Hlavní stránka Kuře Vepřové kotlety Pomazánky Sýry Houby Barové nápoje

Vepřové kotlety

Děčínský kotlet
Pro 1 osobu
150 g vepřové pečeně, 15 g oleje, 10 g másla, 10 g šunky, 10 g kapie, 1/3 vejce, 15 g nakládaných žampiónů, 50 g smetany, trochu bílého vína, pepř, sůl.
V kotletě z vepřového masa nařízneme kapsu, kterou naplníme touto směsí: Na tuku podusíme na nudličky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájené kapie.
Do podušené šunky a kapie vlijeme rozkvedlané a osolené vejce a necháme za stálého míchání srazit.
Naplníme připravenou kotletu a kapsu upevníme párátkem nebo jehlicí.
Osolíme a opepříme a pak opečeme zvolna po obou stranách. Opečenou kotletu zalijeme smetanou a vínem a necháme v troubě chvíli podusit.
Před dokončením přidáme jemně nasekané žampióny.


Kotlety Hit
4 kotlety, sůl, pepř, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, rajčata, papriky, sýr na strouhání, kečup, olej.
Do olejem potřeného pekáčku vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety.
Poklademe anglickou slaninou, šunkou, plátky rajčat a nakrájenou paprikou.
Posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do měkka.


Kotlety Kazachstán
4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek (namočených přes noc v octě),
2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř.
Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezi tím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Švestky i s vodou dáme do mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme.
Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon snížíme na minimum a přidáme citrónovou šťávu.
Mícháme a vaříme 3 minuty. Omáčku nalijeme na kotlety a podáváme.


Kotlety zapečené se šlehačkou
4 kotlety, 1 pórek, 1 sladká šlehačka, 1 kg brambor, sůl, gril. koření, máslo.
Brambory očistíme a nakrájíme na asi 1cm silné plátky.
Plech vymažeme máslem, poklademe plátky brambor a rozprostřeme na kolečka nakrájený pórek, osolíme.
Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, okořeníme a položíme na brambory a pórek.
Přelijeme šlehačkou a dáme do rozehřáté trouby zapéct.
Asi po 40 min. se šlehačka vypeče a brambory i kotlety zčervenají.


Kotleta zapékaná se sýrem
4 kotlety, sůl, pepř, voda, tuk, houby, solamyl, sójová omáčka, porcovaný sýr, hranolky, zelenina.
Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech.
Na každou kotletu dáme houby zahuštěné solamylem (lžička solamylu rozpuštěná ve studené vodě a lžička sojové omáčky).
Každou porci přikryjeme plátkem porcovaného sýra a dáme zapéct do trouby.
Jakmile se sýr rozpustí, ihned podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.


Kotlety s cibulí
4 kotlety, sůl, pepř, tuk, cibule, strouhaný sýr, masox.
Vepřové kotlety bez kosti mírně naklepeme, osolíme a opepříme.
Do pekáče vložíme plátky masa, na každé navršíme na kolečka cibuli a vše zasypeme velkou vrstvou sýra.
Vše zalijeme šálkem horkého rozpuštěného masoxu. Přikryjeme alobalem, pečeme 1/2 - 3/4 hod.
Sundáme alobal a necháme ještě chvíli v troubě dopéct.


Kotlety s křenem
4 kotlety, olej, křen, hořčice, worcestrová omáčka, kari koření, pepř, sůl, pažitka.
Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Z obou stran maso opepříme, osolíme. Na pánvi zprudka opečeme na oleji.
Zakapeme worcestrovou omáčkou, potřeme hořčicí a posypeme strouhaným křenem.


