Hlavní stránka Kuře Vepřové kotlety Pomazánky Sýry Houby Barové nápoje

Recepty z hub

Houbová smaženice
800 g čerstvých hub, 1 cibule, 100 g másla, 8 vajec, sůl, pepř.
Houby očistíme ostrým nožem, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky.
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme pod poklicí asi 15 minut.
Přidáme sůl a pepř a za stálého míchání zalijeme rozmíchanými vejci a mícháme do zhoustnutí.


Houbové karbanátky
500 g hub, 2 lžíce oleje, 2 ks cibule, 2 vejce, kmín, 6 stroužků česneku, pórek, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl a kmín, podusíme a přidáme sojovou omáčku, vejce.
Ještě krátce podusíme, odstavíme.
Přidáme česnek, nakrájený pórek, strouhanku, solamyl nebo prolisované brambory. Hmota musí být hustá.
Uděláme karbanátky, obalíme v trojobalu a usmažíme.


Houbové rizoto s česnekem
Sušené houby, 1 cibule, 1 stroužek česneku, olej, rýže, trocha bílého vína, zeleninový vývar,
15 dg žampionů, 20 dg nakládaných hříbků, rajčata, sůl, pepř, strouhaný sýr.
Sušené houby necháme odmáčet asi 30 minut v 200 ml vody. Tekutinu nevyléváme. Cibuli a česnek nasekáme na drobno.
V kastrolu rozpálíme olej, česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme.
Podlijeme vínem vývarem, přivedeme k varu. Přikryjeme a dusíme při nízké teplotě asi 25 minut.
Tekutinu ze sušených hub smícháme se zbylým vývarem a rýži během dušení podle potřeby podléváme.
Žampiony i nakládané hříbky rozkrájíme a na pánvi v rozpáleném oleji orestujeme.
Houbovou směs smícháme s vařenou rýží. Osolíme a opepříme.
Na talíři posypeme strouhaným sýrem a obložíme plátky rajčat.


Houbové rizoto
500 g rýže, 750 g hub, 100 g slaniny, 1 cibule, kostka masoxu, 150 g parmazánu, olej, sůl, pepř, oregáno, tymián.
Na oleji rozhřejeme nakrájenou slaninu, přidáme cibulku, nakrájené houby, osolíme, opepříme a opékáme tak dlouho, dokud se voda neodpaří.
Přisypeme rýži a za stálého míchání zahříváme. Přidáme bylinky a vývar z masoxu a zalijeme vodou.
Vaříme na mírném ohni. Postupné doléváme vodu a vaříme, dokud není rýže měkká.
Rizoto dochutíme polovinou parmazánu a kořením. Houbové rizoto před podáváním posypeme strouhaným sýrem.


Zapečené houby s hermelínem
600 g hlaviček hub, 2 hermelíny, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, 3 vejce, vegeta, pepř, olej.
Na oleji osmahneme do zlatova pokrájenou cibulku.
Přidáme na kostky nakrájené hlavičky hub, vegetu a rozetřený česnek, pepř a za stálého míchání necháme dusit bez přidání vody asi 10-15 minut.
Odstavíme z plotny a přidáme na kostičky nakrájený hermelín. Pořádně promícháme, sýr se začne rozpouštět, přidáme rozšlehaná vejce.
Řádně promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C asi na 20 minut, až se udělá kůrčička.


Houbový guláš s paprikami
350 g směsi hub, 1 velká cibule, olej, sladká paprika, 3 ks čerstvé papriky, rajčatový protlak.
Na kroužky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájené papriky, rajčatový protlak, nakrájené houby.
Osolíme a dusíme do změknutí. Pokud to není nutné, nepodléváme.


Houbovec ze žampiónů
6 rohlíků, 1 cibule, 2 vejce, 100 ml mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce másla, 400 g žampiónů, sůl, pepř, kmín.
Tvrdší pečivo zvlhčíme mlékem, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a vypracujeme těsto (ne moc husté).
Na másle osmažíme na kostičky rozkrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampióny a restujeme asi 20 minut.
Směs osolíme, opepříme, dochutíme kmínem, promícháme s připraveným těstem.
Zapékací mísu vymažeme máslem, rozetřeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut d ozlatova.


