zpět

Pampeliška lékařská

Český název: Pampeliška lékařská
Latinsky: Taraxacum officinale Web. et Wigg.
Slovensky: Púpava lekárska
Německy: r Löwenzahn, e Gemeine Kuhblume
Anglicky: Common Dandelion
Francouzsky: Pissenlit
Španělsky: Taraxacón
Rusky: Oдува́нчик медицинский
Lidově: hadí mlíčí, husí kap, pumpelice, mléč, mlíčí, pampelíček, pamprlice, počůránek, smetaník, kačenec
Čeleď: Čekankovité (Cichoriaceae)

Indikační skupina
Amarum, choleretikum, diuretikum, tonikum, metabolikum, antidiabetikum, antirevmatikum, dermatologikum, antianemikum.

Účinné látky
Lactopicrin, taraxacin, taraxacerin, taraxasterol, taraxerol, steroly, aminokyseliny, třísloviny, inosit, kaučuk, silice, minerální látky, inulin,
karoteny, vitamíny C, B1, B2, cholin, kyselina nikotinová, kyselina křemičitá, vápník, draslík, mangan, železo, fosfor, měď.


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy ani při dlouhodobém podávání. Při předávkování může dojít k pocitu ošklivosti.
Hořčiny přechází do mateřského mléka.


Kombinace s ostatními bylinami
Vhodná do směsí: bříza, čekanka, přeslička, petržel, celer, měsíček, šalvěj.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev z listů
2 KL zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
3x denně.


Likér
150 g sušeného a podrceného kořene dáme do láhve žitné, necháme 14 dní vyluhovat za občasného protřepání.
Přecedíme, kořen vylisujeme a přefiltrujeme.


Použití
1/2 likérové odlivky před obědem a večeří na snižování hmotnosti.


Odvar z kořene
2 KL drcené drogy (kořen nebo kořen s natí) zalijeme sklenkou vroucí vody a vaříme 1 minutu, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
2-4x denně 30 minut před jídlem, teplé.
Při furunkulóze, kožních vyrážkách a dalších neduzích spojených s narušením látkové výměny.



Šťáva z kořenů
Kořeny dobře promyjeme, odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme.

Použití
1-2 KL 4x denně nebo 1 PL 2 x denně, pro preventivní ozdravnou kůru.
Šťáva má celkově posilující účinek, působí při zánětech žaludku a snížené kyselosti.
Používá se také jako lehčí projímadlo při chronických zácpách, jako močopudný prostředek, při nemocích jater a žlučníku.
Zmírňuje bolesti v kloubech při dně.



Detoxikace ledvin
1 PL pampeliškového kořenu nebo 2 PL kořenu s natí zalijeme 1 l destilované vody, kterou jsme předtím alespoň 5 minut vařili.
Povaříme dalších 5 minut, opatrně přecedíme a odpařené množství doplníme na 1 l ledem, který odvar zároveň ochladí.


Použití
Během 10 minut vypijeme jednou denně nalačno, nejlépe mezi 17. až 19. hodinou.
Pijeme 2x 3 dny s jednodenní přestávkou, během této doby neprovádíme žádnou jinou bylinnou léčbu.
Touto intenzivní kůrou zahajujeme léčbu většiny chronických nemocí.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Použití ve směsích
Odvar na žlučníkové potíže
Příprava
Pampeliška kořen 20g
Ostropestřec plod 25g
Čekanka kořen 20g
Fenykl plod 5g
2 kávové lžičky povaříme 10 minut v půl litru vody, necháme 5 minut ustát.

Použití
Pijeme během dne při potížích.
Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy


Zelený nápoj
3 hrsti listů kopřivy, 3 hrsti lístků jetele, 1 hrst listů pampelišky, hrst řebříčku. Můžeme přidat i mladé lístky brutnáku nebo kostivalu.
Vše po částech rozmixujeme v přiměřeném množství vody.
Hotovou směs necháme v porcelánové nádobě 2 hodiny stát, potom přecedíme přes plátýnko a vlažné pijeme.
Nesladíme a neuchováváme.


Použití
Dodává tělu celou řadu vitamínů, minerálů, rostlinných hormonů a jiných biologicky hodnotných látek.
Vyčistí dokonale tělo, zvýší obranyschopnost.
Pokud trocha zbyde, dá se použít do koupele nebo jako výborná pleťová maska.

Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy


Čaj proti ledvinovým a močovým kaménkům
Příprava
Pampeliška kořen 25g
Petržel kořen 25g
Průtržník nať 25g
Bedrník plod 25g
Lékořice kořen 10g
Dvě polévkové lžíce směsi na litr vody, vyluhovat 30 minut.

