Zpět

 

Mixované a míchané nápoje

Ovocné a zeleninové nápoje pro bezprostřední spotřebu lze velice pohotově připravit v mixérech, v míchacích sklenicích a v šejkrech.

Mixované nápoje musejí být chutné, osvěžující a nutričně i dieteticky v souladu s moderními zásadami zdravé výživy. Proto je třeba zachovávat pečlivý výběr surovin, vhodné technologické postupy, účelnost a vkus. Připravujeme je v mixérech.

Míchané nápoje ovocné i zeleninové připravujeme mísením různých druhů již hotových šťáv s různými přísadami. Připravujeme je v míchacích sklenicích a v šejkrech.

Míchané nápoje mohou být nealkoholické nebo s přídavkem alkoholu. Tyto nápoje nelze míchat bez rozmyslu a bez určitých zkušeností, musíme zachovávat vhodný poměr základních surovin i přísad, a to i tehdy, pokoušíme li se o různé modifikace uvedených receptur podle svých představ.

Suroviny pro mixované a míchané nápoje musí být především čerstvé, svěží, zralé a důkladně oprané. Citrónové plátky k přichucování nebo k ozdobě nápojů krájíme v tloušťce asi 3 mm. Sodovka nebo minerální vody mají být vždy dobře vychlazeny. Mléko pouze čerstvé, práškový cukr nepoužíváme, zakaluje nápoje, vhodnější je cukr krystalový, ale raději použijeme místo cukru cukerný sirup.

Ten připravíme takto: v 3/4 l vlažné vody rozpustíme 1 kg cukru, roztok scedíme přes plachetku a uchováváme v chladu. 1 díl cukru = 1,5 dílu cukerného sirupu.

Led musí být naprosto čistý a nezbarvený, dotýkáme se ho pouze lžící, lopatkou nebo kleštičkami. Je li v návodu uveden led drcený, zabalíme krychličky ledu do plátěného ubrousku a na prkénku je roztlučeme dřevěnou paličkou.

Nápoje se někdy dochucují angostury bitter, což je značně hořký extrakt z kůry různých dřevin a aromatických bylin. Jako náhradu používáme Fernet Stock nebo Angostura Bitters.

Zařízení: pro domácí přípravu vystačíme s mixérem, s míchací sklenicí neboli tumblerem a s šejkrem. Potřebujeme ještě barovou dlouhou lžíci, sítko, kleště na led, prkénko, odměrku kapalin, popř. tzv. stříkací láhev na bitter.

 

Mixované nápoje

Broskvová pochoutka

(pro 3 osoby)

2 broskve, 0,4 l mléka, 1 lžíce medu

Broskve odstopkujeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme. Do mixéru nalijeme mléko, vložíme rozčtvrcené broskve a přidáme med. Mixujeme asi 1 minutu. Podáváme ve vychlazených limonádových sklenkách.

Broskvový mixovaný flip

(pro 2 - 3 osoby)

1 broskev, 1 syrový vaječný žloutek, 0,3 litru mléka, 1 lžíce cukru, 2 - 3 kostky ledu

Do mixovací nádoby dáme nejdříve led, pak přilijeme vychlazené mléko, přidáme cukr, broskev a žloutek. Mixujeme po dobu 1 minuty. Podáváme ve flipových nebo limonádových sklenkách. Na povrch nápoje nastrouháme trochu muškátového oříšku.

Jahodové osvěžení

(pro 3 osoby)

0,2 kg jahod, 0,25 l mléka, 1 lžíce cukru, 2 porce vanilkové zmrzliny, šlehačka

Jahody omyjeme a odstopkujeme. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr a jahody. Mixujeme 1 minutu. potom přidáme zmrzlinu a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme ve větších sklenkách s krátkou stopkou nebo v limonádových sklenicích. Ozdobíme šlehačkou a několika jahodami.

Jahodový nápoj

(pro 3 osoby)

0,2 kg čerstvých jahod, 2 lžíce cukru, šťáva z 1 citrónu, 0,3 l vody, 6 kostek ledu

Do mixovací nádoby nalijeme ledovou vodu, očištěné jahody, cukr a citrónovou šťávu. Mixujeme 1 minutu. Podáváme v limonádových sklenkách se sacím stéblem.