Houbový nákyp s květákem
200 g žampiónů nebo jiných hub, 1 středně velký květák, 1 cibule, 4 vejce, 4 lžíce sádla,
70 g hladké mouky, sůl, pepř, zelená petrželka nebo pažitka, tuk nebo olej na vymazání.
Květák omyjeme, rozdělíme na dílky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka (asi 15 minut). Scedíme.
Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli drobně nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce sádla, zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a podusíme asi 10 minut. Vaječné žloutky oddělíme od bílků.
Žloutky v míse utřeme s máslem, vmícháme mouku, připravené houby a květák, nasekanou zelenou petržel nebo pažitku, osolíme a opepříme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně do směsi.
Vymažeme zapékací misku nebo pekáček, naplníme připravenou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C asi 30 minut.
Posypeme zelenou petrželí nebo pažitkou.


Houby s nivou
500 g žampionů, 200 g nivy.
Žampiony podusíme na sádle a přidáme nastrouhanou nivu. Dá se jíst teplé i studené.


Zapečený chléb s houbovou směsí
Plátky chleba, 200 g hub, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, máslo na potření chleba.
Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubé nudličky.
Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přidáme houby a podusíme na mírném ohni do měkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody.
V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce, dušené houby, osolíme a opepříme.
Plátky chleba potřeme máslem, rozdělíme na ně houbovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem.
Chleba narovnáme na vyhřátý plech a v horké troubě zapékáme, dokud sýr nezezlátne.


Houbový bramborák
250 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1 vejce, sádlo, sůl, pepř, majoránka, česnek, kysané zelí.
Houby nasekáme a podusíme na sádle. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku.
Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme nasekané houby a pečlivě promícháme. Pečeme na pánvi po obou stranách.


Zapečené žampiony
400 g hub, 1 cibule, zbytky vepřové pečeně, 50 g sádla, 40 g slaniny, kmín, sůl, pepř.
Huby krátce podusíme v osolené vodě. Scedíme, nakrájíme na větší plátky, přidáme na sádle osmaženou cibulku. Osolíme, okmínujeme, opepříme.
V pekáčku z varného skla rozškvaříme slaninu, urovnáme na ni připravené houby, povrch posypeme kostičkami pokrájené vepřové pečeně. Zapečeme.


Houbový guláš
1 kg směsi čerstvých hub, 2 cibule, 4 stroužky česneku, lžíce mleté sladké papriky, koření dle vlastního výběru,
kostička masoxu, 200 g točeného salámu, 3 lžíce hladké mouky, 1 paprika, 1 feferonka, olej na pečení, sůl, pepř.
Cibuli a česnek oloupeme a jemně posekáme. Houby očistíme a pokrájíme. Točený salám nakrájíme na kostky.
Rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriku, připravené houby, nakrájený salám a orestujeme.
Podlijeme vývarem z masoxu a dusíme do měkka. Do vývaru přidáme pár proužků červené papriky a feferonku.
Zaprášíme moukou, promícháme, přidáme vodu a provaříme na mírném ohni ještě 10 minut. Dochutíme kořením, solí a pepřem.


Wok s rýží
1 balení mražené zeleninové směsi, 50 g čerstvých hub, 200 g vařené rýže, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, olej.
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek nasekáme nadrobno.
V pánvi na rozpáleném oleji mraženou zeleninovou směs za stálého míchání restujeme přibližně pět minut skoro do měkka.
Přisypeme pokrájené houby, nasekaný česnek a opět za stálého míchání restujeme asi 5 minut.
Na závěr přisypeme vařenou rýži, vše zalijeme sojovou omáčkou, znovu důkladně promícháme a prohřejeme.
Podáváme posypané čerstvou zelenou petrželkou nebo pažitkou.


Houbové karbanátky se šalvějí
1 cibule, 1 stroužek česneku, olej, 500 g rajčat, sůl, pepř, cukr, 10 g sušených hříbků, 2 šalotky, 100 g anglické slaniny, 150 g lišek, 4 snítky šalvěje,
150 g telecích jater, 1 vejce, 3 lžíce lískových oříšků, 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekané petrželky, 400 g mletého vepřového masa.
1. Oloupeme a nasekáme cibuli a česnek a osmahneme na oleji. Rajčata nadrobno nakrájíme, přidáme k cibuli a 10 min. dusíme. Ochutíme.
2. Hříbky namočíme do vody. Šalotky jemně nasekáme. Slaninu pokrájíme na kostičky. Očištěné lišky na­krájíme na plátky. Posekáme šalvěj.
3/4 slaniny rozškvaříme a šalotku na ní osmahneme. Přidáme lišky, šalvěj a dusíme, až se tekutina vypaří. Přisypeme nakrájená játra a 2 min. opékáme.
3. Slijeme hříbky, nakrájíme a spolu s játry a liškami, vejcem, ořechy, citrónovou kůrou a petrželí vmícháme do mletého masa. Vytvarujeme karbanátky.
Na zbylém oleji se slaninou karbanátky opékáme. Nakonec posypeme šalvějí.


