zpět

Majoránka zahradní

Český název: Majoránka zahradní
Latinsky: Majorana hortensis Moench
Slovensky: Majorán záhradný
Německy: r Majoran
Anglicky: Marjoram
Francouzsky: Marjolaine
Španělsky: Majorana
Rusky: Mайора́н садо́вый
Lidově: voněkras, moděránek, marjánka, majorán, majerán, maděránek
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

Indikační skupina
Expektorans, diuretikum, diaforetikum, stomachikum, karminativum, sedativum, spasmolytikum, antidiarhoikum, obstipans.

Účinné látky
Silice, citral, eutenol, alfa-terpineol, linalol, terpinen, sabinen.
Třísloviny, enzymy, kyselina askorbová.


Poznámky k účinným látkám
Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.
Pouze při velkém předávkování může dojít k podráždění sliznic, zejména sliznic žaludku, a k bolestem hlavy.


Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně i ve směsích.
Vřes, tymián a majoránka je chuťově velmi dobrá kombinace, kterou lze využívat ve všech indikacích pro tyto drogy (Janča).
Kmín, fenykl, anýz, Kmín římský, koriandr, badyán, levandule, heřmánek.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
1-3x denně šálek při nadýmání, žaludečních křečích, migréně a bolestech hlavy.


Víno
Do láhve bílého vína dáme 50 g čerstvé majoránky, láhev uzavřeme a macerujeme v temnu a teple 10 dní.
Přefiltrujeme.


Použití
Po večeři 1 vinnou sklenku.
Při tlaku a pocitu úzkosti na prsou, pro vylepšení spaní, pro celkové zklidnění.



Mast
1 KL čerstvé šťávy z nati se rozetře s 5 KL borové vazelíny nebo másla.

Použití
Pro zevní použití, při rýmě se vtírá do nosu a jeho okolí.


Olej
Hrst drogy macerujeme 14 dní v 1/2 l olivového nebo slunečnicového oleje, občas protřepeme.
Scedíme.


Použití
Pro zevní použití na křečové žíly, při bolestech v podbřišku.


Koupel - nálev
2 hrsti drogy zalijeme 2 l vody, necháme 15 minut vařit.
Scedíme do koupele.


Použití
Při únavě.


Čerstvá šťáva
Čerstvou nať pomeleme a vylisujeme šťávu.

Použití
Změkčuje uzliny v prsou.
Postižená místa namažeme šťávou a teple obložíme.
Několikrát denně.



Použití ve směsích
Čaj proti bolestem hlavy
Příprava
Majoránka nať 10g
Sporýš nať 10g
Šalvěj list 10g
Lípa květ 10g
Použití
2 šálky denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Na žaludek, střeva, slinivku
Příprava
Majoránka nať 25g
Levandule květ 25g
Šalvěj list 25g
Máta peprná nať 25g
1 PL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
1-3x denně.
Zdroj: P. Váňa: Průvodce bylináře Pavla celým rokem


Na nespavost
Po 1 KL majoránky, lipového květu a meduňky přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat.

Použití
1 šálek před spaním, po jídle.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Majoránový olej (amaracinum) a mast působily příjemně a skoro dráždivě na nervy a uvolňovaly city, podle básníka Lucretia.
Svatebčané se věnčili marjánkou, jejíž vůně byla každému lahodná.
Majoránka byla užívána jako kuchyňské koření i v lékařství, zejména v Egyptě. Plinius ji nazývá egyptským kořením „samsuchum".



Výskyt
Původem je ze severní Afriky. U nás se pěstuje na zahrádkách i na polích.


Pěstování
Vyséváme na jaře.
Na záhon přesazujeme sazeničky po svazečcích po květnových mrazících.
Vytrvalé druhy se dělí na jaře nebo na podzim.



Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba majorani.
Seřezává se 2-3 x do roka, vždy před plným rozkvětem, nejlépe kolem 10. hodiny dopoledne. Nejkvalitnější je první sklizeň.
Suší se ve stínu zavěšená ve svazečcích nebo v tenké vrstvě.
Při sušení umělým teplem teplota nesmí přesáhnout 35 °C.



Použití v kuchyni
Používá se ve všech evropských kuchyních, i v Americe a Africe.
Koření se s ní polévky, hlavně hrachová a bramborová, dušená masa, drůbež, dává se do paštik, uzenin, do jitrnic.



Legendy a mýty
Pro Řeky byla majoránka bylinou štěstí. Byla vplétána do nevěstina věnečku.

zpět