Rozrazil lékařský
Český název:
Rozrazil lékařský
Latinsky:
Veronica officinalis L.
Slovensky:
Veronika lekárska
Německy:
r Echter Ehrenpreis
Anglicky:
Speedwell
Francouzsky:
Véronique officinale
Španělsky:
Veronica macho
Rusky:
Верони́ка mедицинская
Lidově:
hušec, přítržník, uhlířská bylina, verunka, vřetýnko, hadí bylina
Čeleď:
Krtičníkovité (Scrophulariaceae)
Indikační skupina
Hypolipidemikum, diuretikum, antiastmatikum, stomachikum,
expektorans,
metabolikum, hepatikum, antirevmatikum, dermatologikum, geriatrikum, vulnearium.
Účinné látky
Třísloviny, aukubin, kyselina askorbová, saponiny, silice, hořčiny,
vitamín C, pryskyřice, vosky.
Indikace
-
snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-
působní příznivě na močové cesty
-
močopudný účinek
-
záněty močových cest, ledvin, močové kameny
-
bronchitida, astma
-
podporuje zažívání a tvorbu enzymů slinivky
-
zahlenění žaludku a střev
-
choroby jater a sleziny
-
kožní problémy
-
revmatismus
-
použití v geriatrii
-
zevně na špatně se hojící rány, některé ekzémy
Kontraindikace
Těhotenství, jinak v terapeutických dávkách nejsou žádné
známé kontraindikace ani nežádoucí účinky.
Nemá se překročit denní dávka 5 g.
Kombinace s ostatními bylinami
Vhodný pro samostatné podávání i do směsí.
Zlatobýl,
lípa, černý rybíz, nať nebo kořen čekanky, yzop, puškvorec, Úročník bolhoj, všedobr.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL přelijeme 1/4 l vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2x denně šálek, ráno a večer, před jídlem, nebo každé 2
hodiny.
1 PL při astmatu, rozedmě plic, nemocích hrtanu.
Odvar
2 KL drogy přelijeme 1/4 l vody, necháme krátce (asi 2
minuty) vařit.
10 minut vyluhujeme.
Použití
2-4x denně šálek.
Odvar pro vnější použití
1 PL drogy na 1/4 l vody, necháme vařit 5-10 minut.
10 minut vyluhujeme.
Použití
K obkladům a omývání při revmatismu a ekzémech
Čerstvá šťáva
Čerstvě trhanou bylinu odšťavíme na odšťavovači.
Použití
2-3 KL 2-4x denně, před jídlem.
Pro zlepšení metabolismu,
pro snížení cholesterolu.
Tinktura
Drobně nakrájenou nať nasypeme do láhve až po hrdlo
a zalijeme 40% lihem tak, aby byla nať ponořená.
Macerujeme 14 dní na teplém místě
za občasného protřepání.
Přefiltrujeme.
Použití
K mazání postižených míst při revmatismu, nečisté pleti a
trudovitosti.
Použití ve směsích
Na snížení cholesterolu
Příprava |
Rozrazil nať 100g |
Pýr oddenek 50g |
Zemědým nať 50g |
Rdesno ptačí nať 25g |
Tymián nať 25g |
3 PL drogy přelijeme večer 800 ml studené vody, necháme do
rána macerovat.
Ráno přivedeme k varu, necháme projít několikasekundovým varem,
odstavíme, 10 minut vyluhujeme.
Použití
Pijeme po doušcích z termosky po celý den.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Čaj proti nespavosti vyvolanou bolestmi žaludku a
tuhou stolicí
Příprava |
Rozrazil nať 20g |
Brutnák nať 20g |
Senna list 15g |
Kozlík kořen 10g |
Pelyněk nať 10g |
Čekanka kořen 10g |
Benedikt nať 10g |
Čajovou lžičku směsi do šálku vody. Vaříme 5 až 10 minut.
Scedíme.
Použití
1 šálek denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie
Čaj pro podporu léčby zeleného zákalu
Příprava |
Rozrazil nať 30g |
Kopřiva list 30g |
Měsíček květ 30g |
Zlatobýl nať 30g |
Přeslička nať 30g |
2 lžičky směsi přelijeme šálkem vařící vody, 20
minut louhujeme a scedíme.
Do čaje lze přidat i lžičku švédských kapek.
Použití
2 až 3 šálky denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Dříve se voda z rozrazilu používala proti morové
nákaze.
Zevně se přikládala na zvětšenou slezinu.
Šťáva s medem se
aplikovala na spáleniny.
Používala se proti průjmům i na podporu
vykašlávání hlenů.
Výskyt
Je rozšířený v Evropě a v severní Americe.
U nás roste hojně ve světlých lesích, na sušších lukách, mezích a pastvinách,
od nížin až po horská pásma.
Pěstování
Vyséváme na jaře, nebo počátkem léta množíme dělením.
Pěstujeme v úrodné půdě bohaté na živiny, na přímém slunci.
Za sucha dobře
zaléváme, jednou za 4-5 let přesazujeme.
V zahradách se rozrazil pěstuje
jako okrasná rostlina půdního krytu.
Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba veronicae.
Sbíráme kvetoucí nať na začátku rozkvětu, od června do srpna, seřezáváme těsně
nad zemí.
Sušíme ve stínu i na slunci, při sušení umělým teplem nesmí
teplota přesáhnout 35 °C.
Použití v kuchyni
Rozrazil byl kdysi častou přísadou do salátů, chrání
před kurdějemi.
Používá se spolu s řeřichou do salátů a bylinných másel.
Američtí Indiáni sledovali výskyt rozrazilu, v zimě proráželi led a trhali zelené
rostliny. Takto získávali čerstvou zeleninu a vitamíny i v nejtužší zimě.