Zpět

 

Houbová smaženice
Porcí : 4
Doba přípravy : 35 min

800 g čerstvých hub, 1 cibule, 100 g másla, 8 vajec, sůl, pepř

Houby očistíme ostrým nožem, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Přidáme sůl a pepř a za stálého míchání zalijeme rozmíchanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Houbová smaženice je vhodná s brambory nebo chlebem.

Houbové karbanátky

Porcí : 4
Doba přípravy : 45 min

500 g hub, 2 lžíce oleje, 2 ks cibule, 2 vejce, kmín, 6 stroužků česneku, pórek, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl a kmín, vydusíme a přidáme sojovou omáčku, vejce. Ještě trochu podusíme a odstavíme. Přidáme česnek, nakrájený pórek, strouhanku, solamyl nebo prolisované brambory. Hmota musí být hustá. Zformujeme karbanátky obalíme v trojobalu a usmažíme. Houbové karbanátky podáváme s vařenými brambory.

Houbové rizoto s česnekem

Porcí : 4
Doba přípravy : 5 min

2 Dg sušených hub, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 25 Dg rýže, 200 ml bílého vína, 800 ml zeleninového vývaru, 15 Dg žampionů, 20 dkg nakládaných hříbků, 30 dkg rajčat, 1/2 ks hlávkového salátu, sůl, bílý pepř, 5 Dg strouhaného sýru

Sušené houby necháme odmáčet asi 30 minut v 200 ml vody. Necháme je okapat, tekutinu nevyléváme. Cibuli a česnek nadrobno nasekáme. V kastrolu rozpálíme 1 lžící oleje a česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme. Pak podlijeme vínem a polovinou vývaru, přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme při nízké teplotě asi 25 minut. Tekutinu ze sušených hub smícháme se zbylým vývarem a rýži během dušení podle potřeby podléváme. Žampiony i nakládané houby rozkrájíme. Rajčata rozpůlíme, listy hlávkového salátu natrháme na menší kousky. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a žampiony opečeme. Přidáme nakládané houby, rajčata a krátce vše podusíme. Houbovou směs a salát smícháme s rýží. Osolíme a opepříme. Na talíři posypeme houbové rizoto strouhaným sýrem.

Houbové rizoto

Porcí : 4
Doba přípravy : 45 min

500 g rýže, 750 g hub, 100 g slaniny, 1 ks cibule, 1 kostku masoxu, 150 g parmazánu, olivový olej, sůl, pepř, oregáno, tymián

Na oleji rozhřejeme nakrájenou slaninu, přidáme cibulku, nakrájené houby, osolíme, opepříme a opékáme tak dlouho, dokud se voda nevypaří. Přisypeme rýži a za stálého míchání zahříváme. Přidáme bylinky a vývar z masoxu a zalijeme 1/3 vody. Vaříme na mírném ohni. Postupné doléváme vodu a vaříme, dokud není rýže měkká. Rizoto dochutíme polovinou parmazánu a kořením.
Houbové rizoto před podáváním posypeme zbytkem sýra.

Zapečené houby s hermelínem

Porcí : 4
Doba přípravy : 40 min

600 g hlaviček hub, 2 hermelíny, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, 3 vejce, vegeta, pepř, olej

Na oleji osmahneme do zlatova pokrájenou cibulku. Přidáme na kostky nakrájené hlavičky hub, vegetu a rozetřený česnek, pepř a za stálého míchání necháme dusit, bez přidání vody, asi 10-15 minut. Odstavíme z plotny a přidáme na kostičky nakrájený Hermelín. Pořádně promícháme, sýr se začne rozpouštět, přidáme rozšlehaná vejce. Řádně promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C na 20 minut, nebo až se udělá kůrčička, záleží na troubě.

Houbový guláš s paprikami

Porcí : 4
Doba přípravy : 35 min

350 g směsi hub, 1 velká cibule, olej, sladká paprika, 3 ks čerstvé papriky, rajčatový protlak

Na kroužky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájené papriky, rajčatový protlak, nakrájené houby, osolíme a dusíme do změknutí. Pokud to není nutné, nepodléváme vodou. Podáváme s chlebem, rýží nebo brambory.

