Účinné látky Flavonoidy, alkaloidy, cukry, organické kyseliny, pektiny,
třísloviny, pryskyřice.
Poznámky k účinným látkám Květ obsahuje flavonový glykosid kamferin a kamferol, stopy
kyanogenních alkaloidů.
Indikace
močopudný účinek
zbavuje organismus přebytečného sodíku
snižuje krevní tlak, zejména spodní hodnoty, které se často váží na sníženou
funkci ledvin
snižuje propustnost krevních vlásečnic, mírní zánětlivé reakce v cévách
lehce projímavé účinky
plody proti průjmu, tlumí nadýmání
Kontraindikace Při dodržení terapeutických dávek jsou obě drogy
(listy i plody) zcela bezpečné, vhodné i v pediatrii a geriatrii.
Květová droga je vhodná i pro dlouhodobé podávání.
Kombinace s ostatními bylinami Lze podávat samostatně, přednostně však do směsí.
Pro močopudný účinek petržel, bříza, jehlice, svízel syřišťovitý, rdesno ptačí,
rdesno blešník. Potopudný účinek lipový květ, černý bez. Plody zejména s
kořenem Mochny nátržníku.
Léčivé přípravky jednosložkové Nálev z květů 2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat
10 minut.
Použití 2-3x denně na čištění krve a posílení žaludku.
1x denně po dobu 3-4 dnů účinné projímadlo.
Bylinný balzám 70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g
(asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven k použití.
Použití 4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé
hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty. Přelijeme 125 ml
převařené vody.
Nálev z listů 2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat
10 minut.
Použití 2-3x denně na vyčištění nečisté pleti a při všech
potížích močového systému, včetně ledvin a močového měchýře.
Odvar z plodů 2 KL zalijeme 0,2 l studené vody, přivedeme k
varu, vaříme 2 minuty. Můžeme sladit medem.
Trnkový sirup proti kašli 100 g květů zrnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované
vody. Trnkové květy navlhčíme alkoholem, zalijeme vodou, necháme vylouhovat
14 dní. Tekutinu scedíme a svaříme na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g
výtažku a 180 g cukru.
Použití Proti kašli 1 PL 3x denně.
Trnkový elixír dle abatyše
Hildegardy Čerstvé nebo i staré větvičky trnky spálíme na popel
a pomeleme na prášek.
Příprava
prášek 36g
hřebíček 24g
skořice prášková 48g
med 100g
bílé víno (ryzlink) 100g
pramenitá voda doplnit do 1000g
Práškované složky dobře promícháme a vmícháme do medu
a vína, doplníme vodou do předepsaného obsahu a vše dobře protřepeme. Před
každým použitím je třeba elixír řádně protřepat.
Použití Před jídlem 3 čajové lžičky, po jídle 3 polévkové lžíce,
podle závažnosti 1-3x denně. Elixír má být užíván delší dobu, zpravidla
půl roku, ale každé dva měsíce zařazujeme čtrnáctidenní přestávku, aby se nám
přípravek nezprotivil.
Pokud chceme použít elixír na léčbu roztroušené sklerózy, měli bychom nahradit
běžnou pšenici pšenicí špaldou, která zesiluje
účinek přípravku. Zdroj: J. A. Zentrich. J. Bodlák: Léčivá síla
bodláků
Historie V antice o trnce není zmínka, objevuje se až ve
středověkých bylinářích. Květy se používaly na srdce a proti pocitu těžkosti
v žaludku, šťáva z plodů při zánětech dásní.
Výskyt Trnka roste téměř v celé Evropě. U nás se vyskytuje
hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích.
Daří se jí na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném
podkladu.
Pěstování Vyžaduje suché stanoviště, vápenitou půdu. Obvykle se
nepěstuje, v přírodě je velmi hojná. Je to výborná odolná podnož pro meruňky
s malou korunou. Problémem je, že podnož tvoří časem z kořenů hojně
výrůstků.
Sběr a sušení Drogou je květ - Flos pruni spinosae, nebo i plod
- Fructus pruni spinosae.
Květy se v březnu a dubnu buď otrhávají i poupaty, nebo se setřásají do
rozprostřených plachet. Květy se suší ve stínu, v tenké vrstvě, aby
nedošlo k zapaření a zhnědnutí. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40 °C.
Správně usušená droga má nažloutle bílou barvu a hořkou chuť. Při vhodném
uložení vydrží až 2 roky.
Na podzim se sbírají plody trnky. Na povidla, šťávy a sirupy
se nechávají plody přezrát nebo přejít mrazem. Na sušení se sklízejí bez
stopek a dříve. Sušíme je nejlépe umělou teplotou nepřevyšující 45°C.
Sušené uchováváme nejlépe v dobře uzavřených skleněných nádobách; bývají
napadány škůdci.
Použití v kuchyni Trnkové víno Zralé přebrané trnky vsypeme do čtyřlitrové láhve.
Na litr trnek nalijeme litr vařící vody. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo
a každý den roztok trochu promícháme. Pak přidáme na litr trnek 500 g
krystalového cukru a stejné množství pálenky (žitné). Mícháním rozpustíme a
přelijeme do jiné čisté nádoby. Necháme zrát celý rok, potom stočíme do menších
lahví a necháme další rok dozrát. Dostaneme těžké dezertní víno, chutí podobné
portskému, s temně rubínovou barvou. Je to vynikající posilující
prostředek.
Trnky ve víně 500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní nebo ovocné víno.
Dobře vyzrálé propláchnuté trnky vrstvíme do sklenic a jednotlivé
vrstvy prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme a
sterilujeme 15 minut při 85 °C. Podáváme jako příloh ke zvěřině nebo k pečené
drůbeži.