tyčinky položíme na
zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci. Nemícháme.
Olomoucké fondue
1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika,
hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše.
Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky
chleba napíchnuté na vidličce.
Pikantní kuličky na jednohubky
Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný
sýr, zpracujeme vidličkou, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba
nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.
Pivní jednohubky
Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou, tvarůžky obalíme v
paprice, slabě opepříme. Ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.
Tvarůžkové chuťovky
2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr lučina.
Máslo utřeme se sardelovou pastou a lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky
příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.
Tvarůžkové topinky
Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou přitlačíme do nastrouhaných tvarůžků.
Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme opepřit a opaprikovat.
Pochoutka k pivu
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme
majonézu. Posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme
popraškem sladké nebo ostřejší červené papriky.
Tvarůžková směs na topinky
1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené
syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá,
přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.
Zapečené tvarůžkové rohlíky
Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými
tyčinkami, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.
Olomoucká pochutka
Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených syrečků, posypeme strouhaným
tvarohem, pokapeme trochou majonézy.
Smažený syreček s uherákem
Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v
trojobalu a usmažíme.
Syrečky s hořčicí
1 balíček syrečků nebo romaduru nakrájíme na silnější plátky. Mezi dva plátky dáme
kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme na rozpáleném tuku.
Šunkové tyčinky
Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, piva, mouky a soli vymícháme
těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme, na každý dáme ještě lžíci těstíčka a usmažíme.
Nakládané syrečky
Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků, poprášíme
sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou. Končíme cibulí. Zalijeme pivem tak, aby bylo
vše potopené. Uzavřeme a necháme 3 dny zrát.
Lahůdkové olomoucké syrečky
Do šroubovací sklenice nakrájíme syrečky na kostičky. Na ně dáme vrstvu kysané
smetany a vrstvy opakujeme. Končíme smetanou. Sklenici uzavřeme a necháme 2 dny v lednici proležet.
Syrečkové chlebové toasty
Na plátky chleba dáme nakrájený šunkový salám, rozkrojená kolečka tvarůžků, posypeme
sladkou paprikou a trochou pepře. Dáme zapéct do trouby, až se tvarůžky roztaví. Na hotové nakrájíme kolečka cibule.
Smažené syrečkové prstíky
Tvarůžkové tyčinky obalíme plátkem anglické slaniny. Obalíme jako řízek dvakrát v
trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku.
Niva
Niva v šunce a těstíčku
4velké plátky šunky, 150 g nivy, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky,
špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme
vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a
smažíme na rozpáleném tuku z obou stran.
Sýrovec
8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g nivy, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany.
Uvařené brambory nakrájíme na plátky a v zapékací misce je okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme.
V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou bazalkou.
Brambory můžeme prokládat šunkou, salámem nebo brokolicí. V troubě pečeme asi 10 minut.
Falešné karbanátky
150 g nivy, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku,
1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným
česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně
promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.
Ovocný salát se sýry
150 g nivy, 100 g hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč, 1 banán, 100 g hroznů,
1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy. Všechny suroviny nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou
šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazený.
Nivové košíčky
150 g třené nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme
jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou
paprikou. Smažíme.
Plněné kuličky s nivou
100 g nivy, 1/2 balíčku žervé nebo lučiny, 80 g másla, hrstka ořechů. Máslo
utřeme s lučinou, přidáme nastrouhanou nivu. Necháme v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky. Do středu vmáčkneme
čtvrtku vlašského ořechu a obalíme v mletých oříšcích. Ozdobíme kouskem kapie, okurky, připíchneme bodlem. Před
podáváním uložíme do chladničky.
Sýrové koule s nivou
Strouhaný eidam, strouhaná niva, tavený sýr, máslo, sůl, pepř. Ze směsi
tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme
do kornoutu z šunky nebo salámu.
Pikantní sýrové kuličky s nivou
100 g lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g nivy, 70 g másla, 50 g šunky
(šunkového salámu), 50 g pórku, sůl, pepř. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku, drobně
nakrájený pórek, strouhanou nivu, máslo, lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve
strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.
Řízek z nivy
100 g nivy, 100 g šunkového salámu, pažitka. Sýr a salám rozemeleme,
přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce,
rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Zdobíme rajčaty a
zeleninou.
Smažená česneková lahůdka ze sýrů
150 g hrubě nastrouhaného eidamu, 150 g hrubě nastrouhané nivy, 2 vejce,
lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl. Vypracujeme sýrové těsto,
tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.
Kuličky s nivou
200 g strouhané nivy, 50 g strouhaného tvrdého sýra, trocha pálivé papriky.
Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme trochou mléka nebo vodou, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky,
obalujeme v nastrouhaných oříšcích a necháme v chladu ztuhnout.
Salát "niváček"
Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, nivu na malé kousky.
Cibuli nastrouháme, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme
v chladu uležet.
Vaječná omeleta s nivou
Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou.
Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek nivy (hermelínu), přeložíme
druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem
a petrželkou.
Smažené nivové kuličky
200 g nivy, 1 bílek, 3 lžíce strouhanky. Sýr rozmačkáme, promícháme s
ušlehaným bílkem a strouhankou. Tvarujeme malé kuličky, obalujeme ve strouhance. V horkém tuku rychle usmažíme
do zlatova.
Sýrové koule s nivou
Nastrouháme 150 g nivy a 150 g eidamu, přidáme 3 žloutky, 4 rovné lžíce
hladké mouky, 100 g drobně sekaného salámu herkules a sníh ze 3 bílků. Lžící vykrajujeme kousky, obalíme je
ve strouhance a usmažíme. Hodně nabudou. Podáváme je na listech hlávkového salátu. Opatrně se solí, niva je slaná.
Sýrová labužnická pochutka s nivou
2 trojúhelníčky taveného sýra niva, 4 sýry lučina, 1 lžíce másla, 2 lžíce
bílého jogurtu, 1 malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce celého pepře. Sýry rozetřeme společně
s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit
do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme
nahrubo. Zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.
Kokosové kuličky s nivou
Nastrouháme 100 g nivy, 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, lžičku sardelové pasty,
pepř. Promícháme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.
Sušenky s nivou
Dobře promícháme nebo ušleháme 100 g másla, 100 g nivy, 3 lžíce koňaku a 50 g
mletých pražených burských oříšků. Mažeme na slané krekry.
Chuťovky v alobalu s nivou
Do alobalu poklademe plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek nivy,
šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Alobal zabalíme, pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem a hořčicí.
Zapékané toasty s nivou a uzeninou
Na krajíčky toastového chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou
na plátky. Nahoru dáme plátky nivy a krátce zapečeme.
Romadur
Romadur s vejci
Sýr romadur nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou, sádlem
vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými
vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou.
Salát s romadurem
Romadur nakrájíme na malé kousky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek
nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme
mletým pepřem a solí.
Romadurův dech
Topinkuosolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek romaduru, obalený ve sladké
paprice. Ozdobíme petrželovou natí.
Nakládaný romadur
2 romadury, 2 čtverečky taveného sýra, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1/2
lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo. Romadur nahrubo nastrouháme
a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice,
zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v chladnu. Pozor, objem se zdvojnásobí, použijte větší nádobu.
Sýrové zákusky
2 balíčky sýrových sušenek, 100 g másla, 100 g nastrouhaného ementálu, 3 lžíce
smetany, 100 g ořechových jader. Máslo utřeme se sýrem a smetanou do pěny. Přidáme větší polovinu mletých ořechů.
Krémem spojujeme sušenky, potřeme i povrch a ozdobíme zbylými ořechovými jádry.
Sýrové kuličky kešu
200 g lučiny, 100 g strouhaného ementálu, 1-2 lžíce smetany, špetka pepře a kari
koření, sůl. Lučinu, smetanu, vyšleháme do pěny, osolíme, vmícháme ementál, pepř a kari koření. Z hmoty
tvarujeme kuličky, které obalujeme v sekaných kešu oříšcích. Z množství je asi 25-30 kuliček.
Smažený sýr s hořčicí
Plátky tvrdého sýra (nejlepší je ementál) potřeme hořčicí, trochu opepříme.
Obalíme jako řízek. Pečeme rychle v rozpáleném oleji po obou stranách.
Nakládaný ementál
1 sklenička nakládané zeleniny (Moravanka), 500 g ementálu (nebo jiný tvrdý sýr),
2 snítky rozmarýnu (sušený), 8 bobkových listů, 10 zrnek pepře, olej. Sýr nakrájíme na kostičky, smícháme se
zeleninou a kořením, naskládáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet 2-3 dny v chladnu.
Ementálový salát
80 g sýra ementál (může být i eidam), 1/2 tředně velké cibule, kapie, 1 natvrdo
vařené vejce, kapie, 5 lžic bílého jogurtu. Sýr a kapii nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme drobně
nasekané vejce a jemně nakrájenou cibuli. Přelijeme jogurtem a promícháme.
Balkánský sýr
Salát s balkánským sýrem
100 g balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata,
2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem,
osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.
Balkánský paprikový salát
6 paprik, 1 okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje,
citrónová šťáva (nebo ocet), sůl. Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně
nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným
nebo nastrouhaným balkánským sýrem.
Rokfór a primátor
Rozinkové jednohubky se sýrem
Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (primátor aj.), 3 stroužky
utřeného česneku a 1 majonézu. Přidáme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Promícháme, dáme vychladit. Mažeme
pomazánkou na plátky rohlíku nebo veky.
Salát primátor
70 g sýra primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo
uvařená vejce, ocet, zelená petržel, sůl. Do mísy vrstvíme rajčata, vychladlé, pokrájené papriky, kolečka
cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou.
