Zpět

 

 

VÁNOČNÍ SMAŽENÝ KAPR V TROJOBALU
porce z vykuchaného očištěného kapra (bez hlavy), strouhanka dle potřeby (min.  200 g), 3 dl mléka , 3 vejce, asi 50 g hladké mouky, 1 citrón, olej na smažení, sůl

Porce ryby namočíme asi na hodinu do mléka, abychom je zbavili výrazného rybího pachu, pak je necháme okapat. Každou porci pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme chvilku odležet. Porce kapra potřeme před obalením rozetřeným česnekem nebo jej ovineme plátkem šunky. V misce rozšleháme vejce, namočíme v nich pomoučené ryby a na závěr obalíme v jemné strouhance. Místo klasického trojbalu jej můžeme také smažit ve vinném těstíčku. To připravíme ze 2 žloutků, které ušleháme s 0,5 dl bílého vína, promícháme se 70 g polohrubé mouky, několika kapkami oleje, trochou soli a sněhem ze 2 bílků. Chceme-li si usnadnit obalování, připravíme si větší kus potravinářského balícího papíru (asi velikost A3), nasypeme na něj vrstvu mouky (a později i strouhanky) a pohyby papíru ze strany na stranu mouku (strouhanku) přesypáváme přes porce ryby. Místo papíru můžeme na obalování použít mikrotenový sáček. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozehřejeme a obalené porce v něm po obou stranách dozlatova usmažíme. Aby osmažené maso nebylo tak mastné, ponoříme každou porci po vyjmutí z oleje na krátký okamžik (několik sekund) do hrnce s vroucí vodou a necháme okapat na papírovém ubrousku.

 

KAPR NA MODRO
6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, 1 bobkový list, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g másla

Do hrnce dáme tolik vody, aby přidané porce ryb byly ponořené. Přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření, nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Přidáme porce ryb a vaříme pomalu na mírném ohni asi 10 minut doměkka. Ryby opatrně vyjmeme, dáme na mísu a pokapeme rozpuštěným máslem.

 

KAPR NA ČERNO
6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 50 g másla, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g nastrouhaného perníku na vaření, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného chleba, 1 kávová lžička karamelu, 3 polévkové lžíce švestkových povidel,
250 ml červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, 1 kávová lžička krystalového cukru, citronová šťáva


Do hrnce dáme tolik vody, aby porce ryb, které přidáme po uvaření zeleniny, byly ponořené. Do vody dáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, všechno koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucího vývaru vložíme ryby, rychle přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 10 minut, až jsou ryby měkké. Uvařené porce opatrně vyjmeme. Mezitím na rozpuštěném másle osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu a podlijeme ji scezeným rybím vývarem. Do něj zamícháme nastrouhaný chléb a perník rozmočený v trošce vody, karamel, změklá povidla, víno a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku scedíme, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené mandle, rozinky a předem namočené pokrájené švestky. Ještě krátce povaříme a dochutíme.

 

KAPR NA PIVĚ
6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, světlé pivo, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citrónová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika

Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme pivem, mírně pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.

 

KAPR PO ŽIDOVSKU
porce kapra, hladká mouka, olej, cibulka, rybí vývar, bílé víno, česnek, zelená petrželka, sardelky, nakládaná šalotka, dušené žampiony nebo jiné houby

Kousky kapra obalíme v mouce. Na oleji osmahneme porce s cibulkou, podlijeme postupně rybím vývarem, pak bílým vínem, přidáme česnek a sekanou zelenou petrželku a dusíme. Na talíři kapra přelijeme vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými houbami (žampiony nemusíme dusit, je možno použít je čerstvé). 

 

DIETNÍ KAPR V TĚSTÍČKU
porce kapra, pivo, 2 vejce, sůl, hladká mouka, 1 lžíce oleje, olej na smažení, 50g másla

Kapra očistíme, vykucháme, naporcujeme, porce osušíme, osolíme, obalíme v mouce. V trošce piva rozšleháme žloutek, mírně osolíme, přidáme lžíci oleje a tolik hladké mouky, až vznikne husté těstíčko. Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těstíčka. Porce kapra namáčíme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji. Na talíři položíme na každou porci ryby kousek másla.

 

KAPR PO BŘECLAVSKU
1 kapr, 1/2 l mléka, sádlo, máslo, 60 g hladké mouky, 1 citrón, lžička mleté papriky, česnek, drcený kmín, grilovací koření, sůl

Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet. V hladké mouce zamícháme kmín, papriku a grilovací koření. Ve směsi   obalíme porce kapra a opečeme je na sádle na pánvi, přikryté pokličkou. Po opečení ze všech stran porce vložíme do mísy a ještě horké přelijeme máslem s utřeným česnekem. Podáváme s bramborovým salátem nebo kaší.

 

TRESKA NA SLANINĚ SE ZELENINOU
500 g tresky, 100 g cibule, olej, 40 g slaniny, mletý pepř, sůl, 80 g kapie, feferonky, 40 g sterilovaných hub, česnek, 3 lžíce kečupu

Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme tresku nakrájenou na velké kostky a za stálého míchání opečeme. Maso zasypeme drobně nakrájenou cibulí, kterou jsme osmahli, přidáme sůl, pepř, drobně nakrájenou kapii a houby, nasekané feferonky, rozetřený česnek a krátce dusíme. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec vmícháme kečup, přisolíme.

 

Zpět