zpět

Popenec břečťanovitý

Český název: Popenec břečťanovitý
Latinsky: Glechoma hederacea L.
Slovensky: Zádušník břečťanovitý
Německy: Zádušník břečťanovitý
Anglicky: Ground Ivy
Francouzsky: Edera terrestre
Španělsky: Yedra terrestre
Rusky: Золунец плющовитый
Lidově: kondrábek, budra, kondelík, zemní břečťan, koudelík, kundrátek, zádušník
Čeleď: Hluchavkovité (Lamiaceae)

Indikační skupina
Expektorans, dezinficiens, diuretikum, metabolikum, stomachikum, hepatoprotektivum,
hepatikum, dermatologikum, vulnearium, obstipans, antidiarhoikum.


Účinné látky
Třísloviny, hořčiny, glechomin, silice, pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, minerální soli, vosky, pryskyřice, cukry.

Indikace Kontraindikace
V terapeutických dávkách nejsou známy.
Nedoporučuje se k dlouhodobému používání.
Ve veterinárním lékařství byla ověřena toxicita pro koně.


Kombinace s ostatními bylinami
Můžeme podávat samostatně, je velmi vhodný do směsí.
Rozrazil, podběl list, řebříček, puškvorec, andělika.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně, dle indikace. Nálev působí jemněji.


Odvar
1 KL zalijeme šálkem studené vody, 3 minuty vaříme, 10 minut vyluhujeme.

Použití
2-3x denně, dle indikace. Odvar působí razantněji.


Bylinný balzám
70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) 40% lihu nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme.
Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme.
Další den je balzám připraven.


Použití
4x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou.
Pak přelijeme 125 ml převařené vody.



Tinktura
Hrst čerstvé natě zalijeme 60% lihem tak, aby byla potopena.
Necháme na teplém místě 14 dní macerovat za občasného protřepání.


Použití
20-25 kapek na jednu dávku.


Odvar pro zevní použití
25 g zalijeme 1/2 l studené vody, necháme přejít varem, 20 minut vyluhujeme.

Použití
Ke kloktání, na obklady.


Mast
Hrst čerstvé natě dáme do 250 g roztaveného sádla nebo do 1/4 l slunečnicového nebo olivového oleje, necháme přes noc vyluhovat.
Druhý den ohřejeme a přecedíme.


Použití
K zevnímu použití na křečové žíly.


Sirup
40 g sušené drogy zalijeme 1 l studené vody, přivedeme k varu, necháme 15 minut vyluhovat.
Přecedíme, smícháme se stejným množstvím medu a svaříme do hustoty sirupu.


Použití
3-4 PL denně na kašel, bronchitidu, na lehčí formy bronchiálního astmatu.


Použití ve směsích
Protirevmatický čaj
Příprava
Popenec nať 100g
Jehlice kořen 50g
Vrba kůra 50g
Tymián nať 25g
Vřes květ 25g
Večer zalijeme 3 PL směsi 0,5 l vody, necháme do rána vyluhovat.
Ráno přivedeme k varu, odstavíme a necháme ještě 10 minut vyluhovat.


Použití
Uvedené množství natřikrát před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Popenec se po staletí používal v pivovarnictví. V Sasku ho dávali do sudů s pivem, aby se pivo vyčistilo a dostalo lepší chuť.
V 16. století ho nahradil chmel, ale na venkově používali popenec ještě dlouho potom, místy až 150 let.



Výskyt
Vyskytuje se v Evropě a v Asii.
U nás hojně v zahradách, na loukách, stráních a v křovinách.



Pěstování
Je to velmi otužilá bylina. Lehce a rychle se rozmnožuje z kořenových řízků nebo ze semen.
Dává přednost těžší vlhké půdě a slunci.
Na zahrádce může působit jako ničitel plevelu, jelikož získává dominantní postavení.



Sběr a sušení
Drogou je kvetoucí nať - Herba gederae terrestris.
Nať se sbírá seřezáváním celých rostlin od dubna až do července, nejlépe mezi 14. a 16. hodinou.
Suší se ve stínu na suchém, dobře větraném místě a občas se obrací.
Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 35 °C.



Použití v kuchyni
Sbíráme na počátku květu - listy a mladé výhony, v dubnu a květnu.
Přidáváme do salátů, polévek, bramborových pokrmů, bramboráků, pomazánek, omelet, dušených a mletých mas, na vařené brambory, těstoviny a rýži.


zpět