zpět

Saturejka zahradní

Český název: Saturejka zahradní
Latinsky: Satureia hortensis L.
Slovensky: Saturejka záhradná
Německy: s Bohnenkraut, e Gartenkölle
Anglicky: Garden savory
Francouzsky: Saveur du jardin
Španělsky: Sabio de jardinería
Rusky: Ла́бер медицинский
Lidově: cibr, ščubřík, hlístník, pepř oslí, saturej, cabr
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

Indikační skupina
Stomachikum, karminativum, kardiotonikum, antidiarhoikum, obstipans, anthelmintikum, vulnearium, bakteriostatikum, antiastmatikum.

Účinné látky
Silice, karvakrol, cymol, tujon, tymol, cineol, třísloviny (až 8 %), pryskyřice, sliz, minerální látky, flavonoidy, cukry, tuky.

Indikace Kontraindikace
Nemá nežádoucí účinky.
Při předávkování se může dostavit nevolnost s podrážděním jater a ledvin.


Kombinace s ostatními bylinami
Lze podávat samostatně, dáváme přednost směsím.
Se siličnými drogami pro antibiotický a dezinfekční účinek, v jiných případech s drogami bez vonných silic, aby čaj nebyl moc aromatický.
Na vysoký krevní tlak hloh, meduňka, jmelí.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 PL drogy přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme vyluhovat 1 hodinu.

Použití
Pijeme po doušcích během celého dne nebo ve 3 dílčích dávkách.
Šálek po jídle zlepšuje trávení, pomáhá při bolestech žaludku.



Tinktura
Hrst nati vložíme do sklenice, přelijeme 40% lihem, necháme 14 dní macerovat na slunci nebo v teple.
Vymačkáme, přefiltrujeme.


Použití
20-25 kapek 4x denně.


Použití ve směsích
Odvar na nervozitu spojenou s nespavostí
Příprava
Saturejka 20g
Meduňka 20g
Mateřídouška 20g
Máta peprná 20g
Kozlík 20g
Mařinka 20g
Hloh květ 10g
Mučenka květ 10g
2 polévkové lžíce dáme do šálku vody, přivedeme k varu.
Necháme 5 minut louhovat.


Použití
2 šálky denně, před jídlem a před spaním. Užívá se 8 dní po sobě nebo každý druhý den.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Na pásový opar
Po 1 KL saturejky a mateřídoušky přelijeme šálkem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3 šálky denně mezi jídly.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Čaj proti impotenci
Příprava
Saturejka 60g
Rozmarýna 20g
Máta peprná 20g
Sporýš 20g
Použití
Po dobu šesti týdnů se podává sklenička nálevu s tím, že celá kúra má začínat a končit třídenním podáváním čistého saturejkového nálevu.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Saturejka je od dávných dob známá jako koření.
Apicius Caelius uvádí v latinské kuchařské rukověti saturejku mezi kořením římských labužníků ve 3. století n. l.
Ve střední Evropě se údajně pěstovala už od 9. století a byla součástí i staročeské kuchyně.



Výskyt
Pochází ze Středozemí a Přední Asie.
U nás se pěstuje jako koření na zahrádkách.
Ojediněle zplaňuje.



Pěstování
Semena vyséváme na jaře přímo na místo. Saturejka vyžaduje dobře propustné půdy na přímém slunci.
U druhů citlivých na chladno pěstujeme ve vyšších polohách odolnější saturejku horskou.
Rostliny se volně vysemeňují.



Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba satureiae hortensis.
Sbírá se během roku i několikrát, od června do září, seřezáváním kvetoucí natě.
Nejlepší drogu poskytuje sběr ráno kolem osmé hodiny.
Suší se ve stínu, zavěšená ve svazečcích, nebo v tenké vrstvě.
Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 °C.



Jiné použití
Kvetoucí nať rozložená mezi prádlo odpuzuje moly.


Použití v kuchyni
Oblíbená kuchyňská bylina. Slaná příchuť podporuje všechny ostatní chutě stejně jako sůl.
Čerstvá se používá do bramborových polévek, fazolových, bramborových, okurkových salátů, do bylinkového másla a omáček.
Sušená se hodí do omáček, k houbám, do majonéz.
Můžeme ji přidávat při přípravě zvěřiny, do luštěninových jídel, při uzení masa, k nakládání okurek a zelí.
Nejvíce se používá v italské, španělské, francouzské, anglické a americké kuchyni.
V bulharské kuchyni je součástí koření „čubrica".


zpět