Zpět

 

 

 

Pomazánky od B do Z...

 

 

Bulharská pomazánka

 

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule

Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

 

Čertova pomazánka

velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl

Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.

Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

 

Česneková pomazánka

150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady.

 

Česneková pomazánka II.

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku

Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.

 

Česneková pikantní pomazánka

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle žádané konzistence přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.

 

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz)

Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.

Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

 

Česneková pomazánka - výborná

200 g másla, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika

Dáme  uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s máslem, měkkým sýrem, česnekem.

Rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Na každou jednohubku dáme kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

 

Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice

Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přísady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.

 

Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice 

Na  velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo.   Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.

 

Falešná humrová pomazánka

filé, sůl, majonéza, citron, cukr, worchestrová omáčka

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou, dochutíme citronem, špetkou cukru, soli a kapkou worchestru.

 

Falešný humr

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.

 

Hamina

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli

Umícháme směs z cibule, kečupu, nastrouhaného sýra a vajíček, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

 

Játrová pomazánka

 

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

 

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky

Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.

 

Kapiová pomazánka

zavařené kapie, 1 tavený sýr, 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš  tuhá,  můžeme přidat  trošku vody z kapií. Osolíme a opepříme. 

 

Křenová pomazánka

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a řádně promícháme.

 

Křenová pomazánka II.


100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo, plátky veky, petrželka
Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce. Dobře promícháme. Posypeme rozsekanou petrželkou nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.

 

Lososová pomazánka

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibulka, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.

 

Maďarská pomazánka

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl

Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme.

 

Mrkvová pomazánka s křenem

100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme.

 

Pikantní pomazánka z celeru

1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva, 250 ml majolky, 0,3 l vody

Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na  struhadlo   nakapeme citronovou šťávu a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Nakonec přidáme celou majolku a promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut.

 

Pomazánka "ala" humr


400g rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř


Rybí filé vaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce.

 

Pomazánka z paštiky

1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice

Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.

 

Pomazánka z tresčích jater

60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka

Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.

 

Pomazánka ze škvarků

250 g vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

 

Rybí pomazánka
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky
Vejce oloupeme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami.    Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Namazané chlebíčky posypeme nakrájenou cibulí a drobně nakrájenými ředkvičkami.

 

Silvestrovská pomazánka

 

2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě, sůl

Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se  sardelovou  pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem, zakápneme citronovou šťávou.

 

Světová pomazánka na chlebíčky

3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka, sůl

Brambory jemně nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme.

 

Škvarková pomazánka

škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř

Škvarky umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.

 

Škvarková pomazánka II.

mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl

Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.

 

Šunkové balíčky

1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 a půl lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru

Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky   šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme nití. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet.

Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Nit odstraníme až před konzumací.

 

Tomatová rybí pomazánka

250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř

Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky   okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.

 

Tuňáková pomazánka

185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl

Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi  spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí.

 

Vaječná pomazánka

250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice

Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady.

 

Vajíčková lahůdková pomazánka

6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček olomouckých tvarůžků, 150 g másla,1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy

Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme s máslem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do hezkého tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.

 

Zabijačková pomazánka

250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl

Do prejtu přidáme změklé máslo, nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské  nebo  francouzské), nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.

 

Zeleninová pomazánka

3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky nebo kiwi na ozdobu

Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme a rozetřeme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.

 

Zeleninová pomazánka se sýrem

200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy

Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

 

Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát

Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

 

 

Zpět