zpět

Rybíz černý

Český název: Rybíz černý
Latinsky: Ribes nigrum L.
Slovensky: Ribezĺa čišena
Německy: Schwarze Johannisbeeren
Anglicky: Blackcurrants
Francouzsky: Groseillier cassis
Španělsky: Grosellero negro
Rusky: Сморóдина черная
Lidově: meruzalka černá, smradlavý rybíz, smradlenka
Čeleď: Lomikamenovité (Saxifragaceae)

Indikační skupina
Antirevmatikum, metabolikum, venofarmakum, obstipans, antidiarhoikum, urologikum, hepatikum.

Účinné látky
Silice, třísloviny, vitamíny, rutin, tanin, pektiny, organické kyseliny, fytoncidy, campherol, myricetin.

Poznámky k účinným látkám
Z organických kyselin se v plodech nacházejí kyselina citronová, jablečná, šťavelová, kávová,
parakumarová, z dalších látek pektin, třísloviny, fytoncidní látky, antokyany a bioflavonoidy (rutin).


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.

Kombinace s ostatními bylinami
Vhodný pro samostatné použití i do směsí.
Jako antirevmatikum tužebník, vrbová kůra, Maceška rolní, jasan, kopřiva.
Při průjmu krvavec toten, v urologii vřes, tymián.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně.


Odvar
2 KL zalijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty, 10 minut vyluhujeme.

Použití
2-3x denně.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Přelijeme 125 ml převařené vody.



Nálev ze sušených plodů
2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
3x denně.


Použití ve směsích
Čaj proti ateroskleróze
Příprava
Rybíz list 20g
Hloh list s květem 20g
Přeslička nať 20g
Kozlík kořen 20g
Jmelí list 10g
Česnek stroužky 10g
Připravíme jako nálev - 1 KL směsi na šálek vroucí vody.
Česnek upravíme podrcením nebo pokrájením těsně před přípravou.


Použití
3x denně, první ráno nalačno.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Posilující prostředek
Smícháme stejné díly čerstvé šťávy z černého rybízu, černého bezu a červené řepy.

Použití
250-500 ml denně jako posilující, protizánětlivý a protibolestivý prostředek především v rekonvalescenci po těžkých chorobách.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
V době antiky bylo toto ovoce zcela neznámé.
Dříve se černý rybíz běžně pěstoval v klášterních zahradách kolem Novgorodu a Pskova v Rusku.
Hodně keřů černého rybízu bývalo kdysi na březích řeky Moskvy, která se dokonce dříve nazývala Smorodinovka (rybíz je rusky smorodina).
K většímu rozšíření rybízu a angreštu v Evropě došlo až v 15. a 16. století.



Výskyt
Je rozšířen v listnatých a smíšených lesích ve vlhkých oblastech ve střední a severní Evropě a Asii až do nadmořské výšky 1.000 metrů.
Ve východní Asii zasahuje téměř až k severnímu polárnímu kruhu.



Pěstování
Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, svědčí mu slunce a půda bohatá na živiny.
Množí se řízkováním, hřížením nebo odkopky.



Sběr a sušení
Drogou je list - Folium rigis nigri, plod - Fructus ribis nigri i kořen - Radix ribis nigri.
Listy se sbírají otrháváním nebo sdrháváním z mladých jednoletých výhonů v období květu, nebo ze starších větví až v červenci po sběru plodů.
Sbírají se především listy mladé, nepoškozené a nenapadené rzí. Ty se pak suší ve stínu, ve vrstvě do osmi centimetrů, při dobrém větrání a občasném obracení.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 45 °C.
Správně usušená droga má tmavě zelenou barvu, svíravou chuť a charakteristický pach.
Uchovává se v suchu a v temnu, vydrží nejdéle 2 roky.
Plody se sbírají v plné zralosti. Očistí se od stopek a zaschlých zbytků květů a pak se konzumují čerstvé nebo zpracované na kompot, zavařeninu či sirup.
Kořen sbíráme na konci květu rostliny, asi do konce června.



Použití v kuchyni
Z plodů se připravují džemy, marmelády, šťávy, rosoly, kompoty, džusy, likéry.
Jsou vhodné jako náplň do moučníků, pro přípravu ovocných omáček a polévek.


Dřeň za studena
Očištěné plody (1 kg) třeme s 1-1,5 kg cukru, až se cukr rozpustí. Plníme do sklenic a ovážeme celofánem.
Můžeme i rozmixovat - nejprve mixujeme asi 1/2 minuty rybíz, pak přidáme cukr.


Sirup
Rybíz odšťavíme v odšťavovači, na 1 litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a 3 g kyseliny citrónové, zahřejeme.
Jakmile se cukr rozpustí, nalijeme do láhví.


zpět