Houbovec ze žampiónů

Porcí : 3
Doba přípravy : 45 min

6 rohlíků, 1 cibule, 2 vejce, 100 ml mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce másla, 400 g žampiónů, sůl, pepř, kmín

Tvrdší pečivo zvlhčíme mlékem, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a vypracujeme těsto (ne moc husté). Na másle osmažíme na kostičky rozkrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampióny a restujeme. Směs osolíme, opepříme a dochutíme kmínem. Restujeme asi 20 minut. Potom promícháme s připraveným těstem. Zapékací mísu vymažeme máslem rozetřeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

Houbový nákyp s květákem
Porcí : 4
Doba přípravy : 60 min

200 g žampiónů nebo jiných hub, 1 středně velký květák, 1 cibule, 4 vejce, 4 lžíce sádla, 70 g hladké mouky, sůl, pepř, zelená petrželka nebo pažitka, tuk nebo olej na vymazání

Květák omyjeme, rozdělíme na dílky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce sádla, zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a krátce podusíme - asi 10 minut. Vaječné žloutky oddělíme od bílků, žloutky v míse utřeme se změklým máslem, vmícháme mouku, připravené houby a květák, nasekanou zelenou petržel nebo pažitku, osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně do směsi. Vymažeme zapékací misku nebo pekáček, naplníme připravenou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 st. C asi 30 minut. Houbový nákyp s květákem rozdělíme na talíře, posypeme zelenou petrželí nebo pažitkou a podáváme s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.

Houby s nivou
Porcí : 4
Doba přípravy : 15 min

500 g žampionů, 200 g nivy

Žampiony podusíme a přidáme nastrouhanou nivu. Dá se jíst teplé i studené. Houby s nivou jsou jednoduché, ale výborné.

Zapečený chléb s houbovou směsí
Porcí : 4
Doba přípravy : 50 min

plátky chleba, 200 g hub, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, máslo na potření chleba

Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubé nudličky. Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přidáme houby a podusíme na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody. V kastrolku rozehřejeme sádlo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce, podušené houby, osolíme a opepříme. Plátky chleba potřeme máslem, rozdělíme na ně houbovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Chleba narovnáme na vyhřátý plech a v horké troubě zapékáme, dokud sýr nezezlátne. Zapečené chleby můžeme doplnit zeleninovým salátem.

Houbový bramborák
Porcí : 3
Doba přípravy : 35 min

250 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1 vejce, sádlo, sůl, pepř, majoránka, česnek, kysané zelí

Houby nasekáme a podusíme na sádle. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme nasekané houby a pečlivě promícháme. Pečeme na pánvi po obou stranách.

Houbový bramborák podáváme s kysaným zelím.

Zapečené žampiony
Porcí : 2
Doba přípravy : 45 min

400 g hub, 1 cibule, zbytky vepřové pečeně, 50 g sádla, 40 g slaniny, kmín, sůl, pepř

Očištěné houby krátce podusíme v osolené vodě. Scedíme je, nakrájíme na větší plátky, přidáme na sádle osmaženou cibulku. Osolíme, okmínujeme a opepříme. V pekáčku z varného skla rozškvaříme slaninu, urovnáme na ni připravené houby a povrch posypeme kostičkami pokrájené vepřové pečeně. Zapečeme.
Zapečené žampiony podáváme s vařenými brambory.

Houbový guláš

Porcí : 4
Doba přípravy : 60 min

1 kg směsi čerstvých hub, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce vegety, 1kostička masoxu, 200 g točeného salámu, 3 lžíce hladké mouky, 1 paprika, 1 feferonka, olej na pečení, sůl, pepř

Cibuli a česnek oloupeme a jemně posekáme. Houby očistíme a pokrájíme. Točený salám nakrájíme na kostky. Rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriku, připravené houby, nakrájený salám a orestujeme. Podlijeme vývarem z masoxu a dusíme doměkka. Do vývaru přidáme pár proužků červené papriky a feferonku. Zaprášíme moukou, důkladně promícháme, přidáme vodu a provaříme na mírném ohni ještě 10 minut. Dochutíme vegetou, solí a pepřem.
Houbový guláš podáváme s chlebem nebo těstovinami. Může být i houskový knedlík.

