Artyčok zeleninový
Český název:
Artyčok zeleninový
Latinsky:
Cynara scolymus L.
Slovensky:
Atričoka zeleninová
Německy:
e Artischocke
Anglicky:
Artichoke
Španělsky:
Alcachofa
Rusky:
Артичок овощной
Lidově:
kardunkulus, karda
Čeleď:
Hvězdicovité (Asteraceae)
Indikační skupina
Cholagogum, antisklerotikum, diuretikum, choleretikum,
cholekinetikum, metabolikum,
antihistaminikum, antidiabetikum, digestivum,
afrodisiakum, antirevmatikum, antiastmatikum.
Účinné látky
Cynarin, flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin,
tanin, organické soli, vitamín A, vitamíny skupiny B, flavony.
Indikace
-
silný účinek na tvorbu a vylučování žluče
-
příznivě působí při zánětu žlučníku, žlučových cest
-
jaterní nedostatečnost
-
detoxikační činnost jater
-
vylučování škodlivin močí
-
zlepšuje metabolismus
-
snižuje hladinu krevního cukru
-
doplňkové léčivo při diabetu
-
silné protialergické účinky
-
léčba ekzémů
-
trávicí a dyspeptické potíže
-
podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce
-
snižuje hladinu cholesterolu
-
choroby ledvin, diuretické účinky
-
podporuje činnost pohlavních orgánů, využívá se jako afrodisiakum
Kontraindikace
Těžké poruchy ledvin.
Kombinace s ostatními bylinami
Řepík, jablečník, tymián,
oman, třezalka, meduňka, dobromysl.
Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar
2 kávové lžičky
drobně nařezaných listů povaříme 2 minuty ve sklenici vody.
15 minut louhujeme a
scedíme.
Použití
Podáváme 2-3 sklenice
denně při výše uvedených obtížích.
Vinná šťáva
Čerstvě vylisovanou šťávu z celé rostliny včetně kořene,
sbíraného po odkvětu, smícháme s bílým vínem v poměru 1:2.
Mírně přisladíme
medem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich:
Herbář léčivých rostlin
Vinný odvar
80 g čerstvého kořene se zalijeme 1 litrem červeného vína,
necháme krátce přejít varem.
Po pomalém vychladnutí uložíme do chladna,
ne do chladničky.
Použití
3x denně 1PL po dobu 15 dní, pak 14 dní přestávka a opět
15 dní užívání. Celá kůra trvá 30 dní.
Zdroj: Jiří Janča, J.A.Zentrich:
Herbář léčivých rostlin
Koupel
300g drogy (nejlépe celé rostliny) povaříme 2 minuty v 1
litru vody, necháme 15 minut odstát.
Používáme pro koupele rukou a nohou, při
migréně a ekzémech, obden, vždy večer, 15 minut.
Použití ve směsích
Jaterní choroby
Příprava |
Artyčok list 60g |
Řepík nať 60g |
Kerblík nať 20g |
Vlaštovičník nať 40g |
Pampeliška list 20g |
Nálev z 1 PL směsi na 1 l vody, 10 minut vyluhovat.
Použití
3x denně šálek.
Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla
Kloubní záněty
Příprava |
Artyčok list 60g |
Kopřiva kořen 120g |
Pampeliška kořen 40g |
Ostružiník list 40g |
Šalvěj list 20g |
Tužebník kořen 20g |
Lopuch kořen 20g |
Nálev z 1 PL na 1 l vody, 10 minut vyluhovat.
Použití
Na kloubní potíže při artróze a artritidě.
Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla
Historie
Již před 2500 lety byly oblíbeným pokrmem starých
Egypťanů.
Rovněž ve starém Řecku a Římě si na nich pochutnávali boháči, neboť
vzniklo přesvědčení, že působí jako afrodisiakum.
V 16. století se dostaly do
francouzské kuchyně jako lahůdková zelenina a o něco později i k nám.
Ve své
Domácí kuchařce již Magdaléna Rettigová uváděla několik způsobů jejich úpravy.
Výskyt
Pochází ze Středomoří. Nejhojněji se pěstuje ve Španělsku
a ve Francii. Mimo Evropu pak na jihu USA.
U nás se někdy pěstuje jako vynikající
málo známá zelenina.
Pěstování
Ze semen, téměř v každé půdě. Ke zvýšení výnosu ji počátkem
léta seřízněte u země, hnojte a vydatně zalévejte. Do podzimu se objeví nový obrost.
Rostlina je citlivá na mráz a proto sazenice ze semen vysévaných v únoru až březnu
předpěstujeme v pařeništi případně ve skleníku či v truhlících.
Rostliny z
pozdějších výsevů v témže roce nevykvetou.
Artyčok můžeme rozmnožovat i
vegetativně pomocí oddělků, které v dubnu odřízneme ze silnějších přezimovaných trsů.
Po 15. květnu rostliny vysazujeme do volné půdy do sponu 70x70 až 100x100 cm. Artyčok
vyžaduje půdu hlinitou nebo hlinitopísčitou, dobře vyhnojenou.
Rostliny někdy trpí
fyziologickými chorobami způsobenými nižší teplotou.
Nebezpečné jsou pozdní mrazíky v polovině května.
Škůdci jsou převážně mšice.
Na zimu rostliny zakryjeme chvojím nebo listím, případně je vykopeme a přezimujeme
v hlubokém pařeništi nebo ve sklepě.
Botanický popis
Statná, vytrvalá, u nás obvykle dvouletá bodlákovitá rostlina,
dosahující výšky asi 150 cm, někdy i více.
Listy jsou peřenodílné, na spodní části
šedavé. Mohutné květní úbory jsou umístěny na koncích květních os na rozvětvených
lodyhách.
Květy jsou modrofialové a rozkvétají obyčejně v červenci až srpnu. V zemi
má silný řepovitý kořen.
Sběr a sušení
List se sbírá v době květu rostliny. Suší se rychle ve stínu
za dobrého přístupu vzduchu.
Lze jej sušit i umělou teplotou, která nesmí překročit 40 °C.
Suchá droga se přechovává v papírových nebo v jutových pytlích.
Použití v kuchyni
Používáme ještě nevykvetlá
poupata nebo pouze zdužnatělá květní lůžka.
K přípravě pokrmů se od květního úboru
odkrojí stonek, odstříhají se špičky zákrovních lístků a spodní ztvrdlé lístky.
Vaříme je ve slané vodě, ze středu poupěte se odstraňují i zárodky květů.