Ředkev setá
Český název:
Ředkev setá
Latinsky:
Raphanus sativus L.
Slovensky:
Reďkev siata
Německy:
Gartenrettich
Anglicky:
Settled radish
Francouzsky:
Radis
Španělsky:
Rabano
Rusky:
Редька сеет
Lidově:
blejskava, blejskavice, ohnice, ohnivá ředkev, rafan, rupec
Čeleď:
Brukvovité (Brassicaceae)
Indikační skupina
Choleretikum, expektorans, stomachikum, urologikum,
antivirotikum, bakteriostatikum, antimykotikum, hepatikum, metabolikum.
Účinné látky
Glukosinoáty, raphanol, raphin, minerální látky,
vápník, draslík, železo, hořčík, síra, fosfor, vitamín C, vitamíny
skupiny B, cukry.
Poznámky k účinným látkám
Droga obsahuje glukosinoáty, které se
enzymaticky štěpí na éterický olej s výrazně fytoncidními účinky.
Indikace
-
podporuje trávení
-
silné žlučopudné účinky
-
může rozpouštět i žlučové kameny
-
protiplísňový, antibakteriální a antivirotický účinek
-
desinfekční působení šťávy i v močových cestách
-
preventivně proti tvorbě močových a ledvinových kamenů
-
nachlazení, kašel
-
čistí játra a žaludek
-
žaludeční dyspepsie
-
výrazně podporuje metabolismus
Kontraindikace
Nedoporučuje se osobám, které trpí záněty střev, jater,
žlučníku, vředy a glomerulonefritidou.
Vzhledem k obsahu purinů také dnou.
Kombinace s ostatními bylinami
Vzhledem k formě užití podáváme zásadně samostatně.
Léčivé přípravky jednosložkové
Šťáva
Hlízu rozstrouháme, vymačkáme, necháme odstát v chladu,
aby ztratila palčivou chuť.
Použití
4x denně 2 KL, max. 125 ml na dávku, max. denní dávka 375
ml, doba podávání max. 3 týdny.
Pro očistu ledvin a jater 30 ml 1x denně ráno na
lačno.
6 týdnů nepřerušeného podávání.
Víno
30 g čerstvě nastrouhaného kořene dáme do 0,7 l bílého vína
a necháme 10 dnů vyluhovat.
Slijeme, vylisujeme a přefiltrujeme. Skladujeme v temnu.
Použití
50 ml 15 minut před jídlem, při silném nechutenství a
nervozitě se svíráním žaludku.
Sirup
Z bulvy odřízneme vrchlík a potom ještě kolečko o tloušťce
cca 7 mm, ve kterém vyřízneme otvor velký asi jako pětikoruna.
Plátek s vyříznutým
kolečkem na bulvu vrátíme, do vzniklé prohlubně nasypeme cukr a zaklopíme vrchlíkem.
Za nějaký čas, obvykle od večera do rána, vznikne v prohlubni léčivý sirup, a to
přímo v příslušné dávce.
Kolečko s otvorem sníme, uřízneme další kolečko, ve kterém
vyřízneme otvor, vrátíme zpět, přidáme cukr a přiklopíme vrchlíkem.
Tak postupujeme
až do spotřebování celé bulvy.
Historie
Ředkev je velmi starou pěstovanou rostlinou. Velmi dobře ji
znali ve starém Egyptě i v antickém Řecku.
Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně,
která k léčbě využívá jak kořene, tak semena rostliny.
Ve středověkých klášterních
zahradách byla pěstována jako zelenina i jako léčivka.
Hildegarda z Bingenu
doporučuje ředkev při nemocech z nachlazení a k podpoře trávení, dle ní se jejím
častým užíváním hubne.
Výskyt
Pochází pravděpodobně z Egypta, roste v Číně a v Japonsku.
U nás se pěstuje na zahrádkách jako zelenina.
Pěstování
Vysévá se přímo na záhon řídce a mělce do rýh
vzdálených 25-30 cm, od června do konce července.
Sklízí se co nejpozději.
Potřebuje dostatek vláhy.
Bulvy se dají skladovat ve sklepě ve vlhkém písku.
Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix raphani, nebo šťáva - Succus raphani.
Sbírá se vyvinutý kořen.
Nesuší se, užívá se syrový, nebo využijeme šťávu.
Použití v kuchyni
Podává se jako příloha, hrubě nastrouhaná a lehce osolená, k
uleželým sýrům a k pivu.
Lze ji dusit na másle. Používáme ji i do pomazánek a salátů.
Použití v kosmetice
K ošetření mastných vlasů, při tvorbě lupů.