Kotlety se sardelovou pastou
4 kotlety, malý hrneček smetany, sardelová pasta, 1 cibule, trocha hladké mouky, tuk, kůra z poloviny citrónu, sůl, pepř.
Kotlety lehce naklepeme, nepatrně osolíme (popř. nesolíme vůbec), opepříme, potřeme sardelovou pastou, lehce poprášíme hladkou moukou.
Na tuku zpěníme nadrobno nakájenou cibuli, na ni položíme kotlety, po obou stranách opečeme. Podlijeme, přidáme strouhanou kůru z citrónu.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou se lžící mouky a necháme přejít varem.
Na talíři kotlety přelijeme šťávou, přidáme kopeček dušené rýže a můžeme ozdobit plátkem citrónu.


Kotlety v alobalu č. 1
Alobal potřeme olejem a klademe postupně vrstvy:
Špek nebo uzené maso, 2-3 vrstvy plátků osolených syrových brambor, osolené, opepřené a opaprikované naklepané kotlety, rajčata a papriky nakrájené na kousky.
Zabalíme a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě nebo na ohni na roštu.


Kotlety v alobalu č. 2
4 kotlety, 1-2 jablka, 60 g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu.
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme kremžskou hořčicí a vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřeli máslem.
Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablek promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným masem.
Zabalíme a dáme péct do předehřáté trouby.


Kotlety v alobalu č. 3
Kotlety osolíme, opepříme a přidáme trochu pálivého grilovacího koření nebo chilli.
Navrch položíme plátek šunky, zelenou papriku, rajče, kolečka klobásy, anglickou slaninu, sýr.
Dobře zabalíme do alobalu a pečeme na roštu asi 30 minut.


Kotlety v alobalu č. 4
4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř.
Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce.
Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.


Kotlety na cibuli se sýrem
Na pekáč dáme 1 cm vysokou vrstvu cibule nakrájené na kostky, na cibuli dáme osolené a opepřené kotlety. Upečeme.
Přidáme plátky sýra a majonézu dle chuti.


Kotlety na zelí
Z maďarské kuchyně
4 kotlety, 2 nožičky vepřové klobásy, 400 g kysaného zelí, 300 g dušené rýže, kelímek kysané smetany, sůl, tuk na opečení.
Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu.
Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Během pečení poléváme rozmíchanou kysanou smetanou.


Kotlety na paprice
5 kotlet, sůl, na špičku nože mleté papriky, 30 g mouky, 40 g oleje, 40 g cibule, 1/8 l kyselé smetany.
Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách.
Měkké kotlety zalijeme kyselou smetanou, ve které je chvíli povaříme. Pak je urovnáme na mísu a polijeme zcezenou šťávou.


Kotlety na hořčici
4 vepřové kotlety, 3 střední cibule, 6 lžiček ostré hořčice, 6 lžiček hladké mouky, 6 dl suchého bílého vína, pepř, 3 g másla, 2 lžíce oleje, sůl, petrželka.
Kotlety opečeme na směsi másla a oleje asi 15 minut do zlatova. Maso vyjmeme a necháme zezlátnout cibuli.
Cibuli s tukem vybereme špachtlí, dáme hořčici a rozmícháme mouku. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Dáme na plotnu, vrátíme cibuli, necháme probublávat asi 1/4 hodiny. Asi na 5 minut přidáme kotlety. Na talíři zdobíme petrželkou.


Kotlety pečené s dušenou zeleninou
4 kotlety, 400 g zeleniny (papriky, květák, brukev, rajčata), sůl, pepř, petrželka.
Kotlety opečeme na troše sádla. Do šťávy z masa přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a dusíme do měkka.
Kotlety dáme na vyhřátý talíř a obložíme zeleninou.


Kotleta nepraktického muže
2 kotlety, 1 šlehačka, 10 brambor, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř, olej.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Pekáček vymastíme máslem.
Navrstvíme kolečka syrových brambor, pokryjeme kolečky cibule, osolíme a opepříme.
Navrch dáme kotlety, zalijeme olejem, na kterém se kotlety smažily, a šlehačku.
Pečeme asi hodinu. Posypeme strouhaným sýrem a dopečeme do zlatova.


