Ostropestřec mariánský
Český název:
Ostropestřec mariánský
Latinsky:
Silybum marianum (L.), Gaertner
Slovensky:
Pestrec mariánsky
Německy:
e Mariendistel
Anglicky:
Milk Thistle
Francouzsky:
Chardon marie
Španělsky:
Ardo mariano
Rusky:
Остропестрец марийский, Rastoropša pjatnistaja
Lidově:
volče, podstřel, podjedové koření, kotlačka, mariánský bodlák
Čeleď:
Hvězdicovité (Asteraceae)
Indikační skupina
Hepatoptotektivum, hepatikum, cholagogum, choleretikum, sedativum.
Účinné látky
Sylimarin, flavonoidy, silybin, silydianin, silycristin,
tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, olej, kvercetin, taxibolin, dehydrokoniferil.
Poznámky k účinným látkám
Sylimarin je souhrnný název pro flavolignanové sloučeniny a
silici.
Flavonoidy silybin, silydianin, silycristin.
Biogenní aminy tyramin, histamin.
Oleje s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin.
Indikace
-
působí ochranně na jaterní parenchym
-
léčí přetučnění jater
-
regeneruje jaterní tkáň
-
léčí i poškození jater alkoholiků
-
podpůrný prostředek při ochraně jater po chemoterapii a ozařování
-
ovlivňuje tvorbu žluči a její distribuci
-
doléčování chorob jater a žlučníku
-
při žlučových kamenech
-
rekonvalescence po infekční žloutence v kombinaci s vlaštovičníkem
-
list na bílý výtok
-
kořen na bílý výtok a chybějící menstruaci
-
zánět pohrudnice a plic
-
zevně koupele a obklady na bércové vředy a křečové žíly
Kontraindikace
Vzhledem k tomu, že silymarin je jen nepatrně toxický,
kontraindikace nejsou známé.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL rozdrcených semen přelijeme šálkem vařící vody.
Necháme 20 minut louhovat.
Použití
2-3 šálky denně.
Odvar
1 g zalijeme 1/4 l studené vody, 5 minut vaříme.
15 minut vyluhujeme.
Použití
2-3x denně šálek.
Prášek
Podrcené semeno smícháme s mléčným cukrem v poměru 1 : 2.
Použití
2-4 KL denně.
Tinktura
45 g zralých semen přelijeme 1/2 l vody, vaříme pomalu,
přikryté, až zůstane 250-300 ml.
Odvar slijeme a přidáme 250 ml 90% lihu.
Použití
30-35 kapek 4x denně.
Odvar z listů
10 g drogy vaříme 3 minuty v 1/2 l vody.
Necháme 10
minut vyluhovat.
Použití
Pijeme po doušcích po celý den při bílém výtoku, píchání v boku,
žloutence, zánětu pohrudnice a plic, žlučníkových kamenech.
Odvar z kořene
10 g drceného kořene zalijeme 1/4 l vody, vaříme 10 minut.
5 minut vyluhujeme.
Použití
3x denně 1 PL při bílém výtoku nebo
opožděné menstruaci.
Použití ve směsích
Čaj na podporu funkce jater a žlučníku
Příprava |
Ostropestřec semeno 50g |
Máta list 50g |
Pelyněk list 50g |
Reveň kořen 25g |
Kmín plod 25g |
Půl kávové lžičky směsi zalijeme šálkem vody.
Necháme 20 minut vyluhovat.
Použití
Pijí se 2 šálky čaje denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Při tvrdnutí jater
Příprava |
Ostropestřec semeno 40g |
Dvouzubec trojdílný 50g |
Artyčok list 20g |
1 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody.
Necháme 15 minut
vyluhovat.
Použití
3x denně šálek.
Zdroj: P. Váňa: Průvodce bylináře Pavla celým rokem
Historie
Počátky rostliny jako léčivky se datují z dob antických
lékařů a neztratila na své popularitě ani dnes.
Dříve se tento atraktivní bodlák
jmenoval Ostropes a nebo také Bodlák mariánský.
V roce 1879 Čelakovský a
Jungmann upravili jméno na Ostropestřec mariánský. Usoudili, že vlastnosti „ostrý"
a „pestrý" jsou výstižným znakem pro jeho jméno.
Do Evropy se dostal pravděpodobně
s mnichy a v klášterní léčbě se hojně používal.
Hildegarda z Bingenu jej označuje
jako „bodlák na bolení" a doporučuje proti píchání v boku, čímž byly dříve míněny
záněty plic a podbřišnice.
V 18. století byl už používán i na jaterní choroby.
Výskyt
Pochází ze subtropického pásma.
U nás se vyskytuje poměrně
vzácně. Někdy se s ním můžeme setkat na zahradách jako s okrasnou rostlinou.
I u nás
začíná ve větší míře pěstovat v polních kulturách, protože ze semen se vyrábí důležité
léky na posílení jater.
Na výrobu 1.000 balení léku se spotřebuje až 0,5 tuny semene.
Pěstování
Vyžaduje slunečnou a před větry chráněnou polohu. Na půdu není
náročný.
Semena se mohou vysazovat koncem dubna do sponu 60x60 cm.
Lépe je rostliny
předpěstovat a vysazovat silné sazenice po 15. květnu.
Sběr a sušení
Drogou je semeno - Semen cardui Mariae, list - Folium cardui
Mariae, zřídka kořen - Radix cardui Mariae.
Těsně před dozráním se odřezávají celé
chmýřité hlavice a nechají se na vzdušných a suchých místech dozrát.
Semena se získávají
vymlácením a zbavením chmýru. Zralé semeno je černé nebo tmavě hnědé.
Při všech pracích
s rostlinou je nutno používat rukavice a chránit tak ruce před popícháním.
Ve velkém
se však semeno sklízí pomocí speciálně upraveného kombajnu.
List se sbírá v květnu a
červnu, mezi 14. a 16. hodinou, kořen na jaře.
Použití v kuchyni
Mladé výhonky a listy jsou jedlé, v arabských zemích jsou považované
za pochoutku.
Kořeny lze vařit jako pastinák, zákrovy květenství stejně jako artyčoky.
Stonky lze oloupat a vařit jako zeleninu.
Semenáčky se konzumují syrové v salátech.