Saturejka zahradní
Český název:
Saturejka zahradní
Latinsky:
Satureia hortensis L.
Slovensky:
Saturejka záhradná
Německy:
s Bohnenkraut, e Gartenkölle
Anglicky:
Garden savory
Francouzsky:
Saveur du jardin
Španělsky:
Sabio de jardinería
Rusky:
Ла́бер медицинский
Lidově:
cibr, ščubřík, hlístník, pepř oslí, saturej, cabr
Čeleď:
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Indikační skupina
Stomachikum, karminativum, kardiotonikum, antidiarhoikum,
obstipans, anthelmintikum, vulnearium, bakteriostatikum, antiastmatikum.
Účinné látky
Silice, karvakrol, cymol, tujon, tymol, cineol, třísloviny
(až 8 %), pryskyřice, sliz, minerální látky, flavonoidy, cukry, tuky.
Indikace
-
mírné kardiotonikum
-
snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii
-
podporuje trávení
-
katary žaludku a střev provázených průjmy
-
tlumí nadýmání
-
desinfikuje dýchací cesty
-
průduškové astma
-
zánět horních cest dýchacích
-
ve vyšších dávkách proti střevním parazitům
-
baktericidní účinek
-
zevně k hojení ran
-
k výplachu nosu při rýmě
-
tlumí pocit žízně u diabetiků
Kontraindikace
Nemá nežádoucí účinky.
Při předávkování se může dostavit
nevolnost s podrážděním jater a ledvin.
Kombinace s ostatními bylinami
Lze podávat samostatně, dáváme přednost směsím.
Se
siličnými drogami pro antibiotický a dezinfekční účinek, v jiných případech s drogami
bez vonných silic, aby čaj nebyl moc aromatický.
Na vysoký krevní tlak hloh, meduňka,
jmelí.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 PL drogy přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme vyluhovat 1
hodinu.
Použití
Pijeme po doušcích během celého dne nebo ve 3 dílčích dávkách.
Šálek po jídle zlepšuje trávení, pomáhá při bolestech žaludku.
Tinktura
Hrst nati vložíme do sklenice, přelijeme 40% lihem, necháme
14 dní macerovat na slunci nebo v teple.
Vymačkáme, přefiltrujeme.
Použití
20-25 kapek 4x denně.
Použití ve směsích
Odvar na nervozitu spojenou s nespavostí
Příprava |
Saturejka 20g |
Meduňka 20g |
Mateřídouška 20g |
Máta peprná 20g |
Kozlík 20g |
Mařinka 20g |
Hloh květ 10g |
Mučenka květ 10g |
2 polévkové lžíce dáme do šálku vody, přivedeme k varu.
Necháme 5 minut louhovat.
Použití
2 šálky denně, před jídlem a před spaním. Užívá se 8 dní po
sobě nebo každý druhý den.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Na pásový opar
Po 1 KL saturejky a mateřídoušky přelijeme šálkem vařící vody,
necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
3 šálky denně mezi jídly.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Čaj proti impotenci
Příprava |
Saturejka 60g |
Rozmarýna 20g |
Máta peprná 20g |
Sporýš 20g |
Použití
Po dobu šesti týdnů se podává sklenička nálevu s tím, že celá
kúra má začínat a končit třídenním podáváním čistého saturejkového nálevu.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Saturejka je od dávných dob známá jako koření.
Apicius
Caelius uvádí v latinské kuchařské rukověti saturejku mezi kořením římských labužníků
ve 3. století n. l.
Ve střední Evropě se údajně pěstovala už od 9. století a byla
součástí i staročeské kuchyně.
Výskyt
Pochází ze Středozemí a Přední Asie.
U nás se pěstuje jako
koření na zahrádkách.
Ojediněle zplaňuje.
Pěstování
Semena vyséváme na jaře přímo na místo. Saturejka vyžaduje dobře
propustné půdy na přímém slunci.
U druhů citlivých na chladno pěstujeme ve vyšších
polohách odolnější saturejku horskou.
Rostliny se volně vysemeňují.
Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba satureiae hortensis.
Sbírá se během roku
i několikrát, od června do září, seřezáváním kvetoucí natě.
Nejlepší drogu poskytuje sběr
ráno kolem osmé hodiny.
Suší se ve stínu, zavěšená ve svazečcích, nebo v tenké vrstvě.
Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 °C.
Jiné použití
Kvetoucí nať rozložená mezi prádlo odpuzuje moly.
Použití v kuchyni
Oblíbená kuchyňská bylina. Slaná příchuť podporuje všechny ostatní
chutě stejně jako sůl.
Čerstvá se používá do bramborových polévek, fazolových, bramborových,
okurkových salátů, do bylinkového másla a omáček.
Sušená se hodí do omáček, k houbám, do
majonéz.
Můžeme ji přidávat při přípravě zvěřiny, do luštěninových jídel, při uzení masa,
k nakládání okurek a zelí.
Nejvíce se používá v italské, španělské, francouzské, anglické
a americké kuchyni.
V bulharské kuchyni je součástí koření „čubrica".