Rybíz černý
Český název:
Rybíz černý
Latinsky:
Ribes nigrum L.
Slovensky:
Ribezĺa čišena
Německy:
Schwarze Johannisbeeren
Anglicky:
Blackcurrants
Francouzsky:
Groseillier cassis
Španělsky:
Grosellero negro
Rusky:
Сморóдина черная
Lidově:
meruzalka černá, smradlavý rybíz, smradlenka
Čeleď:
Lomikamenovité (Saxifragaceae)
Indikační skupina
Antirevmatikum, metabolikum, venofarmakum, obstipans,
antidiarhoikum, urologikum, hepatikum.
Účinné látky
Silice, třísloviny, vitamíny, rutin, tanin, pektiny,
organické kyseliny, fytoncidy, campherol, myricetin.
Poznámky k účinným látkám
Z organických kyselin se v plodech nacházejí kyselina
citronová, jablečná, šťavelová, kávová,
parakumarová, z dalších látek pektin,
třísloviny, fytoncidní látky, antokyany a bioflavonoidy (rutin).
Indikace
-
antirevmatikum
-
podporuje metabolismus
-
cévní onemocnění
-
lámavost a praskání cév
-
proti průjmu
-
pomocné léčivo při močových a ledvinových zánětech
-
kloktadlo při chorobách z nachlazení
-
odvar z kořene při zánětech jater
-
plod jako posilující prostředek
Kontraindikace
Nejsou známy.
Kombinace s ostatními bylinami
Vhodný pro samostatné použití i do směsí.
Jako
antirevmatikum tužebník, vrbová kůra, Maceška rolní, jasan, kopřiva.
Při
průjmu krvavec toten, v urologii vřes, tymián.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut
vyluhovat.
Použití
2-3x denně.
Odvar
2 KL zalijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu,
vaříme 2 minuty, 10 minut vyluhujeme.
Použití
2-3x denně.
Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g
(asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech
vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další
den je balzám připraven.
Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé
hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Přelijeme 125 ml převařené vody.
Nálev ze sušených plodů
2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut
vyluhovat.
Použití
3x denně.
Použití ve směsích
Čaj proti ateroskleróze
Příprava |
Rybíz list 20g |
Hloh list s květem 20g |
Přeslička nať 20g |
Kozlík kořen 20g |
Jmelí list 10g |
Česnek stroužky 10g |
Připravíme jako nálev - 1 KL směsi na šálek vroucí
vody.
Česnek upravíme podrcením nebo pokrájením těsně před přípravou.
Použití
3x denně, první ráno nalačno.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Posilující prostředek
Smícháme stejné díly čerstvé šťávy z černého rybízu,
černého bezu a červené řepy.
Použití
250-500 ml denně jako posilující, protizánětlivý a
protibolestivý prostředek především v rekonvalescenci po těžkých chorobách.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Historie
V době antiky bylo toto ovoce zcela neznámé.
Dříve se černý
rybíz běžně pěstoval v klášterních zahradách kolem Novgorodu a Pskova v Rusku.
Hodně
keřů černého rybízu bývalo kdysi na březích řeky Moskvy, která se dokonce dříve nazývala
Smorodinovka (rybíz je rusky smorodina).
K většímu rozšíření rybízu a angreštu v
Evropě došlo až v 15. a 16. století.
Výskyt
Je rozšířen v listnatých a smíšených lesích ve vlhkých
oblastech ve střední a severní Evropě a Asii až do nadmořské výšky 1.000 metrů.
Ve východní Asii zasahuje téměř až k severnímu polárnímu kruhu.
Pěstování
Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, svědčí mu slunce a
půda bohatá na živiny.
Množí se řízkováním, hřížením nebo odkopky.
Sběr a sušení
Drogou je list - Folium rigis nigri, plod - Fructus ribis
nigri i kořen - Radix ribis nigri.
Listy se sbírají otrháváním nebo sdrháváním z mladých
jednoletých výhonů v období květu, nebo ze starších větví až v červenci po sběru plodů.
Sbírají se především listy mladé, nepoškozené a nenapadené rzí. Ty se pak suší ve stínu,
ve vrstvě do osmi centimetrů, při dobrém větrání a občasném obracení.
Při umělém sušení
nemá teplota přestoupit 45 °C.
Správně usušená droga má tmavě zelenou barvu, svíravou
chuť a charakteristický pach.
Uchovává se v suchu a v temnu, vydrží nejdéle 2 roky.
Plody se sbírají v plné zralosti. Očistí se od stopek a zaschlých zbytků květů a pak se
konzumují čerstvé nebo zpracované na kompot, zavařeninu či sirup.
Kořen sbíráme na
konci květu rostliny, asi do konce června.
Použití v kuchyni
Z plodů se připravují džemy, marmelády, šťávy, rosoly,
kompoty, džusy, likéry.
Jsou vhodné jako náplň do moučníků, pro přípravu ovocných
omáček a polévek.
Dřeň za studena
Očištěné plody (1 kg) třeme s 1-1,5 kg cukru, až se cukr
rozpustí. Plníme do sklenic a ovážeme celofánem.
Můžeme i rozmixovat - nejprve
mixujeme asi 1/2 minuty rybíz, pak přidáme cukr.
Sirup
Rybíz odšťavíme v odšťavovači, na 1 litr šťávy přidáme
1,2 kg cukru a 3 g kyseliny citrónové, zahřejeme.
Jakmile se cukr rozpustí,
nalijeme do láhví.