Maliník obecný
Český název:
Maliník obecný
Latinsky:
Rubus idaeus L.
Slovensky:
Ostružina malina
Německy:
Himbeere
Anglicky:
Raspberry
Francouzsky:
Ronce framboisier
Španělsky:
Frambueso
Rusky:
Mали́на общая
Lidově:
malenka, malena, maliní, malina
Čeleď:
Růžovité (Rosaceae)
Indikační skupina
Adstringens, diuretikum, cholagogum,
spasmolytikum, korigens, antidiarhoikum, obstipans, antidiaforetikum.
Účinné látky
Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy,
minerální látky.
Poznámky k účinným látkám
Plody obsahují asi 10 % cukru, železo, měď, sodík, pektiny, organické
kyseliny, vitamíny C, E, B1, B12.
Karoten, foliovou kyselinu, katechiny a flavonoidy, sliz,
cukry, aldehydy, inosit a další.
Indikace
-
adstringentní účinek
-
kloktadlo při zánětech v dutině ústní
-
proti průjmu
-
katar, zánětlivé stavy žaludku a střev
-
zánět tlustého střeva
-
zlepšuje vylučování žluči
-
mírné diuretikum
-
menstruační bolesti
-
plody jsou potopudné
-
tlumí horečky
-
plody jsou čichové a chuťové korigens
Kontraindikace
Nejsou známy. Maliník je používán i
jako přídavek domácích čajů pro dlouhodobé užití.
Kombinace s ostatními bylinami
Pro samostatné používání se pro slabý účinek příliš nedoporučuje,
maliník je vhodný do směsí.
Léčivé přípravky jednosložkové
Čaj na nachlazení ze sušených plodů
2 lžíce suchých plodů zalijeme sklenicí vroucí vody, necháme 5
minut vyluhovat.
Použití
Během dvou hodin pijeme 2-3 sklenice čaje při nachlazení.
Odvar
2 KL drogy dáme do šálku studené vody a vaříme 1 minutu, necháme
10 minut vyluhovat.
Použití
2-3 šálky denně při průjmu.
Použití ve směsích
Balzám pro posílení imunity
Příprava |
Maliník list 30g |
Vachta nať 30g |
Mochna husí nať 30g |
Meduňka list 30g |
Len semeno 30g |
Vrba kůra 30g |
Šalvěj list 30g |
Lékořice kořen 30g |
Všechny byliny smícháme, dáme do
mixéru a rozmixujeme na prášek.
Přidáme 800 g medu, dobře
promícháme a necháme týden v klidu.
Vhodné zvláště pro děti.
Použití
2x denně lžičku. Zapíjíme čajem nebo mlékem.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Zdravotní účinky malin znali již
antičtí lékaři, kteří doporučovali malinovou šťávu při zažívacích poruchách.
Latinský název
Rubus je odvozen z latinského ruber (červený).
Název Ideaus vznikl podle Plinia proto, že ve
velkém rostl na hoře Ida na Krétě.
Výskyt
Maliník je především středoevropská a severoevropská dřevina dnes
rozšířená prakticky na celé severní polokouli, hlavně v oblasti mírného pásma.
U nás je
dosti hojný ve světlých lesích, na pasekách a v křovinách.
Pěstuje jako ovocný keř v celé
řadě odrůd.
Pěstování
Nemá žádné zvláštní nároky na půdu, vyžaduje slunné stanoviště.
Je invazivní, silně se rozrůstá.
Sběr a sušení
Drogou je list - Forum rubi idaei a plod - Fructus rubi idaei.
Listy se sbírají otrháváním jednotlivých lístků bez řapíků v období květu v květnu a červnu,
kolem 10. hodiny dopolední.
Dlouhé řapíky zpomalují sušení. Otrhávají se i listy z
jednoletých neplodících výhonů.
Suší se ve stínu za dobrého větrání a občasného obracení
ve vrstvě do 5 cm.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 50 °C.
Správně usušená
droga má sivě zelenou barvu a svíravě hořkou chuť.
Účinnost si uchovává 2-3 roky. Přesušená
droga se drolí.
Plody je nejlépe sbírat po ránu v plné zralosti, v době, kdy jsou ještě
chladné, to je zárukou zachování dobré kvality.
Přeprava plodů je nejlepší za chladu.
Sluncem prohřáté maliny se snadno kazí. Pokud se dopravují za tepla, brzy zkvašují.
Maliny
se nemají sbírat za deště.
Náhrada černého čaje - fermentace (viz ostružiník).
Použití v kuchyni
Malinová šťáva
Maliny přebereme, rozmačkáme a necháme v teplé místnosti přes noc.
Vylisujeme.
Na litr šťávy přidáme 1,7 kg krystalového cukru a kávovou lžičku kyseliny
citrónové.
Šťávu zahřejeme na 80 °C a sebereme tvořící se pěnu.
Ihned po rozvaření cukru
naléváme do zahřátých láhví, dobře uzavřeme, necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Malinový nápoj s medem
400 g malin, 3 lžíce medu, 4dl vody, lžíce citrónové šťávy, 4 plátky
dobře omytého citrónu, 2 kostky ledu, 2 lžíce pískového cukru.
Med rozpustíme v horké vodě
a v chladničce necháme vychladit. Maliny propláchneme a vylisujeme.
Okraje vyšších pohárů
namočíme v citrónové šťávě a potom v pískovém cukru tak, aby se na jejích okrajích vytvořila
cukrová krusta.
Vychlazený roztok medu smícháme s vylisovanou malinovou šťávou, přidáme
citrónovou šťávu, zbytek cukru a dobře rozmícháme.
Směs nalijeme do sklenic, přidáme kostky
ledu a podáváme.
Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Maliny v rumu
Pěkné velké vybrané maliny dáváme po vrstvách s cukrem do zavařovaček.
Naplníme je do 2/3, zalijeme rumem a dobře dvojmo převážeme celofánem.
Maliny v rumu jsou velmi
chutnou přísadou do čaje.
Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků