zpět

Oman pravý

Český název: Oman pravý
Latinsky: Inula helenium L.
Slovensky: Oman pravý
Německy: r Echter Alant
Anglicky: Elecampane
Francouzsky: Grande aunée
Španělsky: Ala
Rusky: Девяси́л правый
Lidově: alantový kořen, zlatý traňk, elenium, inula, litvor, ománek, alan
Čeleď: Hvězdicovité (Asteraceae)

Indikační skupina
Amarum, expektorans, sekretolytikum, anthelmintikum, dezinficiens, cholagogum, antirevmatikum, metabolikum,
stomachikum, karminativum, spasmolytikum, diuretikum, kardiosedativum, antidiabetikum.


Účinné látky
Silice, seskviterpeny, alantol, alantolakton, isoalantolakton, inulin, hořčiny, azulén.

Poznámky k účinným látkám
Oddenek obsahuje především silici (až 3 %) s alantolem, kterému se říká „omanový kafr".
V květech jsou karoteny.


Indikace Kontraindikace
Oman v doporučeném dávkování nemá vedlejší účinky.

Kombinace s ostatními bylinami
Může se podávat samostatně i ve směsích.
Šalvěj, podběl, proskurník, fenykl, kmín, černucha, kostival.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 PL podrceného kořene zalijeme 1/2 l vroucí vody.
Necháme pod pokličkou 20 minut vyluhovat.


Použití
3x denně. 3 PL před jídlem.


Prášek
Kořen před sušením okrájíme na drobné kousky, které pak podrtíme nebo umeleme na jemný prášek.

Použití
2-3x denně na špičku nože při zánětech průdušek, při silném zahlenění, kašli, k povzbuzení metabolismu.
Dodržujte dávkování, větší množství může vyvolat zvracení!



Tinktura
50 g kořene naložíme na 14 dní do půl litru lihu (koňak, vodka) a přecedíme.

Použití
10-20 kapek 3x denně při zažívacích a žlučníkových potížích.


Ománkové víno
70 g rozdrceného omanového kořene se maceruje 10 dní v litru bílého vína, pak se přecedí.

Použití
3x denně 1 PL, větší dávky mohou vyvolat dávení.


Alkoholový výtažek
40 g drobně nakrájeného kořene dáme spolu se 2 sklenkami režné do 0,7 l bílého vína.
Uzavřeme a necháme 2 týdny macerovat na tmavém, ne příliš teplém místě.
Přefiltrujeme.


Použití
3x denně likérovou sklenku před jídlem. Uvolňuje hleny, uklidňuje podrážděné sliznice.


Použití ve směsích
Dyspepsie
Příprava
Oman kořen 50g
Kmín plod 30g
Fenykl plod 20g
Vše pomeleme na prášek, skladujeme v hermeticky uzavřeném, nejlépe tmavém obalu.

Použití
Na špičku kulatého nože, vždy po jídle, zapíjíme vodou.
Při dyspepsii spojené s tlakovými bolestmi a nadýmáním.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Odhlenění a mírnění dráždivého kašle
Příprava
Oman kořen 1 díl
Podběl květ 1 díl
Šalvěj list 1 díl
Jitrocel list 1 díl
PL směsi vaříme 2 minuty ve 1/4 l vody, necháme 20 minut vyluhovat.

Použití
3x denně šálek.
Zdroj: P. Váňa: Průvodce bylináře Pavla celým rokem


Historie
Nejstarší zmínky o omanu jsou v díle Codex Constantinopolitanus z roku 512.
Pravděpodobně se v Orientu už ve starověku oman pěstoval jako kořenová zelenina, stejně jako ve středověku ve střední Evropě.
Plinius praví, že oman je sám o sobě žaludku škodlivý, ale smísí-li se s něčím sladkým, je velmi zdravý.
Takovou směs předepsal lékař Julii, vnučce císaře Augusta: Sušený oman se smísil s mrkví, jeřabinami a švestkami.



Výskyt
Pochází ze střední Asie, pěstuje se po celé Evropě. Běžně zplaňuje.


Pěstování
Oman je mohutná bylina, které se daří na kompostech. Je velice vhodná na zakrytí nevzhledných míst.
Vyžaduje vlhkou humózní půdu s obsahem vápna.
Před výsadbou přidáme starší hnůj nebo kompost.
Pěstujeme ze semen nebo z kořenových puků, které při sklizni prostě odřízneme a sázíme do sponu 40x50 cm.



Sběr a sušení
Drogou je oddenek s kořeny - Radix (rhizoma) helenii, Radix (rhizoma) inulae, Enulae.
Kořeny se sbírají v září až říjnu ze 2-3letých rostlin. Nikdy se nesklízí na jaře, kdy neobsahuje prakticky žádné silice.
Rychle se omyjí, podélně rozříznou a suší se ve stínu, nejlépe zavěšené na niti nebo provázku.
Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 40 °C.
Sušené oddenky jsou okrově hnědé s příjemnou fialkovou vůní, chutnají hořce a kořenně.
Usušená bylina snadno vlhne, proto je nutné ji skladovat v dobře uzavřené nádobě, popř. občas přesušit.
Dobře uložená bylina si uchovává účinnost až 3 roky.



Jiné použití
Oman je dekorativní rostlina k řezu.


Použití v kuchyni
Rotule
Je to starodávný recept.
Na venkově se oman nakládal do cukru jako pomerančová kůra (kandoval se). Pak se obaloval ve skořici nebo v pepři, podobně jako puškvorec nebo zázvor.
Jako lék se jedli 3-4 kousky denně.



Legendy a mýty
Latinský název helenium se dává do spojitosti s údajně nejkrásnější dívkou starého Řecka - Helenou, kterou unesl Paris.
Tím způsobil trójskou válku, ve které bojovali starořečtí hrdinové.
Z místa, kam spadly Heleniny slzy, vyrostly kvítky omanu.


zpět