Růže šípková
Český název:
Růže šípková
Latinsky:
Rosa canina L.
Slovensky:
Ruža šípová
Německy:
e Hundsrose, e Heckenrose
Anglicky:
Dog Rose
Francouzsky:
Rose des chiens
Španělsky:
Rosal silvestre
Rusky:
Pо́за шипо́вника
Lidově:
šípek, trnková růže, psí růže, planá růže, divoká růže,
polní růžičky, merhelec
Čeleď:
Růžovité (Rosaceae)
Indikační skupina
Roborans, diuretikum, adstringens, hypolipidemikum,
imunostimulans, tonikum, vulnearium.
Účinné látky
Kyselina askorbová, kyselina jablečná, kyselina
citronová, beta karoten, vitamíny K, E, B1, B2,
rutin, pektiny, polysacharidy, třísloviny,
silice, fenoly, minerální látky, draslík, vápník, flavonoidy.
Poznámky k účinným látkám
Plody obsahují v průměru 500 mg% kyseliny askorbové, karotenoidy -
betakarotén, lykopen, rubixantin.
Flavonoidy - kamferol, kvercetin.
Kyselina askorbová
zlepšuje metabolismus aminokyselin a vstřebávání železa.
Indikace
-
posilující prostředek v rekonvalescenci
-
virové infekce, nemoci z nachlazení
-
jarní únava
-
těhotenství
-
močopudný účinek
-
záněty močových cest, diuretikum
-
tonizační účinek při dlouhodobém podávání léků
-
podporuje imunitu
-
při delším užívání snižuje hladinu cholesterolu
-
nálev z okvětních lístků při žaludečních křečích
-
zevně na krvácení dásní
-
hálky jako imunostimulans a tonikum, razantně snižují horečku
-
zevně urychlují hálky zacelování ran a popálenin
Kontraindikace
Vhodná i pro dlouhodobé používání.
Kombinace s ostatními bylinami
Vhodná pro samostatné používání i do směsí.
Do směsí pouze drcené šípky.
Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar z drcených šípků
2 KL drogy přelijeme 1/4 l vody, necháme za
občasného promíchání 2 hodiny vyluhovat.
Pak zahřejeme k varu, odstavíme
a necháme dalších 15 minut vyluhovat.
Přecedíme přes plátno.
Použití
Pijeme 3x denně před jídlem.
Odvar z celých šípků
1 díl šípků zalijeme 5 díly studené vody, necháme
několik hodin vyluhovat.
Poté necháme přejít krátkým varem, opět necháme
15 minut vyluhovat.
Použití
Používáme 4x odvar ze stejných šípků.
První
a čtvrtý odvar je slabý, proto jej použijeme ke spaření vřesu, lipového
květu nebo mateřídoušky.
Druhý a třetí má výbornou kvalitu, používáme
samostatně.
Tinktura z hálek
Hálky zalijeme 40% lihem tak, aby byly
ponořené, necháme 14 dní v teple vyluhovat, přefiltrujeme.
Použití
20-25 kapek až 4x denně.
Nálev z hálek
2 KL drogy spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme
15 minut vyluhovat.
Použití
2-4x denně při horečkách. Na urolitiázu
najednou 0,4 l, max. 4x denně.
Nálev z květů
2 KL drogy spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme
15 minut vyluhovat.
Použití
3x denně šálek při žaludečních křečích, zevně
jako kloktadlo při krvácení dásní.
Šípkový likér
1 l plodů necháme macerovat s 1/2 kg cukru ve
3 l žitné 8 dnů na teplém místě, přecedíme.
Použití
1 sklenku denně před jídlem jako geriatrikum,
tonikum.
Na ledvinové choroby
1 PL plodů bez semen zalijeme 1/4 l studené
vody, necháme přejít varem.
10 minut vyluhujeme.
Použití
3x denně při ledvinovém písku, močových a
ledvinových kamenech.
Použití ve směsích
Čaj proti zánětu mandlí
Příprava |
Šípek plod 20g |
Bez černý plod 20g |
Kopřiva list 10g |
Třezalka nať 10g |
Yzop nať 10g |
Lopuch kořen 10g |
Šalvěj list 10g |
1 polévkovou lžíci směsi přelijeme šálkem vařící
vody.
15 minut louhujeme, scedíme.
Použití
3x denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Na šípkovém keři často rostou vláknité hálky,
vlasaté chomáčky, lidově se jim říkalo „růžové houby". Vypadají jako ježatý
uzlíček, okrouhlý a hnědavě červený.
Vytváří je pro své larvy žlabatka
růžová (Diplolepsis rosae).
Pod jménem „bedeguar" (větrná růže) byly
známé už arabským a staroperským lékařům, kteří věřili v jejich velkou léčivou
sílu.
Odvar ze sušených hálek se používal při ledvinových kolikách, proti
„kameni i voleti" a dokonce i proti bolestem zubů a průjmu.
Výskyt
Je rozšířená po celé Evropě, mimo nejsevernější
země, a v západní Asii.
U nás hojná na stráních, mezích a křovinách od
nížin do podhůří, v horách ojediněle.
Pěstování
Nemá žádné zvláštní nároky na půdu. Vyžaduje
sušší stanoviště.
Sběr a sušení
Drogou jsou souplodí - šípky - Fructus cynosbati.
Kromě růže šípkové se mohou sbírat šípky i z růže alpské (Rosa pendulina),
růže svraskalé (Rosa Rugosa) nebo růže trnité (Rosa pimpinellifolia).
Růže trnitá má dokonce větší obsah vitamínu C (přes 1.000 mg%).
Sbíráme
v září nebo začátkem října, kdy plody začínají zrát. V době plné zralosti
už obsah vitamínu C začíná klesat a stále se snižuje.
I použítí v kuchyni
je pak obtížnější, pokud jsou plody přezrálé a změklé, „mažou se".
Pověra, že se mají trhat až po přejití prvních mrazů, je mylná.
Obsah
vitamínu C se snižuje skladováním, po roce se sníží až o 50 %.
Šípky sbíráme
za suchého počasí a velmi rychle je sušíme v tenkých vrstvách. Teplota 60-80°C
je nejvhodnější.
Nevhodné je pomalé sušení volně na vzduchu, bez zahřátí,
může se ztratit až 50 % léčivých látek.
Jadérka můžeme odstranit, ale
nemusíme.
Pokud je neodstraníme, musíme šípkový čaj cedit přes husté sítko
nebo plátno, aby se jemné chloupky nedostaly do čaje.
Odstranit je ale
musíme vždy pro použití v kuchyni (marmelády).
Správně usušené plody mají
tmavě červenou barvu, ovocnou vůni a sladkokyselou chuť.
Šípky se uchovávají v
suchu, v dobře uzavřené nádobě, nejdéle jeden rok.
Použití v kuchyni
Šípkový džem za studena
Pečlivě očištěné šípky vtlačujeme do sklenice a
postupně prosypáváme cukrem. Stlačujeme je rukou, abychom vytlačili vzduch.
Když je sklenice plná, zavážeme ji a uschováme. Po čase šípky tak dokonale
změknou, že se stanou vynikající pochoutkou.
Je to výborný způsob konzervace
bez ztráty vitamínu C.
Používáme k ozdobě moučníků, ale i do vody nebo čaje.
Šípkový likér
Na jeden litr šípků dáme 1/2 kg cukru, vše dáme do
láhve se třemi čtvrtinami litru čistého lihu a postavíme do tepla.
Likér je
velice lahodný.
Legendy a mýty
Ve starém Řecku byla růže zasvěcena Afroditě, takže
byla symbolem lásky, ale i smrti.