Popenec břečťanovitý
Český název:
Popenec břečťanovitý
Latinsky:
Glechoma hederacea L.
Slovensky:
Zádušník břečťanovitý
Německy:
Zádušník břečťanovitý
Anglicky:
Ground Ivy
Francouzsky:
Edera terrestre
Španělsky:
Yedra terrestre
Rusky:
Золунец плющовитый
Lidově:
kondrábek, budra, kondelík, zemní břečťan, koudelík,
kundrátek, zádušník
Čeleď:
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Indikační skupina
Expektorans, dezinficiens, diuretikum, metabolikum,
stomachikum, hepatoprotektivum,
hepatikum, dermatologikum, vulnearium,
obstipans, antidiarhoikum.
Účinné látky
Třísloviny, hořčiny, glechomin, silice, pryskyřice, cholin,
saponiny, organické kyseliny, minerální soli, vosky, pryskyřice, cukry.
Indikace
-
tlumí průjmy
-
zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv
-
podporuje metabolismus
-
protizánětlivý účinek v trávicím, dýchacím a vyměšovacím ústrojí
-
proti kašli, při zahlenění
-
choroby ledvin, močového měchýře a močových cest
-
napomáhá detoxikaci jater, působí ochranně na jaterní parenchym
-
tlumí zánětlivé a svědící projevy při kožních onemocněních
-
obklady a koupele na špatně se hojící rány, ekzémy, hemoroidy, bércové
vředy, kožní plísně
-
kloktadlo při zánětu dutiny ústní
Kontraindikace
V terapeutických dávkách nejsou známy.
Nedoporučuje se k
dlouhodobému používání.
Ve veterinárním lékařství byla ověřena toxicita pro koně.
Kombinace s ostatními bylinami
Můžeme podávat samostatně, je velmi vhodný do směsí.
Rozrazil, podběl list, řebříček, puškvorec, andělika.
Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
2-3x denně, dle indikace. Nálev působí jemněji.
Odvar
1 KL zalijeme šálkem studené vody, 3 minuty vaříme, 10 minut vyluhujeme.
Použití
2-3x denně, dle indikace. Odvar působí razantněji.
Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu
nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu
dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven.
Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs
propasírujeme do šálku lžičkou.
Pak přelijeme 125 ml převařené vody.
Tinktura
Hrst čerstvé natě zalijeme 60% lihem tak, aby byla potopena.
Necháme
na teplém místě 14 dní macerovat za občasného protřepání.
Použití
20-25 kapek na jednu dávku.
Odvar pro zevní použití
25 g zalijeme 1/2 l studené vody, necháme přejít varem, 20 minut vyluhujeme.
Použití
Ke kloktání, na obklady.
Mast
Hrst čerstvé natě dáme do 250 g roztaveného
sádla nebo do 1/4 l slunečnicového nebo olivového oleje, necháme přes noc vyluhovat.
Druhý den
ohřejeme a přecedíme.
Použití
K zevnímu použití na křečové žíly.
Sirup
40 g sušené drogy zalijeme 1 l studené vody, přivedeme k varu, necháme
15 minut vyluhovat.
Přecedíme, smícháme se stejným množstvím medu a svaříme do hustoty sirupu.
Použití
3-4 PL denně na kašel, bronchitidu, na lehčí formy bronchiálního astmatu.
Použití ve směsích
Protirevmatický čaj
Příprava |
Popenec nať 100g |
Jehlice kořen 50g |
Vrba kůra 50g |
Tymián nať 25g |
Vřes květ 25g |
Večer zalijeme 3 PL směsi 0,5 l vody, necháme do rána vyluhovat.
Ráno přivedeme k varu, odstavíme a necháme ještě 10 minut vyluhovat.
Použití
Uvedené množství natřikrát před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Historie
Popenec se po staletí používal v pivovarnictví. V Sasku ho dávali do sudů s
pivem, aby se pivo vyčistilo a dostalo lepší chuť.
V 16. století ho nahradil chmel, ale na venkově
používali popenec ještě dlouho potom, místy až 150 let.
Výskyt
Vyskytuje se v Evropě a v Asii.
U nás hojně v zahradách, na loukách, stráních
a v křovinách.
Pěstování
Je to velmi otužilá bylina. Lehce a rychle se rozmnožuje z kořenových řízků
nebo ze semen.
Dává přednost těžší vlhké půdě a slunci.
Na zahrádce může působit jako ničitel
plevelu, jelikož získává dominantní postavení.
Sběr a sušení
Drogou je kvetoucí nať - Herba gederae terrestris.
Nať se sbírá
seřezáváním celých rostlin od dubna až do července, nejlépe mezi 14. a 16. hodinou.
Suší se
ve stínu na suchém, dobře větraném místě a občas se obrací.
Při umělém sušení nemá teplota
přestoupit 35 °C.
Použití v kuchyni
Sbíráme na počátku květu - listy a mladé výhony, v dubnu a květnu.
Přidáváme do salátů, polévek, bramborových pokrmů, bramboráků, pomazánek, omelet, dušených a
mletých mas, na vařené brambory, těstoviny a rýži.