Pastýřské kotlety
4 kotlety, lžíce oleje, sůl, pepř, silný plátek ovčího sýra, plátek špeku, 1 cibule i s natí.
Do kotlet ostrým nožem prořízneme kapsu. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme.
Kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem s kostičkami nakrájeného špeku a nasekanou cibulovou nať.
Kotlety zajistíme jehlou nebo sešijeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme kotlety a dusíme do měkka.


Kořeněné kotlety
1 kg vepřových kotlet, 5 vajec, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, lžička drceného kmínu, lžíce majoránky,
lžička sladké papriky, lžička pálivé papriky, lžíce hořčice, lžička worchesteru, lžička kečupu, lžička kari, olej, lžička vegety.
Kotlety vykostíme a naklepeme. Krátce promixujeme vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, papriky, worchester, hořčici, kečup, kari a vegetu.
Ve směsi namáčíme kotlety a ukládáme je do nádoby. Necháme do druhého dne uležet. Kotlety smažíme na oleji asi 3 minuty na každé straně.


Zapékané kotlety č. 1
400 g kotlet, cibule, sůl, pepř, provensánské koření, koriandr, mletá paprika, 400 g tvrdého sýra, 2 dl šlehačky, sádlo.
Vymaštěný pekáč obložíme kolečky cibule (i boky). Kotlety posolíme, okořeníme a klademe na cibuli.
Pečeme asi 35 minut. Posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a zapečeme asi 10 minut.


Zapékané kotlety č. 2
4 kotlety, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g strouhaného sýra, strouhanka.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Uložíme do pekáčku. Na maso poklademe kolečka cibule.
Na každou kotletu dáme plátek šunky, plátek slaniny, zasypeme sýrem. Povrch posypeme jemně strouhankou.


Šéfovské kotlety
Naklepeme 4 hovězí plátky, osolíme, opepříme, potřeme slabě hořčicí nebo ostřejší cikánskou omáčkou, položíme na kolečka pokrájenou cibulí.
Překryjeme jemně řezanou slaninou.
Další vrstvou jsou podélně řezané plátky sladkokyselé okurky. Navrch můžeme dát ještě půlku paprikového lusku.
Jako poslední položíme plátek uzeného bůčku (nebo uzeného masa). Převážeme nití.
Pak tyto plátky masa položíme ve dvojicích vrstvách k sobě tak, aby hovězí plátky byly na vnější straně.
Osmahneme na tuku, přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a dusíme.
K zahuštění šťávy můžeme použít trochu hořčice nebo cikánské omáčky.


Plněné kotlety
V kotletě uděláme kapsu, do ní vložíme plátky sýra a šunky spojené hořčicí. Okraje spojíme párátkem.
Z obou stran opečeme na oleji, podlijeme vodou a dusíme.


Plněná kotleta č. 1
4 vyšší vepřové kotlety, 12 sušených švestek, 2 jablka, 100 g anglické slaniny nebo 2 párky, 100 g šunky, tymián, zázvor, pepř, sůl, olej, snítky petrželky.
Kotlety podélně nařízneme a po obou stranách naklepeme.
Do kapsy vložíme 3 vypeckované švestky (1/2 hodiny předtím máčené ve vodě), nádivku z jablek a šunku, nakrájené na kostičky. Okořeníme.
Naplněnou kapsu sepneme párátkem, osolíme, opepříme, potřeme olejem a grilujeme.
Na pánvi opečeme slaninu či párek, nakrájíme na šikmo na hřebínek a maso na talířích jimi ozdobíme.
Posypeme sekanou petrželkou.


