zpět

Rozrazil lékařský

Český název: Rozrazil lékařský
Latinsky: Veronica officinalis L.
Slovensky: Veronika lekárska
Německy: r Echter Ehrenpreis
Anglicky: Speedwell
Francouzsky: Véronique officinale
Španělsky: Veronica macho
Rusky: Верони́ка mедицинская
Lidově: hušec, přítržník, uhlířská bylina, verunka, vřetýnko, hadí bylina
Čeleď: Krtičníkovité (Scrophulariaceae)

Indikační skupina
Hypolipidemikum, diuretikum, antiastmatikum, stomachikum, expektorans,
metabolikum, hepatikum, antirevmatikum, dermatologikum, geriatrikum, vulnearium.


Účinné látky
Třísloviny, aukubin, kyselina askorbová, saponiny, silice, hořčiny, vitamín C, pryskyřice, vosky.

Indikace Kontraindikace
Těhotenství, jinak v terapeutických dávkách nejsou žádné známé kontraindikace ani nežádoucí účinky.
Nemá se překročit denní dávka 5 g.


Kombinace s ostatními bylinami
Vhodný pro samostatné podávání i do směsí.
Zlatobýl, lípa, černý rybíz, nať nebo kořen čekanky, yzop, puškvorec, Úročník bolhoj, všedobr.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
2 KL přelijeme 1/4 l vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2x denně šálek, ráno a večer, před jídlem, nebo každé 2 hodiny.
1 PL při astmatu, rozedmě plic, nemocích hrtanu.



Odvar
2 KL drogy přelijeme 1/4 l vody, necháme krátce (asi 2 minuty) vařit.
10 minut vyluhujeme.


Použití
2-4x denně šálek.


Odvar pro vnější použití
1 PL drogy na 1/4 l vody, necháme vařit 5-10 minut.
10 minut vyluhujeme.


Použití
K obkladům a omývání při revmatismu a ekzémech


Čerstvá šťáva
Čerstvě trhanou bylinu odšťavíme na odšťavovači.

Použití
2-3 KL 2-4x denně, před jídlem.
Pro zlepšení metabolismu, pro snížení cholesterolu.



Tinktura
Drobně nakrájenou nať nasypeme do láhve až po hrdlo a zalijeme 40% lihem tak, aby byla nať ponořená.
Macerujeme 14 dní na teplém místě za občasného protřepání.
Přefiltrujeme.


Použití
K mazání postižených míst při revmatismu, nečisté pleti a trudovitosti.


Použití ve směsích
Na snížení cholesterolu
Příprava
Rozrazil nať 100g
Pýr oddenek 50g
Zemědým nať 50g
Rdesno ptačí nať 25g
Tymián nať 25g
3 PL drogy přelijeme večer 800 ml studené vody, necháme do rána macerovat.
Ráno přivedeme k varu, necháme projít několikasekundovým varem, odstavíme, 10 minut vyluhujeme.


Použití
Pijeme po doušcích z termosky po celý den.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Čaj proti nespavosti vyvolanou bolestmi žaludku a tuhou stolicí
Příprava
Rozrazil nať 20g
Brutnák nať 20g
Senna list 15g
Kozlík kořen 10g
Pelyněk nať 10g
Čekanka kořen 10g
Benedikt nať 10g
Čajovou lžičku směsi do šálku vody. Vaříme 5 až 10 minut.
Scedíme.


Použití
1 šálek denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie


Čaj pro podporu léčby zeleného zákalu
Příprava
Rozrazil nať 30g
Kopřiva list 30g
Měsíček květ 30g
Zlatobýl nať 30g
Přeslička nať 30g
2 lžičky směsi přelijeme šálkem vařící vody, 20 minut louhujeme a scedíme.
Do čaje lze přidat i lžičku švédských kapek.


Použití
2 až 3 šálky denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Dříve se voda z rozrazilu používala proti morové nákaze.
Zevně se přikládala na zvětšenou slezinu.
Šťáva s medem se aplikovala na spáleniny.
Používala se proti průjmům i na podporu vykašlávání hlenů.



Výskyt
Je rozšířený v Evropě a v severní Americe.
U nás roste hojně ve světlých lesích, na sušších lukách, mezích a pastvinách, od nížin až po horská pásma.



Pěstování
Vyséváme na jaře, nebo počátkem léta množíme dělením. Pěstujeme v úrodné půdě bohaté na živiny, na přímém slunci.
Za sucha dobře zaléváme, jednou za 4-5 let přesazujeme.
V zahradách se rozrazil pěstuje jako okrasná rostlina půdního krytu.



Sběr a sušení
Drogou je nať - Herba veronicae.
Sbíráme kvetoucí nať na začátku rozkvětu, od června do srpna, seřezáváme těsně nad zemí.
Sušíme ve stínu i na slunci, při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C.



Použití v kuchyni
Rozrazil byl kdysi častou přísadou do salátů, chrání před kurdějemi.
Používá se spolu s řeřichou do salátů a bylinných másel.
Američtí Indiáni sledovali výskyt rozrazilu, v zimě proráželi led a trhali zelené rostliny. Takto získávali čerstvou zeleninu a vitamíny i v nejtužší zimě.


zpět