zpět

Kopr vonný

Český název: Kopr vonný
Latinsky: Anethum graveolens L.
Slovensky: Kôpor voňavý
Německy: Garten - Dill
Anglicky: Anet
Francouzsky: Aneth odorant
Španělsky: Eneldo, Aneto
Rusky: Укроп арочный
Lidově: císařský kořen, koprek
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Indikační skupina
Hypotenzivum, kardiotonikum, karminativum, spasmolytikum, laktagogum, diuretikum, anthelmintikum.

Účinné látky
Silice, limonen, phellandrin, bílkoviny, aminy, organické kyseliny, flavonoidy, vitamín C, karoteny, železo, minerální látky, olej.

Poznámky k účinným látkám
Hlavními obsahovými látkami jsou silice obsahující karvon limonen a phelandrin.
Obsah silice v plodech je 2-4 %, v nati pouze 0,5-1,5 %.


Indikace Kontraindikace
Nejsou známy.

Kombinace s ostatními bylinami
Anýz, heřmánek, kmín, fenykl.


Léčivé přípravky jednosložkové
Prášek
Sušené semeno rozemeleme nebo rozdrtíme na prášek, připravujeme vždy čerstvé.

Použití
2-4x denně na špičku kulatého nože.


Nálev
2 KL drogy přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití
3x denně šálek, proti zvracení 2x denně.


Koncentrovaný nálev
1 polévkovou lžíci zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně po jídle pro celkové posílení.


Použití ve směsích
Na duševní rozrušení
Příprava
Kopr semeno 2 díly
Anýz plod 2 díly
Heřmánek květ 1 díl
2 KL spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
Ráno a večer šálek oslazený medem, při duševním rozrušení a neklidu.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Historie
V antice se kopr používal jako kořenitá zeleninová přísada do nejrůznějších jídel, polévek, masitých omáček, ba i do pečiva.
Bylo to především pro vůni a také z důvěry, že kopr posiluje, a proto jej dostávali řemeslní atleti do všech jídel, jak sděluje Gargilius Martialis.
Leč Plinius varuje před přílišným požíváním kopru, neboť prý zeslabuje zrak i potenci. Neupírá mu však léčivé účinky, jež byly prý velmi rozmanité.
Dával se např. hysterickým ženám do koupelí a vyráběla se z něho pověstná mast „anethine" na vředy.
V Evropě se pěstuje od 15. století.



Výskyt
Pochází o Orientu - Íránu a Indie.
U nás se pěstuje jako zelenina, ojediněle i zplaňuje.



Pěstování
Vysévá se v řádcích nebo na malé plochy na jaře a začátkem léta znovu na slunná, dobře odvodňovaná místa.
Pěstujeme jej dost daleko od fenyklu, který se s koprem snadno cizosprašně opyluje.
Může se pěstovat i v truhlíku nebo v květináři v místnosti.



Sběr a sušení
Drogou je semeno - Semen anethi, méně často nať - Herba anethi.
Plody (semena, nažky) sbíráme v srpnu až září, před úplným dozráním, aby se nevysypaly.
Sbírají se celé okolíky, semena se poté vytlučou.
Nať se sbírá v květnu až červenci, je poněkud chudší na účinné látky.



Použití v kuchyni
Mladé listy se sbírají kdykoli a používají čerstvé, rovněž květy se mohou přidávat do polévek.
Zásadní bylina při nakládání okurek.



Emocionální využití
V čaji nebo kadidle pomáhá pročistit mysl a posílit vlastní schopnost soustředění.


Použití v magii
Přidává se do rituální očistné lázně a do vody pro očistu posvátného prostoru.
Proti negativním vlivům se používá olejová infuze kopru, kterou se pomažou ochranné talismany, vchody a okna.
Byl známý jako jedna ze svatojánských bylinek.


zpět