Hlavní stránka Kuře Vepřové kotlety Pomazánky Sýry Houby Barové nápoje

Pomazánky pro denní i sváteční použití

Bulharská pomazánka
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli.
Vše umícháme.


Čertova pomazánka
Velká uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl.
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.
Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet.


Česneková pomazánka
150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady.

Česneková pomazánka 2
3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.
Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.


Česneková pikantní pomazánka
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle žádané konzistence přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.


Česneková pomazánka 3
200 g másla, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika.
Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s máslem, měkkým sýrem, česnekem. Rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky.
Na každou jednohubku dáme kostičku papriky.


Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený eidam), 150 ml majonézy (tatarky), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz).
Sýr nastouháme na jemno. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.
Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin), nebo jiného drobného ovoce.


Česneková pomazánka z tvrdých sýrů
200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přísady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.


Pomazánka na chlebíčky
2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.


Falešná humrová pomazánka
Filé, sůl, majonéza, citron, cukr, worchestrová omáčka.
Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou, dochutíme citronem, špetkou cukru, soli a kapkou worchestru.


Falešný humr
1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.


Hamina
Cibule, kečup, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.
Umícháme směs z cibule, kečupu, nastrouhaného sýra a vajíček, opepříme, osolíme a pořádně promícháme.
Opečeme tousty, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.


Játrová pomazánka
200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky.
Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.


Kapiová pomazánka
Zavařené kapie, 1 tavený sýr, 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku.
Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Osolíme a opepříme.


Křenová pomazánka
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a řádně promícháme.


Křenová pomazánka 2
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo, plátky veky, petrželka.
Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce. Dobře promícháme.
Posypeme nasekanou petrželkou nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.

Lososová pomazánka
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibulka, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.


Maďarská pomazánka
1 balení taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku.
Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme.


Mrkvová pomazánka s křenem
100 g majolky, 300 g karotky, 50g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.
Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme.


Pikantní pomazánka z celeru
1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citrónová šťáva, 250 ml majolky, 0,3 l vody.
Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadle nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem.
Nakonec přidáme celou majolku a promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut.


Pomazánka ala humr
400 g rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Rybí filé vaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu.
Přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce.


Pomazánka z paštiky
1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice.
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.


Pomazánka z tresčích jater
60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.
Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme.
Vejce nasekáme na drobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.


Silvestrovská pomazánka
2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě, sůl.
Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou.
Podle chuti okořeníme solí a pepřem, zakápneme citronovou šťávou.


Světová pomazánka na chlebíčky
3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka, sůl.
Brambory jemně nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme.


Pomazánka ze škvarků
250 g vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.


Rybí pomazánka
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.
Vejce oloupeme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme nastrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme.
Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Namazané chlebíčky posypeme nakrájenou cibulí a drobně nakrájenými ředkvičkami.


Škvarková pomazánka
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř. Na drobno nakrájenou cibulka.
Rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.


Škvarková pomazánka 2
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl.
Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.


Šunkové balíčky
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 a půl lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.
Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme.
Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme nití. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.
Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Nit odstraníme až před konzumací.


Tomatová rybí pomazánka
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.


Tuňáková pomazánka
185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku.
Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí.
Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí.


Vaječná pomazánka
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.
Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady.


Syrečková pomazánka
6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček olomouckých tvarůžků, 150 g másla, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy.
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme s máslem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do hezkého tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.

Zabijačková pomazánka
250 g jitrnicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.
Do prejtu přidáme změklé máslo, nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu.
Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.


Zeleninová pomazánka
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky nebo kiwi na ozdobu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme a rozetřeme máslo a majolku.
Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku, zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.


Zeleninová pomazánka se sýrem
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakápeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a vmícháme majonézu.
Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.


Židovská pomazánka z vajec a cibule
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
Vejce posekáme na malé kousky, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme.
Ozdobíme pažitkou, plátky vajec a listy hlávkového salátu.


zpět