Houbové karbanátky 1
Nakrájené houby podusíme do měkka, slijeme a propláchneme.
Přidáme vše jako do masových karbanátků (sůl, majoránka, cibulka, česnek, vejce, strouhanka, kmín).
Velkou lžící vykajujeme hmotu, obalíme v trojobalu. Vytvoříme placičky, které smažíme na sádle.


Houbové karbanátky 2
Houby dle chuti, sůl, 1 cibule, slanina, česnek, majoránka, 2 lžičky hladké mouky, strouhanka, olej.
Houby rozkrájíme na malé kousky, osolíme a vaříme ve vlastní šťávě asi 20 minut. Pak je scedíme a umeleme.
Osmahneme nasekanou cibulku na kousku slaniny, přidáme nasekaný česnek a majoránku.
Přidáme hladkou mouku (podle množství hub). Promícháme a vytvoříme karbanátky.
Obalíme je ve strouhance a opečeme na oleji nebo na sádle.


Houbové karbanátky 3
Na másle zpěníme cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby, dusíme. Necháme vychladnout.
Kousky žemle namočíme v mléce, lehce vymačkáme a přidáme k houbám spolu s česnekem a dvěma vejci.
Zahustíme hladkou moukou, promícháme s trochou strouhanky. Musí vzniknout hmota, která se dá snadno tvarovat.
Karbanátky obalíme v trojobalu a na oleji usmažíme.


Houby vařené jako ovar
0,5 kg malých hříbků nebo žampionů, vývar z 1 kostky masoxu, nastrouhaný křen, máslo.
Hříbky očistíme, větší překrojíme, omyjeme a vložíme do vařícího vývaru. Vaříme přesně 25 minut.
Uvařené vyjmeme na talíř a podáváme se strouhaným křenem, přelité horkým máslem, nebo podáváme jen s hořčicí.


Houby na smetaně
80 dg hub, 8 dg másla, 8 dg cibule, sůl.
Na omáčku: 5 dg másla, hladká mouka, lžička cukru, ocet na dochucení, 1/4 l kysané smetany, vývar nebo voda, petrželka.
V kastrolu na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme.
Připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme studenou smetanou a vývarem a za stálého míchání ji uvaříme.
Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme.
Na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou.


Žampiony jako minutka
60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, 20 dg oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a citrón.
Kloboučky oloupeme, opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme, až kloboučky začnou růžovět.
Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou.


Brokolice s houbami
1 velká brokolice, 30 dg podušených hub, olej, cibulka, 5 dg slaniny, 3 vejce, 1/4 l mléka, 10 g balkánského sýra, sůl, česnek, strouhanka, hladká mouka.
Houby pokrájíme a podusíme. Zvlášť podusíme slaninu s cibulkou, smícháme. Přidáme pokrájenou brokolici, osolíme a pod pokličkou mírně dusíme.
Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče.
Na brokolici poklademe podušené houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (trochu mléka, soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky).
Zapečeme v trobě.


Houbové šišky
Použijeme výhradně čerstvé houby, ne žampiony. Houby nakrájíme, osolíme, okmínujeme, podusíme na sádle a cibuli.
Pak je podlijeme trochou vody. Až se voda vydusí, houby z pánve překlopíme do mísy.
Rohlík nebo dva pokrájíme na kostky, pokropíme mlékem a přidáme k houbám.
Přidáme nasekanou zelenou petrželku, dvě vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Z této hmoty tvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.


Rýže s masem a s houbami
1/4 kg rýže, 30 dg mletého masa, několik čerstvých hub (mohou být žampiony), dvě cibule, 10 dg slaniny, 1/4 l vývaru z masoxu, sůl, pepř, mletá paprika.
Rýži uvaříme. Na vysmahlé slanině orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, mleté maso, sůl a koření a za stálého míchání osmahneme.
Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a dochutíme.
Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčat.


Hlíva ústřičná v čínském karamelu
30 dg hlívy ústřičné, lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, sojová omáčka, olej, 1 balení nudlí, 30 dg rajčat, 20 dg paprik, 20 dg brokolice, čínské zelí, dva pórky.
Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej, přidáme ocet a cukr.
Vytvoří se karamel, do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme. Přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dusíme.
Proléváme sojovou omáčkou, po 10 minutách přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a dopečeme.
Podáváme v miskách s čínskými hůlkami.


