Hlavní stránka Kuře Vepřové kotlety Pomazánky Sýry Houby Barové nápoje

Mixované a míchané nápoje

Mixované nápoje
Musí být chutné, osvěžující a nutričně i dieteticky v souladu s moderními zásadami zdravé výživy.
Proto je třeba zachovávat pečlivý výběr surovin, vhodné technologické postupy, účelnost a vkus. Připravujeme je v mixérech.


Míchané nápoje (ovocné i zeleninové)
Připravujeme mísením různých druhů již hotových šťáv s různými přísadami. Připravujeme je v míchacích sklenicích a v šejkrech.
Míchané nápoje mohou být nealkoholické nebo s přídavkem alkoholu.
Tyto nápoje nelze míchat bez rozmyslu a bez určitých zkušeností, musíme zachovávat vhodný poměr základních surovin i přísad.
A to i tehdy, pokoušíme li se o různé modifikace uvedených receptur podle svých představ.

Pro mixované a míchané nápoje musí být především čerstvé, svěží, zralé a důkladně oprané.
Citrónové plátky k přichucování nebo k ozdobě nápojů krájíme v tloušťce asi 3 mm.

Sodovka nebo minerálnívody mají být vždy dobře vychlazeny. Mléko pouze čerstvé.
Práškový cukr nepoužíváme, zakaluje nápoje, vhodnější je cukr krystalový, ale raději použijeme místo cukru cukerný sirup.Ten připravíme takto:
V 3/4 l vlažné vody rozpustíme 1 kg cukru, roztok scedíme přes plachetku a uchováváme v chladu. 1 díl cukru = 1,5 dílu cukerného sirupu.

Led musí být naprosto čistý a nezbarvený, dotýkáme se ho pouze lžící, lopatkou nebo kleštičkami.
Je li v návodu uveden led drcený, zabalíme krychličky ledu do plátěného ubrousku a na prkénku jej roztlučeme dřevěnou paličkou.


Nápoje se někdy dochucují značně hořkým extraktem z kůry různých dřevin a aromatických bylin:

Angostury bitter

Jako náhradu používáme:

Fernet stock

Pro domácí přípravu vystačíme s mixérem, s míchací sklenicí neboli tumblerem a s šejkrem.
Potřebujeme ještě barovou dlouhou lžíci, sítko, kleště na led, prkénko, odměrku kapalin.
Popř. tzv. stříkací láhev na bitter, barovou dlouhou lžíci, sítko, kleště na led, prkénko, odměrku kapalin, popř. tzv. stříkací láhev na bitter.


Mixované nápoje
Broskvová pochoutka
(pro 3 osoby)
2 broskve, 0,4 l mléka, 1 lžíce medu. Broskve odstopkujeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.
Do mixéru nalijeme mléko, vložíme rozčtvrcené broskve a přidáme med. Mixujeme asi 1 minutu.
Podáváme ve vychlazených limonádových sklenkách.


Broskvový mixovaný flip
(pro 2 - 3 osoby)
1 broskev, 1 syrový vaječný žloutek, 0,3 litru mléka, 1 lžíce cukru, 2 - 3 kostky ledu.
Do mixovací nádoby dáme nejdříve led, pak přilijeme vychlazené mléko, přidáme cukr, broskev a žloutek. Mixujeme po dobu 1 minuty.
Podáváme ve flipových nebo limonádových sklenkách. Na povrch nápoje nastrouháme trochu muškátového oříšku.


Jahodové osvěžení
0,2 kg jahod, 0,25 l mléka, 1 lžíce cukru, 2 porce vanilkové zmrzliny, šlehačka.
Jahody omyjeme a odstopkujeme. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr a jahody. Mixujeme 1 minutu.
Potom přidáme zmrzlinu a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme ve větších sklenkách s krátkou stopkou nebo v limonádových sklenicích.
Ozdobíme šlehačkou a několika jahodami.


Jahodový nápoj
(pro 3 osoby)
0,2 kg čerstvých jahod, 2 lžíce cukru, šťáva z 1 citrónu, 0,3 l vody, 6 kostek ledu.
Do mixovací nádoby nalijeme ledovou vodu, očištěné jahody, cukr a citrónovou šťávu. Mixujeme 1 minutu.
Podáváme v limonádových sklenkách se sacím stéblem. Do každé sklenky dáme 2 kostky ledu.