Do každé sklenky dáme 2 kostky ledu.

Karotkové mléko

(pro 2 osoby)

0,3 l mléka, 60 g karotky, 1 lžíce cukru nebo medu

Karotku očistíme, rozkrájíme a vložíme do mixovací nádoby. Nalijeme vychlazené mléko a přidáme cukr nebo med. Mixujeme 2 minuty. Podáváme v limonádových sklenicích.

Malinový fizz

(pro 3 - 6 osob)

0,2 kg malin, 0,1 l jablečné šťávy, 1 lžíce citrónové šťávy, 8 kostek ledu, 3 - 6 snítek máty, 0,5 l sodovky

Do mixovací nádoby nalijeme jablečnou a citrónovou šťávu a přidáme maliny. Mixujeme 30 sekund. Přidáme led a mixujeme dalších 30 sekund. Podáváme ve sklenkách bez stopky. Do každé sklenky dáme snítku máty a doplníme vychlazenou sodovkou.

Meruňkový mixovaný koktail

(pro 3 osoby)

3 meruňky, 1,3 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 porce ovocné zmrzliny

Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme. do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr. Mixujeme 1 minutu. Přidáme zmrzlinu a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme v limonádových sklenkách.

Ovocný koktajl

(pro 3 osoby)

1 jablko, 1 hruška, 1 hrozen vína, 0,4 l rybízové šťávy, 6 kostek ledu

Jablko a hrušku oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme. Do mixovací nádoby nalijeme rybízovou šťávu a přidáme jablko a hrušku. Mixujeme 1 minutu. podáváme v limonádových sklenkách. Do každé sklenky dáme několik kostek ledu a několik bobulí vína. Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

Rajčatové mléko

(pro 2 - 3 osoby)

0,2 kg rajčat, 0,25 l mléka, 1 lžíce cukru, 6 kostek ledu

Rajčata odstopkujeme a všechny složky nápoje (bez ledu) dáme do mixovací nádoby a mixujeme 1 minutu. Podáváme v limonádových sklenkách s ledem. Pokud nám vadí pečičky, lze nápoj scedit.

Rajčatový koktail

(pro 2 - 3 osoby)

0,3 kg rajčat, 0,1 l vody, 1 lžička soli, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, pepř, 6 kostek ledu

Rajčata odstopkujeme, dáme do mixovací nádoby a přidáme ostatní složky (bez ledu). Podle chuti přidáme pepř. Mixujeme asi 40 sekund. Přidáme led a mixujeme ještě asi 15 sekund. Podáváme v limonádových sklenkách.

Reveňová limonáda

(pro 3 - 4 osoby)

0,15 kg řapíků reveně, 0,4 l jablečného moštu, 1 lžíce medu, 8 kostek ledu

Řapíky reveně oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Reveň, mošt a med mixujeme 1 a půl minuty. Přidáme led a mixujeme ještě 20 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádových sklenkách.

Sluneční svit

(pro 3 osoby)

2 broskve, 0,4 l vinného moštu, 2 lžíce medu, 4 kostky ledu

Broskve odpeckujeme a nakrájíme. Broskve, mošt a med mixujeme 1 minutu. Přidáme led a mixujeme ještě 15 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádových sklenkách.

Sport sekt

(pro 3 - 5 osob)

0,2 l meruňkového moštu, 0,25 l mléka, 1 žloutek, 2 lžíce medu, 0,5 l sodovky, 5 kostek ledu

Mošt, mléko, med a žloutek mixujeme 1 a půl minuty. Přidáme led a mixujeme ještě 15 sekund. Nápojem naplníme flipové poháry nebo limonádové sklenky asi do dvou třetin a doplníme vychlazenou sodovkou.

Tekuté třešně

(pro 3 - 4 osoby)

0,2 kg třešní, 0,4 l moštu z černého rybízu, 2 plátky citrónu, 6 kostek ledu

Třešně odstopkujeme a vypeckujeme a dáme do mixovací nádoby. Přilijeme mošt a přidáme kolečka citrónu. Mixujeme 1 minutu. Nápoj přecedíme, vrátíme do mixéru, přidáme led a mixujeme ještě 10 sekund. Podáváme se sacím stéblem v limonádové sklenici.

