Brusinka obecná
Český název:
Brusinka obecná
Latinsky:
Rhodococcus vitis-idaea L.
Slovensky:
Brusnica obyčejná
Německy:
Preisselbeere
Anglicky:
Cowberry
Francouzsky:
Airelles canneberges
Španělsky:
Arándano rojo
Rusky:
Плющ расписной
Lidově:
kyselinka, kyhanka, kyhančí,
kalina, bruslinka, červená borůvka
Čeleď:
Vřesovcovité (Ericaceae)
Indikační skupina
Adstringens, obstipans, antidiarhoikum, antidiabetikum,
urologikum,dezinficiens, diuretikum.
Účinné látky
Organické kyseliny, arbutin, hydrochinon, kyselina
gallová, kyselina ellagová, ericolin, třísloviny, flavonoidy, tanin, vaccinin,
cholesterin.
Poznámky k účinným látkám
Brusinka má podobné účinné látky jako Medvědice léčivá.
Brusinkový květ obsahuje malé množství volného hydrochinonu.
Indikace
-
močové dezinficiens
-
průjem
-
šťáva při nedostatku vitamínů
-
proti žízní při vysokých horečkách
-
proti průjmům
-
snižuje vysoký krevní tlak
Kontraindikace
Brusinka nemá vedlejší ani nežádoucí účinky.
Kontraindikací jsou závažnější poruchy jater.
Není vhodná pro dlouhodobé
podávání.
Lékové formy
Macerát
1-3 PL na 1/2 l vody, 8 hodin vyluhovat, před použitím
nechat projít několikasekundovým varem.
Znovu vyluhovat do poklesu
teploty.
Léčivé přípravky jednosložkové
Prášek z plodů
Plody se řádně přesuší a pak jemně pomelou.
Použití
3x denně na špičku nože, po jídle.
Mimořádný protizánětlivý
účinek na močové cesty a střeva.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Výskyt
Brusinka je rozšířena v Evropě, Asii a v severní Americe.
U nás se vyskytuje poměrně hojně v sušších, hlavně borových lesích, na rašeliništích,
vřesovištích, na kyselých humusových půdách.
Roste až do oblastí horského
pásma.
Pěstování
K dobrému růstu a vývoji vyžaduje vysloveně kyselé
prostředí na rašelinných a písčitých půdách.
Na jednom stanovišti setrvává až 300
let.
Sběr a sušení
Drogou je list - Folium vitis-ideaei.
Sbíráme koncem léta,
na podzim, nebo na jaře, kdy údajně obsahuje více účinných látek.
Listy se sbírají
otrháváním jednotlivých lístků (nikoli sdrháváním, protože se pak celá rostlina vytrhává
ze země).
Suší se ve stínu v tenké vrstvě a za dobrého větrání.
Nejjistějších
výsledků se však dosahuje sušením ve vytápěném prostoru nebo umělým teplem při teplotě do
40 °C.
Dobře usušená droga má tmavě zelenou barvu a svíravou chuť.
Při dobrém uložení
vydrží nejdéle 3 roky.
Brusinky (plody) se sbírají v plné zralosti od července do
září, spotřebovávají se v čerstvém i konzervovaném stavu.
Květ sbíráme pouze ojediněle,
v době květu. Sběr se nedoporučuje z ekologických důvodů.
Pro léčebné účely můžeme
použít i list a plody Klikvy žoraviny (Oxycoccus quadripetalus Gillib.).
Použití v kuchyni
Brusinkový likér
Zralé, očištěné brusinky naložíme do žitné. Necháme asi 1 měsíc
vyluhovat na slunci.
Poté slijeme, přefiltrujeme a podle chuti osladíme cukrem
svařeným s trochou vody.
Naplníme do láhví a dobře uzavřeme.
Brusinkový kompot
1 kg zralých, očištěných brusinek povaříme s 50 dg cukru a
kouskem celé skořice.
Když pustí šťávu, vybereme je dírkovanou naběračkou do
zavařovacích sklenic a šťávu znovu převaříme.
Pěnu sebereme a ještě horkou čistou
šťávu nalijeme na brusinky.
Skladujeme na chladném tmavém místě.
Brusinkový džem
1 kg opraných brusinek podlijeme sklenkou vody, přidáme 500 g
medu nebo cukru,
omytou pomerančovou kůru z čtvrtky pomeranče, kousek skořice a 3
hřebíčky a pomalu vaříme, až směs zhoustne.
Omáčka Cranberry
250 g brusinek rozvaříme v 5 dl vody, přidáme 1 PL cukru,
citrónovou kůru z 1 citrónu, 2 hřebíčky a 1 dl červeného vína.
Svaříme do hustoty
šlehačky. Omáčku podáváme teplou nebo studenou k pečené drůbeži nebo ke zvěřině.