Karotkové mléko
(pro 2 osoby)
0,3 l mléka, 60 g karotky, 1 lžíce cukru nebo medu.
Karotku očistíme, rozkrájíme a vložíme do mixovací nádoby.
Nalijeme vychlazené mléko a přidáme cukr nebo med.
Mixujeme 2 minuty. Podáváme v limonádových sklenicích.


Malinový fizz
(pro 3-6 osob)
0,2 kg malin, 0,1 l jablečné šťávy, 1 lžíce citrónové šťávy, 8 kostek ledu, 3 - 6 snítek máty, 0,5 l sodovky.
Do mixovací nádoby nalijeme jablečnou a citrónovou šťávu a přidáme maliny. Mixujeme 30 sekund.
Přidáme led a mixujeme dalších 30 sekund. Podáváme ve sklenkách bez stopky.
Do každé sklenky dáme snítku máty a doplníme vychlazenou sodovkou.


Meruňkový mixovaný koktail
3 meruňky, 1,3 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 porce ovocné zmrzliny.
Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme. do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr.
Mixujeme 1 minutu. Přidáme zmrzlinu a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme v limonádových sklenkách.


Ovocný koktajl
(pro 3 osoby)
1 jablko, 1 hruška, 1 hrozen vína, 0,4 l rybízové šťávy, 6 kostek ledu.
Jablko a hrušku oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme. Do mixovací nádoby nalijeme rybízovou šťávu a přidáme jablko a hrušku.
Mixujeme 1 minutu. Podáváme v limonádových sklenkách. Do každé sklenky dáme několik kostek ledu a několik bobulí vína.
Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Rajčatové mléko
0,2 kg rajčat, 0,25 l mléka, 1 lžíce cukru, 6 kostek ledu.
Rajčata odstopkujeme a všechny složky nápoje (bez ledu) dáme do mixovací nádoby a mixujeme 1 minutu.
Podáváme v limonádových sklenkách s ledem. Pokud nám vadí pečičky, lze nápoj scedit.


Rajčatový koktail
(pro 2 - 3 osoby)
0,3 kg rajčat, 0,1 l vody, 1 lžička soli, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, pepř, 6 kostek ledu.
Rajčata odstopkujeme, dáme do mixovací nádoby a přidáme ostatní složky (bez ledu). Podle chuti přidáme pepř.
Mixujeme asi 40 sekund. Přidáme led a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme v limonádových sklenkách.


Reveňová limonáda
(pro 3 - 4 osoby)
0,15 kg řapíků reveně, 0,4 l jablečného moštu, 1 lžíce medu, 8 kostek ledu.
Řapíky reveně oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Reveň, mošt a med mixujeme 1 a půl minuty.
Přidáme led a mixujeme ještě 20 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádových sklenkách.


Sluneční svit
(pro 3 osoby)
2 broskve, 0,4 l vinného moštu, 2 lžíce medu, 4 kostky ledu.
Broskve odpeckujeme a nakrájíme. Broskve, mošt a med mixujeme 1 minutu.
Přidáme led a mixujeme ještě 15 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádových sklenkách.


Sport sekt
(pro 3-4 osoby)
0,2 l meruňkového moštu, 0,25 l mléka, 1 žloutek, 2 lžíce medu, 0,5 l sodovky, 5 kostek ledu.
Mošt, mléko, med a žloutek mixujeme 1 a půl minuty. Přidáme led a mixujeme ještě 15 sekund.
Nápojem naplníme flipové poháry nebo limonádové sklenky asi do dvou třetin a doplníme vychlazenou sodovkou.


Tekuté třešně
(pro 3-4 osoby)
0,2 kg třešní, 0,4 l moštu z černého rybízu, 2 plátky citrónu, 6 kostek ledu.
Třešně odstopkujeme, vypeckujeme a dáme do mixovací nádoby. Přilijeme mošt a přidáme kolečka citrónu. Mixujeme 1 minutu.
Nápoj přecedíme, vrátíme do mixéru, přidáme led a mixujeme ještě 10 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádové sklenici.