Plněná kotleta č. 2
4 kotlety, houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk, hladká mouka, hranolky, zelenina.
4 silnější kotlety. Uděláme do nich kapsu, tu naplníme smaženicí z hub (houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk).
Kapsu uzavřeme párátky, kotlety obalíme v hladké mouce a pomalu z obou stran opékáme na oleji.
Podáváme s hranolky a oblohou na špejlích.
Na každou špejli, dlouhou asi 15 cm, napichujeme střídavě kousky různobarevné zeleniny (rajčata, zelenou papriku, cibuli, ředkvičky atd.).
Šikmo do každé kotlety pak zapíchneme dvě takovéto špejle.


Vepřové kotlety na šlehačce
4 kotlety, sůl, pepř, 2,5 dl šlehačky, 2 velké cibule, strouhaný sýr, kousek másla.
Pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme na kolečka nakrájenou cibulí.
Na ni rozložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a zalijeme šlehačkou.
Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct do trouby.


Vepřové kotlety na houbách
4 kotlety, 1 lžíce sušených hub, hladká mouka, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 2 stroužky česneku.
Houby namočíme do studené vody. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
V kastrolu zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a prudce opečeme.
Zalijeme vodou s houbami, přidáme utřený česnek a dusíme. Můžeme dochutit drceným kmínem.


Vepřové kotlety se žampióny
4 kotlety, sádlo, hladká mouka, 3 vejce, 400 g žampiónů, sůl, pepř, kmín, petrželka.
Kotlety osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na tuku. Vyjmeme.
Na pánev dolijeme trochu vody, přidáme kmín a dáme krátce dusíme plátky žampiónů.
Vejce rozšleháme a dáme k houbám, dochutíme solí a pepřem. Kotlety na talíři pokrýváme směsí a zdobíme petrželkou.


Vepřová kotleta na tokajský způsob
Z maďarské kuchyně
Vepřové kotlety, 15 g soli, 50 g mouky, 0,8 dl oleje, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 50 g cibule, 5 g česneku,
2 g celého pepře, 1g tymiánu, 2 bobkové listy, 30 g rajského protlaku, 6 dl vývaru, 2 dl tokajského vína, 250 g hroznového vína.
Kotlety lehce naklepeme, osolíme. Z obou stran obalíme v mouce.
V oleji maso orestujeme tak, až dostane barvu. Vyjmeme z pánve a přendáme do hrnce.
Ve zbytku oleje orestujeme na plátky pokrájenou zeleninu, ochutíme pepřem, tymiánem a bobkovým listem, přimícháme trochu rajčatového protlaku.
Restujeme 1-2 minuty, zaprášíme moukou a dobře promícháme. Přilijeme vývar z kostí, osolíme a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou 30-40 minut.
Přelijeme přes sítko na plátky masa, přilijeme tokajské víno a hrozny.
Pod pokličkou dusíme, až je maso měkké. Kotlety vložíme na talíř, přelijeme omáčkou. Ozdobíme petrželkou.


Vepřové kotlety na dezertním víně
800 g vepřových kotlet, 50 g sádla, 2 dl dezertního vína nebo vermutu, 1,5 dl šlehačky, 1 lžíce maizeny, mletý pepř, sůl.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle po obou stranách opečeme. Zmírníme oheň a zvolna dopečeme do měkka.
Maso vyjmeme, do zbylého tuku nalijeme víno, promícháme, povaříme, přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali lžíci maizeny.
Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Podle chuti dokořeníme a dosolíme. Kotlety vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme.


Grilované kotlety na dobromysli
4 vepřové kotlety, olej na potření, dobromysl, 4 rajčata, 4 papriky, 1 menší salátová okurka.
Kotlety nařízneme od kosti, potřeme olejem a necháme v chladnu odležet. Pak je posypeme dobromyslí a po obou stranách několik minut grilujeme.
Hotové obložíme čerstvou zeleninou.