Wok s rýží

Porcí : 3
Doba přípravy : 25 min

1 balení mražené zeleniny - směsi, 50 g čerstvých hub, 200 g vařené rýže, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje

Nejprve všechny houby důkladně očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek nasekáme nadrobno. Mezitím zahřejeme pánev na maximální teplotu a nalijeme do ní rostlinný olej. Až se rozpálí, přisypeme mraženou zeleninovou směs a za stálého míchání ji restujeme přibližně pět minut. Poté přisypeme pokrájené houby a nasekaný česnek a opět za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Na závěr pak ještě přisypeme hotovou vařenou rýži, vše zalijeme sójovou omáčkou, znovu důkladně promícháme a prohřejeme. Promícháme. Podáváme posypané čerstvou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Houbové karbanátky se šalvějí

pro 4 osoby
doba přípravy je cca 30 minut

1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 500 g rajčat, sůl, pepř, cukr, tabasca, 10 g ušených hříbků, 2 šalotky, 100 g anglické slaniny, 150 g lišek, 4 snítky šalvěje, 150 g telecích jater, 1 vejce, 3 lžíce lískových oříšků, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžíce sekané petrželky, 400 g mletého hovězího
1. Oloupeme a nasekáme cibuli a česnek a osmah­neme na oleji. Rajčata nadrobno nakrá­jíme, přidáme k cibuli a 10 min. dusíme. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a tabascem.
2. Hříbky namáčíme. Šalotky jemně nasekáme. Slaninu pokrájíme na kostičky. Očištěné lišky na­krájíme na plátky. Posekáme šalvěj. 3/4 slaniny rozškvaříme a šalotku na ní osmahneme. Přidáme lišky, šalvěj a dusíme, až se tekutina vypaří. Přisypeme nakrájená játra a 1/2 min. opékáme.
3. Slijeme hříbky, nakrájíme a spolu s játry a liš­kami, vejcem, ořechy, citronovou kůrou a petrželí vmícháme do mletého masa. Okořeníme a vytvarujeme karbanátky. Na zbylé slanině karbanátky opékáme, posypeme šalvějí.

Houbové karbanátky

Nakrájené houby se podusí do měkka, slijí a propláchnou, přidají se ingredience jako do masových karbanátků (sůl, majoránka, nakrájená cibulka, česnek, vejce, strouhanka, kmín).Velkou lžící se vykrojí hmota, obalí v trojobalu a vytvoří se placička, kterou osmahneme na sádle.

Houbové karbanátky
houby dle chuti, sůl, 1 cibule, slanina, česnek, majoránka, 1 lžička solamylu, 2 lžičky hladké mouky, strouhanka, olej
Houby rozkrájíme na malé kousky, osolíme a vaříme ve vlastní šťávě asi 20 minut. Pak je scedíme a umeleme. Osmahneme nasekanou cibulku na kousku slaniny, přidáme nasekaný česnek a majoránku. Přidáme solamyl a hladkou mouku (podle množství hub). Promícháme a vytvoříme karbanátky. Pak je obalíme ve strouhance a opečeme na oleji.

Houby vařené jako ovar

0,5 kg malých hříbků nebo žampionů, vývar z 1 kostky masoxu, nastrouhaný křen, máslo

Hříbečky očistíme, ty větší překrojíme, omyjeme a vložíme do vařícího vývaru. Vaříme přesně 25 minut. Uvařené vyjmeme na talíř a podáváme se strouhaným křenem, přelijeme buď horkým máslem, nebo podáváme jen s hořčicí. Můžeme dochutit solí a pepřem. Jako příloha se hodí chléb.

Houby na smetaně

80 dkg hub, 8 dkg másla, 8 dkg cibule, sůl
Na omáčku: 5 dkg másla, 4 DG hladké mouky, lžičku cukru, ocet na dochucení, 1/4 l kysané smetany, 1/4 l vývaru z kostky masoxu, petrželka nebo pažitka

V kastrolu na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme. Připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme studenou smetanou a vývarem a za stálého míchání ji uvaříme. Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme. Na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Žampiony jako minutka

60 dkg čerstvých malých kloboučků ze žampionů, 20 dkg oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a citrón

Kloboučky oloupeme, slabě opepříme, vložíme do rozehřátého oleje a pečeme, až kloboučky začnou růžovět. Upečené osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme se slanými rohlíky.