Vitamináda
(pro 3 osoby)
2 menší mladé karotky, 1/2 menší salátové okurky, 4 listy špenátu, 1 kolečko citrónu, 0,3 l jablečného moštu, 4 kostky ledu.
Karotku očistíme, nakrájíme na kousky, okurku oloupeme, zbavíme semen a také nakrájíme. Všechny složky (bez ledu) mixujeme 2 minuty.
Přidáme led a mixujeme ještě 20 sekund. Je možno přecedit. Podáváme v limonádových sklenkách.


Jahodové daiquiri
4 cl světlého rumu, 2 cl limetové šťávy, 4 jahody, lžička cukru, led.
Všechny přísady vložíme do mixéru a zapneme ho na střední obrátky. Mixuje tak dlouho, dokud se kostky ledu nerozdrtí.
Směs slijeme do vyšší vychlazené sklenice a ozdobíme rozkrojenou jahodou.


Nealkoholické koktaily
Alice koktajl
1 cl rybízového sirupu, 1 cl pomerančové šťávy, 8 cl smetany, 1 plátek pomeranče nebo citrónu, 2 kostky ledu, šťávu a smetanu.
Krátce a důkladně protřepeme. Slijeme přes sítko do koktajlových sklenek.
Na okraj každé sklenky dáme pomerančovou nebo citrónovou kůru a dužninu vložíme do nápoje.


Florida koktail
5 cl jahodové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 3 cl citrónové šťávy, čerstvé nebo kompotované třešně, plátek citrónu, 2 kostky ledu.
Do šejkru dáme led, jahodovou, pomerančovou a citrónovou šťávu. Prudce protřepeme a nápoj slijeme přes sítko do koktajlových odlivek.
Přes okraj sklenek dáme citrónovou kůru a před nalitím nápoje vložíme do každé sklenky 1 třešni. Podáváme s lžičkou a sacím stéblem.


Malinový koktajl
5 cl malinové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 2 cl smetany, 4 kostky ledu.
Šejkr vychladíme kostkami ledu. Po několika sekundách odlijeme roztátou vodu a ke zbylému ledu přidáme ovocné šťávy a čerstvou smetanu.
Krátce protřepeme, nápoj scedíme a ihned podáváme.


Meruňkový koktajl
5 cl meruňkové šťávy, 3 cl broskvové šťávy, 3 cl smetany, 1 řez pomeranče, 4 kostky ledu.
Do šejkru vložíme led a 1 minutu necháme šejkr chladit. Potom odlijeme roztátou vodu a dáme do šejkru ovocné šťávy a smetanu.
Krátce a důkladně protřepeme, scedíme nápoj do sklenek a nad každou nalomíme kousek pomerančového řezu s kůrou.


Perlivý koktajl
5 cl jahodového sirupu, 5 cl smetany, 30 cl vychlazené sodovky, 2 lžíce rozdrceného ledu, několik čerstvých nebo kompotovaných třešní nebo višní.
Do míchací sklenice dáme rozdrcený led. Sklenici necháme asi 40 sekund vychladit a k ledu přilijeme sirup a smetanu.
Barovou lžící důkladně promícháme, aby se obsah zchladil a promísil.
Nalijeme přes sítko asi do 2/3 obsahu malých limonádových sklenek a doplníme vychlazenou sodovkou.
Sklenky ozdobíme višněmi nebo třešněmi. Podáváme se stéblem a lžičkou.


Tomatový koktajl
20 cl rajčatové šťávy, 4 - 5 cl citrónové šťávy, sůl, 5 kostek ledu.
Do míchací sklenice nasypeme rozdrcený led. Po zchlazení míchací sklenice přilijeme rajčatovou a citrónovou šťávu.
Po krátkém a důkladném rozmíchání barovou lžící přidáme podle chuti sůl a dokončíme míchání. Scedíme do malých limonádových sklenek.