Bedly na víně
1/2 kg bedel, 1 dl bílého vína, olej, 5 dg anglické slaniny, šťáva z poloviny citrónu, pepř, sůl, máslo na vymazání ohnivzdorné misky.
Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme do zapékací misky vymazané máslem.
Osolíme a opepříme. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky. Ochutíme citrónovou šťávou.


Houbové placičky se sýrem
3 hrnky nadrobno pokrájených hub, 1 cibule, 2 rohlíky, sádlo, kelímek smetany, nebo hrnek mléka, 2 vejce, plátek sýra (asi 15 dg), sůl, pepř, strouhanka, olej.
Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na sádle. Přidáme houby a dusíme za častého míchání, dokud se neodpaří přebytečná voda.
Rohlíky pokrájíme, přelijeme vlažnou smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout. Rozmačkáme vidličkou a přidáme k houbám.
Přidáme vejce, dáme nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku a dobře promícháme.
Ze směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách do růžova.


Bedly v celestýnském těstíčku
8 větších kloboučků bedel, sůl, tuk na smažení.
Celestýnské těstíčko: 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, asi 1/2 l mléka, 1 lžíce jemně posekané petrželky.
Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, promícháme, necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těstíčko prošleháme, je-li husté, naředíme mlékem.
Nakonec vmícháme petrželku, v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedel a na rozpáleném tuku po obou stranách osmažíme.


Pýchavky s paprikami
4 hrnky oloupaných na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, lžička sladké mleté papriky, sůl, vývar, 2 lžíce hladké mouky.
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, pýchavky a za občasného podlévání vývarem nebo vodou dusíme asi 15 minut.
Poprášíme moukou, dobře promícháme a do žádoucí konzistence rozředíme vývarem nebo vodou.


Nudle zapečené s houbami
1 balíček širokých nudlí (500 g), 2 hrnky pokrájených hub, 2 cibule, 5 stroučků česneku, 2 lžíce tuku, mletý kmín, sůl, hrnek mléka, 2 vejce, 2 lžíce pokrájené petrželky, tuk.
Nudle uvaříme v osolené vodě do měkka, scedíme, necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, pokmínujeme a dusíme, až se přebytečná voda odpaří.
Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku.
Směsí naplníme tukem vymazaný pekáč, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, a v dobře vyhřáté troubě upečeme do zlatova.


Houbovec s uzeným masem
30 dg uzeného bůčku, nebo uzeného masa z žebírek, 5 dg sušených hub, máslo, 4 žemle, 6 dg krupice, asi 3 dl mléka, 3 vejce, sádlo, sůl, česnek, pepř.
Žemle nakrájíme na plátky a namočíme spolu s houbami v mléce asi na 5 minut. Houby vyjmeme a ve slané vodě trochu povaříme, pak rozkrájíme na menší kousky.
Přidáme je k namočené housce, přidáme česnek, rozmíchaná vejce, na kostičky pokrájené maso, krupici, osolíme, opepříme.
Směs přendáme do vymaštěného pekáčku a zapečeme v troubě.


Nudle s houbami
60 dg širokých nudlí, 20 dg hub, 1 cibule, lžíce rajského protlaku, petrželka, lžíce sádla, 5 dg strouhaného sýra, trochu másla, kmín, pepř, sůl
V kastrolu rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kmín a pokrájené houby.
Mírně podlijeme vodou a dusíme do měkka asi půl hodiny. Přidáme rajský protlak, pepř a zelenou petrželku.
Nudle dáme vařit do osolené vody. Uvařené přendáme do máslem vymaštěného pekáče, přidáme houby a vše promícháme.
Zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby asi na 15 minut.


Guláš z václavek
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 1 cibule, asi 3 dl masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky,
2 lžíce kečupu, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl.
Kloboučky hub spaříme vařící vodou a nakrájíme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, sůl, kmín, mletou papriku, dusíme asi 20 minut.
Pak sundáme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup, po troškách přiléváme vývar a za stálého míchání povaříme.


Segedinský guláš z masáků (růžovek)
0,5 kg masáků (růžovek), 1 cibule, 1/4 kg kysaného zelí, 2,5 dl kysané smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl.
Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut.
Guláš zahustíme tak, že vysmahlé houby poprášíme moukou, dobře promícháme a přidáváme vodu, až se vytvoří řidší omáčka. Krátce povaříme a odstavíme z ohně.
Vmícháme smetanu (nemusíme), případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí. Již nevaříme.