Brokolice s houbami

1 velká brokolice, 30 dkg podušených hub, olej, cibulka, 5 dkg slaniny, 3 vejce, 1/4 l mléka, 10 dkg balkánského sýra, sůl, česnek, strouhanka, 4 lžíce hladké mouky

Houby pokrájíme a podusíme. Zvlášť podusíme slaninu s cibulkou. Přidáme pokrájenou brokolici, osolíme a pod pokličkou mírně dusíme. Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Na takto připravenou brokolici poklademe podušené houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem.

Houbové karbanátky

Na másle zpěním cibulku, přidáme nadrobno pokrájené houby. Necháme vychladnout. Kousky žemle namočíme v mléce, lehce vymačkáme a přidáme k houbám spolu s česnekem a dvěma vejci. Zahustíme hladkou moukou promícháme s trochou strouhanky. Musí vzniknout hmota, která se dá snadno tvarovat. Karbanátky obalíme v trojobalu a na oleji usmažíme. Podáváme s vařenými brambory.

Houbové šišky

Použijeme výhradně čerstvé houby, ale ne žampiony. Houby se nakrájí, osolí, okmínují a podusí na sádle a cibuli. Potom je podlijeme trochou vody, až se voda vydusí, houby z pánve překlopíme do mísy. Rohlík nebo dva pokrájíme na kostky, pokropíme mlékem a přidáme k houbám. Přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku, dvě vejce, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.

Rýže s masem a s houbami

1/4 kg rýže, 30 dkg mletého masa, několik čerstvých hub (mohou být žampiony), dvě cibule, 10 dkg slaniny, 1/4 l vývaru z masoxu, sůl, pepř, mletou papriku

Rýži uvaříme. Na vysmahlé slanině orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, mleté maso, ochutíme solí a kořením, maso a za stálého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a dochutíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčat.

Hlíva ústřičná v čínském karamelu

30 dkg hlívy ústřičné, 1 polévková lžíce cukru, dvě polévkové lžíce octa, sójová omáčka, 2 polévkové lžíce stolního oleje, 1 balení bezvaječných nudlí, 30 Dg rajčat, 20 dkg paprik, 20 dkg brokolice, 30 dkg čínského zelí, dva pórky

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky a nudle uvaříme podle návodu. Na čínské pánvi rozpálíme olej přidáme ocet a cukr. Vytvoří se karamel do kterého přidáme na proužky nakrájenou hlívu, promícháme a zvolna opékáme, přidáme nakrájenou zeleninu, opět promícháme a dále dusíme. Proléváme sójovou omáčkou, po 10 minutách přidáme uvařené nudle. Znovu lehce promícháme a dopečeme. Podáváme v miskách s čínskými hůlkami.

Bedly na víně

1/2 kila bedel, 1 dl bílého vína, olej, 5 dkg anglické slaniny, šťáva z poloviny citrónu, pepř, sůl, máslo na vymazání ohnivzdorné misky

Hlavičky bedel sloupneme a osmahneme z obou stran prudce na oleji. Pak je narovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Osolíme a opepříme (nešetříme). Nožičky bedel a slaninu nakrájíme na kostky a osmahneme na zbylém oleji, podlijeme vínem a povaříme. Ochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na bedly. Pečeme ve středně teplé troubě asi půl hodinky.

Houbové placičky se sýrem

3 hrnky nadrobno pokrájených hub, 1 cibule, 2 rohlíky, 2 lžíce sádla, 1 kelímek smetany, nebo 1 hrnek mléka, 2 vejce, plátek sýra (asi 15 Dg), sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení

Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na sádle. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří přebytečná voda, za stálého míchání. Rohlíky pokrájíme a přelijeme vlažnou smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout. Rozmačkáme vidličkou a přidáme k houbám. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku a dobře promícháme. Ze směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.

