Čekanka obecná
Český název:
Čekanka obecná
Latinsky:
Cichoriím intybus L.
Slovensky:
Čakanka obyčejná
Německy:
e gemeine Wagwarte
Anglicky:
Chicory
Francouzsky:
Ciconée
Španělsky:
Achiconia
Rusky:
Чеканка общая
Lidově:
čagánek, cigorie, cikorka, strážce cest,
čekanec, koření kozího cecku,
podražníkové koření, německá káva,
pocestník, pruská káva, cigorka
Čeleď:
Čekankovité (Cichoriaceae)
Indikační skupina
Stomachikum, digestivum, metabolikum, hepatikum,
choleretikum, dermatologikum, urodesinficiens, laktagogum.
Účinné látky
Inulin, třísloviny, hořčiny, živice, sliz,
minerální látky, vápník, fosfor, hořčík, železo, cholin, arginin, lactucin.
Poznámky k účinným látkám
Inulin 20-40 %. Glykosid intabin cca 0,1 %.
V
mléčné šťávě byly prokázány terpeny laktucin a laktukopikrin, v listech
glykosid cychoriin.
Indikace
-
zlepšuje chuť k jídlu, napomáhá trávení
-
působí protizánětlivě
-
v trávicím ústrojí podporuje metabolismus
-
jaterní potíže
-
podporuje tvorbu a vylučování žluči
-
pomáhá při zácpě
-
zevně na dermatózy, nežity, ekzémy
-
na bolavé klouby
-
snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-
desinfikuje a pročišťuje ledviny a močový měchýř
-
čerstvá šťáva z kořene, vtíraná do vlasové pokožky, podporuje růst vlasů
-
květová droga k výplachům očí, při zánětu spojivek, víček, rohovky a duhovky
-
nálev podávaný před spaním pomáhá proti častému nočnímu probouzení
-
proti „cestovní zácpě" (zácpa spojená se změnou pobytu)
-
při zápachu z úst
-
podporuje tvorbu mléka při kojení
Kontraindikace
Předávkování může způsobit
žilní překrvení trávicího traktu a zvýšený krevní tlak v hlavě, může vést i ke
ztrátě zraku na sítnici.
Předávkováním se ale míní velmi vysoké dávky.
V léčebných dávkách je droga zcela neškodná, nemá žádné vedlejší účinky ani
kontraindikace, můžeme ji podávat i dlouhodobě.
Kombinace s ostatními bylinami
Jablečník, heřmánek, řepík, třezalka.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL drcené drogy zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10
minut vyluhovat.
Použití
3x denně šálek.
Odvar
1 PL drceného kořene (nebo směsi kořene a nati) krátce
povaříme v 0,25 l vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2 x denně (ráno a večer) při nemocech jater a sleziny,
žlučníku, při žloutence, zánětech močových cest, ledvinových kamenech, žaludečních
potížích.
Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny
nebo sušené drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře
protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám hotov.
Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty,
směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Pak přelijeme 125 ml převařené
vody.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých
rostlin
Obklad
2 PL natě a drceného kořene čekanky přelijeme 1/2 l studené
vody, pomalu zahříváme až k bodu varu a vaříme 15 minut.
Necháme 15 minut vyluhovat.
Použití
Obklady se používají vlažné nebo studené, 2x denně, nejlépe obden. Pro tonizaci pokožky, k zabránění možného vzniku vrásek.
Pokud odstavíme ihned,
jakmile se tekutina začne vařit, a necháme 15 minut vyluhovat, používáme i k odstranění
zápachu z úst a na podporu tvorby mléka při kojení.
V tomto případě používáme vnitřně,
pijeme šálek před každým jídlem, po dobu 3 týdnů.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Obklad na žaludeční potíže
Příprava a použití
Spařené a do plátna zabalené listy a květy čekanky, přiložené
na žaludek, vyženou z něho tlak a obtíže.
Obklad se obnovuje 3x denně.
Zdroj: P. Váňa: Rady bylináře Pavla
Použití ve směsích
Proti jarní únavě
Příprava |
Čekanka nať 100g |
Jehlice trnitá kořen 50g |
Meduňka nať 50g |
Tymián nať 25g |
Benedikt nať 25g |
1 KL směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
3x denně proti jarní únavě.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Žlučníkový čaj
Příprava |
Čekanka kořen 1 díl |
Máta peprná nať 1 díl |
Smil písečný 1 díl |
Třezalka nať 1 díl |
Vlaštovičník nať 1 díl |
Řebříček nať 1 díl |
1 PL směsi zalijeme 1/2 l studené vody, necháme přejít varem,
vyluhujeme 15 minut.
