Zpět

Polévky báječně nasytí a chuťově jsou natolik rozmanité, že se jich nikdy nepřejíte. Věřte, že talíř poctivé

polévky nezklame žádného hladového strávníka.

 

 

Fazolová se zeleninou

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 35 minut

Potřebujeme 300 g suchých fazolí, 120 g kořenové zeleniny, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 2 žemle, sladkou mletou papriku, olej, majoránku, sůl, pepř, petrželovou nať

Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, krátce orestujeme na oleji, zalijeme vodou a vaříme. K měkké zelenině přidáme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily, podle potřeby dolijeme vodou. Na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, poprášíme moukou a sladkou paprikou a usmažíme jíšku. Zásmažku podlijeme trochou vody, rozmícháme a za stálého míchání ji postupně přidáváme do vařící polévky, až se dobře rozpustí. Dochutíme, solí, majoránkou a prolisovaným česnekem.

Jako přílohu dáme do talířů na malé kousky nakrájené žemle, osmažené na trošce oleje nebo sádla na pánvi. Posypeme petrželovou natí.

 

 

Pórkovo-bramborová s mrkvovými knedlíčky

(pro 4 až 6 osob)

Doba přípravy: 35 minut

Potřebujeme 1kg brambor, 300 g mrkve, 150 g pórku, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 1 l kuřecího vývaru, sůl, pepř, kopr

Na knedlíčky: 160 g tvarohu, 2 lžíce sekaného kopru, ½ lžíce citrónové šťávy

 

Brambory nakrájíme na kostičky, pórek podélně rozkrojíme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno. Na sádle osmahneme cibuli a dusíme celé mrkve 5 cca minut. Přidáme brambory, pórek, zalijeme horkým vývarem. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Z polévky vyjmeme mrkev, rozmixujeme ji, smícháme s tvarohem, koprem a trochou citrónové šťávy. Směs musí být hustá. Osolíme, opepříme a lžící vytvarujeme noky, které servírujeme rovnou do talířů s horkou polévkou. Dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením.

 

 

 

Bramborová s celerem

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme 400 g brambor, 150 g celeru, 1 cibuli, 1 kostku zeleninového bujónu, několik plátků slaniny, trochu smetany, špetku muškátového oříšku, majoránku, pepř, sůl, kadeřavá petržel

Brambory a celer nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme ji v kastrolu do zlatova a vyjmeme ji. Do kastrolu vložíme brambory, celer, cibuli, vše osmahneme na tuku z vypečené slaniny, zalijeme půl litrem vody, přidáme masox a vaříme do měkka. Pak dochutíme majoránkou. Vyjmeme jednu naběračku zeleniny a umixujeme ji se smetanou, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vše vrátíme do polévky. Přidáme opečenou slaninu a krátce prohřejeme. Na talířích posypeme petrželovou natí.

 

 

S bramborovými noky

(pro 8 osob)

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 20 minut

Potřebujeme 3 l slepičího vývaru, slepičí maso z vývaru, 2 mrkve, kořenovou petržel, 10 dg žampionů, sádlo, pepř, sůl, majoránku, česnek

Na noky: 1 kg vařených brambor, 5 lžic hrubé mouky, 2 vejce

 

Slepici pokrájenou na velké díly vaříme cca 2 hodiny. Maso nakrájíme na nudličky spolu s kořenovou zeleninou a podusíme na sádle do měkka, pak přidáme žampiony. Vejce rozšleháme s hrubou moukou, osolíme, přidáme propasírované brambory a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme noky, které vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 10 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Do ohřátého vývaru dáme zeleninu, noky, a podáváme posypané petrželkou.

(Na vývar můžeme použít i kuře, popř. kuřecí droby, ty ovšem vaříme spolu s kořenovou zeleninou jen hodinu).

 

 

 

Kuřecí s rýží

(pro 8 osob)

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření: 60 minut

Potřebujeme 1 kuře, trochu citrónové šťávy, 4 lžíce sojové omáčky, lžičku celého pepře, 1 bobkový list, 10dg rýže, 1 střední pórek, 3 středně velká rajčata, 20 dg květáku, 4 mrkve, 10 dg hrášku, majoránku, mletý pepř, sůl, petrželová nať

 

Omyté naporcované kuře vložíme do hrnce a zalijeme 4 l vody. Přidáme trochu citrónové šťávy, sojovou omáčku, celý pepř, bobkový list, trochu soli. Vaříme asi 45 minut. Maso vyjmeme, vývar scedíme, přivedeme do varu, přidáme rýži a uvaříme ji do poloměkka. Rajčata spolu s mrkví a pórkem nakrájíme na kostičky a květák rozdělíme na růžičky. Přidáme do vývaru a dovaříme spolu s rýží doměkka. Z uvařeného kuřete odstraníme kůži, maso obereme od kostí, nakrájíme na kousky a přidáme do polévky. Dochutíme pepřem, majoránkou a solí. Na talíři posypeme petrželovou natí.