Třešňový koktajl
3 cl třešňové šťávy, 7 cl smetany, 2 - 3 třešně, 3 kostky ledu.
Do šejkru vložíme led a šejkr necháme asi na 30 sekund ochladit. Odlijeme vodu, která se vytvořila z ledu a přidáme šťávu a smetanu.
Obsah krátce, intenzivně protřepeme. Slijeme do sklenek, do kterých jsme vložili 1 třešni.Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Vitamínový koktajl
0,2 l šťávy z černého rybízu, 0,2 l třešňové šťávy, několik třešní, 4 - 6 kostek ledu.
Do míchací sklenice vložíme rozdrcený led a po několika sekundách přilijeme oba druhy šťáv. Nápoj barovou lžící důkladně promícháme.
Slijeme přes sítko do malých limonádových sklenic, ozdobíme 2-3 třešněmi a podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Nízkoalkoholické koktajly
Aprílový déšť
10 cl šťávy z bílého rybízu nebo z jablek, 5 cl vodky, 3cl ginu, vychlazená sodovka, několik řezů citrónu, 5 kostek ledu.
Do míchací sklenice nasypeme rozdrcený led, aby se ochladila. Přidáme šťávu, vodku a gin.
Krouživými pohyby barovou lžící důkladně promícháme.
Nápoj scedíme asi do 3/4 objemu limonádových sklenek, doplníme sodovkou a ochutíme citrónem.


Artist koktajl
2 cl šťávy z červeného rybízu, 1 cl citrónové šťávy, 3 cl brandy, 3cl vodky, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led a nalijeme všechny ingredience. důkladně protřepeme, scedíme a podáváme v koktajlových odlivkách.


Curacao koktajl
5 cl malinové šťávy, 1 cl pomerančové šťávy, 1 cl brandy, 3 cl curacaa, několik řezů citrónu nebo pomeranče, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led, přidáme šťávy, brandy a curacao. Důkladně protřepeme a scedíme do koktajlových sklenek.
Přes okraj sklenek nalomíme citrónovou nebo pomerančovou kůru. Dužninu můžeme vložit do nápoje.


Gin koktail
4 cl jablečné šťávy, 6 cl ginu, 1 - 2 střiky bitter, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led a přidáme šťávu a gin. Stříkneme bitter (Angostura Bitter, Fernet Stock apod.).
Nápoj krátce a důkladně protřepeme, scedíme a ihned podáváme.


Jablíčkový koktajl
3 cl jablečného sirupu, 2 cl pomerančové šťávy, 3 cl jemného rumu, několik tenkých řezů jablka, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led, přidáme sirup, šťávuDůkladně protřepeme a nápoj scedíme do koktajlových sklenek.
Do každé sklenky vložíme ještě před nalitím nápoje kousek jablečného řezu z čerstvého jablka.


Magnolia koktajl
2 cl třešňové šťávy, 5 cl ginu, 1 žloutek, vychlazené šumivé víno nebo sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led, přidáme šťávu, gin, žloutek a důkladně protřepeme.
Nápoj přecedíme do sklenek na šumivá vína, a to pouze do takového objemu, abychom koktajl mohli doplnit
šumivým vínem nebo sodovkou v poměru 1 díl koktajlu a 2 díly šumivého vína nebo sodovky.
Podáváme se sacím stéblem.


Meruňkový šejkr
3 cl meruňkové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 5 cl brandy, řez citrónu, 2 - 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led. Po krátkém ochlazení šejkru přidáme ovocné šťávy a brandy.
Krátce protřepeme a scedíme do skleniček.
Na okraje sklenek nalomíme kůru citrónového řezu a dužninu můžeme přidat k nápoji.


Malinový koktail
2 cl malinového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 3 cl rumu, 3 cl ginu, několik čerstvých nebo kompotovaných višní.
Do šejkru dáme led a po krátkém ochlazení šejkru nalijeme sirup a šťávu. Potom přidáme gin a rum.
Důkladně protřepeme a scedíme do koktajlových sklenek, do kterých jsme předtím dali po jedné višni.
Nápoj podáváme se lžičkou.


Rosa klub koktajl
5 cl šťávy zhotovené rozředěním sirupu z reveně a růžových květů, 1 cl pomerančové šťávy, 2 cl ginu, 2 cl chartreuse, 1 plátek pomeranče, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led a necháme jej vychladit. Slijeme vodu a přidáme šťávy, gin a chartreuse a prudce protřepáme, aby se nápoj co nejvíce ochladil.
Slijeme přes sítko do koktajlových sklenek, zalomíme pomerančovou kůru o okraj sklenky a dužninu můžeme vložit do nápoje.


