Pomazánky pro denní i sváteční použití
Bulharská pomazánka
300 g dietního salámu,
malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle.
Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
Čertova pomazánka
Velká uzená makrela, 50 g
majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika
sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl. Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a
okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na
kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a
solí. Necháme proležet.
Česneková pomazánka
150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady.
Česneková pomazánka 2
3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku. Do misky dáme máslo a sýr a promícháme.
Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.
Česneková pikantní pomazánka
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření. Česnek utřeme, všechny
ingredience smícháme dohromady. Podle žádané konzistence přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským
kořením.
Česneková pomazánka 3
200 g másla, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na
ozdobení paprika. Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s máslem, měkkým sýrem, česnekem.
Rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Na každou jednohubku dáme kostičku papriky.
Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený eidam), 150 ml majonézy (tatarky), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice,
brusinky (jeřabiny, rybíz). Sýr nastouháme na jemno. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek
prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Zdobíme
kuličkami zavařených brusinek (jeřabin), nebo jiného drobného ovoce.
Česneková pomazánka z tvrdých sýrů
200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice. Sýry
nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přísady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
Pomazánka na chlebíčky
2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky,
1 lžička hořčice. Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený
sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.
Falešná humrová pomazánka
Filé, sůl, majonéza, citron, cukr, worchestrová omáčka. Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme
vidličkou, smícháme s majonézou, dochutíme citronem, špetkou cukru, soli a kapkou worchestru.
Falešný humr
1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem.
Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.
Hamina
Cibule, kečup, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle
chuti, špetka pepře, špetka soli. Umícháme směs z cibule, kečupu, nastrouhaného sýra a vajíček, opepříme, osolíme a
pořádně promícháme. Opečeme tousty, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a
poklademe na povrch.
Játrová pomazánka
200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek,
přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.
Kapiová pomazánka
Zavařené kapie, 1 tavený sýr, 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno
nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Osolíme
a opepříme.
Křenová pomazánka
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř. Salám nastrouháme
na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a řádně promícháme.
Křenová pomazánka 2
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo, plátky veky, petrželka. Smícháme
křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce. Dobře
promícháme. Posypeme nasekanou petrželkou nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
Lososová pomazánka
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibulka, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl. Máslo utřeme do
pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.
Maďarská pomazánka
1 balení taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu,
1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl. Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky,
cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme.
Mrkvová pomazánka s křenem
100 g majolky, 300 g karotky, 50g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr. Do majolky jemně nastrouháme
mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře
promícháme.
Pikantní pomazánka z celeru
1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citrónová šťáva, 250 ml majolky, 0,3 l vody. Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do
vody, aby nezčernal. Na struhadle nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Nakonec
přidáme celou majolku a promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut.
Pomazánka ala humr
400 g rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř. Rybí filé vaříme v osolené
vodě do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Přidáme
zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do
druhého dne v chladničce.
Pomazánka z paštiky
1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice.
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.
Pomazánka z tresčích jater
60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka. Máslo utřeme
do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme na drobno
a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.
Silvestrovská pomazánka
2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě, sůl.
Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle
chuti okořeníme solí a pepřem, zakápneme citronovou šťávou.
Světová pomazánka na chlebíčky
3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka, sůl. Brambory jemně nastrouháme, cibuli
nakrájíme nadrobno a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme.
Pomazánka ze škvarků
250 g vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl. Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme
na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
Rybí pomazánka
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky. Vejce oloupeme a žloutky
vyjmeme. V misce utřeme nastrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme.
Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Namazané chlebíčky posypeme nakrájenou cibulí a drobně nakrájenými ředkvičkami.
Škvarková pomazánka
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř. Na drobno nakrájenou cibulka. Rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.
Škvarková pomazánka 2
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl. Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.
Šunkové balíčky
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 a půl lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny,
sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru. Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a
opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme nití. Balíčky necháme v
chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Nit
odstraníme až před konzumací.
Tomatová rybí pomazánka
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř
a vše promícháme.
Tuňáková pomazánka
185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce
vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl. Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli
a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a
dochutíme pepřem a solí.
Vaječná pomazánka
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice. Máslo utřeme s
vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo
nastrouhané přísady.
Syrečková pomazánka
6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček olomouckých tvarůžků, 150 g másla, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata,
kytička řeřichy. Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme s máslem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do hezkého tvaru a ozdobíme
dílky rajčat a zelenou natí.
Zabijačková pomazánka
250 g jitrnicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl. Do prejtu přidáme změklé máslo,
nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), nakonec vmícháme 2 lžíce
nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.
Zeleninová pomazánka
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky nebo kiwi na ozdobu. Zeleninu omyjeme, oloupeme
a najemno nastrouháme, přidáme a rozetřeme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku, zdobíme plátky
kiwi nebo mandarinky.
Zeleninová pomazánka se sýrem
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy. Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme,
zakápeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
Židovská pomazánka z vajec a cibule
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát. Vejce posekáme na malé kousky, cibuli
nakrájíme na drobno. Přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou, plátky vajec
a listy hlávkového salátu.
zpět
|