 

 

 

Z kapřích hlav

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 120 minut

Potřebujeme 1 kapří hlavu, odřezky masa z kapra, mlíčí nebo jikry (nemusí být), 1 velkou cibuli, 2 velké stroužky česneku, mrkev, petržel, kousek celeru (můžeme jím nahradit petržel), sádlo, hladkou mouku, 2 bobkové listy, několik kuliček nového koření a pepře, mletý pepř, sůl

 

Očištěnou a omytou rybí hlavu bez šupin a očí a žaber s odřezky rybího masa vložíme do 1,5 l vody spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, česnekem, kořenovou zeleninou a kořením, osolíme a na mírném ohni vaříme minimálně 60 minut. Doléváme vařící vodou do původního objemu. Uvařený vývar scedíme přes jemný cedník, maso obereme, nakrájíme na kousky a vrátíme do vývaru, stejně jako kořenovou zeleninu. Mezitím v jiném hrnci uvaříme v osolené vodě jikry a mlíčí (cca 15 minut) a kousky rovněž přidáme do vývaru. Na sádle připravíme lehce růžovou jíšku, vývar uvedeme do varu a pozvolna necháme jíšku rozpustit, dovaříme ještě asi 10 minut.  

Doporučenou přílohou je na malém množství sádla osmahlé malé kostičky rohlíků.

 

 

 

Rybí polévka jako česnečka

(pro 4 osoby)

Potřebujeme 1 porci ryby bez kostí, 3 střední brambory, 5 stroužků česneku, hrst krup, majoránku, pepř, sůl

 

Nejprve uvaříme do poloměkka v osolené vodě brambory s kroupami, pak přidáme na malé kousky pokrájenou rybu, česnek, dovaříme a dochutíme kořením.

Jako příloha se hodí počesnekované topinky.

 

 

Houbovka s kroupami

Potřebujeme 2 hrsti čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 lžíce krup, 1 cibuli, sádlo, hladkou mouku, vývar z kostí nebo jen vodu, česnek, majoránku, pepř, sůl

Houby pokrájíme na kousky (sušené napřed zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat, vodu nevyléváme). Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, poprášíme moukou a osmahneme na jíšku. Pak přidáme vodu z hub, vývar, kroupy, česnek, sůl, pepř a vaříme do změknutí krup. Dochutíme majoránkou.

 

Houbová bramboračka

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme 300 g čerstvých hub, 400 g brambor, 2 velké mrkve, 2 petržele, malý celer, 1 střední cibuli, sádlo, 2 kostky zeleninového bujónu, česnek, majoránku, pepř, sůl, petrželovou nať

Na zavářku: 1 vejce, několik lžic hrubé mouky

Cibuli zpěníme na tuku a přidáme na kousky pokrájené houby a zeleninu. Podusíme. V 1,5 l vody uvaříme brambory, přidáme bujónové kostky, česnek a podlijeme zeleninu s houbami. Z vejce, mouky a soli vypracujeme tuhé těsto jako na nudle. Těsto nastrouháme na hrubém struhadle přímo na vál a necháme chvíli proschnout. Pak zavářku přidáme do vroucí polévky a krátce povaříme. Polévku na talíři posypeme petrželovou natí.

 

 

Houbová polévka s těstovinami

(pro 4 osoby)

Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme 1 l drůbežího vývaru, 1 kedluben, půlku menšího celeru, 1 mrkev, 1 pórek, 10 dg čerstvých hub, 4 stroužky česneku, 10 dg těstovin, 80 g parmezánu nebo eidamu, 6 kuliček pepře, majoránku, sůl, petrželovou nať

 

Celer, kedluben a pórek nakrájíme na kostičky a vsypeme do vroucího vývaru, přidáme pepř a krátce povaříme (cca 5 minut). Houby nakrájíme na plátky, česnek utřeme se solí, přidáme do vývaru a vaříme ještě cca 10 minut. Nakonec vsypeme těstoviny a dovaříme. Polévku na talíři posypeme na jemno nastrouhaným sýrem a posypeme petrželovou natí.

 

Zpět