Violeta koktajl
3 cl šťávy z černého rybízu, 1 cl pomerančové šťávy, 5 cl curacaa, plátek citrónu, 2 kostky ledu.
V šejkru krátce a důkladně protřepeme všechny složky nápoje.
Scedíme do sklenek a ochutíme nalomenou citrónovou kůrou.
Dužninu můžeme vložit do nápoje.


Alkoholické koktajly
A la Francaise
(pro 2 osoby)
Do každého poháru hodíme 2 kostky ledu, posypeme cukrem, nalijeme 2 cl koňaku a dolijeme jemným teplým čajem.


Ruský punč
(pro 4 osoby)
0,75 l čaje, 5 lžic cukru, šťáva ze 2 citrónů a 1 pomeranče, vychladit, pak přilít 2 dl vodky.


Zelené oči
(pro jednu osobu)
2 cl Finlandia vodky, 2 cl Curacao blue, 10 cl pomerančového džusu.


Modrá laguna
(pro 1 osobu)
2 cl Curacao blue, 2 dl toniku, led, důkladně protřepat v šejkru.


Zatmění slunce
(pro 1 osobu)
5 cl griotky, 2 dl pomerančové šťávy.


Sex na pláži
(pro 1 osobu)
2 cl Koskenkorva peach, 2 cl Finlandia vodky, 2 cl griotky, 2 dl pomerančové šťávy.


Karibský hroch
(pro jednu osobu)
2 dl sektu, 2 cl Malibu, 2 cl Finlandia vodky.


Kamikadze
(pro 1 osobu)
5 cl Fernetu, 5 cl griotky, 2 dl Coca-cola.


Manhattan
(pro 1 osobu)
5 cl Martini rosso, 5 cl Jim Beam, led, protřepat v šejkru.


Martini cocteil
(pro 1 osobu)
5 cl Martini Dry, 5 cl Finlandia vodky.


Martini go-go la vita
4 cl martini bianco, 4 cl vychlazeného pomerančového džusu, 4 cl sodovky.
Všechny ingredience nalijeme do šejkru a půl minuty jím poctivě třepeme.
Sklenici na martini dáme čtvrt hodiny před akcí do mrazáku, až je zadýchaná jinovatkou.
Nalijeme směs ze šejkru a přidáme led.


Pearl Harbor
4 cl vodky, 4 cl cointreau, 2 cl brusinkového džusu, 1 střik limetové šťávy.
V šejkru smícháme vodku, likér, led a krátce protřepeme.
Nápoj scedíme přes sítko do skleničky a doplníme ho vychlazeným ananasovým džusem.
Pijte na ex!


Cosmopolitan
2 cl vodky, 2 cl melounového likéru, ananasový džus na dolití.
Všechny suroviny protřepáváváme půl minuty s drceným ledem v šejkru, až se led mírně rozpustí a vznikne tříšť.
Mrazivý drink nalijeme do vychlazené skleničky na martini a ozdobíme kůrou z limety nebo citrónu.


Krusty
Jsou nejen chutné, ale i pěkně vypadající nápoje.
Podávají se ve sklenkách na víno s vyšším stonkem a hlubším kalichem, o objemu asi 0,1 l.
Okraj sklenky navlhčíme citrónem a ponoříme jej do krystalového cukru.
Cukr se nalepí z obou stran na ovlhčený okraj sklenky a vytvoří ozdobu, vypadající jako tenká vrstva ledu.
Nápoje připravujeme v šejkru, výjimečně v míchací sklenici.
Šejkr nebo míchací sklenici naplníme asi do 1/5 jemně roztlučeným ledem nebo malými kostkami ledu.
Na led přidáváme tekutiny podle jednotlivých předpisů.
Sklenky plníme po důkladném roztřepání nebo rozmíchání přes sítko tak, abychom nepoškodili cukrovou ozdobu.
Do každé sklenky vložíme před nalitím nápoje ovoce a část úzké slupky citrónu nebo jablka.
Uvedené předpisy jsou pro 1 až 2 osoby.


