zpět

Oves setý

Český název: Oves setý
Latinsky: Avena sativa L.
Slovensky: Ovos siaty
Německy: Saathafer
Anglicky: Wild Oat
Francouzsky: Avoine cultivée
Španělsky: Avena
Rusky: Oвёс сотый
Lidově: oves
Čeleď: Lipnicovité (Poaceae)

Indikační skupina
Roborans, analeptikum, sedativum, hypotenzivum, urologikum, antirevmatikum, dermatologikum.

Účinné látky
Škrob, saponiny, bílkoviny, glukokininy, flavony, enzymy, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor,
síra, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín PP, buničina, zinek, jód, molybden, bór, křemík, kobalt, kyselina šťavelová.


Poznámky k účinným látkám
Glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Sláma obsahuje pektiny, karoteny, kyselinu křemičitou.

Indikace Kontraindikace
Nejsou známy, pro obsah kyseliny šťavelové je možná osobní nesnášenlivost.

Kombinace s ostatními bylinami
Podáváme samostatně i ve směsích (lišejník islandský).


Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar
1/2 l ovsa zalijeme 1/4 l studené vody, vaříme 1/2 hodiny.
Můžeme ochutit medem a citrónem.


Použití
2-3x denně šálek proti kašli.


Nálev ze slámy
Hrst drobně posekané slámy zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně šálek při ledvinových kamenech.


Macerát z ovesných vloček
2-3 PL ovesných vloček zalijeme večer 1/4 l vroucí vody, necháme přes noc macerovat.

Použití
Ráno nalačno sníme po lžičkách při nečinnosti střev.
Pro posílení účinku můžeme přidat trochu mléčného cukru.



Koupel
1/2 kg ovsa a 1/2 kg jemně posekané ovesné slámy zalijeme vodou, vaříme 1/2 hodiny.

Použití
Koupel má trvat 15 minut.
Při špatném krevním oběhu, revmatismu, ledvinovém písku a jako povzbuzující prostředek při únavě a slabosti.



Použití ve směsích
Výživný nápoj
1 l ovsa propereme ve studené vodě, zalijeme 1,6 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až zbyde 1 l odvaru.
Přidáme 3 lžíce medu, 1 KL šalvějové tinktury a 1 PL jitrocelového sirupu.
Slijeme do menších lahviček, uchováváme v chladu.


Použití
Podáváme vlažný ráno a večer po 150 ml. Můžeme dávku zvýšit až na 4x 150 ml.
V chladničce vydrží 3 dny, starší se pít nedoporučuje.
Působí jako roborans, výživný a posilující nápoj, i při infekčních chorobách, protože stimuluje imunitní systém.
Dle faráře Petra Mikeše.

Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
Oves byl sice znám již antickým lékařům, ale teprve středověká klášterní medicína mu věnovala větší pozornost.
Již tehdy, stejně jako dnes stálo v popředí zevní užití při kožních onemocněních.
V různých dílech se lze dočíst, že byl využíván především jako změkčující obklady při vředech.
Abatyše Hildegarda z Bingenu měla oves ve zvláštní oblibě. Doporučovala oves i jako prostředek na posílení nervů a při stavech slabosti.



Výskyt
Pochází z Evropy, u nás se běžně pěstuje jako polní plodina v mnoha kultivarech.


Sběr a sušení
Drogou je plod - Fructus avenae s pluchami nebo i bez nich a sláma - Herba, resp. Stramentum avenae.
Nejkvalitnější drogu poskytuje sběr v době tzv. mléčné zralosti, kdy obilka po přeštípnutí roní mléčně bílou šťávu.
Tento stav nastává 2 nebo 3 týdny před potravinářskou zralostí, která určuje dobu žní.
Obilí se pokosí, vymlátí a dosuší - jak obilky, tak sláma.



Použití v kuchyni
Ve starých dobách se zrní mlelo mezi kameny a placky se pekly na ohni. Tyto placky se pekly o dožínkách.


Ovesné placičky
Ovesné vločky namočíme do vody, scedíme, přidáme sůl, česnek, kmín, majoránku, vejce.
Smažíme na oleji jako bramboráky.


zpět