Český název:Tymián obecný Latinsky:Thymus vulgaris L. Slovensky:Dúška tymianová Německy:echter Thymian, echter Quendel Anglicky:Garden Thyme, Common Thyme Francouzsky:Thym, Frigoule Španělsky:Tonillo común Rusky:Тимьян общий Lidově:mateřídouška římská, dymián, vlašská douška, démut Čeleď:Hluchavkovité (Lamiaceae)
proti prvokům (actinomycosis, blastomycosis, moniliasis,
coccidiosis, candidosis)
kloktadlo a obklady při zánětu nervů
na nehojící se rány, vředy
Kontraindikace Není vhodný pro dlouhodobé užívání, nedoporučuje
se překračování stanovených dávek. Dětem pouze snížené dávky a krátkodobě.
Léčivé přípravky jednosložkové Nálev 1 KL drogy zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití 3x denně šálek.
Částečná koupel rukou a nohou Připravíme nálev ze 100 g drogy na 1 l vroucí vody. Necháme 15
minut vyluhovat.
Použití Pro horkou koupel rukou a nohou, v trvání 10-15 minut. Koupele
užíváme obden nejméně 7x, avšak lépe 12x. Pak je týdenní pauza, poté ještě 4x na doléčení.
Koupele mají silný protirevmatický vliv a celkově zlepšují metabolismus, výborně místně
prokrvují a pomáhají při únavě rukou a nohou. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Koncentrovaný nálev 100 g drogy přelijeme 100 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití 3x denně mezi jídly. Při křečích žaludku, dávivém kašli,
bolestech hlavy, menstruačních potížích, křečích v pánevní oblasti.
Použití ve směsích Pastilky proti kašli
Příprava
Tymián nať 15g
Fenykl plod 15g
Podběl květ 15g
Byliny přelijeme třemi šálky vroucí vody a necháme pod pokličkou
přes noc vyluhovat. Přecedíme, přidáme šálek medu a povaříme na mírném ohni, dokud směs
nezačne houstnout. Nalijeme na vymazaný plech a po vychladnutí nakrájíme na
centimetrové kostičky.
Použití Proti kašli, maximálně 5 pastilek denně po dobu deseti dnů. Zdroj: E. Brooke: Léčivé byliny a planety
Čaj proti zánětu sliznice dutiny ústní
Příprava
Tymián nať 30g
Šalvěj nať 30g
Bazalka nať 20g
Na šálek vody 2 kávové lžičky směsi.
Použití Ústa se vyplachují nejméně 3x denně. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Čaj proti ekzému
Příprava
Tymián nať 10g
Heřmánek lékařský květ 10g
Jahodník list 10g
Lípa květ 10g
Levandule květ 10g
Smetanka kořen s listem 10g
Použití 3x denně šálek čaje po jídle. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Historie Používá se jako koření i jako léčivka už více než 4.000 let.
Dle Dioskurida pomáhá při astmatu, uvolňuje hlen v hltanu a v žaludku, vyhání tasemnici
a podporuje močení a menstruaci. Zevně byl v antické medicíně přikládán při bradavicích,
hemoroidech, otocích a ischiasu. Ve středověku byl používán při astmatu, dušnosti, proti
červům, při otravách. Počátkem 18. století byla z tymiánu extrahována účinná látka zymol,
který byl nejdříve považován za kafr.
Výskyt Pochází ze středozemí. Je rozšířený na suchých loukách.
U nás se pěstuje především na zahrádkách jako koření, ojediněle zplaňuje.
Pěstování V létě vyséváme semena nebo odebíráme řízky. Na jaře dělíme
rostliny, nebo je rozmnožujeme hřížením. Sázíme do velmi dobře propustné půdy na přímé
slunce. Sestříháváme po odkvětu a znovu na podzim. Jednou za 4-5 let rostliny obnovíme,
v chladnějších oblastech chráníme před zimou. Pěstujeme v nádobách nebo jako nízký
živý plot.
Sběr a sušení Drogou je kvetoucí nať - Herba thymi. Sbíráme těsně před květem
od května do července, seřezáváme asi 5 cm nad zemí. Od druhého roku vegetace můžeme
seřezávat i několikrát za rok. Sušíme ve stínu v tenké vrstvě nebo zavěšené ve svazečcích.
Při sušení umělým teplem by teplota neměla překročit 40 °C.
Jiné použití Antiseptický éterický olej se přidává do dezinfekčních prostředků,
zubních past, parfémů, toaletních potřeb a likérů.
Použití v kosmetice Pro udržení pěkných a pevných prsů Prsy osprchujeme krátce studenou vodou. Jemně nastrouhanými 1-2
jablky obložíme prsy na 15-20 minut. Poté setřeme a formou jemné masáže naneseme odvar z
tymiánu. 2 PL natě do 0,3 l studené vody, přivedeme k varu, odstavíme, necháme 10 minut
vyluhovat. Nanášíme vlažný nebo studený, neotíráme, necháme zaschnout.
Použití v kuchyni Jako koření používáme max. 3 lžičky na 1 kg potravin, tymián je
silně aromatický. Hodí se do mletých mas, ke zvěřině, do salátů, luštěninových pokrmů,
k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, rybám, na pizzu.
Použití v magii Kouř tymiánu očišťuje dané místo. Nošený u sebe nebo přidaný
do rituální číše pomáhá v komunikaci s mrtvými.