Bedly v celestýnském těstíčku

8 větších kloboučků bedel, sůl, tuk na smažení
Celestýnské těstíčko: 4 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, asi 1/2 l mléka, 1 lžíce jemně posekané petrželky

Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, dobře promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těstíčko dobře prošleháme a je li husté, naředíme mlékem. Nakonec vmícháme petrželku a v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedli a na rozpáleném tuku po obou stranách osmažíme.

Pýchavky s paprikami

4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, vývar z masoxu (nebo voda), 2 lžíce hladké mouky

Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme na malé nudličky nakrájené papriky, pýchavky a za občasného podlévání vývarem nebo vodou dusíme asi 15 minut. Poprášíme moukou, dobře promícháme a do žádoucí konzistence rozředíme vývarem nebo vodou.

Nudle zapečené s houbami

1 balíček širokých nudlí (500 g), 2 hrnky pokrájených hub, 2 cibule, 5 stroučků česneku, 2 lžíce tuku, mletý kmín, sůl, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 lžíce jemně pokrájené petrželky, tuk na vymazání pekáče

Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, posypeme kmínem a dusíme, a se přebytečná voda odpaří. Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku. Směsí naplníme tukem vymazaný pekáč, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Houbovec s uzeným masem

30 dkg uzeného bůčku, nebo uzeného masa z žebírek, 5 dkg sušených hub, máslo, 4 žemle, 6 dkg krupice, asi 3 dcl mléka, 3 vejce, 5 dkg sádla, sůl, česnek, pepř

Žemle nakrájíme na plátky a namočíme spolu s houbami v mléce asi na 5 minut. Houby vyjmeme a ve slané vodě trochu povaříme, pak rozkrájíme na menší kousky. Přidáme je k namočené housce, přidáme česnek, rozmíchaná vejce, na kostičky pokrájené maso, krupici, osolíme, opepříme. Směs přendáme do vymaštěného pekáčku a zapečeme v troubě.

Nudle s houbami

60 dkg širokých nudlí, 20 dkg hub, 1 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, petrželka, 1 lžíce sádla, 5 dkg strouhaného sýra, trochu másla, kmín, pepř, sůl

V kastrolu rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, houby, které jsme pokrájeli. Všechno mírně podlijeme vodou a dusíme do měkka asi půl hodiny. Přidáme rajský protlak, pepř a zelenou petrželku. Nudle dáme vařit do osolené vody. Uvařené přendáme do máslem vymaštěného pekáče, přidáme houby a vše promícháme. Zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a dáme zapéci do předem vyhřáté trouby asi na 15 minut. Podáváme s naloženou červenou řepou.

Guláš z václavek

1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 1 cibule, asi 3 dl masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpařit šťávu. Houby poprášíme moukou, přidáme kečup a po troškách vývar a za stálého míchání povaříme. Podáváme s pečivem nebo s bramborem.

Segedinský guláš z masáků (růžovek)

0,5 kg masáků (růžovek), 1 cibule, 1/4 kg kysaného zelí, 2,5 dl kysané smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, kmín, mletý pepř, sůl

Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut. Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut. Guláš zahustíme tak, že vysmahlé houby poprášíme

moukou, dobře promícháme a po přidáváme vodu, až se vytvoří řidší omáčka. Krátce povaříme a odstavíme z ohně. Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.

Polévka z růžovek

Houby očistíme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě. Do cibulky zpěněné na sádle dáme hladkou mouku, mletou sladkou papriku a osmahneme. Zředíme vývarem z hub, přidáme mletý pepř, třený česnek, majoránku a necháme asi půl hodiny vařit. Dle potřeby doléváme vývar, za častého míchání. Po uvaření přidáme nakrájené houby a povaříme. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný libeček.

Houby na česneku

směs očištěných čerstvých hub, sádlo nebo olej, česnek, sůl

Silnější klobouky naplocho rozkrojíme, potřeme česnekem utřeným se solí a v rozpáleném tuku rychle opečeme tak, aby křupaly. Podáváme s černým chlebem.

