zpět

Petržel zahradní

Český název: Petržel zahradní
Latinsky: Petroselinum crispum A. W. Hill.
Slovensky: Petržlen záhradný
Německy: Petersilie
Anglicky: Parsley
Francouzsky: Persil
Španělsky: Perejil
Rusky: Петру́шка садовая
Lidově: petržílka, petružel, petruška, perašín, apich
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Indikační skupina
Diuretikum, abortivum, oftalmologikum, stomachikum, karminativum, anthelmintikum, emmenagogum, afrodisiakum, cholagogum, kardiotonikum.

Účinné látky
Silice, flavonoidy, apiín, olej, proteiny, apiol, myristicin, alfa-pinen, vitamíny, minerální látky, vitamín C, hořčík, provitamín A.

Indikace Kontraindikace
Poškození ledvin, těhotenství, kojení, pediatrie.
Ve vysokých dávkách může dojít k poškození jater a ledvin, ke vzniku halucinací a epileptických záchvatů.


Kombinace s ostatními bylinami
Kořen se používá především do směsí.


Léčivé přípravky jednosložkové
Macerát z plodů
1/2 KL zalijeme 400 ml studené vody, macerujeme přes noc.

Použití
4x denně 100 ml.


Odvar z plodů
5 g podrcených plodů zalijeme šálkem studené vody, vaříme 2 minuty, 10 minut vyluhujeme.

Použití
Každé 2-3 hodiny 1 PL.


Nálev z listů
2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
4x denně 1 dl.


Nálev z kořene
3 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2x denně 125 ml.


Víno
Do 1 l bílého víny naložíme 10 listů naťové petržele, přidáme 1-2 PL vinného octa.
Povaříme 10 minut na slabém plameni, přidáme 300 g medu, povaříme 4 minuty. Slijeme do lahví.
Na dně se utvoří usazenina, která není na závadu.


Použití
2-4 PL denně jako kardiotonikum, při angině pectoris, při srdeční slabosti.


Šťáva
Kořen petržele očistíme a odšťavíme v lisu na ovoce nebo v odšťavovači.

Použití
3-4x denně, maximálně 50 ml na jednu dávku.
Pomáhá k udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy, při kamenech v ledvinách a močovém měchýři, zánětech a ledvinových chorobách.
Kombinuje se obvykle s dalšími šťávami, např. mrkvovou nebo celerovou.



Použití ve směsích
Čaj proti ledvinovým a močovým kamenům
Příprava
Petržel kořen 25g
Pampeliška kořen 25g
Průtržník nať 25g
Bedrník plod 25g
Lékořice kořen 10g
Nálev
Dvě polévkové lžíce směsi na litr vody, doba vyluhování 30 minut.

Použití
Čaj se popíjí na lačno, velmi pomalu celá dávka. Nárazová pitná kúra má trvat 2 až 3 dny.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Močopudný čaj
Příprava
Petržel kořen 25g
Lékořice kořen 25g
Jehlice kořen 25g
Jalovec plod 25g
Nálev
Dvě kávové lžičky na 200 ml vody.

Použití
3 až 5 šálků denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti dně
Příprava
Petržel kořen 30g
Krušina kůra 30g
Přeslička rolní nať 30g
Jalovec plod 10g
1 čajovou lžičku směsi dáme do šálku vody, necháme přejít varem, odstavíme, 15 minut louhujeme.
Scedíme.


Použití
2x denně.
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Petržel znal již Dioskurides a nazýval ji Petroselinon.
Capitulare Karla Velikého uvádí mezi rostlinami, jejichž pěstování se úředně nařizovalo, také Petrosilinum.
Petržel se hojně pěstovala ve středověkých klášterních zahradách.
Také středověká abatyše Hildegarda petržel připomíná a Albert Veliký si jí cení jako výborného léku.
V 16. století je petržel už všeobecně užívanou zeleninou.



Výskyt
Pochází z východní části Středomoří.
U nás se pěstuje jako aromatická zelenina buď petržel kadeřavá, nebo kořenové odrůdy.



Pěstování
Vyséváme na jaře do úrodné, vlhké půdy - semena namočíme na 12-24 hodin do vlažné vody, nebo můžeme po zasetí přelít řádky se semeny vlažnou vodou.
Při kolísání teplot se tím uspíší klíčení.
Vyséváme znovu v polovině léta pro zimní použití, nebo do kořenáčů v místnosti.



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix petroselini nebo plod - Fructus petroselini. Používá se i čerstvá nať z naťové petržele - Herba petroselini.
Kořen sbíráme v říjnu a listopadu, nebo na jaře v březnu a dubnu druhého roku.
Kořen omyjeme, rozřežeme na kostičky a sušíme ve stínu nebo při umělé teplotě do 40 °C.
Snadno vlhne a je napadán škůdci.
Plody se sbírají druhým rokem v srpnu až září. Dosouší se ve stínu.



Jiné použití
Čerstvá šťáva z natě odpuzuje hmyz.
Při štípnutí hmyzem se doporučuje přetřít bolavé místo petrželí.



Použití v kuchyni
Přidává se téměř do všech polévek, omáček, mletých mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení chlebíčků a lahůdek.
Pokud se nevaří, přidává se až do hotových pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě vitamínu C.



Legendy a mýty
Petržel byla posvátnou bylinou Persefóny. Řekové ji vplétali do pohřebních věnců a zdobili jí hrobky.
Německé pojmenování Petersilie se odvozuje od jména sv. Petra.


zpět