Grilované kotlety s pikantní omáčkou
Doba přípravy: 45 minut
6 vepřových kotlet s kostí, grilovací koření, sůl pepř, máslo, olej.
Omáčka: 1 cibule, 1 ostravská klobása, 10 g slaniny, 1 zelená paprika, sklenice pálivého kečupu.
Den před grilováním je dobré maso naložit, aby lépe natáhlo chuť koření. K naložení potřebujeme trochu oleje, grilovací koření, pepř a sůl.
Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, okořeníme a uložíme do kameninové mísy.
Základem omáčky je ostrý kečup, ostravská klobása, paprika, menší cibule a kousek slaniny.
Na slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky klobásy a papriky. Vše zlehka osmažíme a nakonec zalijeme kečupem. Omáčka je nejlepší horká.
Maso grilujeme tak, jak je každý zvyklý. Když ho obracíme, vždy ho pomažeme rozehřátým máslem s kořením. Maso tak dostane krásně zlatavou kůrku.


Italské kotlety se salámem a sýrem
4 vepřové kotlety, mletý pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100 g salámu, 100 g sýra (ementál), 1 žloutek, zelená petrželka, 50 g oleje, šalvěj, máslo.
Salám a petrželku jemně nasekáme, sýr nakrájíme na kostičky, kotlety osolíme a opepříme.
Polovinu sýra smícháme se salámem, žloutky, kmínem, šalvějí, petrželkou a česnekem a dáme do kapes v kotletách (prořízneme je na straně u kosti).
Na rozpáleném oleji kotlety po obou stranách opečeme, vyjmeme je a necháme okapat. Rozložíme je do pekáčku, přidáme zbylý sýr a máslo a zapečeme při 200 °C.


Silvestrovské kotlety
2 kotlety, pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 100 g žampionů,
olej, máslo, hladká mouka, šlehačka, žloutek, petrželka, 4 plátky sýra, mletá sladká paprika.
Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, prudce opečeme po obou stranách na oleji a uložíme do tepla.
Odebereme přebytečný tuk, přidáme kostičky salámu, čtvrtky žampionů, opečeme, zasypeme moukou.
Necháme přismahnout, přidáme šlehačku a petrželku a povaříme do husta.
Sejmeme z plotny a zamícháme žloutek. Kotlety dáme na plech, rozdělíme na ně směs, zakryjeme sýrem a pečeme při 220 °C.


Jablečné kotlety
2 kotlety, lžíce sádla, 2 jablka, 1-2 vejce, lžičku až dvě hladké mouky, 1 dl bílého přírodního vína.
Kotlety lehce naklepeme, nařízneme jejich okraje, opepříme a na sádle po obou stranách opečeme.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky.
Připravíme těstíčko z vajec a mouky a v něm jablka namáčíme a smažíme.
Na talíř dáme kotlety, obložíme je jablky a přelijeme šťávou z pečení, kterou jsme vylepšili přidáním přírodního bílého vína.


Brněnský kotlet
4 silnější kotlety, 1 vejce, hrášek, cibule, 100 g měkkého salámu, sůl, strouhanka, hladká mouka, tuk.
Cibuli osmažíme, přidáme hrst hrášku, kostičky salámu a asi 2 min. smažíme. Přidáme vejce, necháme zatuhnout a pak vychladnout.
Kotlety nařízneme tak, abychom vytvořili kapsy. Mírně naklepeme, osolíme, do kapes dáme směs, okraje zaklepeme paličkou. Obalíme v trojobalu a smažíme.


Bakoňské kotlety
750 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 50 g oleje, 40 g slaniny, 80 g cibule, mletou papriku, 5 dl vývaru, 250 g smetany, 50 g hladké mouky, 25 g másla, 150 g žampionů.
Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách prudce opečeme. Vyjmeme.
Do výpeku nakrájíme nadrobno slaninu a cibuli. Orestujeme, zaprášíme paprikou, zpěníme, zalijeme částí vývaru, vložíme maso a dusíme do měkka.
Přilijeme vývar, smetanu s rozkvedlanou moukou a provaříme.
Omáčku procedíme na kotlety, vložíme na másle a slanině orestované plátky žampionů, dochutíme a krátce povaříme.


