Petržel zahradní
Český název:
Petržel zahradní
Latinsky:
Petroselinum crispum A. W. Hill.
Slovensky:
Petržlen záhradný
Německy:
Petersilie
Anglicky:
Parsley
Francouzsky:
Persil
Španělsky:
Perejil
Rusky:
Петру́шка садовая
Lidově:
petržílka, petružel, petruška, perašín, apich
Čeleď:
Miříkovité (Apiaceae)
Indikační skupina
Diuretikum, abortivum, oftalmologikum, stomachikum,
karminativum, anthelmintikum, emmenagogum, afrodisiakum, cholagogum, kardiotonikum.
Účinné látky
Silice, flavonoidy, apiín, olej, proteiny, apiol, myristicin,
alfa-pinen, vitamíny, minerální látky, vitamín C, hořčík, provitamín A.
Indikace
-
zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře
-
abortivum
-
léčení ran
-
zpevnění dásní při paradentóze
-
provitamín A zlepšuje zrak, zvláště při šerosleposti
-
diuretikum
-
záněty močových cest a léčba močových kamenů
-
zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení
-
žlučopudný účinek
-
reguluje menstruační cyklus
-
afrodisiakum pro ženy
-
mírné tonizující působení na srdeční sval
-
petrželová silice proti střevním parazitům
-
syrová petrželová šťáva při očních chorobách, zánětu zrakového nervu
-
vyvolání chybějící menstruace
Kontraindikace
Poškození ledvin, těhotenství, kojení, pediatrie.
Ve vysokých
dávkách může dojít k poškození jater a ledvin, ke vzniku halucinací a epileptických záchvatů.
Kombinace s ostatními bylinami
Kořen se používá především do směsí.
Léčivé přípravky jednosložkové
Macerát z plodů
1/2 KL zalijeme 400 ml studené vody, macerujeme přes noc.
Použití
4x denně 100 ml.
Odvar z plodů
5 g podrcených plodů zalijeme šálkem studené vody, vaříme 2 minuty, 10
minut vyluhujeme.
Použití
Každé 2-3 hodiny 1 PL.
Nálev z listů
2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
4x denně 1 dl.
Nálev z kořene
3 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2x denně 125 ml.
Víno
Do 1 l bílého víny naložíme 10 listů naťové petržele, přidáme 1-2 PL vinného
octa.
Povaříme 10 minut na slabém plameni, přidáme 300 g medu, povaříme 4 minuty. Slijeme do lahví.
Na dně se utvoří usazenina, která není na závadu.
Použití
2-4 PL denně jako kardiotonikum, při angině pectoris, při srdeční slabosti.
Šťáva
Kořen petržele očistíme a odšťavíme v lisu na ovoce nebo v odšťavovači.
Použití
3-4x denně, maximálně 50 ml na jednu dávku.
Pomáhá k udržování funkce
nadledvinek a štítné žlázy, při kamenech v ledvinách a močovém měchýři, zánětech a ledvinových
chorobách.
Kombinuje se obvykle s dalšími šťávami, např. mrkvovou nebo celerovou.
Použití ve směsích
Čaj proti ledvinovým a močovým kamenům
Příprava |
Petržel kořen 25g |
Pampeliška kořen 25g |
Průtržník nať 25g |
Bedrník plod 25g |
Lékořice kořen 10g |
Nálev
Dvě polévkové lžíce směsi na litr vody, doba vyluhování 30 minut.
Použití
Čaj se popíjí na lačno, velmi
pomalu celá dávka. Nárazová pitná kúra má trvat 2
až 3 dny.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Močopudný čaj
Příprava |
Petržel kořen 25g |
Lékořice kořen 25g |
Jehlice kořen 25g |
Jalovec plod 25g |
Nálev
Dvě kávové lžičky na 200 ml vody.
Použití
3 až 5 šálků denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Čaj proti dně
Příprava |
Petržel kořen 30g |
Krušina kůra 30g |
Přeslička rolní nať 30g |
Jalovec plod 10g |
1 čajovou lžičku směsi dáme do šálku vody, necháme přejít varem,
odstavíme, 15 minut louhujeme.
Scedíme.
Použití
2x denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Petržel znal již Dioskurides a nazýval ji Petroselinon.
Capitulare Karla Velikého uvádí mezi rostlinami, jejichž pěstování se úředně nařizovalo,
také Petrosilinum.
Petržel se hojně pěstovala ve středověkých klášterních zahradách.
Také středověká abatyše Hildegarda petržel připomíná a Albert Veliký si jí cení jako
výborného léku.
V 16. století je petržel už všeobecně užívanou zeleninou.
Výskyt
Pochází z východní části Středomoří.
U nás se pěstuje jako
aromatická zelenina buď petržel kadeřavá, nebo kořenové odrůdy.
Pěstování
Vyséváme na jaře do úrodné, vlhké půdy - semena namočíme na 12-24
hodin do vlažné vody, nebo můžeme po zasetí přelít řádky se semeny vlažnou vodou.
Při
kolísání teplot se tím uspíší klíčení.
Vyséváme znovu v polovině léta pro zimní použití,
nebo do kořenáčů v místnosti.
Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix petroselini nebo plod - Fructus
petroselini. Používá se i čerstvá nať z naťové petržele - Herba petroselini.
Kořen
sbíráme v říjnu a listopadu, nebo na jaře v březnu a dubnu druhého roku.
Kořen omyjeme,
rozřežeme na kostičky a sušíme ve stínu nebo při umělé teplotě do 40 °C.
Snadno vlhne a
je napadán škůdci.
Plody se sbírají druhým rokem v srpnu až září. Dosouší se ve stínu.
Jiné použití
Čerstvá šťáva z natě odpuzuje hmyz.
Při
štípnutí hmyzem se doporučuje přetřít bolavé místo petrželí.
Použití v kuchyni
Přidává se téměř do všech polévek, omáček, mletých mas, nádivek,
dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení chlebíčků a lahůdek.
Pokud se nevaří,
přidává se až do hotových pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě vitamínu C.
Legendy a mýty
Petržel byla posvátnou bylinou Persefóny. Řekové ji vplétali
do pohřebních věnců a zdobili jí hrobky.
Německé pojmenování Petersilie se
odvozuje od jména sv. Petra.