Vitamináda

(pro 3 osoby)

2 menší mladé karotky, 1/2 menší salátové okurky, 4 listy špenátu, 1 kolečko citrónu, 0,3 l jablečného moštu, 4 kostky ledu

Karotku očistíme, nakrájíme na kousky, okurku oloupeme, zbavíme semen a také nakrájíme. Všechny složky (bez ledu) mixujeme 2 minuty. Přidáme led mixujeme ještě 20 sekund. Je možno přecedit. podáváme v limonádových sklenkách.

Jahodové daiquiri
4 cl světlého rumu, 2 cl limetové šťávy, 4 jahody, lžička cukru, led
Všechny přísady vložíme do mixéru a zapneme ho na střední obrátky. Mixuje tak dlouho, dokud se kostky ledu nerozdrtí. Směs slijeme do vyšší vychlazené sklenice a ozdobíme rozkrojenou jahodou.

 

 

Nealkoholické koktajly

Alice koktajl

1 cl rybízového sirupu, 1 cl pomerančové šťávy, 8 cl smetany, 1 plátek pomeranče nebo citrónu, 2 kostky ledu

Do šejkru dáme nejprve led, čímž jej krátce prochladíme a přilijeme sirup, šťávu a smetanu. Krátce a důkladně protřepeme. Slijeme přes sítko do koktajlových sklenek. Na okraj každé sklenky dáme pomerančovou nebo citrónovou kůru a dužninu vložíme do nápoje.

Florida koktajl

5 cl jahodové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 3 cl citrónové šťávy, čerstvé nebo kompotované třešně, plátek citrónu, 2 kostky ledu

Do šejkru dáme led, jahodovou, pomerančovou a citrónovou šťávu. Prudce protřepeme a nápoj slijeme přes sítko do koktajlových odlivek. Přes okraj sklenek dáme citrónovou kůru a před nalitím nápoje vložíme do každé sklenky 1 třešni. Podáváme s lžičkou a sacím stéblem

Malinový koktajl

5 cl malinové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 2 cl smetany, 4 kostky ledu

Šejkr vychladíme kostkami ledu. Po několika sekundách odlijeme roztátou vodu a ke zbylému ledu přidáme ovocné šťávy a čerstvou smetanu. Krátce protřepeme, nápoj scedíme a ihned podáváme.

Meruňkový koktajl

5 cl meruňkové šťávy, 3 cl broskvové šťávy, 3 cl smetany, 1 řez pomeranče, 4 kostky ledu

Do šejkru vložíme led a 1 minutu necháme šejkr chladit. Potom odlijeme roztátou vodu a dáme do šejkru ovocné šťávy a smetanu. Krátce a důkladně protřepeme, scedíme nápoj do sklenek a nad každou zlomíme kousek pomerančového řezu s kůrou.

Perlivý koktajl

5 cl jahodového sirupu, 5 cl smetany, 30 cl vychlazené sodovky, 2 lžíce rozdrceného ledu, několik čerstvých nebo kompotovaných třešní nebo višní

Do míchací sklenice dáme rozdrcený led. Sklenici necháme asi 40 sekund vychladit a k ledu přilijeme sirup a smetanu. Barovou lžící důkladně promícháme, aby se obsah zchladil a promísil. Nalijeme přes sítko asi do 2/3 obsahu malých limonádových sklenek a doplníme vychlazenou sodovkou. Sklenky ozdobíme višněmi nebo třešněmi.. Podáváme se stéblem a lžičkou.

Tomatový koktajl

20 cl rajčatové šťávy, 4 - 5 cl citrónové šťávy, sůl, 5 kostek ledu

Do míchací sklenice nasypeme rozdrcený led. Po zchlazení míchací sklenice přilijeme rajčatovou a citrónovou šťávu. Po krátkém a důkladném rozmíchání barovou lžící přidáme podle chuti sůl a dokončíme míchání. Scedíme do malých limonádových sklenek.

