Poznámky k účinným látkám S výjimkou zralých dřišťálek
jsou ve všech částech rostliny uvedené alkaloidy.
Indikace
choroby ledvin, na ledvinové kameny, zánět močových cest
žlučopudný účinek
aplikace při žloutence
odstraňuje tvorbu kamenů a písku ve žlučníku a žlučových cestách
jaterní poruchy různého původu
tinktura tlumí děložní krvácení
snižuje krevní tlak
stimulans dýchacího a cévního systému
kloktadlo při zánětech dutiny ústní a dásní
Kontraindikace Těhotenství, kojení, pediatrie. V terapeutických dávkách
je droga bezpečná, neprojevují se žádné výraznější vedlejší nebo nežádoucí účinky.
Nesmí se míchat s jinými alkaloidními drogami. Při klimakterickém krvácení pozor,
rychlý nástup účinku může zastřít vážnější příčinu potíží. Berbamin je chemicky
velmi blízký oxyakantinu, jehož účinek je značně podobný chininu. Přesto se však
v lékařství nepoužívá, neboť se po něm dostavuje ochrnutí mozku a míchy.
Předávkování může vyvolat poškození ledvin.
Kombinace s ostatními bylinami Obsah listů ve směsích nesmí být vyšší než 15 %, u kůry
10 % hmotnosti celé směsi. Při použití obou drog dohromady je maximum 12 %.
Nemícháme dohromady s ostatními alkaloidními drogami.
Léčivé přípravky jednosložkové Tinktura Čerstvé listy zalijeme 65% lihem, necháme macerovat 14 dní
na teplém místě za občasného protřepání. Přefiltrujeme.
Použití 3x denně 25 kapek u žen, 30 kapek u mužů. Max. 30 dní.
Odvar z listů 1 KL na 1/4 l vody, vařit 1 minutu, 15 minut vyluhovat.
Použití 2x denně 125 ml nebo 3x denně 100 ml.
Odvar z kůry 20 g drogy zalijeme 1/2 l vody, vaříme 1 minutu, 15 minut
vyluhujeme.
Použití Přes celý den po doušcích mezi jídly.
Použití ve směsích Žlučníkové kameny - tlumení zánětů Stejným dílem smícháme tinktury dřišťálovou, vlaštovičníkovou
a artyčokovou. Podáváme 2x denně 20-25 kapek před jídlem. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Na zlepšení metabolismu (látkové výměny)
Příprava
Dřišťál list 1 díl
Violka trojbarevná nať 1 díl
Libeček kořen 1 díl
Zlatobýl nať 1 díl
Přeslička nať 1 díl
Jalovec plod 1 díl
Bříza list 1 díl 1
1 PL směsi zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut
vyluhovat.
Použití 3x denně před jídlem. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rotlin
Jaterní onemocnění
Příprava
Dřišťál kůra 30g
Krušina kůra 30g
Pampeliška kořen 20g
Máta peprná nať 20g
Použití 2x denně před jídlem. Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Výskyt Roste po celé Evropě. U nás se často pěstuje v parcích
a na zahradách jako okrasný keř. V přírodě nacházíme dřišťál na slunných,
především vápenitých stráních, suchých kamenitých pahorcích, v křovinách a ve
světlých lesích. Ve volné přírodě je však čím dál tím vzácnější, je ničen
agrotechnikou. Důvodem je to, že je alternativním hostitelem rzi travní, která
ohrožuje porosty obilovin.
Pěstování Nemá žádné zvláštní nároky, malé keříky lze zakoupit ve
školkách okrasných stromků.
Sběr a sušení Drogou je kůra kořene - Cortex radicis berberidis a plod
- Fructus berberidis. Kůra z kořenů se sbírá v březnu a v dubnu, případně na
podzim v říjnu. Kořen je nutno nejprve důkladně očistit od hlíny a potom kůru
opatrně seškrábeme. Někdy se sbírá i kůra z mladých větví. Obojí se suší nejlépe
na slunci. Lze sušit i umělou teplotou do 50 °C. Plod se sbírá v době zralosti,
pro lékařské účely v září a v říjnu, pro kuchyňské účely v listopadu.
Jiné použití Dříve se ze dřeva, kůry a kořenů získávalo žluté barvivo k
barvení vlny a kůží.
Použití v kuchyni Plody, dřišťálky, jsou výrazně kyselé a příjemně trpké chuti.
Užívají se v kuchyni podobně jako jeřabiny nebo dřínky k ochucování kompotů.
Přidávají se do pikantních omáček ke zvěřině a k hovězí pečeni. Lze z nich připravit
i výtečnou šťávu, marmeládu, povidla, případně nechat zkvasit a vypálit z nich výborný
destilát.
Povidla Plody otrháme, umyjeme, 5 minut vaříme, propasírujeme. Šťávu
smísíme s jablečnou šťávou v poměru 1:1, povaříme, horké vléváme do skleniček.
Tuhne bez přísad. Chutná kysele s trochou kořenité příchuti.