zpět

Lopuch větší

Český název: Lopuch větší
Latinsky: Arctium lappa
Slovensky: Lopúch väčší
Německy: Grosse Klette
Anglicky: Great Burdock
Francouzsky: Bardane commune
Španělsky: Bardano
Rusky: Лопух побольше
Lidově: kloboučí, babí kořen, bardana, bodlák, čumbrk, hořký lupen, choce, chytavky, žebrácké knoflíky,
vlci, nouze, makabule, lopuň, ježek, lopouch, ježíky, lepík, lepáček, lapa, kudláček, knoflíčí, žebrácké vši

Čeleď: Hvězdnicovité (Asteraceae)

Indikační skupina
Diuretikum, roborans, antidiabetikum, dermatologikum, stomachikum, hepatikum, cholagogum, metabolikum, vulnearium.

Účinné látky
Inulín, silice, minerální látky, bílkoviny, éterický olej, vitamín C, sliz, třísloviny, hořčiny, minerální soli.

Poznámky k účinným látkám
Obsahuje polyacetylenové složky jako tridekadientetrain a tridecenpentain se silně fytoncidním a fungicidním působením.
Inulínu až 45 %.


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.

Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně i ve směsích.
V dermatologii zemědým, pýr, čekanka, pampeliška.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-4x denně.


Prášek z kořene
Suchý kořen pomeleme na prášek, prosejeme na sítku.

Použití
1/2 KL 2-3x denně.


Semena
Sušená nedrcená semena užíváme přímo, 4x denně na špičku kulatého nože na žaludeční potíže.


Tinktura
Čerstvý kořen pokrájíme na kousky, zalijeme 65% lihem, necháme za občasného protřepání 14 dní macerovat.
Přefiltrujeme.


Použití
Vnitřně 30-40 kapek na jednu dávku, i vícekrát denně, zevně k potírání.


Olej
Čerstvý podrcený kořen dáme do sklenice, zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem.
Necháme na slunci 14 dní vyluhovat.
Přecedíme.


Použití
K zevnímu použití, při mazotoku a kožních afektech.


Odvar na koupele a obklady
Polévkovou lžíci kořene lopuchu povaříme v půl litru vody 5 minut.
Přikryté necháme 10 minut vyluhovat.


Použití
Při plísňovém onemocnění kůže, meziprstových mykózách na nohou.


Popovova léčba zastaralého ekzému
5 PL kořene povaříme v 5-8 l vody, necháme vyluhovat do přijatelné teploty, přecedíme.
Do odvaru namočíme prostěradlo, vyždímáme, nemocného do něj zabalíme tak, aby tělo bylo zabaleno od podpaží až ke kotníkům, ale i mezi nohama.
Poté jej zabalíme do suchého prostěradla a necháme nejméně 45 minut ležet.
Takto postupujeme denně, dokud se na těle neobjeví jakoby osypky. Ty do 2-3 dnů zmizí a tím je léčba ukončena.
Obvykle trvá 3 týdny, ale léčbu vždy jednou týdně přerušujeme.
Současně musíme aplikovat dietu bez živočišných bílkovin.
Kůru můžeme i opakovat.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Použití ve směsích
Čaj na zvýšení potence
Příprava
Lopuch kořen 1 díl
Pampeliška kořen 3 díly
Jeřáb plod 2 díly
Puškvorec kořen 1 díl
Čekanka nať 1 díl
Použití
Jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem


Čaj proti kožní plísni
Příprava
Lopuch kořen 10g
Kokoška nať 10g
Heřmánek květ 10g
Truskavec nať 10g
Řebříček nať 10g
Přeslička rolní 10g
Šalvěj list 5g
1 lžičku směsi dáme do šálku vařící vody, vaříme 3 minuty a scedíme.

Použití
3 šálky denně.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Lopuch se přikládal jako jitrocel nebo podběl na zanícené rány.
U Celsa je to lék proti hadímu uštknutí (personata).
Přípravek z jitrocele, řebříčku a lopuchu se používal na léčení rakoviny a užíval se s vínem.



Výskyt
Roste v Evropě, Asii, Africe a Americe.
U nás většinou u plotů, na okrajích cest, rumištích a zpustlých loukách.



Pěstování
Obvykle se sbírá v přírodě, ale semena je možno sít přímo na místo do úrodné, hlinitopísčité půdy na zahrádce.
V Japonsku se pěstuje jako zelenina.



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix bardanae (syn. Lappae), někdy semena - Fructus bardanae i listy Folium bardanae.
Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, na podzim prvního roku, nebo na jaře druhého roku, před rašením listů.
Zdřevnatělé kořeny nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen „jadrný", tzv. „mastný".
Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají.
Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích.
Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C.
Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá s nasládle hořkou chutí.
Při dobrém uložení vydrží i více let.
Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.



Jiné použití
Výzkumy prokázaly dobré výsledky při léčení cukrovky v počátečním stádiu.
Alkaloidy lopuchu zpomalují růst zhoubných nádorů.
Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto.



Proti padání vlasů
20 g usušeného, jemně nařezaného kořene krátce povaříme ve čtvrt litru vody. Vtíráme do pokožky.


Použití v kuchyni
Mladé listy mají až 350 mg% vitamínu C. Proto se používají hlavně na jaře jako součást vitamínové kůry.
Jako zelenina byl lopuch znám už ve staré Číně a Japonsku, kde si jej dodnes pro tento účel šlechtí a dělají si z kořenů nápoj podobný kávě.
V Polsku se vyrábí „succus" - sirup. Je to zahuštěná šťáva z čerstvého kořene. Používá se do čaje i do vody.
V Itálii a Francii upravují mladé výhonky jako chřest nebo je přidávají do zeleninových salátů.
Lístky mají mírně natrpklou chuť, kořeny zase aromatickou a vnitřky lodyh jakoby oříškovou. Rostliny musí být mladé, pak se dají jíst i syrové.
V polévkách může být náhradou za mrkev a petržel, dříve se dával do polévek i místo brambor.
Strouhaný kořen se přidává do karbanátků, masitých sekaných a haší. Používá se ve směsi zelenin.


zpět