zpět

Rakytník řešetlákový

Český název: Rakytník řešetlákový
Latinsky: Hippophae rhamnoides L.
Slovensky: Rakytník rešetliakový
Německy: r Sanddorn
Anglicky: Sea Buckthorn
Francouzsky: Argoussier faux nerprun
Španělsky: Espino falso
Rusky: Ракир речевой
Lidově: žlutý zob, žlutozob, sibiřský ananas
Čeleď: Hlošinovité (Eleagnaceae)

Indikační skupina
Bakteriostatikum, vulnearium, roborans, analeptikum, hypolipidemikum, antisklerotikum, metabolikum,
mukolytikum, gynekologikum, antihemoroidalium, antirevmatikum, antistresum, oftalmologikum, stomachikum.


Účinné látky
Olej, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, flavonoidy, provitamín A, vitamíny B, C, D, rutin, železo, mangan, síra, hliník, cholin, betain.

Poznámky k účinným látkám
Vitamín C 400-1300 mg%, provitamín A 0,9-40 mg%, vitamín E 8-18 mg%, F 2000-3000 mg%, flavonoidy (vitamín P) v plodech 100-200 mg%.
Fenolové sloučeniny se spolupodílí na tvorbě žluté barvy šťávy plodů, dávají jim trpkou příchuť a mají bakteriocidní účinek.
Olej ze semen a plodů rakytníku má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Listy mají kolem 8 % tříslovin a až 370 mg% vitamínu C.
V kůře větví je do 10 % tříslovin a biogenní amin serotonin.
Rakytník příznivě ovlivňuje CNS.


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.
V některých případech je třeba neutralizovat rakytníkový olej užitím hořčíku nebo jedlé sody, zejména při léčbě peptického vředu.


Kombinace s ostatními bylinami
Listy mícháme do směsí, ostatní části rakytníku včetně oleje podáváme samostatně.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev z listů nebo kůry
2 g sušených listů přelijeme šálkem vařící vody a 10 minut necháme louhovat.
Scedíme.


Použití
Podáváme 2-3x denně.


Rakytníkový sirup
Šťávu získáme rozmačkáním plodů a přecedíme přes plachetku, abychom ji zbavili zbytků rozdrcených slupek, dřeně a nečistot.
Získaná šťáva je mírně zakalená, což nemá vliv na jakost sirupu.
Na litr šťávy dáme 1-2 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové.
Po rozpuštění cukru a kyseliny citrónové naplníme sirup do čistých, vypařených láhví, zazátkujeme a uchováváme v chladu.


Použití
Zdroj vitamínů, posílení imunitního systému.
Dle potřeby po polévkových lžících několikrát denně.
V rekonvalescenci, při slabosti a únavě.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Rakytníkový olej
Získává se za semen bobulí.
Je obsažen v dužnině plodu v podobě mikroskopických kapiček. Vyluhovat jej lze separací šťávy.
Výtlačky vysušíme na vzduchu nebo v troubě při teplotě maximálně 100°C.
Poté je spolu se semeny rozmělníme, vložíme do skleněné nebo smaltované nádoby, zalijeme stejným objemem slunečnicového oleje a uzavřeme víkem.
Ponecháme na tmavém teplém místě po dobu 2-5 dní, nejméně 2x denně zamícháme.
Během této doby se výtlačky odbarví a olej získá oranžové zbarvení a vůni rakytníku.
Za účelem dokonalého vyluhování rakytníkového oleje zalijeme výtlačky podruhé čerstvou porcí slunečnicového oleje. Extrakci můžeme uskutečnit ještě potřetí.
Olej můžeme získat i z celých plodů. Ty sušíme v troubě. Přitom je třeba zajistit přístup vzduchu k plodům a stálou teplotu.
Plody si musí uchovat přírodní zbarvení a vůni.


Použití
Zevně při popáleninách kůže a při jejím poškození radioaktivním zářením.
K posílení růstu vlasů.
Léčí ekzémy.

Významné použití je v gynekologii. Nejčastěji se olej aplikuje zevně a působí na sliznice formou mazání, nebo tampónů.
Tampóny se nechávají 8-10 hodin, v těžších případech až 24 hodin. Průměrná doba aplikace oleje, který se používá denně, je 12 dní.

Vnitřně 4x denně 1 mocca lžičku až 1 KL při nemocech z ozáření, žaludečních vředech, peptickém vředu, rakovině.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Tinktura
Na 100 g plodů použijeme 200 až 250 g 50% alkoholu. Macerujeme 10 dní.

