Lopuch větší
Český název:
Lopuch větší
Latinsky:
Arctium lappa
Slovensky:
Lopúch väčší
Německy:
Grosse Klette
Anglicky:
Great Burdock
Francouzsky:
Bardane commune
Španělsky:
Bardano
Rusky:
Лопух побольше
Lidově:
kloboučí, babí
kořen, bardana, bodlák, čumbrk, hořký lupen, choce, chytavky, žebrácké
knoflíky,
vlci, nouze, makabule, lopuň, ježek, lopouch, ježíky,
lepík, lepáček, lapa, kudláček, knoflíčí, žebrácké vši
Čeleď:
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Indikační skupina
Diuretikum, roborans, antidiabetikum, dermatologikum,
stomachikum, hepatikum, cholagogum, metabolikum, vulnearium.
Účinné látky
Inulín, silice, minerální látky, bílkoviny,
éterický olej, vitamín C, sliz, třísloviny, hořčiny, minerální soli.
Poznámky k účinným látkám
Obsahuje polyacetylenové složky jako tridekadientetrain
a tridecenpentain se silně fytoncidním a fungicidním působením.
Inulínu až 45 %.
Indikace
-
v dermatologii na ekzémy, akné, hnisavé rány, špatně se hojící rány
-
mírně snižuje hladinu krevního cukru
-
upravuje zažívání a vyměšování
-
na žaludeční vředy
-
zlepšuje funkci jater
-
močopudný
-
podporuje činnost ledvin a odstraňování zplodin z těla
-
podporuje růst vlasů, při vypadávání vlasů
-
celkové tonikum
-
rekonvalescence po operacích a těžkých chorobách
-
při jarní únavě
-
čerstvé listy na pohmožděniny, špatně se hojící rány
-
semeno na žaludeční potíže
Kontraindikace
Nejsou známy.
Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně i ve směsích.
V dermatologii zemědým,
pýr, čekanka, pampeliška.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2-4x denně.
Prášek z kořene
Suchý kořen pomeleme na prášek, prosejeme na sítku.
Použití
1/2 KL 2-3x denně.
Semena
Sušená nedrcená semena užíváme přímo, 4x denně na
špičku kulatého nože na žaludeční potíže.
Tinktura
Čerstvý kořen pokrájíme na kousky, zalijeme 65% lihem,
necháme za občasného protřepání 14 dní macerovat.
Přefiltrujeme.
Použití
Vnitřně 30-40 kapek na jednu
dávku, i vícekrát denně, zevně k potírání.
Olej
Čerstvý podrcený kořen dáme do sklenice, zalijeme
slunečnicovým nebo olivovým olejem.
Necháme na slunci 14 dní vyluhovat.
Přecedíme.
Použití
K zevnímu použití, při mazotoku a kožních afektech.
Odvar na koupele a obklady
Polévkovou lžíci kořene lopuchu povaříme v půl litru
vody 5 minut.
Přikryté necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
Při plísňovém onemocnění kůže,
meziprstových mykózách na nohou.
Popovova léčba zastaralého ekzému
5 PL kořene povaříme v 5-8 l vody, necháme vyluhovat
do přijatelné teploty, přecedíme.
Do odvaru namočíme prostěradlo, vyždímáme,
nemocného do něj zabalíme tak, aby tělo bylo zabaleno od podpaží až ke kotníkům,
ale i mezi nohama.
Poté jej zabalíme do suchého prostěradla a necháme nejméně
45 minut ležet.
Takto postupujeme denně, dokud se na těle neobjeví jakoby
osypky. Ty do 2-3 dnů zmizí a tím je léčba ukončena.
Obvykle trvá 3 týdny,
ale léčbu vždy jednou týdně přerušujeme.
Současně musíme aplikovat dietu
bez živočišných bílkovin.
Kůru můžeme i opakovat.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Použití ve směsích
Čaj na zvýšení potence
Příprava |
Lopuch kořen 1 díl |
Pampeliška kořen 3 díly |
Jeřáb plod 2 díly |
Puškvorec kořen 1 díl |
Čekanka nať 1 díl |
Použití
Jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme 0,25 l
vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem
Čaj proti kožní plísni
Příprava |
Lopuch kořen 10g |
Kokoška nať 10g |
Heřmánek květ 10g |
Truskavec nať 10g |
Řebříček nať 10g |
Přeslička rolní 10g |
Šalvěj list 5g |
1 lžičku směsi dáme do šálku vařící vody, vaříme 3
minuty a scedíme.
Použití
3 šálky denně.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Historie
Lopuch se přikládal jako jitrocel nebo podběl na
zanícené rány.
U Celsa je to lék proti hadímu uštknutí (personata).
Přípravek z jitrocele, řebříčku a lopuchu se používal na léčení rakoviny a
užíval se s vínem.
Výskyt
Roste v Evropě, Asii, Africe a Americe.
U nás
většinou u plotů, na okrajích cest, rumištích a zpustlých loukách.
Pěstování
Obvykle se sbírá v přírodě, ale semena je možno sít
přímo na místo do úrodné, hlinitopísčité půdy na zahrádce.
V Japonsku se
pěstuje jako zelenina.
Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix bardanae (syn. Lappae), někdy
semena - Fructus bardanae i listy Folium bardanae.
Kořen se získává z
jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, na podzim prvního roku, nebo na jaře
druhého roku, před rašením listů.
Zdřevnatělé kořeny nejsou k potřebě. Za
plnohodnotný platí kořen „jadrný", tzv. „mastný".
Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné
látky se tím stabilizují a lépe se uchovají.
Teprve potom se kořeny suší,
obvykle zavěšené na nitích.
Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout
35 °C.
Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá s nasládle hořkou
chutí.
Při dobrém uložení vydrží i více let.
Semena se sbírají po úplném
dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.
Jiné použití
Výzkumy prokázaly dobré výsledky při léčení cukrovky
v počátečním stádiu.
Alkaloidy lopuchu zpomalují růst zhoubných nádorů.
Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto.
Proti padání vlasů
20 g usušeného, jemně nařezaného
kořene krátce povaříme ve čtvrt litru vody. Vtíráme do pokožky.
Použití v kuchyni
Mladé listy mají až 350 mg% vitamínu C. Proto se
používají hlavně na jaře jako součást vitamínové kůry.
Jako zelenina byl
lopuch znám už ve staré Číně a Japonsku, kde si jej dodnes pro tento účel
šlechtí a dělají si z kořenů nápoj podobný kávě.
V Polsku se vyrábí „succus"
- sirup. Je to zahuštěná šťáva z čerstvého kořene. Používá se do čaje i
do vody.
V Itálii a Francii upravují mladé výhonky jako chřest nebo je
přidávají do zeleninových salátů.
Lístky mají mírně natrpklou chuť, kořeny
zase aromatickou a vnitřky lodyh jakoby oříškovou. Rostliny musí být mladé,
pak se dají jíst i syrové.
V polévkách může být náhradou za mrkev a
petržel, dříve se dával do polévek i místo brambor.
Strouhaný kořen se přidává
do karbanátků, masitých sekaných a haší. Používá se ve směsi zelenin.