Houby zapečené

1/2 kg rajčat, nadrobno nakrájené tvrdé houby, sůl, pepř, česnek, lžíce sádla, máslo, asi 5 vajec, pažitka

Rajčata nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku, v kterém jsme rozpustili lžíci sádla a poklademe na ně tenké plátky česneku. Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby s kmínem a cibulkou, které poklademe na připravená rajčata. Dáme do horké trouby a asi deset minut pečeme. Poté zalijeme rozšlehanými vejci a vrátíme do trouby dokud vejce neztuhnou. Na talíři posypeme pažitkou. Podáváme s vařenými brambory a salátem.

Guláš z hříbků a masa

30 Dg libového vepřového nebo hovězího masa, 3 lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, 30 Dg hřibů, petrželka

Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na sádle, až se šťáva vydusí, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme , zalijeme vodou, rozmícháme, přidáme na kousky nakrájené hříbky a vše dusíme doměkka. Před podáváním přidáme petrželku. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.

Guláš z hub a paprik

5 lžic sádla, 2 velké cibule, mletá sladká paprika, sůl, kmín, talíř houbové směsi, kousek masoxu, 6 zelených paprik, 4 stroučky česneku, 1/8 l zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mletou sladkou papriku, mírně osmahneme. Přidáme sůl, kmín a nakonec na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky ( nemusíme loupat, pokud nám to nevadí), nakrájené na hrubší kousky, plátky, nebo kolečka. Část paprik může být pálivá. Když jsou houby a papriky měkké přidáme utřený česnek a zalijeme kysanou smetanou do které jsme rozmíchali lžíci mouky. Ještě chvíli podusíme. Můžeme přidat rajčatový protlak nebo kečup. Podáváme s chlebem.

Houbový guláš s paprikou a rajčaty

1/2 kg hub, 2 velké cibule, 3 lžíce sádla, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, 4 zelené papriky, chilli paprička

Na sádle zpěníme na kroužky nakrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, chilli papričku, očištěné a oprané houby, na proužky nakrájenou papriku, a na čtvrtku nakrájená rajčata. Osolíme a dusíme asi čtvrt hodiny. Ke guláši můžeme přidat také pokrájené, předem podušené maso a společně dohotovit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody. Podáváme s chlebem.

Guláš z pýchavek

4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 menší zelené papriky, 40 Dg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda,

1 - 2 lžíce hladké mouky

Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Zahustíme poprášenou moukou a naředíme vývarem nebo vodou.

Houbový tatarák

20-25 dkg hub rozkrájíme na kousky vložíme do kastrolku s trochou oleje a kostkou masoxu, mírně okmínujeme a dáme dusit za občasného podlévání vodou.

Asi po 20min. necháme vysmahnout.

Utřeme 3 stroužky česneku, pokrájíme malou cibuli na jemno, přidáme polévkovou lžíci kečupu, hořčice, vorčestrové omáčky, sojové omáčky, trochu pepře, malou lžičku mleté červené papriky, podle chuti feferonky a vychladlou houbovou směs.

Pro úplnou iluzi tataráku vmícháme 1 syrový žloutek.

Mažeme nejlépe na topinky.

Houbový guláš obložený

uzené koleno, bobkový list, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, šalvěj, 2 cibule, 1/2 kg hub, 5 dkg slaniny, curry, kmín, mletý pepř, sůl, 2 feferonky, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 papriky, 2 rajčata, vývar

Uzené koleno s přidáním bobkového listu, pepře, soli, nového koření, šalvěje a s půlkou cibule uvaříme doměkka. Očištěné houby pokrájíme na větší kousky a dusíme doměkka na rozškvařených kostičkách slaniny s kořením curry, kmínem, mletým pepřem a solí. Při dušení podléváme vývarem z uzeného masa. Maso obereme z kostí , pokrájíme na kousky a přidáme k houbám. Potom vmícháme nadrobno nasekanou feferonku, na oleji osmaženou cibuli se sladkou mletou paprikou, zahustíme hladkou moukou, rozředíme, opět krátce podusíme. Houbový guláš před podáním zdobíme na kolečka nakrájeným vejcem, pokrájenou zelenou paprikou a cibulí a na plátky nakrájenými rajčaty.

 

Zpět