Nealkoholické krusty
Cherry krusta
3 cl třešňového sirupu, šťáva z 1 pomeranče, 4 cl jablečné šťávy, slupka z citrónu nebo jablka, několik čerstvých nebo kompotovaných třešní, 3-4 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme rozdrcený led, po chvíli slijeme vodu z ledu a přidáme ingredience.
Dobře protřepeme a scedíme do ozdobných skleniček, do kterých jsme napřed dali slupku z citrónu nebo pomeranče a 1-2 třešně nebo višně.
Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Šumivá krusta
2 cl třešňového sirupu, 5 cl višňové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, vychlazená sodovka nebo minerálka, několik višní, slupka z jablka, 3 kostky ledu.
Do šejkru dáme led, pak ingredience, směs důkladně protřepáme a scedíme do sklenek s cukrovou krustou.
Sklenky naplníme jenom částečně a podle chuti dolijeme sodovkou nebo minerálkou, podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Zářivá krusta
0,2 l rybízové šťávy, 0,1 l jahodové šťávy, 5 kostek ledu, slupka z jablka, několik třešní.
Připravujeme v míchací sklenici. Nasypeme rozdrcený led, přilijeme šťávy a důkladně promícháme barovou lžící.
Pak lijeme do krustou ozdobených sklenic. Do každé sklenice napřed přidáme část slupky z jablka a 1 - 2 třešně.
Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.


Nízkoalkoholické krusty
Brandy krusta
3 cl jahodové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl brandy, bitter, slupka z citrónu, 3 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme rozdrcený led a přidáme šťávy a brandy, před uzavřením šejkru přidáme 3 střiky bitteru.
Směs důkladně protřepáme a přes sítko slijeme do sklenice ozdobené krustou, do které jsme napřed přidali slupku z citrónu.


Gin krusta
3 cl višňové šťávy, 5 cl ginu, 2 cl vodky, bitter, jablečná slupka, 3 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme rozdrcený led a přidáme šťávu, gin, vodku, nakonec 2 střiky bitteru.
Směs důkladně protřepáme a nalijeme do sklenice ozdobené krustou, do které jsme napřed přidali spirálu z jablečné slupky.


Vánoční krusta
2 cl jablečné šťávy, 5 cl curacaa, 2 cl chartreuse, jablečná slupka, řezy jablečné dužniny, 3 kostky ledu. Do šejkru nasypeme rozdrcený led, přidáme šťávu, curacao a chartreuse.
Po důkladném protřepání scedíme do ozdobných skleniček ozdobených krustou, do kterých jsme napřed přidali jablečné slupky a menší dílky tenkých jablečných plátků.


Alkoholické krusty
Připravujeme je stejně jako nízkoalkoholické, jenom zdvojnásobíme množství dávek alkoholu, uvedených v recepturách.

Fizzy
Fizzy jsou nápoje, jejichž základní složkou je citrónová šťáva.
Ve spojení s ovocnými šťávami nebo j jakostními lihovinami, popř. s vajíčkem, dosahují vzácných chuťových vjemů a poskytují osvěžení.
Po koktailech jsou nejoblíbenějšími z míchaných nápojů.


Příprava
Do šejkru dáme nejprve rozdrcený led nebo několik menších kostiček ledu, pak přidáme příslušné ingredience a nejméně 2 minuty nápoj důkladně třepáme.
Až se na povrchu šejkru vytvoří ledové zamžení, pak je teprve nápoj dobře promísen a vychlazen.
Podáváme ihned po přípravě ve středně velkých sklenkách bez stonku, o obsahu asi 0,1 l.
Uvedené předpisy fizzů jsou pro 1 až 2 osoby.


Nízkoalkoholické fizzy
Aroma fizz
5 cl malinového sirupu, 3 cl višňové šťávy, 3 cl citrónové šťávy, sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru vložíme kostičky ledu a necháme ho několik vteřin vychladit. Přilijeme šťávy, nakonec malinový sirup a směs prudce protřepeme.
Sklenky plníme nápojem jen z části, podle chuti doléváme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou.


