Ostružiník křovitý
Český název:
Ostružiník křovitý
Latinsky:
Rubus fruticosus L.
Slovensky:
Ostružina černicová
Německy:
Brombeere
Anglicky:
Blackberry
Francouzsky:
Ronce
Španělsky:
Zarzamora
Rusky:
Ежевика крещеный
Lidově:
morátum, ježiník, černice, černá malina
Čeleď:
Růžovité (Rosaceae)
Indikační skupina
Antidiarhoikum, obstipans, adstringens, roborans,
dezinficiens, hemostatikum, diuretikum, dermatologikum.
Účinné látky
Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy,
inosit, barviva, pektin, antokyany, karotenoidy, vitamín C, organické
kyseliny, cukry, pektiny, sliz.
Poznámky k účinným látkám
Obsah všech látek je poměrně malý,
proto drogu řadíme k tzv. indiferentním drogám s menší účinností.
Indikace
-
močopudný účinek
-
staví krvácení
-
desinfekce trávicího i močového ústrojí
-
proti průjmu při střevním kataru
-
zevně kožní záněty, ekzémy
-
kloktání při zánětu v dutině ústní, zánětu mandlí, bolestech v krku
-
plody mají povzbuzující a posilující účinek na organismus
Kontraindikace
Plody se nesmí užívat při akutním zánětu ledvin, žaludečních
vředech a zánětech žaludku a střev.
Listová droga nemá žádné kontraindikace ani
vedlejší účinky.
Kombinace s ostatními bylinami
Pro slabé samostatné působení přidáváme přednostně do směsí.
Fenykl, šalvěj, mateřídouška, Máta peprná, heřmánek, řepík.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhujeme.
Použití
2-3x denně šálek.
Odvar z listů
2 KL drogy zalijeme šálkem studené vody, necháme pouze přejít
varem.
10 minut vyluhujeme.
Použití
2-3x denně.
Odvar pro zevní použití
50 g listů zalijeme 1 l studené vody, 2 minuty povaříme.
Necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
Několikrát denně pro kloktání při zánětu mandlí a zánětech v
dutině ústní.
Odvar z plodů
10 plodů zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme louhovat 45
minut.
Přecedíme přes několik vrstev gázy a doplníme vodou do původního objemu.
Použití
Jednu polévkovou lžíci 4x denně před jídlem.
Léčebná kúra
by neměla trvat déle než 2 týdny.
Při nemocech plic doprovázených silným vylučováním
hlenu a hnisu, při slabé funkci zažívacího traktu, plynatosti a žlučových kamenech.
Odvar lze použít pro výplach úst a jícnu, k inhalaci, do koupele při dně, revmatizmu,
kožních nemocích a potížích s periferním vegetativním nervstvem.
Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem
Nálev z fermentovaných listů
2 PL přelijeme 0,5 litrem vroucí vody.
Necháme 15 minut
vyluhovat.
Použití
Kromě toho, že má lahodnou chuť, působí též protizánětlivě,
proti průjmům, proti kašli a při žaludečních potížích.
Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Použití ve směsích
Čaj proti průjmu
Příprava |
Ostružiník list 20g |
Heřmánek květ 20g |
Máta peprná list 20g |
Řepík nať 20g |
Půl kávové lžičky směsi zalijeme šálkem vody.
Necháme 20
minut vylouhovat.
Použití
Pije se 3x denně šálek čaje před jídlem. Čaj je vhodný
i pro děti.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Čaj proti nachlazení, chřipce, angíně
Příprava |
Ostružiník list 25g |
Jahodník list 25g |
Lékořice kořen 25g |
Použití
3 až 4 šálky denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Na kloubní záněty
Příprava |
Ostružiník list 40g |
Kopřiva kořen 120g |
Artyčok list 60g |
Pampeliška kořen 40g |
Šalvěj list 20g |
Tužebník kořen 20g |
Lopuch kořen 20g |
Nálev z 1 PL na 1/4 l vody,
10 minut vyluhovat.
Použití
Na kloubní potíže při artróze a artritidě.
Zdroj: P. Váňa: Rady bylináře Pavla
Historie
V léčitelství byl ostružiník znám jak Egypťanům, tak
Řekům a Římanům. Dioskurides jej doporučuje při průjmu a silné menstruaci.
Ve středověkém klášterním léčitelství se používal jako protizánětlivý prostředek
při vředech, popáleninách a bradavicích, nebo proti prsním onemocněním a k
posílení dásní.
Výskyt
Vyskytuje se hojně v jižní Evropě a na celé severní
polokouli.
Roste v lesních křovinách a na kamenitých stráních, pasekách a
pobřežních houštinách.
Pěstování
Nemá žádné nároky na půdu ani stanoviště, je invazivní.
Botanický popis
Ostružiník označujeme jako „species collectione", tj.
kolektivní druh.
Je to označení pro celý soubor velkého množství tzv. drobných
druhů (v Čechách jich roste víc než 100), které se vzájemně snadno kříží.
Ostružiník je trnitý polokeř s listy střídavými, tmavozelenými, lysými nebo na
spodu bělošedě plstnatými.
Kvete od května do srpna. Květy jsou bílé nebo
narůžovělé, oboupohlavné.
Plody dozrávají od srpna do října. Jsou 1,5-2 cm
velké, složené z drobných peckoviček, černomodré s měkkou dužninou.
Jsou
šťavnaté, chutné, jedlé a mají v každé peckovičce po jednom semínku.
Sběr a sušení
Drogou je list - Folium rubi fruticosi a plod - Fructus
rubi fruticosi.
Plody bez zelených částí sušíme v tenké vrstvě při teplotě do
50 °C. Při sušení občas promícháme.
Jednotlivé listy bez řapíků se otrhávají v
období květu, tedy v červnu a červenci.
Nepřípustná je příměs lodyh a listů
maliníku.
Suší se v tenké vrstvě do 5 cm ve stínu za dobrého větrání.
Správně usušená droga má tmavě zelenou barvu a svíravou chuť.
Při uložení v
suchu a temnu vydrží až 3 roky.
Použití v kuchyni
Náhrada černého čaje
Listy fermentujeme. Fermentace ovlivní nejen vůni, ale i
barvu a vzhled.
Po sběru necháme nasbíraný materiál půl dne až 1 den na stinném
místě zavadnout.
Následně listy rozložíme do tenké vrstvy a válečkem na nudle je
pomačkáme.
Rozložíme je na plátno a celé stočíme jako ovocný závin, uložíme na
teplém místě a zatížíme.
Po dvou dnech smotky rozbalíme a drogu dosušíme normálním
způsobem ve stínu.
Fermentované listy jsou tmavší, hnědé až černé a vůní
připomínají čínský čaj.
Legendy a mýty
Podle legendy na svátek sv. Michala (11. října) leze
ďábel do ostružiníkového křoví, plije na něj, a proto by se ostružiny neměly po
tomto datu sbírat.
V keltských zemích se ostružiny nejedly, protože patřily
skřítkům a jiným nadpřirozeným bytostem.