Použití
Čaj se popíjí nalačno, velmi pomalu celá dávka. Nárazová pitná kúra má trvat 2 až 3 dny.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Na lymfatické otoky
Příprava
Pampeliška list 1 KL
Šalvěj nať 1 KL
Sporýš nať 1 KL
Uvedené množství přelijeme šálkem vroucí vody, 10 minut vyluhujeme.

Použití
2x denně šálek.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Na křečové žíly
Příprava
Pampeliška list 1 PL
Řebříček nať 1 PL
Sléz květ 1 PL
Uvedené množství zalijeme 0,3 l vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat.

Použití
2-3 šálky denně před jídlem.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
V literatuře objevíme pampelišku už u slavného arabského lékaře Ibn Sína (980-1036 po Kr.), který je všeobecně znám jako Avicena.
Už tenkrát léčil překrvení jater a vodnatelnost čerstvou šťávou z pampelišky.
Jako močopudná a čistící bylina vešla skutečně do dějin léčitelství.
Ve 13. a 14. století se jí říkalo „Herba urinaria" a v německy mluvících zemích ji znali jako „Bettseicher" - počůránek.



Výskyt
Je rozšířena na celé severní polokouli.
U nás hojně na loukách, mezích, vlastně téměř na všech travnatých místech.



Pěstování
Lze ji pěstovat jako jednoletou jarním výsevem s mírným zakrytím semen před přímým sluncem, ale je v přírodě tak hojná, že se obvykle nepěstuje.


Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix taraxaci, kořen s natí - Radix taraxaci cum herba, nebo list - Folium taraxaci.
Kořen se vykopává na podzim v říjnu a listopadu nebo brzy na jaře, máčí se ve studené vodě a rozříznutý napůl se nechá několik dnů na slunci zavadnout.
Pak se suší v dobře větrané místnosti na sítu nebo v sušičce při teplotě maximálně 50 °C. Dobře usušený kořen můžeme skladovat až 5 let.
Po usušení se musí po ohnutí lámat a na lomu být světle žlutý.
Kořeny je nutno skladovat v dobře uzavřené nádobě, protože snadno vlhnou, ale často je také napadají červi i myši.
Kořen s natí sbíráme odpoledne po 14. hodině těsně před rozkvětem rostliny, list po rozkvětu mezi polednem a 14. hodinou.



Použití v kuchyni
Čerstvé listy pampelišky jsou i zdravou zeleninou.
Ve 100 g čerstvých listů je až 100 mg vitamínu C. Obsahuje vitamín A, B, D, minerální látky.
Hořká chuť listů se odstraní buď dvojím spařením, nebo ponořením na půl hodiny do slané vody, nebo bělením.
Mladé rostlinky se přímo v zemi zakryjí slámou, prkny nebo bedničkou a ve tmě pak vyrostou bílé listy bez hořčin, které jsou na saláty vynikající.
Kořeny můžeme napěchovat do kbelíku, zalít vodou tak, aby horní konce byly nad vodou a ve sklepě nám vyrostou bílé, křehké a chutné lístky.
Pro velký obsah inulinu se salát doporučuje i jako vhodná zelenina pro diabetiky.
Listy můžeme nakládat jako kyselé zelí (mléčným kvašením si zachovávají léčivé látky).


Pampeliškové kapary
Natrháme mladá, ještě pevně uzavřená poupata pampelišek a klademe je do kompotové sklenice.
Střídavě po vrstvách je prosypáváme solí. Když je sklenice plná, zalijeme octem.
Chutnají jako pravé kapary a vydrží velmi dlouho.



Použití v kosmetice
Odvar na pihy
Hrst čerstvých květů přelijeme 1/2 l studené vody, 15 minut vaříme na mírném plameni, odstavíme a necháme odkryté krátce vyluhovat.
Přecedíme a používáme jako pleťovou vodu nebo na obklady.



Emocionální využití
Kořen pampelišky stimuluje lidi, kteří by chtěli provést změnu ve svém životě, ale cítí se být svázáni konvencemi a strachem.


Legendy a mýty
Jestliže fouknete do „chmýří" pampelišky, můžete zjistit, kolik let života vám ještě zbývá. Počet semen, které zůstaly, odpovídá počtu let, které vám ještě zbývají.
V keltské magii patří pampeliška mezi Belenountion - byliny keltského božstva Belenos.



Použití v magii
Jakožto rostlina náležející bohyni Hekaté používá se pampeliška při rituálech zvaných Samhain (v Americe Holloween, slavený 31.10.).
Rituály bohyně Hekaté, vládkyně temnot, se konají na místě, kde se scházejí tři cesty. Konají se nejčastěji za účelem věštění anebo kvůli navázání kontaktu se zemřelými.
Je to doba, kdy se uctívá památka čarodějnic, upálených ve středověku katolickou církví.


zpět