Jalovec obecný
Český název:
Jalovec obecný
Latinsky:
Juniperus communis L.
Slovensky:
Borienka obyčejná
Německy:
gemeiner Wacholder
Anglicky:
Juniper
Francouzsky:
Genévrier commun
Španělsky:
Enebro, Junípero
Rusky:
Можжевельник общий
Lidově:
borovka, boleráz, borovče,
divočinky, chvojka, jalovčí, průtahová borovička,
suchá fermež, vernix, bor
Čeleď:
Cypřišovité (Cupressaceae)
Indikační skupina
Diuretikum, antirevmatikum, metabolikum, stomachikum,
karminativum, cholagogum, dezinficiens, derivans, vulnearium.
Účinné látky
Silice, terpeny, pinen, kadinen, terpinol, cukry,
pryskyřice, třísloviny, flavonoidy,
fytoncidy, hořčiny, juniperin,
vitamín C, organické kyseliny, vápník, draslík, kaučuk.
Poznámky k účinným látkám
Terpeny - pinen, kadinen,
terpineol.
Hořčiny - juniperin.
Indikace
-
jako diuretikum, ale silně dráždí ledviny, proto se od této indikace ustupuje
-
revmatologie-léčba bolestí kloubů a páteře
-
zvyšuje prokrvení a snižuje bolestivost
-
podporuje látkovou výměnu, proti dně
-
zlepšuje trávení, odstraňuje bolesti žaludku spojené s nedokonalým trávením
-
proti nadýmání
-
zlepšuje hospodaření organismu se žlučí
Kontraindikace
Těhotenství a choroby ledvin - absolutní
kontraindikací glomerulonefritida, nefroskleróza.
Relativní kontraindikací
je gravidita a kojení.
Výjimečně můžeme pozorovat alergii na jalovčinky -
projevuje se bolestí ledvin i při mírném poklepu.
Neužívat dlouhodobě.
Kombinace s ostatními bylinami
Drcené jalovčinky do čajových směsí - vřes, jehlice,
lékořice, libeček, Rdesno ptačí.
Léčivé přípravky jednosložkové
Čerstvé plody
Maximální denní dávka 6 kusů denně.
Silice
Vnitřně 2-5 kapek, v mléce.
Zevně jako součást mastí
nebo oleje jako derivans a vulnearium.
Nálev
1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2x denně při poruchách látkové výměny.
Tinktura
Hrst jalovčinek zalijeme 1/2 l 40-50% lihu, necháme dobře
uzavřené 14 dní macerovat.
Přefiltrujeme.
Použití
Vnitřně 2 x denně 20 kapek na cukr.
Zevně k potírání
bolavých míst při revmatismu a neuralgických bolestí.
Odvar z kůry
1 KL kůry zalijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu,
necháme vařit 5 minut.
10 minut vyluhujeme, scedíme.
Použití
2x denně šálek pro podporu látkové výměny, na dnu,
revmatismus, při vodnatelnosti.
Speciální léčebná kůra podle dr. R. F. Weisse ve
Francově úpravě při artróze
Příprava a použití
První den si nemocný vezme 3x denně 1 jalovčinku, dobře ji
rozkouše a sní.
Druhý den 3 x 2 jalovčinky, třetí den 3 x 3 atd. až do maximální
dávky 3 x 21 jalovčinek.
Potom opět zpátky, tj. 3 x 20, 3 x 19 až po konečných
3 x 1 jalovčinku.
Každou dávku jalovčinek je třeba zapít 1/2 litru nějakého
močopudného čaje.
Kůra trvá 6 týdnů a lze ji podstoupit 1x, výjimečně 2x do roka.
Zkrácená kůra
Od 3x denně 1 jalovčinka do 3 x 15 a znovu zpět se někdy
používá při poruchách trávení.
Zdroj: J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Lektvar
Jalovčinky se ve zralém stavu nahrubo rozdrtí a nalije
se na ně tolik vody, aby v ní byly ponořeny.
Pak se 30 minut vaří, přecedí přes
síto a potom přes pláténko.
Takto získaná šťáva se povaří s cukrem a medem,
až je vláčná.
Použití
Proti nadýmání, podporuje vylučování potu a působí
diureticky.
Užívá se s přírodním vínem v poměru 1 lžíce rozvářky ke 3 lžicím vína
před jídlem a před spaním.
J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Víno
Na 500 g usušených rozdrcených jalovčinek se přidá 300 g
cukru, 10 g kyseliny citrónové a půl balíčku živné soli.