Baby fizz
2 cl třešňového sirupu, 5 cl citrónové šťávy, 5 cl pomerančové šťávy, 6 cl mléka, sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru vložíme kostičky ledu a necháme ho několik vteřin vychladit. Přilijeme šťávy, nakonec sirup a ledově vychlazené mléko.
Směs důkladně protřepáme a scedíme do sklenek asi do 2/3 objemu, dolijeme sodovkou.


Florida fizz
4 cl malinového sirupu, 5 cl citrónové šťávy, 5 cl pomerančové šťávy, sodovka, 6 kostek ledu. Tento fizz připravujeme v míchací sklenici.
Na dno sklenice nasypeme rozdrcený led, přidáme šťávy, nakonec sirup. Barovou lžící nápoj dokonale promícháme, scedíme do sklenek.
Plníme nápojem jen z části a dolijeme sodovkou.


Vaječný fizz
2 cl hroznového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, lžička cukru, 1 žloutek, 3 cl smetany, sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme led, přilijeme šťávu, sirup, smetanu, nakonec cukr a žloutek. Směs prudce a intenzivně protřepáváme.
Sklenky plníme nápojem do 2/3, doplníme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou.


Orion fizz
4 cl broskvové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl brandy, 2 lžíce cukru, sodovka, 4 kostky ledu.
Led rozdrtíme a vysypeme do šejkru.
Přidáme ostatní složky a důkladně protřepeme, aby se všechny ingredience spojily a cukr se rozpustil.
Nápoj scedíme do sklenek a doplníme sodovkou.


Pomona fizz
2 cl jablečné šťávy, 3 cl citrónové šťávy, 1 lžička smetany, 5 cl ginu, sodovka, 3 kostky ledu.
Rozdrcený led nasypeme do šejkru, přidáme všechny ingredience a prudce protřepáme.
Nápoj scedíme do sklenek, doplníme sodovkou a ihned podáváme.


Rosa fizz
2 cl sirupu z reveně a růžových plátků, 3 cl citrónové šťávy, 6 cl brandy, sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme led a po několika vteřinách přidáme ostatní ingredience.
Nápoj důkladně protřepáme a scedíme do sklenek. Doplníme sodovkou.


Royal fizz
2 cl hroznového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 1 cl pomerančové šťávy, 5 cl ginu, 1 žloutek, sodovka, 3 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme led a po krátkém prochlazení přidáme šťávy a sirup, pak cukr, žloutek a nakonec gin.
Směs velice intenzivně a prudce protřepáme, scedíme do sklenic a doplníme sodovkou.


Velvet fizz
2 cl malinového sirupu, 1 cl citrónové šťávy, 5 cl curacaa, 1 lžička cukru, 1 vaječný bílek.
V šejkru směs velice důkladně, prudce a intenzivně protřepáme, nápoj scedíme a ihned podáváme.
Led ani sodovku nepřidáváme.


Zlatý fizz
2 cl jablečného sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl ginu, 1 lžíce cukru, 1 žloutek, sodovka, 4 kostky ledu.
Do šejkru nasypeme rozdrcený led, přidáme šťávy, pak sirup, gin, žloutek cukr.
Směs intenzivně protřepáme, nápoj scedíme do sklenek a doplníme sodovkou.


Alkoholické fizzy
Alkoholické fizzy připravujeme stejně jako nízkoalkoholické, jenom zdvojnásobíme množství dávek alkoholu, uvedených v recepturách.

Na závěr poslední recept

Zlatý punč
Sypaný černý čaj, 120 ml koňaku, 120 ml tmavého rumu, 200 ml pomerančové šťávy, šťáva z jednoho citrónu, pár kapek mandlové tresti, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, kůra z 1 limetky, 1 pomeranč.
Uvaříme silný černý čaj, necháme 5 minut vyluhovat, pak scedíme. Do ještě horkého čaje postupně přidáváme koňak, rum, šťávy, mandlovou tresť, skořici a hřebíček. Punč prohřejeme, ale nevaříme.
Těsně před podáváním dáme do každé sklenice důkladně omytou kůru z limetky a plátek pomeranče.


zpět