Karbanátky z rokfóru
200 g sýra rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, lžíce vody, česnek, strouhanka,
sůl. Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Necháme v chladu 1 hodinu. Ochutíme
česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách
na rozpáleném tuku.
Tvaroh
Domácí pivní sýr
500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka
kmínu, špetka mletého pepře. Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a
necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu.
Domácí sýr
1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, kmín.
Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme.
Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.
Tvarohové tyčinky
200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu. Vypracujeme
hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí,
kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme do zlatova.
Pečený tvaroh
Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme
uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme.
Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy.
Syrnica z Hané
250 g měkkého tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru
vody, kmín, sůl. Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Tvaroh pak nadrobíme nebo nastrouháme
do mísy. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh.
Necháme chvíli stát.
Ovocné tvarohové knedlíky
500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl.
Vypracujeme těsto, vyválíme váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme čerstvé nebo
kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v mírně osolené vodě asi 12 minut. Na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.
Tvarohové těsto
350 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, špetka soli, mouka
na vál. Tvaroh rozmícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto.
Jablečné knedlíky
Tvarohové těsto (viz výše), asi 5 větších jablek, citrónová šťáva, 1 kostka tvrdého
tvarohu na strouhání, moučkový cukr a mletá skořice na posypání, rozpuštěné máslo na přelití, sůl. Jablka omyjeme,
zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou na malé kousky. Do každého kousku těsta zabalíme několik kousků jablek, těsto
pevně uzavřeme a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody, po chvilce je vařečkou
podebereme ode dna, aby se nepřichytily a vaříme asi 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme
děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře a rozpůlíme. Každou porci posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvdým
tvarohem, poprášíme skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.
Taštičky s tvarohem
Na vále zpracujeme na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml
vlažného mléka. Těsto necháme půl hodiny odpočinout. Utřeme 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem.
Nakonec vmícháme 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválíme, vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 10 cm,
okraje potřeme bílkem, do středu rozdělíme tvarohovou náplň, přehneme a okraje pevně přitiskneme. Vložíme do vroucí
osolené vody a vaříme 3 minuty. Taštičky scedíme, rozdělíme na talíře a přelijeme rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem).
Posypeme cukrem.
Těstoviny s tvarohem a slaninou
Na vále zpracujeme na těsto 400 g hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody.
Těsto necháme půl hodiny odpočinout. Pak ho rozválíme, necháme mírně zaschnout, stočíme do ruliček a nakrájíme na
asi 7 mm široké pruhy. Rozložíme je na vále a necháme ještě trochu proschnout. Nudle vložíme do vroucí osolené vody
a uvaříme doměkka, pak je scedíme. Nakrájíme na kostičky 120 g slaniny a rozškvaříme ji na pánvi na 2 lžících oleje.
Rozdrobíme na ně 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělíme na talíře, posypeme tvarohem, přelijeme slaninou a
posypeme nasekanou pažitkou.
Tvarohové ovocné knedlíky
250 g hrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, špetka soli. Vypracujeme
těsto, do kousku zabalíme ovoce (i mražené). Vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut. Na talíři knedlíky posypeme
strouhaným tvarohem, práškovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.
Rychlé tvarohové šišky
1/2 hrnku hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka,
1 prášek do pečiva. Vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme na tuku
do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.
Tvarohové koblížky
250 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 9 lžic mléka, trocha cukru, 1 prášek do pečiva.
Promícháme, lžící vykrajujeme koblížky a smažíme je na rozpáleném tuku po obou stranách. Zdobíme marmeládou nebo šlehačkou.
Tvarohové krokety
500 g tvarohu, 75 g cukru a 3 vejce promícháme. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 75 g
rozinek, strouhanou citrónovou kůru, trošku soli a strouhaný muškátový oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Uvaříme
750 g brambor a nastrouháme je na jemném struhadle.Uvaříme 750 g brambor a nastrouháme je na jemném struhadle. Z těsta
tvoříme kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem.
Tvarohové placky
Rozmícháme 500 g tvarohu, 50 g másla a 50 g práškového cukru. Přidáme 2 vejce, 80 g
hrubé mouky, 80 g krupice a sůl. Z těsta nabíráme kousky velikosti ořechu a na pomoučeném vále je roztlačíme na placky.
Vložíme je do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Na talíři je posypeme skořicí, kakaem, mletými ořechy,
nebo polijeme ovocnou šťávou.
Tvarohové tyčinky
250 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku. Vypracujeme těsto, vyválíme na
tloušťku asi půl cm, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky
široké asi 1 cm. Osmahneme je na rozpáleném oleji.
Domácí pribináček
1/2 l mléka, 1 vanilkový puding, 60 g cukru. Puding uvaříme a necháme vychladit.
Vlijeme do mixéru a po troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybízu nebo jahodového džemu. Vyšleháme, dáme
do misek a necháme vychladit.
zpět
|