Směs se doplní vodou
na 5 litrů, dá se do láhve, uzavře kvasnou rourkou nebo kvasným kloboučkem a nechá
kvasit.
Víno lze připravit i tím způsobem, že 15 g rozdrcených jalovčinek polijeme
1 litrem červeného vína, macerujeme 48 hodin v mírném teple, scedíme.
Použití
Posiluje žaludek, na podporu trávení.
J. Bodlák, J. A. Zentrich: Léčivá síla bodláků
Použití ve směsích
Masážní mast na oteklé klouby
Do vhodného základu (lanolinu nebo domácího vepřového sádla)
vmícháme 5 g jalovcové silice, 5 g rozmarýnové silice a 5 g muškátového mletého oříšku.
Použití
Dle potřeby používáme k masážím a vtírání na oteklé klouby.
Zdroj: J. A. Zentrich: Speciální metody fytoterapie
Močopudný čaj
Příprava |
Jalovec plod 25g |
Petržel kořen 25g |
Lékořice kořen 25g |
Jehlice kořen 25g |
Bez květ 10g |
Lékořice kořen10g |
Nálev
Dvě kávové lžičky na 200 ml vody.
Použití
3 až 5 šálků denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Koupel proti neurastenii
Příprava |
Jalovec plod 30g |
Heřmánek květ 30g |
Levandule květ 30g |
Bazalka nať 20g |
Ořešák list 20g |
Dobromysl nať 20g |
Mateřídouška nať 20g |
Máta peprná list 10g |
Kozlík kořen 10g |
Přeslička nať 10g |
Použití
5 polévkových lžic směsi spaříme půl litrem vařící vody, 20
minut louhujeme.
Scedíme, vlijeme do koupele.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie
Historie
Hranice z jalovcových polen hořely před branami měst při
morových epidemiích aby zaháněly mor a jalovcovými plody se vykuřovaly světnice.
U starogermánských kmenů se vykuřování jalovcovým dřevem stalo součástí pohřebního
rituálu.
Léčivé vlastnosti jalovce znali již Hippokrates, Galenos a abatyše
Hildegarda.
Hippokrates jej nazýval „arkenthos".
Výskyt
Roste planě téměř po celé severní polokouli.
U nás ho
nacházíme místy na stráních, pastvinách, slatinách, v parcích a na zahradách.
Pěstování
Jalovec sázíme na podzim nebo na jaře do dobré, propustné
půdy na otevřeném prostranství.
Množí se semeny vysévanými na jaře do studeného
pařeniště nebo na podzim řízkováním.
Roste na slunci, ale snáší i polostín.
Sběr a sušení
Drogou je plod - Fructus juniperi.Sbírá se na podzim, v
září až říjnu, kdy se bobule snadno oddělují od stopek.
Plody se otrhávají v
rukavicích, nebo se setřásají do plachet.
Sběr se pak vytřídí, odstraní se z něho
nedozrálé i přezrálé, zelené a zhnědlé bobule a nečistoty.
Suší se v tenké
vrstvě ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 35 °C.
Správně usušená droga kořenitě
voní a má slabě svíravou chuť.
Při dobrém uložení vydrží i 3 roky.
U nás je
sběr zakázán, pro farmaceutické účely se dováží.
Dřevo se sbírá na podzim a v
zimě.
Jiné použití
Dřevo se používá v udírnách.
Použití v kuchyni
Součástí koření na divočinu. Přísada ginu, borovičky a
dalších alkoholických nápojů.
Legendy a mýty
Obyvatelé jihoněmeckých krajů i alpských zemí věřili, že
větévka jalovce zastrčená za klobouk způsobuje,
že je chodec stále svěží, takže
se na svých cestách nikdy neunaví.
Pokud unavený poutník usedl pod jalovcový keř,
mohl osvěžen pokračovat ve své další cestě.
Pouhý odpočinek pod kouzelně působícím
keřem mu dodal takovou svěžest, že už potom únavu vůbec necítil.
Bizarní obrysy
jalovcového keře ve večerním soumraku, ne nepodobné lidské postavě, daly podnět k
víře, že ten,
kdo se vyzná v kouzelnictví a umí se stát neviditelným, se proměňuje
v jalovcový keř.
Použití v magii
Pálení jalovce očišťuje a chrání. Jalovec posiluje
psychické schopnosti a přitahuje lásku.
Rituálně se s ním zametá obřadní místo.