zpět

Trnka obecná

Český název: Trnka obecná
Latinsky: Prunus spinosa L.
Slovensky: Slivka trnková
Německy: die Schlehe, der Schlehdorn, der Schwarzdorn
Anglicky: Common thorn
Francouzsky: Prunelier prunier épineux
Španělsky: Endrino común
Rusky: Tерно́вник о́бщий
Lidově: trpká slíva, lop
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Diuretikum, laxativum, diaforetikum, diuretikum, antispazmodikum, obstipans, antidiarhoikum, adstringens, metabolikum.

Účinné látky
Flavonoidy, alkaloidy, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, pryskyřice.

Poznámky k účinným látkám
Květ obsahuje flavonový glykosid kamferin a kamferol, stopy kyanogenních alkaloidů.

Indikace Kontraindikace
Při dodržení terapeutických dávek jsou obě drogy (listy i plody) zcela bezpečné, vhodné i v pediatrii a geriatrii.
Květová droga je vhodná i pro dlouhodobé podávání.


Kombinace s ostatními bylinami
Lze podávat samostatně, přednostně však do směsí.
Pro močopudný účinek petržel, bříza, jehlice, svízel syřišťovitý, rdesno ptačí, rdesno blešník.
Potopudný účinek lipový květ, černý bez.
Plody zejména s kořenem Mochny nátržníku.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev z květů
2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut.

Použití
2-3x denně na čištění krve a posílení žaludku.
1x denně po dobu 3-4 dnů účinné projímadlo.



Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven k použití.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty.
Přelijeme 125 ml převařené vody.



Nálev z listů
2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut.

Použití
2-3x denně na vyčištění nečisté pleti a při všech potížích močového systému, včetně ledvin a močového měchýře.


Odvar z plodů
2 KL zalijeme 0,2 l studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty.
Můžeme sladit medem.


Použití
4x denně po 100 ml.


Vinný odvar
2 KL plodů zalijeme 1/4 l červeného vína, vaříme 2 minuty.

Použití
Proti průjmu a úplavici, 4x denně 100 ml.

Trnkový sirup proti kašli
100 g květů zrnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované vody.
Trnkové květy navlhčíme alkoholem, zalijeme vodou, necháme vylouhovat 14 dní.
Tekutinu scedíme a svaříme na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g výtažku a 180 g cukru.


Použití
Proti kašli 1 PL 3x denně.


Trnkový elixír dle abatyše Hildegardy
Čerstvé nebo i staré větvičky trnky spálíme na popel a pomeleme na prášek.
Příprava
prášek 36g
hřebíček 24g
skořice prášková 48g
med 100g
bílé víno (ryzlink) 100g
pramenitá voda doplnit do 1000g
Práškované složky dobře promícháme a vmícháme do medu a vína, doplníme vodou do předepsaného obsahu a vše dobře protřepeme.
Před každým použitím je třeba elixír řádně protřepat.


Použití
Před jídlem 3 čajové lžičky, po jídle 3 polévkové lžíce, podle závažnosti 1-3x denně.
Elixír má být užíván delší dobu, zpravidla půl roku, ale každé dva měsíce zařazujeme čtrnáctidenní přestávku, aby se nám přípravek nezprotivil.
Pokud chceme použít elixír na léčbu roztroušené sklerózy, měli bychom nahradit běžnou pšenici pšenicí špaldou, která zesiluje účinek přípravku.

Zdroj: J. A. Zentrich. J. Bodlák: Léčivá síla bodláků


Historie
V antice o trnce není zmínka, objevuje se až ve středověkých bylinářích.
Květy se používaly na srdce a proti pocitu těžkosti v žaludku, šťáva z plodů při zánětech dásní.



Výskyt
Trnka roste téměř v celé Evropě.
U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích.
Daří se jí na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném podkladu.



Pěstování
Vyžaduje suché stanoviště, vápenitou půdu.
Obvykle se nepěstuje, v přírodě je velmi hojná.
Je to výborná odolná podnož pro meruňky s malou korunou. Problémem je, že podnož tvoří časem z kořenů hojně výrůstků.



Sběr a sušení
Drogou je květ - Flos pruni spinosae, nebo i plod - Fructus pruni spinosae.
Květy se v březnu a dubnu buď otrhávají i poupaty, nebo se setřásají do rozprostřených plachet.
Květy se suší ve stínu, v tenké vrstvě, aby nedošlo k zapaření a zhnědnutí. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40 °C.
Správně usušená droga má nažloutle bílou barvu a hořkou chuť. Při vhodném uložení vydrží až 2 roky.
Na podzim se sbírají plody trnky.
Na povidla, šťávy a sirupy se nechávají plody přezrát nebo přejít mrazem. Na sušení se sklízejí bez stopek a dříve.
Sušíme je nejlépe umělou teplotou nepřevyšující 45°C.
Sušené uchováváme nejlépe v dobře uzavřených skleněných nádobách; bývají napadány škůdci.



Použití v kuchyni
Trnkové víno
Zralé přebrané trnky vsypeme do čtyřlitrové láhve.
Na litr trnek nalijeme litr vařící vody. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo a každý den roztok trochu promícháme.
Pak přidáme na litr trnek 500 g krystalového cukru a stejné množství pálenky (žitné). Mícháním rozpustíme a přelijeme do jiné čisté nádoby.
Necháme zrát celý rok, potom stočíme do menších lahví a necháme další rok dozrát.
Dostaneme těžké dezertní víno, chutí podobné portskému, s temně rubínovou barvou.
Je to vynikající posilující prostředek.



Trnky ve víně
500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní nebo ovocné víno.
Dobře vyzrálé propláchnuté trnky vrstvíme do sklenic a jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem.
Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.
Podáváme jako příloh ke zvěřině nebo k pečené drůbeži.


zpět