Třešňový koktajl

3 cl třešňové šťávy, 7 cl smetany, 2 - 3 třešně, 3 kostky ledu

Do šejkru vložíme led a šejkr necháme asi na 30 sekund ochladit. Odlijeme vodu, která se vytvořila z ledu a přidáme šťávu a smetanu. Obsah krátce, intenzivně protřepeme. Slijeme do sklenek, do kterých jsme vložili 1 třešni. Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

Vitamínový koktajl

0,2 l šťávy z černého rybízu, 0,2 l třešňové šťávy, několik třešní, 4 - 6 kostek ledu

Do míchací sklenice vložíme rozdrcený led a po několika sekundách přilijeme oba druhy šťáv. Nápoj barovou lžící důkladně promícháme. Slijeme přes sítko do malých limonádových sklenic, ozdobíme 2 - 3 třešněmi a podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

 

Nízkoalkoholické koktajly

Aprílový déšť

10 cl šťávy z bílého rybízu nebo z jablek, 5 cl vodky, 3 cl ginu, vychlazená sodovka, několik řezů citrónu, 5 kostek ledu

Do míchací sklenice nasypeme rozdrcený led, aby se ochladila. Přidáme šťávu, vodku a gin. Krouživými pohyby barovou lžící důkladně promícháme. Nápoj scedíme asi do 3/4 objemu limonádových sklenek, doplníme sodovkou a ochutíme citrónem.

Artist koktajl

2 cl šťávy z červeného rybízu, 1 cl citrónové šťávy, 3 cl brandy, 3 cl vodky, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led a nalijeme všechny ingredience. důkladně protřepeme, scedíme a podáváme v koktajlových odlivkách.

Curacao koktajl

5 cl malinové šťávy, 1 cl pomerančové šťávy, 1 cl brandy, 3 cl curacaa, několik řezů citrónu nebo pomeranče, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led, přidáme šťávy, brandy a curacao. Důkladně protřepeme a scedíme do koktajlových sklenek. Přes okraj sklenek nalomíme citronovou nebo pomerančovou kůru. Dužninu můžeme vložit do nápoje.

Gin koktail

4 cl jablečné šťávy, 6 cl ginu, 1 - 2 střiky bitter, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led a přidáme šťávu a gin. Stříkneme bitter (Angostura Bitter, Fernet Stock apod.). Nápoj krátce a důkladně protřepeme, scedíme a ihned podáváme.

Jablíčkový koktajl

3 cl jablečného sirupu, 2 cl pomerančové šťávy, 3 cl jemného rumu, několik tenkých řezů jablka, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led, přidáme sirup, šťávu a rum. Důkladně protřepeme a nápoj scedíme do koktajlových sklenek. Do každé sklenky vložíme ještě před nalitím nápoje kousek jablečného řezu z čerstvého jablka.

Magnolia koktajl

2 cl třešňové šťávy, 5 cl ginu, 1 žloutek, vychlazené šumivé víno nebo sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led, přidáme šťávu, gin, žloutek a důkladně protřepeme. Nápoj přecedíme do sklenek na šumivá vína, a to pouze do takového objemu, abychom koktajl mohli doplnit šumivým vínem nebo sodovkou v poměru 1 díl koktajlu a 2 díly šumivého vína nebo sodovky. Podáváme se sacím stéblem.

Meruňkový šejkr

3 cl meruňkové šťávy, 2 cl pomerančové šťávy, 5 cl brandy, řez citrónu, 2 - 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led a po krátkém ochlazení šejkru přidáme ovocné šťávy a brandy. Krátce protřepeme a scedíme do skleniček. O okraje sklenek nalomíme kůru citrónového řezu a dužninu můžeme přidat k nápoji.

Quakerský koktajl

2 cl malinového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 3 cl rumu, 3 cl ginu, několik čerstvých nebo kompotovaných višní

Do šejkru dáme led a po krátkém ochlazení šejkru nalijeme sirup a šťávu. Potom přidáme gin a rum. Důkladně protřepeme a scedíme do koktajlových sklenek, do kterých jsme předtím dali po jedné višni. Nápoj podáváme se lžičkou.

Rosa klub koktajl

5 cl šťávy zhotovené rozředěním sirupu z reveně a růžových květů, 1 cl pomerančové šťávy, 2 cl ginu, 2 cl chartreuse, 1 plátek pomeranče, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led a necháme jej vychladit. Slijeme vodu, která vznikla z ledu a přidáme šťávy, gin a chartreuse, prudce protřepáme, aby se nápoj co nejvíce ochladil. Slijeme přes sítko do koktajlových sklenek, zalomíme pomerančovou kůru o okraj sklenky a dužninu můžeme vložit do nápoje.