Bakoňské vepřové kotlety
3 lžíce sádla, 2 velké cibule, 30 g slaniny, 2 papriky, 4 kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce sladké papriky, 2 dl kysané smetany, mouka, špetka pálivé papriky, 3 žampióny.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Přidáme pokrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme sladkou i pálivou papriku a dusíme.
Když maso změkne, přisypeme papriku a žampióny pokrájené na kousky, podusíme. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku.


Pikantní vepřové kotlety
4 kotlety, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 30 g másla, 1 cibule, 1 dl bílého vína, 1 lžička octa, tymián, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce nasekané petrželky.
Kotlety nařízneme od kosti, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na oleji a odložíme do tepla.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přilijeme víno, ocet a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem, přidáme podle chuti tymián a povaříme.
Nakonec vmícháme hořčici, na kostičky nakrájenou okurku, petrželku a omáčkou přelijeme kotlety.


Šenkýřská vepřová kotleta
0,5 kg kotlet, 4 cibule, 1/4 l piva, 2 sladkokyselé okurky, 1 paprika, sůl, pepř.
Kotlety osolíme a opepříme z obou stran. Osmažíme cibuli, přidáme kotlety a opečeme z obou stran za podlévání pivem.
Měkké maso vyjmeme, přidáme na kousky nakrájené okurky a papriku a prohřejeme.


Vepřové na kardamonu
4 vepřové kotlety, 2 cibule, 3 stroužky česneku, půl lžičky kardamonu, půl lžičky koriandru,
špetka zázvoru, drceného kmínu, hořčičného semene, půl lžičky papriky, olej, sůl, jogurt.
Nastrouháme cibuli a česnek a smícháme s kořením, uděláme pastu, kterou potřeme naklepané a osolené kotlety.
Rozšleháme jogurt, jednotlivé kotlety jím rovnoměrně potřeme, dáme do misky a zalijeme zbytkem jogurtu. Necháme několik hodin uležet.
Kotlety opečeme na rozpáleném oleji a zvolna dusíme.


Šumavská kapsa
750 g vepř. kotlet, sůl, pepř, 75 g slaniny, 100 g vepř. jater, 120 g cibule, 15 g sušených hub, 60 g rostlinného tuku, 5 dl vývaru¸ 40 g hladké mouky.
Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme.
Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule a trochu uvařených sušených hub.
Opepříme, svineme do roličky a vložíme do kapsy v mase. Upevníme párátkem.
Zbylou nakrájenou cibulku usmažíme, vložíme kotlety, podlijeme vodou z hub a dáme péct.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme. Šťávu scedíme na kotlety.


Jiříkova pomsta
4 kotlety, 2 stroužky česneku, hladká mouka, sladká paprika, sůl, pepř, olej.
Sos: 1 lžíce hladké mouky, plátek másla, 2 dl hovězího vývaru, 1 lžíce kečupu, 2 lžičky worchesteru, 1,5 lžičky sójové omáčky.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou. Smažíme na oleji. Vyndáme a dáme do tepla.
Slijeme olej, na pánev dáme máslo, na kterém opražíme trochu mouky. Přidáme vývar a další přísady a necháme povařit.


Rošťáci
4-6 kotlet, 2 vejce, 2,5 lžíce solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce magi, 1 lžíce worchestru, 0,5 lžičky soli, trochu pepře, 3 stroužky prolisovaného česneku.
Naklepané maso obalíme v promíchané směsi z uvedených surovin, dáme do mísy, přikryjeme talířem, necháme 2 dny v chladu odležet. Z obou stran osmažíme.


Říčanská pochoutka s nivou
2 kotlety zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi opečeme kotlety z jedné strany a obrátíme.
Na opečenou stranu dáme 2 kolečka salámu a celou kotletu posypeme strouhanou nivou. Ještě 5 min. dopékáme.


