zpět

Mochna nátržník

Český název: Mochna nátržník
Latinsky: Potentilla erecta /L./ Raeusch
Slovensky: Nátržník vzpriamený
Německy: s Aufrechtes Fingerkraut
Anglicky: Common Termentil
Francouzsky: Tormentille
Španělsky: Tormentila
Rusky: Lапча́тка меҳнат
Lidově: červené koření, zlatočervené koření, pětilístkové koření, krevník, pompava, sedmizámková zelina, ranhojičská bylina
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Indikační skupina
Adstringens, hemostatikum, antidiarhoikum, obstipans, antihistaminikum, vulnearium, antihemoroidalium, hypolipidemikum.

Účinné látky
Třísloviny, glykosidy, triterpeny, organické kyseliny, pryskyřice, vosky, silice.

Poznámky k účinným látkám
Až 20 % tříslovin, třísloviny katechinového typu, které se hydrolýzou mění na flobafeny (tormentillová červeň) a glukózu.

Indikace Kontraindikace
Vyšší dávky samotné drogy mohou způsobit zvracení.

Kombinace s ostatními bylinami
Lze podávat samostatně i do směsí.
Truskavec, kontryhel, medvědice, šalvěj.



Léčivé přípravky jednosložkové
Odvar
1/2 KL drogy zalijeme 0,5 l studené vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhujeme.

Použití
2-3x denně.


Koncentrovaný odvar
2 KL zalijeme 0,3 l studené vody, necháme přejít varem, 15 minut vyluhujeme.

Použití
1 PL vícekrát denně.


Prášek z kořene
Sušený kořen rozdrtíme na prášek.
Provádíme těsně před použitím, protože prášková droga ztrácí rychle účinnost.


Použití
Vnitřně 4-6x denně na špičku kulatého nože, zevně jako zásyp k hojení ran.


Tinktura
50 g kořene zalijeme 50% lihem nebo alkoholem (vodka, slivovice, režná) a necháme v uzavřené nádobě 14 dní vyluhovat.
Vylisujeme a přefiltrujeme.


Použití
30-50 kapek až 4 x denně, zevně na krvácející dásně a uvolněné zuby nebo na afty.
Postižená místa se mohou potírat, nebo se tinktura ředí vodou a používá se jako kloktadlo.



Použití ve směsích
Čaj proti zánětu tlustého střeva
Příprava
Mochna nátržník kořen 20g
Máta peprná nať 20g
Borůvka list 20g
Ořešák list 20g
Heřmánek lékařský lis 20g
Prha (Arnika) květ 20g
Nálev
2 kávové lžičky na šálek vody.

Použití
Pijí se 2 až 3 šálky denně.
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Mast na podporu funkce pohybové soustavy
Příprava
Mochna nátržník kořen 10g
Kostival kořen 10g
Směs vložíme do 250 g rozehřátého nesoleného sádla a necháme přes noc ležet.
Druhý den vše rozehřejeme, scedíme přes gázu a zbytek vymačkáme.
Naplníme vhodné nádobky a uložíme do chladničky.


Použití
Potíráme bolestivá místa a teple převážeme.
Používáme ve všech případech pohybových potíží, zvláště tam, kde je bolest lokalizována v menších plochách.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Historie
V Evropě je nátržník známý již od 4. století před n. l. Za válek sloužil jako vynikající prostředek k zastavení krvácení, proti průjmu a na „vyhánění jedů".
Nesměl chybět v žádné samaritánské lékárničce, protože jeho svíravý účinek býval nenahraditelný.



Výskyt
Roste v celé Evropě a v severní Asii.
U nás je hojná na loukách, v lesích, na suchých i vlhkých stanovištích.



Pěstování
Nemá žádné zvláštní nároky na půdu ani stanoviště, roste téměř všude.


Botanický popis
V dobrých podmínkách může být Mochna nátržník až 40 cm vysoká.
Oddenek je až 10 cm dlouhý, na povrchu červenohnědý a na prst tlustý, na konci jakoby ukousnutý.
Na lomu je kořen v mládí zelenavý, později narůžovělý.



Sběr a sušení
Drogou je oddenek - Rhizoma tormentillae (Radix tormantillae).
Kořen se sbírá vyrýváním nebo vykopáváním drápkovitými motyčkami časně na jaře a na podzim.
Na jaře se můžeme splést v určení rostliny, proto dáváme přednost podzimnímu sběru, kdy jej bezpečně poznáme.
Čerstvý oddenek má slabou vůni po růži a silně stahující hořkou chuť. Má poměrně světlou barvu a více zčervená až při sušení.
Oddenky po sběru dáme na hromádku a necháme je „vydýchat".
Teprve pak je vypereme a očistíme od drobných kořínků. Silnější kusy rozřízneme na polovinu.
Sušíme na slunci i ve stínu a dosoušíme umělým teplem při teplotě do 40 °C.
Při uložení v suchu vydrží i několik let.



Jiné použití
Starý kořen ve tmě světélkuje stejně jako hnijící dřevo.
Dříve se kořeny používaly k barvení kůží na červeno a k výrobě inkoustu.


zpět