Violeta koktajl

3 cl šťávy z černého rybízu, 1 cl pomerančové šťávy, 5 cl curacaa, plátek citrónu, 2 kostky ledu

V šejkru krátce a důkladně protřepeme všechny složky nápoje. Scedíme do sklenek a ochutíme nalomenou citrónovou kůrou. Dužninu můžeme vložit do nápoje.

 

Alkoholické koktajly

A la Francaise

(pro 2 osoby)

Do každého poháru hodíme 2 kostky ledu, posypeme cukrem, nalijeme 2 cl koňaku a dolijeme jemným teplým čajem

Ruský punč

(pro 4 osoby)

0,75 l čaje, 5 lžic cukru, šťáva ze 2 citrónů a 1 pomeranče, vychladit, pak přilít 2 dl vodky

Zelené oči

(pro jednu osobu)

2 cl Finlandia vodky, 2 cl Curacao blue, 10 cl pomerančového džusu

Modrá laguna

(pro 1 osobu)

2 cl Curacao blue, 2 dl toniku, led, důkladně protřepat v šejkru

Zatmění slunce

(pro 1 osobu)

5 cl griotky, 2 dl pomerančové šťávy

Sex na pláži

(pro 1 osobu)

2 cl Koskenkorva Peach, 2 cl Finlandia vodky, 2 cl griotky, 2 dl pomerančové šťávy

Karibský hroch

(pro jednu osobu)

2 dl sektu, 2 cl Malibu, 2 cl Finlandia vodky

Kamikadze

(pro 1 osobu)

5 cl Fernetu, 5 cl griotky, 2 dl Coca-Cola

Manhattan

(pro 1 osobu)

5 cl Martini rosso, 5 cl Jim Beam, led, protřepat v šejkru

Martini cocteil

(pro 1 osobu)

5 cl Martini Dry, 5 cl Finlandia vodky

Martini go-go la vita
4 cl martini bianco, 4 cl vychlazeného pomerančového džusu, 4 cl sodovky
Všechny ingredience nalijeme do šejkru a půl minuty jím poctivě třepeme. Sklenici na martini dáme čtvrt hodiny před akcí do mrazáku, až je zadýchaná jinovatkou. Směs pak do ní slijeme a přidáme led.

Cosmopolitan
4 cl vodky, 4 cl cointreau, 2 cl brusinkového džusu, 1 střik limetové šťávy
Všechny suroviny protřepáváváme půl minuty s drceným ledem v šejkru, až se led mírně rozpustí a vznikne tříšť. Mrazivý drink nalijeme do vychlazené skleničky na martini a ozdobíme kůrou z limety nebo citronu.

Pearl Harbor
2 cl vodky, 2 cl melounového likéru, ananasový džus na dolití
V šejkru smícháme vodku, likér, led a krátce protřepeme. Výsledný nápoj scedíme přes sítko do skleničky a doplníme ho vychlazeným ananasovým džusem. Pijte na ex!

 

Krusty jsou nejen chutné, ale i pěkně vypadající nápoje. Podávají se ve sklenkách na víno s vyšším stonkem a hlubším kalichem, o objemu asi 0,1 l.

Okraj sklenky navlhčíme citrónem a ponoříme jej do krystalového cukru. Cukr se nalepí z obou stran na ovlhčený okraj sklenky a vytvoří ozdobu, vypadající jako tenká vrstva ledu.

Nápoje připravujeme v šejkru, výjimečně v míchací sklenici. Šejkr nebo míchací sklenici naplníme asi do 1/5 jemně roztlučeným ledem nebo malými kostkami ledu. Na led přidáváme tekutiny podle jednotlivých předpisů. Sklenky plníme po důkladném roztřepání nebo rozmíchání přes sítko tak, abychom nepoškodili cukrovou ozdobu. Do každé sklenky vložíme před nalitím nápoje ovoce a část úzké slupky citrónu nebo jablka. Uvedené předpisy jsou pro 1 až 2 osoby.

