Rozmarýna lékařská
Český název:
Rozmarýna lékařská
Latinsky:
Rosmarinus officinalis L.
Slovensky:
Rozmarín lekársky
Německy:
r Garten Rosmarin
Anglicky:
Rosemary
Francouzsky:
Rosmarin officinal
Španělsky:
Romero médico
Rusky:
Розмарина медицинская
Lidově:
rozmarýna, rozmariján, mořská rosa, merdov
Čeleď:
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Indikační skupina
Stomachikum, spasmolytikum, karminativum, choleretikum, derivans,
dezinficiens, abortivum,
antirevmatikum, hypotonikum, roborans, kardiotonikum,
antineuralgetikum, diuretikum.
Účinné látky
Silice, flavonoidy, třísloviny, organické
kyseliny, alkaloidy, triterpeny.
Poznámky k účinným látkám
Hlavní obsahovou složkou je silice v množství 1,5-2,5 % dle
stanoviště.
Indikace
-
zlepšuje prokrvení trávicího traktu
-
zlepšuje tvorbu žluči
-
dyspeptické potíže s nadýmáním
-
špatné trávení a bolesti v trávicím ústrojí
-
odstraňuje pocit fyzické a psychogenně podmíněné únavy a vyčerpanosti
-
zlepšuje psychickou i fyzickou kondici
-
zlepšuje paměť, zvláště u starších lidí
-
močopudný účinek
-
mírné kardiotonikum, posiluje krevní oběh
-
zvyšuje chorobně snížený krevní tlak
-
zlepšuje prokrvení malé pánve (napomáhá k otěhotnění)
-
v těhotenství jako abortivum
-
zevně při revmatismu, rychlý ústup bolesti v revmatických kloubech
-
zevně při neuralgiích
-
inhalace při senné rýmě
Kontraindikace
Těhotenství, kojení, po prodělání zánětlivých onemocnění ledvin a
jater.
Působí razantně, je třeba dodržovat terapeutické dávky.
V nadměrných dávkách
může vyvolat křeče a poškodit ledviny a játra.
Kombinace s ostatními bylinami
Vhodná pro samostatné podávání i do směsí.
Meduňka, máta, routa,
hloh, řebříček, měsíček, jablečník.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 20 minut vyluhovat.
Použití
2x denně 125 ml nálevu. Jako celkové tonikum stačí 1x denně ráno.
Macerát
1 KL přelijeme šálkem studené vody, necháme 6 hodin vyluhovat.
Před podáním slijeme a ohřejeme na vlažnou teplotu.
Použití
2x denně šálek.
Působí mírněji než nálev.
Jako celkové tonikum
stačí 1x denně ráno.
Víno
75 g drogy zalijeme 1 l bílého vína, necháme 8 dní macerovat,
přefiltrujeme.
Uložíme v chladu.
Použití
Jako celkové tonikum.
Extrakt
Do lahvičky dáme stejné množství rozmarýnové silice a oleje, nejlépe
arašídového nebo slunečnicového.
Před použitím protřepeme.
Použití
K mazání při revmatismu, svalových bolestech a neuralgiích.
Inhalace
10 g drogy zalijeme 1 l studené vody, přivedeme k varu, odstavíme a
necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
K inhalacím několikrát denně při senné rýmě, k napařování hlavy při
bronchitidě.
Koupel
V pětilitrové nádobě povaříme hrst čerstvých opraných listů rozmarýny,
odvar necháme vychladnout.
Scedíme přes plátno a přelijeme do vany.
Použití
Uklidňující i osvěžující účinek, stimuluje a prokrvuje pokožku.
Kneippova protirevmatická mast
8 g rozmarýnové silice, 4 g mentolu, 4 g kafru a vmícháme do 84 g
vhodného masťového základu, např. lanolinu.
Použití
Při revmatismu, svalových bolestech, neuralgiích.
Zdroj: J. A. Zentrich: Speciální metody fytoterapie
Použití ve směsích
Víno na dobrou náladu
V láhvi dobrého suchého vína louhujeme 2 týdny hrst čerstvých lístků
rozmarýny a hrst listů brutnáku (v případě sušených bylin 2 polévkové lžíce).
Použití
Pro zlepšení nálady, při mírné depresi a melancholii vypijeme skleničku.
Masážní mast na oteklé klouby
Do 85 g vhodného masťového základu (lanolinu nebo domácího vepřového sádla)
vmícháme:
5 g jalovcové silice, 5 g rozmarýnové silice a 5 g muškátového mletého oříšku.
Použití
K masážím dle potřeby.
Zdroj: J. A. Zentrich: Speciální metody fytoterapie
Čaj proti akné
Příprava |
Rozmarýna list 30g |
Šalvěj list 30g |
Jitrocel list 30g |
1 polévkovou lžíci směsi přelijeme šálkem vody, 15 minut louhujeme, scedíme.
Použití
K obkladům, případně omývání.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Ve starém Řecku byla rozmarýna používána k posilování činnosti mozku a na
zlepšení paměti.
Studenti ve starém Římě a Řecku nosili rozmarýnové věnce, aby si lépe
zapamatovali učební látku.
Římané přivezli rozmarýnu do Británie, kde se nejdříve uplatnila v
kuchyni.
Zmínka o rozmarýně je v anglosaském herbáři z 11. století.
Ve středověku byla
oblíbenou bylinou, která se rozhazovala v místnostech, aby chránila proti skvrnitému tyfu.
Během morové epidemie v Londýně nosili lidé rozmarýnu ve váčcích nebo v dutých držadlech
vycházkových holí.
V místech zachvácených nákazou vdechovali její vůni jako prevenci proti
infekci.
Ve Francii ještě v předminulém století dezinfikovali vzduch v nemocnicích zapálenou
rozmarýnou a jalovcem.
Výskyt
Pochází ze Středomoří, v teplejších oblastech
roste volně v přírodě.
U nás v zimě na zahradách vymrzá.
Pěstování
Semena vyséváme na jaře na misky.
Sazenice přesazujeme do dobře
odvodněné mírně zásadité půdy na slunné místo, kryté před větrem.
Sběr a sušení
Drogou je list - Folium rosmarini.
Sbírá se od konce května do srpna
seřezáváním kvetoucí natě, po usušení se listy sdrhnou.
Rozmarýnu sušíme ve stínu za dobrého
větrání, v jedné vrstvě, nebo zavěšenou ve svazečcích.
Při sušení umělým teplem nesmí teplota
překročit 35 °C.
Dobře usušená droga má hořkou chuť a kořenitou vůni.
Jiné použití
Vkládá se do knih a zásuvek, aby zahnal moly.Listy se oplachují vlasy.
Výtažek se přidává do ústních vod.
Je rovněž pohřební rostlinou. Během pohřbu se nosí v ruce
a hodí se na rakev spuštěnou do hrobu.
Použití v kuchyni
Ke kořenění masitých a pečených jídel.