zpět

Jeřabina ptačí

Český název: Jeřabina ptačí
Latinsky: Sorbus aucuparia L.
Slovensky: Jarabina vtáčia
Německy: e Eberesche, e Vogelbeere
Anglicky: Rowan Tree
Francouzsky: Sorbier des oiseaux
Španělsky: Serbal de cazadores
Rusky: Ерябина птичья, Rjabina obyknovennaja
Lidově: jarabina, bresk, divá vřeskyně, sorbit, jařab, jerábek, jeřábník, muk, řeřáb
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Diuretikum, obstipans, antidiarhoikum, antirevmatikum, bronchospasmolytikum, choleretikum, dermatologikum.

Účinné látky
Organické kyseliny, vitamín C, glukóza, sorbit, sorbóza, pektiny, třísloviny, antokyany, silice, flavonoidy, hořčiny.

Poznámky k účinným látkám
Květová droga má prakticky stejné účinné látky jako plody, ale sbírá se hlavně pro přítomnost látek podobných ženským hormonům.

Indikace
Kontraindikace
V čerstvém stavu mohou plody přivodit příznaky lehké otravy se stavy nevolnosti a bolestmi hlavy, může vzniknout i nauzea.
Sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost eliminuje.


Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně nebo drcené ve směsi, zejména při protirevmatické léčbě.


Léčivé přípravky jednosložkové
Macerát
1 KL rozmačkaných plodů zalijeme šálkem studené vody, necháme 10 hodin macerovat.
Před použitím mírně přihřejeme.


Použití
3-4x denně šálek.


Odvar
1 KL zalijeme šálkem studené vody, necháme 5 minut vařit, 15 minut vyluhovat.

Použití
3-4x denně šálek.


Sirup
Vylisujeme šťávu z plodů, svaříme s cukrem v poměru 1:1 až se rozpustí, pak slijeme do lahví.

Použití
3-4 KL denně.


Nálev z květů
1 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně před jídlem.
Květy obsahují látku podobnou ženským hormonům, aplikujeme je tedy při veškerých potížích tohoto druhu.



Koupel
PL plodů na 1 l vody, připravit jako odvar.

Použití
Pro částečnou koupel rukou nebo nohou, u dětí celková koupel při mírných formách atopického ekzému.


Historie
Již staří Velšané vyráběli z jeřabin mošt.
U nás se jeřabiny začaly pěstovat v 19. století na severní Moravě.



Výskyt
Jeřabina je rozšířená v Evropě a v Asii.
U nás hojně podél cest, ve světlých lesích.



Sběr a sušení
Drogou jsou jeřabiny - Fructus sorbi aucuparii, méně často květ - Flos sorbi aucuparii.
Plody se sbírají až po úplném dozrání plodů, v srpnu a září.
Odřezávají se celé vrcholíky a dodatečně se pak otrhávají červené malvičky.
Několik dní se předsoušejí na slunci a posléze se dosoušejí na lískách v jednoduché vrstvě.
Při sušení umělým teplem nemá teplota překročit 50 °C.
Dobře usušené plody jsou tvrdé a chutnají kysele a svíravě.
Při dobrém uložení vydrží 2 roky i déle.
Květ sbíráme v době plného rozkvětu, v květnu, nejlépe mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne.



Jiné použití
Z jeřabin se vyrábí průmyslově jednoduchý cukr sorbit, užívaný lidmi trpícími cukrovkou.
Čistý sorbit je dále výchozí surovinou pro výrobu vitamínu C.



Použití v kuchyni
Z plodů se vyrábí kompoty, zavařeniny, sušené se používají místo rozinek, připravujeme z nich víno, likér, sirup.
Jsou vhodné i do omáček ke zvěřině.



Jeřabinový kompot
Jeřabiny očistíme, do kastrolu dáme 1 l vody a 600 g cukru. Když se roztok vaří, vhodíme jeřabiny a vaříme, až zesklovatí.
Poté je vybereme děrovanou naběračkou, dáme do skleniček a zalijeme horkou šťávou.



Jeřabinová zavařenina
Jeřabiny povaříme v menším množství vody, protřeme sítem a vaříme s cukrem (na 1 kg dřeně 600 g cukru) asi 10 minut.
Horkou zavařeninu nalijeme do sklenic a uzavřeme.



Jeřabinový likér
Okurkovou láhev naplníme jeřabinami, vychladlým cukrovým roztokem z 1 kg cukru a 1 l vody a přidáme 1 l lihu, několik hřebíčků a kousek celé skořice.
Uzavřeme a necháme 3 týdny stát na teplém místě.
Přefiltrujeme do lahví.



Legendy a mýty
V keltském kalendáři představuje jeřabina prosinec.
Brigitiny tři ohnivé šípy byly dle pověsti vyrobeny z jeřábua nelze vyloučit souvislost s trojitým šípem awenským, který je znamením inspirace.
Byly také pokrmem bohů, což pravděpodobně souviselo s tím, že červená jídla byla prohlášena za tabu.
Druidové připravovali z kůry jeřábu černou barvu na roucha. Oblékali je při obřadech novoluní, ubývajícího měsíce, zatměnía při všech pochmurných rituálech.
Zvláštní vlastnosti se připisují jeřábu, který vyrůstá z jiného stromu.
Věří se, že je dvojnásob účinný proti čarám a kouzlům, protože neroste ze země a čarodějnice nad ním nemají žádnou moc, stejně jako nad jmelím.



Použití v magii
Jeřabina je jednou z bylin pro Beltaine. Doporučuje se nosit v ošacení malý jeřábový křížek.
Z větviček se vyrábí magické hůlky.
Kadidlo z listů a bobulí zvyšuje psychické síly. Plody se pálí v kadidle při odhánění nežádoucích bytostí a negativních způsobů myšlení.
Jeřabinový čaj nebo víno se pije k navození věšteckých snů, kadidlo pro vyvolání vizí.
Dekorativní věnce pro domácí výzdobu ochraňují domov.


zpět