Použití
3x denně šálek před jídlem na žlučníkové potíže.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Čaj podporující rekonvalescenci po žloutence
Příprava |
Čekanka kořen 15g |
Třezalka nať 15g |
Přeslička nať 15g |
Řebříček nať 15g |
Máta list 10g |
Použití
Pije se půl šálku nálevu ráno na lačno a půl šálku večer před
spaním.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Čaj proti zánětu ledvin a ledvinových pánviček
Příprava |
Čekanka nať 10g |
Přeslička nať 10g |
Třezalka nať 10g |
Borůvka list 10g |
Máta peprná list 10g |
Celík nať 10g |
Kávová lžička směsi na šálek vody, doba varu 3 minuty, vyluhování
15 minut.
Použití
3 šálky denně tak, že půl šálku se vypije 15 minut před jídlem a
zbývající polovina po jídle.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.
Historie
Čekanka je prastará rostlina, známá již starým Egypťanům, kteří ji
požívali jako salát, i na posílení žaludku.
Výskyt
Čekanka je rozšířená po celé Evropě, severní Africe, Asii.
U nás
velmi hojná bylina, roste na okrajích mezí, cest a silnic, na lukách, suchých stráních.
Pro potřeby potravinářské se pěstuje, pro farmaceutické účely se užívají výhradně planě
rostoucí rostliny.
Pěstování
Vyséváme koncem jara do úrodné půdy v řádcích, protrháváme do sponu
20 cm.
Kořeny odrůd k bělení se vykopávají na podzim, z lodyhy se ponechá jen pahýl a
uloží se do písku do doby, než se v teple a tmě vytvoří mladé pupeny (puky).
Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix cichorii a nať - Herba cichorii.
Sběr natě se provádí před rozkvětem rostliny na přelomu jara a léta sežínáním horních kvetoucích
částí lodyh, jejichž tloušťka nemá přesahovat 5 mm.
Suší se ve stínu a v průvanu, rozložené
na lískách nebo zavěšené ve svazečcích.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40 °C.
Po usušení sice květy ztrácejí barvu, ale droga zůstává sivě zelená a chutná hořce.
Kořeny
se sbírají pouze z planě rostoucích rostlin.
Vyrývají se na podzim (září-říjen), důkladně
se očistí, operou a pak se suší umělým teplem při teplotě do 50°C.
Jiné použití
Listy jsou zdrojem modrého barviva.
Použití v kuchyni
Uvařený kořen se jí s máslem podobně jako chřest.
Sušený a pražený se používá jako náhražka kávy (cikorie, cikorka).
Této kávě se říkalo
„německá" nebo také „pruská" káva, protože způsob výroby kávoviny vymyslel dvorní zahradník v
Duriňsku.
K přípravě cikorky se berou masitější kořeny, které se k tomu účelu pěstují.
Krájí se na plátky, suší se, praží a hrubě melou.
Insulin a další polysacharidy se při pražení
mění v karamel, což dává tomuto nápoji příjemně hnědé zbarvení.
Listy se mohou přidávat do
salátů - buď se sbírají mladé rostlinky, nebo můžeme zpomalit růst listů přikrytím košíkem.
Tato „zpomalená" čekanka se používá podobně jako špenát nebo kapusta.
V zimě ji můžeme
pěstovat ve sklepě a konzumovat měkké výhonky.
Na podzim zbavíme čekanku listí a kořeny uložíme
do písku v tmavém sklepě.
Můžeme je hustě naskládat do kbelíku a zalít vodou tak, aby horní
konce zůstaly nad vodou.
V temnotě nám vyrostou křehké listy, které můžeme použít do
salátů.
Salát s čekankou
Hlávkový salát promícháme s hrstí čekankových listů (vše nakrájené na
proužky) a s cibulí nakrájenou na tenká kolečka.
Nálev na salát děláme běžným způsobem.
Legendy a mýty
Čekanka se nazývala kořením sv. Petra, neboť v den zasvěcený tomuto
apoštolu se vykopává ze země.
Vykopaná rostlina se nesmí sebrat holou rukou, jelikož jinak by
svou čarovnou moc okamžitě ztratila.
Zvedá se proto rukou, zabalenou do bílého šátku.
Podle
jiné pověsti jsou její modré květy proměněné oči dívky, která čekala u cesty marně na návrat
milého, který utonul v moři.
Emocionální využití
Čekanka je bylinou Slunce, užívaná k překonání jakékoli životní
překážky.
Použití v magii
Pomáhá pěstovat skromnost a získat přízeň důležitých lidí. Je to bylina
letníhu slunovratu.
Věřilo se, že pouhým dotekem dokáže otevřít všechny zámky.