 

Nealkoholické krusty

Cherry krusta

3 cl třešňového sirupu, šťáva z 1 pomeranče, 4 cl jablečné šťávy, slupka z citrónu nebo jablka, několik čerstvých nebo kompotovaných třešní, 3 - 4 kostky ledu

Do šejkru nasypeme rozdrcený led, po chvíli slijeme vodu z ledu a přidáme ingredience. Dobře protřepeme a scedíme do ozdobných skleniček, do kterých jsme napřed dali slupku z citrónu nebo pomeranče a 1 - 2 třešně nebo višně. Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

Šumivá krusta

2 cl třešňového sirupu, 5 cl višňové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, vychlazená sodovka nebo minerálka, několik višní, slupka z jablka, 3 kostky ledu

Do šejkru dáme led, pak ingredience, směs důkladně protřepáme a scedíme do sklenek s cukrovou krustou. Sklenky naplníme jenom částečně a podle chuti dolijeme sodovkou nebo minerálkou, podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

Zářivá krusta

0,2 l rybízové šťávy, 0,1 l jahodové šťávy, 5 kostek ledu, slupka z jablka, několik třešní

Připravujeme v míchací sklenici. Nasypeme rozdrcený led, přilijeme šťávy a důkladně promícháme barovou lžící. Pak lijeme do krustou ozdobených sklenic. Do každé sklenice napřed přidáme část slupky z jablka a 1 - 2 třešně. Podáváme se sacím stéblem a lžičkou.

 

Nízkoalkoholické krusty

Brandy krusta

3 cl jahodové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl brandy, bitter, slupka z citrónu, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme rozdrcený led a přidáme šťávy a brandy, před uzavřením šejkru přidáme 3 střiky bitteru. Směs důkladně protřepáme a přes sítko slijeme do sklenice ozdobené krustou, do které jsme napřed přidali slupku z citrónu.

Gin krusta

3 cl višňové šťávy, 5 cl ginu, 2 cl vodky, bitter, jablečná slupka, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme rozdrcený led a přidáme šťávu, gin, vodku, nakonec 2 střiky bitteru. Směs důkladně protřepáme a nalijeme do sklenice ozdobené krustou, do které jsme napřed přidali spirálu z jablečné slupky.

Vánoční krusta

2 cl jablečné šťávy, 5 cl curacaa, 2 cl chartreuse, jablečná slupka, řezy jablečné dužniny, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme rozdrcený led a přidáme šťávu, curacao a chartreuse. Po důkladném protřepání scedíme do ozdobných skleniček ozdobených krustou, do kterých jsme napřed přidali jablečné slupky a menší dílky tenkých jablečných plátků.

 

Alkoholické krusty

Alkoholické krusty připravujeme stejně jako nízkoalkoholické, jenom zdvojnásobíme množství dávek alkoholu, uvedených v recepturách.

Fizzy jsou nápoje, jejichž základní složkou je citrónová šťáva. Ve spojení s ovocnými šťávami nebo j jakostními lihovinami, popř. s vajíčkem, dosahují vzácných chuťových vjemů a poskytují osvěžení. Po koktailech jsou nejoblíbenějšími z míchaných nápojů.

Příprava: do šejkru dáme nejprve rozdrcený led nebo několik menších kostiček ledu, pak přidáme příslušné ingredience a nejméně 2 minuty nápoj důkladně třepáme. Až se na povrchu šejkru vytvoří ledové zamžení, pak je teprve nápoj dobře promísen a vychlazen.

Fizz podáváme ihned po přípravě ve středně velkých sklenkách bez stonku, o obsahu asi 0,1 l. Uvedené předpisy fizzů jsou pro 1 až 2 osoby.

 

Nealkoholické fizzy

Aroma fizz

5 cl malinového sirupu, 3 cl višňové šťávy, 3 cl citrónové šťávy, sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru vložíme kostičky ledu a necháme ho několik vteřin vychladit. Přilijeme šťávy, nakonec malinový sirup a směs prudce protřepeme. Sklenky plníme nápojem jen z části, podle chuti doléváme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou.

Baby fizz

2 cl třešňového sirupu, 5 cl citrónové šťávy, 5 cl pomerančové šťávy, 6 cl mléka, sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru vložíme kostičky ledu a necháme ho několik vteřin vychladit. Přilijeme šťávy, nakonec sirup a ledově vychlazené mléko. Směs důkladně protřepáme a scedíme do sklenek asi do 2/3 objemu, dolijeme sodovkou.