Vepřová žebírka
Doba tepelné přípravy je asi 60 minut.
750 g vepřových žebírek, sádlo, sůl, 4 lžíce cukru, lžička sladké papriky, lžíce kečupu, lžíce worcesterské omáčky,
2 lžíce vinného octa, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 velké cibule, půlky kompotovaných meruněk.
Vepřová žebírka omyjeme a osušíme, sádlo rozehřejeme v pánvi a žebírka z obou stran dobře opečeme. Vyjmeme je a vložíme do pekáče.
Cibuli nakrájíme na kolečka, dáme do výpeku ze žebírek a krátce osmahneme.
Přidáme sůl, cukr, papriku, kečup, worcester, ocet, citrónovou šťávu a 1/4 l vody. Necháme přejít varem a povaříme asi 3 minuty.
Žebírka směsí přelijeme a dáme péct na rošt do rozehřáté trouby.
Když jsou žebírka měkká, položíme na povrch několik půlek kompotovaných meruněk a pečeme ještě několik 10 minut.


Vepřová žebírka v rendlíku
4 kotlety, 3 ks střední cibule, 1/2 menšího celeru, 2 ks mrkve, 200 g libovější slaniny, 8 ks zelných listů, hořčice podle chuti, 3 lžíce sádla, 600 g brambor, máslo.
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a rychle opečeme na sádle. Pak je z obou stran potřeme hořčicí a napůl dopečeme.
Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na nudličky a opečeme na másle.
Dno pekáčku nebo mísy vyložíme slaninou, naklademe na ni několik ovařených zelných listů, žebírka, zeleninu, na kolečka nakrájené brambory.
Vše opět přikryjeme zelnými listy se slaninou. Zalijeme trochou šťávy z pečeně a asi 30 minut v troubě dusíme. Podáváme na stůl v rendlíku.


Vepřové žebírko po Benecku
Z Krakonošovy kuchyně
600 g vepřové pečeně, 150 g krkonošského nebo jiného pivního sýra, 150 g stolního oleje,
sádlo, 15 g soli, 800 g brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, pepř.
Z jemně strouhaných brambor, mouky, česneku, koření a vajec připravíme těsto jako na bramboráky, vylepšené jedním vejcem navíc.
Z vepřové pečeně odsekneme obratlovou kost, ukrojíme žebírka, lehce naklepeme,
nasekneme okrajové blány, aby se maso při pečení nekroutilo, osolíme, po obou stranách opečeme.
Opečená žebírka obalíme v těstíčku z brambor, do kterého jsme před použitím vmíchali strouhaný krkonošský sýr.
Smažíme v rozpáleném sádle do zlatova. Jako příloha jsou vhodné brusinky.


Plněné vepřové žebro
1,5 kg žebírek, pepř, sůl.
Náplň: 125 g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného vína, 1/2 kg nakyslých šťavnatých jablek, 50 g strouhanky, 1 lžíce cukru, kousek skořice, hřebíček, 2 lžičky solamylu.
Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupe a nakrájíme na plátky.
Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strouhankou.
V mase vyřízneme kapsu. Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které si ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu zašijeme.
Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek.
Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso podléváme šťávou.
Pečeni vyjmeme. Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, necháme přejít varem.
Krájené na plátky a šťávu podáváme zvlášť.


Vepřová žebírka podle pražského uzenáře
600 g žebírek, 100 g šunky, 50 g mozečku, 200 g žampiónů, 2 vejce, 100 g anglické slaniny, 80 g másla, 50 g cibule, sůl.
Žebírka naklepeme. Na části másla osmahneme cibuli, přidáme mozeček, šunku a žampióny, osolíme, podusíme a spojíme vejcem.
Touto směsí plníme žebírka, svineme ke kosti, obalíme plátkem slaniny a pečeme v troubě na másle.


zpět