Polévka z růžovek
Houby očistíme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě. Do cibulky zpěněné na sádle dáme hladkou mouku, mletou sladkou papriku a osmahneme.
Zředíme vývarem z hub, přidáme mletý pepř, třený česnek, majoránku a necháme asi půl hodiny vařit. Dle potřeby doléváme vývar, za častého míchání.
Po uvaření přidáme nakrájené houby a povaříme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané listy libečku.


Houby na česneku
Směs očištěných čerstvých hub, sádlo nebo olej, česnek, sůl
Silnější klobouky naplocho rozkrojíme, potřeme česnekem utřeným se solí a v rozpáleném tuku rychle opečeme tak, aby křupaly.


Zapečené houby
1/2 kg rajčat, nadrobno nakrájené tvrdé houby, sůl, pepř, česnek, lžíce sádla, máslo, asi 5 vajec, pažitka.
Rajčata nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku, v kterém jsme rozpustili lžíci sádla a poklademe na ně tenké plátky česneku.
Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby s kmínem a cibulkou. Poklademe na připravená rajčata. Dáme do horké trouby a asi deset minut pečeme.
Poté zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby, dokud vejce neztuhnou. Na talíři posypeme pažitkou.


Guláš z hříbků a masa
30 dg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, lžíce hladké mouky, 30 dg hřibů, petrželka.
Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí.
Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme na kousky nakrájené hříbky a dusíme do měkka. Nakonec přidáme petrželku.


Guláš z hub a paprik
Sádlo, 2 velké cibule, mletá sladká paprika, sůl, kmín, talíř houbové směsi, 6 zelených paprik, 4 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírně osmahneme. Přidáme sůl, kmín a na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, dusíme.
K houbám přidáme opečené nebo syrové papriky, nakrájené na hrubší kousky, plátky, nebo kolečka. Část paprik může být pálivá.
Když jsou houby a papriky měkké, přidáme utřený česnek a lžíci mouky. Důkladně mícháme. Ještě chvíli podusíme.


Houbový guláš s paprikou a rajčaty
1/2 kg hub, 2 velké cibule, 3 lžíce sádla, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky, chilli paprička.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, chilli papričku, houby, na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata.
Osolíme, dusíme asi čtvrt hodiny. Do guláše můžeme přidat pokrájené, předem podušené maso. Dusíme pokud možno bez přilévání vody.


Guláš z pýchavek
4 lžíce sádla, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 menší zelené papriky, 40 dg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1-2 lžíce hladké mouky.
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme.
Přidáme nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. Zahustíme poprášenou moukou. Naředíme vývarem nebo vodou.


Houbový tatarák
20-25 dg hub rozkrájíme na kousky vložíme do kastrolku s trochou oleje a kostkou masoxu, mírně okmínujeme a dusíme asi 20 min. Podléváme vodou. Vysmahneme na tuk.
Utřeme 3 stroužky česneku, pokrájíme malou cibuli na jemno, přidáme lžíci kečupu, hořčice, vorčestrové omáčky, sojové omáčky, pepř, lžičku mleté červené papriky, feferonky.
Přidáme vychladlou houbovou směs. Pro úplnou iluzi tataráku vmícháme 1 syrový žloutek. Mažeme nejlépe na topinky.


Houbový guláš obložený
Uzené koleno, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, šalvěj, 2 cibule, 1/2 kg hub, 5 dg slaniny, kari,
kmín, mletý pepř, sůl, 2 feferonky, lžička sladké mleté papriky, 1-2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 papriky, 2 rajčata.
Uzené koleno s přidáním bobkového listu, pepře, soli, nového koření, šalvěje a s půlkou cibule uvaříme do měkka.
Očištěné houby pokrájíme na větší kousky. Dusíme do měkka na rozškvařených kostičkách slaniny s kořením a solí.
Při dušení podléváme vývarem z uzeného masa. Maso obereme z kostí, pokrájíme na kousky a přidáme k houbám.
Vmícháme nadrobno nasekanou feferonku, osmaženou cibuli se sladkou mletou paprikou, zahustíme hladkou moukou, podusíme.
Před podáním zdobíme na kolečka nakrájeným vejcem, pokrájenou zelenou paprikou, cibulí a na plátky nakrájenými rajčaty.


zpět