zpět

Koriandr setý

Český název: Koriandr setý
Latinsky: Coriandrum sativum L.
Slovensky: Koriander siaty
Německy: r Garten - Koriander
Anglicky: Coriander
Francouzsky: Coriandre cultivé
Španělsky: Cilantro
Rusky: Кориандр сотый
Lidově: kyšinec, štěničný anýz
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Indikační skupina
Expektorans, stomachikum, karminativum, spasmolytikum, korigens.

Účinné látky
Silice, linalol, geraniol, borneol, cymen, umbelliferon, mastné oleje, organické kyseliny, třísloviny, pektiny, cukry, vitamín C, tanin.

Indikace Kontraindikace
Čerstvě vzniklá žaludeční léze (žaludeční vřed apod.)

Kombinace s ostatními bylinami
Lze používat samostatně i do směsí. Kmín, fenykl, anýz, andělika.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně, jako afrodisiakum 1x denně po hlavním jídle.


Prášek
Jemně pomeleme na prášek, přesijeme přes sítko.

Použití
3x denně na špičku kulatého nože.


Odvar
1 PL zalijeme 300 ml studené vody, necháme přejít varem, 5 minut vyluhujeme.

Použití
2x denně po obědě a večeři pro celkové posílení, v prevenci před očekávanou psychickou a fyzickou zátěží.


Inhalace
Připravujeme z nálevu.
Inhalujeme 1-2 x denně 5-10 minut při chronické rýmě a chronickém kataru horních cest dýchacích.



Likér
8 g pomletého nebo 10 g celého semene naložíme do 1 litru 50% alkoholu, necháme 7 dnů vyluhovat.
Pak svaříme 300 g cukru na sirup, sebereme z povrchu pěnu a necháme vychladit.
Smícháme dohromady a protřepeme.


Použití
1 likérová sklenka před hlavním jídlem.


Použití ve směsích
Proti nadýmání
Příprava
koriandr plod 25g
Fenykl plod 25g
Anýz plod 20g
Kopr plod 20g
1 PL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně po jídle.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Čaj proti achlorhydrii
Příprava
Koriandr plod 20g
Kmín plod 20g
Puškvorec kořen 20g
Andělika kořen 20g
Zeměžluč nať 20g
Smísíme a rozmělníme na prášek.

Použití
3x denně 2 lžičky před jídlem.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Jedno z nejstarších koření, o němž existují záznamy ve starých sanskrtských textech a v Exodu (Starý zákon).
V antice byl oblíben jako přísada do vína.
Římané ho ve směsi s římským kmínem a octem hodně používali ke konzervaci masa.
Předpokládá se, že to byli právě Římané, kteří ho přivezli do Evropy.
U nás se pěstuje od středověku.



Výskyt
Pochází ze Středomoří.
Je to pěstovaná rostlina, v teplých oblastech se pěstuje v polních kulturách.



Pěstování
Seje na jaře nebo na podzim přímo na místo a protrhává se na vzdálenost 15 cm.
Na plném slunci v dobře odvodněné půdě vyroste rychle za krátkou dobu.
Křehké lodyhy chraňte před větrem.
Obvykle se volně množí samovýsevem.



Sběr a sušení
Drogou je plod - Fructus coriandri. Sbírá se před úplnou zralostí, koncem srpna nebo začátkem září.
Suší se nejlépe umělým teplem do 40 °C.



Jiné použití
Semena poskytují éterický olej do mýdel a parfémů. Někdy se přidávají do potpourri.


Použití v kuchyni
Koriandr je běžnou součástí indických kari směsí.
Listy a výhonky se přidávají do salátů, polévek a dušených pokrmů, zvláště v Indii, jižní Americe a Číně (listům se někdy říká čínská petržel).
Semena se melou do regionálních masitých pokrmů. Používají se k ochucení chleba.
Kořen se v jihovýchodní Asii často vaří jako zelenina.



Emocionální využití
Olej z koriandru slouží k vyvolání zájmu u osoby opačného pohlaví.
Napomáhá také k udržení dlouhodobého harmonického vztahu.



Použití v magii
Nápojem lásky je svařené víno s práškovým koriandrem.
Přidává se do rituálního kalicha.


zpět