zpět

Mochna husí

Český název: Mochna husí
Latinsky: Potentilla anserina L.
Slovensky: Nátržník husí
Německy: Gänsefingerkraut
Anglicky: Silverweed
Francouzsky: Ansérine
Španělsky: Potentila
Rusky: Мохна гудит
Lidově: husičky, husí kvítko, husí nožka, žlutka, kačenky, kačinec, mochna hedvábná, husí mýdlo
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Spasmolytikum, antidiarhoikum, obstipans, cholagogum, stomachikum, antiseptikum, hypolipidemikum, gynekologikum, vulnearium.

Účinné látky
Třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, flavonoidy, tormentol, hořčiny, cholin, sliz, vitamín C, lithium, mastné kyseliny, minerální látky.

Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.

Kombinace s ostatními bylinami
Proti křečím řebříček, meduňka, heřmánek.
K podpoře činnosti zažívacího ústrojí, proti průjmům, plynatosti a křečím zeměžluč, řepík, řebříček, zeměžluč, Máta peprná.
Při silnějším nadýmání anýz, fenykl, kmín, andělika, bedrník, puškvorec, černucha.
K podpoře vylučování žluče máta peprná, jablečník, krušinová kůra, pampeliška.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-4x denně šálek.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám hotov.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty.
Pak přelijeme 125 ml převařené vody. Do každé dávky přidáme na špičku nože mletého pepře.



Odvar
5 g drogy zalijeme 1/4 l studené vody, necháme přejít varem, 10 minut vyluhujeme.

Použití
3x denně před jídlem - u kolik žaludku a trávicího traktu, při prudkém průjmu.


Mléčný odvar
5 g drogy zalijeme1/4 l studeného mléka, necháme přejít varem, 5 minut vyluhujeme.

Použití
3x denně před jídle proti kolikám v podbřišku.


Prášek
Suchou drogu pomeleme na prášek, užíváme 2 x denně na špičku kulatého nože speciálně při zvracení krve.


Použití ve směsích
Čaj k prevenci záchvatů anginy pectoris
Příprava
Mochna husí nať 40g
Květ heřmánku 40g
Meduňka 40g
2 čajové lžičky směsi přelijeme 200 ml vařící vody, pod pokličkou necháme 15 minut louhovat, scedíme.

Použití
Podáváme denně 2-3 šálky oslazené medem.
Zdroj: J. Bodlák: Praktická fytoterapie


Obklad při svalových bolestech
Jeden díl vepřového sádla, půl dílu čerstvé, pomačkané natě mochny husí a 2 díly čerstvého nastrouhaného kořene kostivalu.
Promícháme, zahřejeme a přiložíme na bolavé místo.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Kořen mochny husí byl složkou potravy obyvatel severní Evropy, především Eskymáků a Indiánů. Byl typickou potravinou v krajích, kde byla o potraviny nouze.
Přes Nové Skotsko a Aljašku se rostlina, původem euroasijská, dostala do severní Ameriky a šířila se směrem na jih až po Kalifornii.
K léčení se dlouho nepoužívala.



Výskyt
U nás je hojná u cest, na březích rybníků a řek od nížin do podhůří.


Pěstování
Nepěstuje se, je to hojný plevel, který najdeme prakticky všude.
Šíří se invazivně.



Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba anserinae, ojediněle kořen - Radix anserinae.
Nať sbíráme seřezáváním celých rostlin od počátku květu od května až do června.
Nesbíráme nať poškozenou častým sešlapáváním a znečištěnou.
Sušíme ve stínu za dobrého větrání. Při sušení umělým teplem nemá teplota přestoupit 40 °C.
Správně usušená droga je bez výrazné vůně a chutná trpce.
Při uložení v suchu a temnu vydrží i více let, aniž ztrácí účinnost.
Kořen sbíráme na podzim v září až listopadu.



Použití v kuchyni
Čerstvě sbíraný kořen se chutí podobá pastiňáku.
Kořen se sbírá ráno, očistí, dá do chladničky (maximálně na 5 hodin).
Před použitím se spaří 3-4 minuty v malém množství vody.



Legendy a mýty
Pět okvětních lístků, ze kterých je složen list mochny, představuje lásku, peníze, zdraví, sílu a moudrost.


Použití v magii
Mochna husí uděluje nositeli výřečnost a ochranu. Jednou týdně koupel s mochnou zažehná zlé síly a vlivy.

zpět