Použití
Extrakt užíváme po lžičkách 2-3x denně, přičemž plody v něm ponecháme po celou dobu, než extrakt využíváme.
Zvyšuje odolnost proti infekci salmonelami a stafylokoky.
Zvyšuje počet erytrocytů a zvyšuje hladinu hemoglobinu.
Slouží jako povzbuzující prostředek při snížené kyselosti žaludečních šťáv.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Rakytník třený s cukrem
Čisté bobule rakytníku smícháme v poměru 1:1 s cukrem a částečně pomačkáme tak, aby většina zůstala celá. Dáme do sklenic.
Navrch nasypeme ještě cukr a sklenice pevně uzavřeme.
Na chladném místě vydrží až do příštího roku, pouze trochu ztratí na chuti.


Použití
Jako vitamínová kůra, pro zlepšení zraku, jako prevence infekčních onemocnění, při nachlazení.
Po polévkových lžících několikrát denně.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Přírodní šťáva
Čerstvou šťávu ohřejeme na 65-70°C. Ihned ji rozlijeme do horkých láhví.
Pasterizujeme 15-20 minut. Uchováváme při teplotě do 15°C.


Použití
Vitamínová kůra, pro zlepšení zraku, prevence infekčních onemocnění, při nachlazení.
Několik polévkových lžic denně.

Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Použití ve směsích
Na imunitu
Příprava
Rakytník (sbíraný v listopadu) 1 díl
Černý bez květ 1 díl
Tužebník nať 1 díl
Černý rybíz list 1 díl
1 PL spařit 0,25 l vařící vody, 20 minut louhovat.
Zdroj: P. Váňa: Průvodce bylináře Pavla


Historie
Rakytník má dlouhou historii využívání v lékařství a tonizující účinky byly známy již ve starém Řecku, Římě, v tibetské, mongolské i indické medicíně.
Z písemných záznamů víme, že vojáci Alexandra Makedonského používali k obnovení sil odvary z různých částí rostliny.



Výskyt
Roste hlavně v jižní Evropě. Najdeme ho od severozápadní Číny až po Švédsko.
Planě roste především na mořském pobřeží nebo na písčitých či hlinitopísčitých březích řek a vodních nádrží.
U nás se planě vyskytuje zřídka.
Většinou je vysazován jako okrasná dřevina v zahradách, sadech a parcích.



Pěstování
Rakytník je keř velice přizpůsobivý a skromný.
Keře vysazujeme od sebe na vzdálenost minimálně 2 metry.
Pravidelně odstraňuje kořenové výmladky, které můžeme použít k množení řízkováním. V době sucha zaléváme.
Můžeme přihnojovat minerálními hnojivy.
Keře ve druhém až třetím roce seřízneme tak, abychom dostali kompaktní, silnou a nízkou korunu.



Botanický popis
Rozvětvený keř 1,5-3 m vysoký. Výjimečně jako strom dorůstá až 6 i více metrů a dožívá se 50-70 let.
Koruna je různého tvaru, trnité větve s kůrou od šedé do tmavě hnědé barvy.
Kořeny mají hlízky až velikosti holubího vejce, které obsahují baktérie poutající vzdušný dusík.
Střídavé listy jsou kopinaté, na svrchní straně temně zelené a lesklé, na rubu s mnoha hvězdovitými chlupy, proto stříbřitě šedé.
Rostliny jsou dvoudomé, větrosnubné.
Květy jsou bezkorunné, žlutavé samičí vyrůstají v úžlabí listů. Samčí jsou zelenavě stříbřité a vyrůstají v krátkých hroznech.
Plod je kulovitá, elipsoidní nebo vejcovitá nažka žluté, oranžové až červené barvy.
Semena jsou elipsoidní až vejcovitá, temně hnědá, lesklá.



Sběr a sušení
Drogou je plod - Fructus hippophaes, list - Folium hippophaës a větve - Stipites hippopae.
Plody se sbírají na počátku zrání v srpnu až říjnu. Nesuší se, ale zpracovávají se hned po sklizni.
Plody je nutné sbírat za slunečného počasí, protože při deštivém počasí se obsah vitamínů v plodech snižuje a jejich kvalita klesá.



Použití v kuchyni
Šťávu vymačkáme a dáme do nádoby.
Výlisky zalijeme teplou převařenu vodou v množství 200-500 ml na 1 kg.
Promícháme, necháme 2 hodiny stát, vymačkáme, přidáme k původní šťávě.
Získanou směs rychle uvedeme do varu, odfiltrujeme. Přidáme cukr (600-800 g na 1 litr).
Nalijeme do připravené nádoby, pasterizujeme.

J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků


Jiné použití
Zbytky semen po extrakci oleje slouží jako výborné krmivo pro drůbež, králíky i skot.
Zvyšuje se snáška, přírůstky i dojivost.


zpět