Kopr vonný
Český název:
Kopr vonný
Latinsky:
Anethum graveolens L.
Slovensky:
Kôpor voňavý
Německy:
Garten - Dill
Anglicky:
Anet
Francouzsky:
Aneth odorant
Španělsky:
Eneldo, Aneto
Rusky:
Укроп арочный
Lidově:
císařský kořen, koprek
Čeleď:
Miříkovité (Apiaceae)
Indikační skupina
Hypotenzivum, kardiotonikum, karminativum,
spasmolytikum, laktagogum, diuretikum, anthelmintikum.
Účinné látky
Silice, limonen, phellandrin, bílkoviny, aminy, organické
kyseliny, flavonoidy, vitamín C, karoteny, železo, minerální látky, olej.
Poznámky k účinným látkám
Hlavními obsahovými látkami jsou
silice obsahující karvon limonen a phelandrin.
Obsah silice v plodech je 2-4 %,
v nati pouze 0,5-1,5 %.
Indikace
-
snižuje krevní tlak
-
zlepšuje prokrvení srdečního svalu, v léčbě anginy pectoris
-
prevence ischemické choroby srdeční, doléčování po infarktu myokardu
-
proti nadýmání, tlumí břišní křečovité bolesti, zlepšuje trávení
-
podporuje sekreci mateřského mléka
-
léčivé látky přecházejí i do mateřského mléka
-
děti netrpí na větry, lépe spí a jsou celkově klidnější
-
močopudný účinek, desinfekce v oblasti močových cest
-
proti střevním parazitům, zejména u dětí
Kontraindikace
Nejsou známy.
Kombinace s ostatními bylinami
Anýz, heřmánek, kmín, fenykl.
Léčivé přípravky jednosložkové
Prášek
Sušené semeno rozemeleme nebo rozdrtíme na prášek,
připravujeme vždy čerstvé.
Použití
2-4x denně na špičku kulatého nože.
Nálev
2 KL drogy přelijeme šálkem vroucí vody, necháme
15 minut vyluhovat.
Použití
3x denně šálek, proti zvracení 2x denně.
Koncentrovaný nálev
1 polévkovou lžíci zalijeme šálkem vroucí vody,
necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2-3x denně po jídle pro celkové posílení.
Použití ve směsích
Na duševní rozrušení
Příprava |
Kopr semeno 2 díly |
Anýz plod 2 díly |
Heřmánek květ 1 díl |
2 KL spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut
vyluhovat.
Použití
Ráno a večer šálek oslazený medem,
při duševním rozrušení a neklidu.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Historie
V antice se kopr používal jako kořenitá
zeleninová přísada do nejrůznějších jídel, polévek, masitých omáček, ba i do
pečiva.
Bylo to především pro vůni a také z důvěry, že kopr posiluje, a
proto jej dostávali řemeslní atleti do všech jídel, jak sděluje Gargilius
Martialis.
Leč Plinius varuje před přílišným požíváním kopru, neboť prý
zeslabuje zrak i potenci. Neupírá mu však léčivé účinky, jež byly prý velmi
rozmanité.
Dával se např. hysterickým ženám do koupelí a vyráběla se z něho
pověstná mast „anethine" na vředy.
V Evropě se pěstuje od 15. století.
Výskyt
Pochází o Orientu - Íránu a Indie.
U nás se pěstuje
jako zelenina, ojediněle i zplaňuje.
Pěstování
Vysévá se v řádcích nebo na malé plochy na jaře a
začátkem léta znovu na slunná, dobře odvodňovaná místa.
Pěstujeme jej dost
daleko od fenyklu, který se s koprem snadno cizosprašně opyluje.
Může se
pěstovat i v truhlíku nebo v květináři v místnosti.
Sběr a sušení
Drogou je semeno - Semen anethi,
méně často nať - Herba anethi.
Plody (semena, nažky) sbíráme v srpnu až září,
před úplným dozráním, aby se nevysypaly.
Sbírají se celé okolíky, semena se
poté vytlučou.
Nať se sbírá v květnu až červenci, je poněkud chudší na účinné
látky.
Použití v kuchyni
Mladé listy se sbírají kdykoli a používají čerstvé,
rovněž květy se mohou přidávat do polévek.
Zásadní bylina při nakládání okurek.
Emocionální využití
V čaji nebo kadidle pomáhá pročistit mysl a posílit
vlastní schopnost soustředění.
Použití v magii
Přidává se do rituální očistné lázně a
do vody pro očistu posvátného prostoru.
Proti negativním vlivům se používá
olejová infuze kopru, kterou se pomažou ochranné talismany, vchody a okna.
Byl známý jako jedna ze svatojánských bylinek.