Florida fizz

4 cl malinového sirupu, 5 cl citrónové šťávy, 5 cl pomerančové šťávy, sodovka, 6 kostek ledu

Tento fizz připravujeme v míchací sklenici. Na dno sklenice nasypeme rozdrcený led, přidáme šťávy, nakonec sirup. Barovou lžící nápoj dokonale promícháme a pak scedíme do sklenek, které plníme nápojem jen z části a dolijeme sodovkou.

Vaječný fizz

2 cl hroznového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, lžička cukru, 1 žloutek, 3 cl smetany, sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme led, přilijeme šťávu, sirup, smetanu, nakonec cukr a žloutek. Směs prudce a intenzivně protřepáváme. Sklenky plníme nápojem do 2/3, doplníme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou.

 

Nízkoalkoholické fizzy

Orion fizz

4 cl broskvové šťávy, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl brandy, 2 lžíce cukru, sodovka, 4 kostky ledu

Led rozdrtíme a vysypeme do šejkru. Přidáme ostatní složky a směs důkladně protřepeme, aby se všechny ingredience důkladně spojily a cukr se rozpustil. Nápoj scedíme do sklenek a doplníme sodovkou.

Ostende fizz

4 cl šťávy z bílého rybízu, 3 cl citrónové šťávy, 5 cl curacaa, sodovka, 4 kostky ledu

Do šejkru dáme led a po 30 vteřinách přidáme šťávy a curacao. Důkladně protřepáme a scedíme do sklenek, které naplníme jen z části a dolijeme sodovkou.

Pomona fizz

2 cl jablečné šťávy, 3 cl citrónové šťávy, 1 lžička smetany, 5 cl ginu, sodovka, 3 kostky ledu

Rozdrcený led nasypeme do šejkru, přidáme všechny ingredience a prudce protřepáme. Nápoj scedíme do sklenek, doplníme sodovkou a ihned podáváme.

Rosa fizz

2 cl sirupu z reveně a růžových plátků, 3 cl citrónové šťávy, 6 cl brandy, sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme led a po několika vteřinách přidáme ostatní ingredience. Nápoj důkladně protřepáme a scedíme do sklenek, doplníme sodovkou.

Royal fizz

2 cl hroznového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 1 cl pomerančové šťávy, 5 cl ginu, 1 žloutek, sodovka, 3 kostky ledu

Do šejkru nasypeme led a po krátkém prochlazení přidáme šťávy a sirup, pak cukr, žloutek a nakonec gin. Směs velice intenzivně a prudce protřepáme, scedíme do sklenic a doplníme sodovkou.

Velvet fizz

2 cl malinového sirupu, 1 cl citrónové šťávy, 5 cl curacaa, 1 lžička cukru, 1 vaječný bílek

V šejkru směs velice důkladně, prudce a intenzivně protřepáme, nápoj scedíme a ihned podáváme. Led ani sodovku nepřidáváme.

Zlatý fizz

2 cl jablečného sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 5 cl ginu, 1 lžíce cukru, 1 žloutek, sodovka, 4 kostky leduDo šejkru nasypeme rozdrcený led, přidáme šťávy, pak sirup, gin, žloutek cukr. Směs intenzivně protřepáme, nápoj scedíme do sklenek a doplníme sodovkou.

 

Alkoholické fizzy

Alkoholické fizzy připravujeme stejně jako nízkoalkoholické, jenom zdvojnásobíme množství dávek alkoholu, uvedených v recepturách.

Na závěr ještě recept na Zlatý punč

Sypaný černý čaj, 120 ml koňaku, 120 ml tmavého rumu, 200 ml pomerančové šťávy, šťáva z jednoho citrónu, pár kapek mandlové tresti, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, kůra z 1 limetky, 1 pomeranč

Uvaříme silný černý čaj, necháme 5 minut vyluhovat, pak scedíme. Do ještě horkého čaje postupně přidáváme koňak, rum, šťávy, mandlovou tresť, skořici a hřebíček. Punč prohřejeme, ale nevaříme. Těsně před podáváním dáme do každé sklenice důkladně omytou kůru z limetky a plátek pomeranče.