zpět

Trnka obecná

 

Český název: Trnka obecná

Zkrácený název: TRNKA

Latinsky: Prunus spinosa L.

Slovensky: Slivka trnková

Německy: r Schlehdorn, r Schlehstrauch

Anglicky: Blach Thorn

Francouzsky: Prunelier prunier épineux

Španělsky: Aranyo

Rusky: Ternovnik, sliva koljučaja

 

Lidově: trpká slíva, lop

 

Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

 

Indikační skupina:

Diuretikum, laxativum, diaforetikum, diuretikum, antispazmodikum, obstipans, antidiarhoikum, adstringens, metabolikum.

 

Účinné látky:

Flavonoidy, alkaloidy, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, pryskyřice.

Poznámky k účinným látkám: květ obsahuje flavonový glykosid kamferin a kamferol a dále stopy kyanogenních alkaloidů. Plody obsahují cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny a pryskyřici.

 

Indikace:

-       močopudný účinek

-       zbavuje organismus přebytečného sodíku, na úpravu metabolismu

-       snižuje krevní tlak, zejména jeho spodní hodnoty, které se často váží na sníženou funkci ledvin

-       snižuje propustnost krevních vlásečnic, mírní zánětlivé reakce v cévách

-       lehce projímavé účinky

-       plody proti průjmu, tlumí nadýmání

 

Lékové formy:

Nálev z květů - 2 KL na 0,3 l vody, vyluhovat 10 minut, 2-3 x denně na čištění krve a posílení žaludku, 1 x denně po dobu 3-4 dnů účinné projímadlo

Bylinný balzám - 1 KL na 125ml vody, 4 x denně

Nálev z listů - 2 KL na 0,3 l vody, vyluhovat 10 minut, 2-3 x denně

Odvar z plodů - 2 KL na 0,2 l vody, vařit 2 minuty, 4 x denně po 0,1 l

Vinný odvar - 2 KL plodů na 1/4 l červeného vína, vařit 2 minuty, proti průjmu a úplavici

 

Kontraindikace:

Při dodržení terapeutických látek jsou obě drogy zcela bezpečné, vhodné i v pediatrii a geriatrii. Květová droga je vhodná i pro dlouhodobé podávání.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Lze podávat samostatně, přednostně však do směsí. Pro močopudný účinek petržel, bříza, jehlice, svízel syřišťovitý, rdesno ptačí, rdesno blešník. Potopudný účinek lipový květ, černý bez. Plody zejména s kořenem mochny nátržníku.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev z květů:

Příprava: 2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut.

Použití: 2-3x denně na čištění krve a posílení žaludku, 1x denně po dobu 3-4 dnů účinné projímadlo

 

Bylinný balzám:

Příprava: 70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) lihu 40% nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití.

Použití: 4 x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty. Pak přelijeme 125 ml převařené vody.

 

Nálev z listů:

Příprava: 2 KL spaříme 0,3 l vody, necháme vyluhovat 10 minut.

Použití: 2-3 x denně na vyčištění nečisté pleti a při všech potížích močového systému, včetně ledvin a močového měchýře.

 

Odvar z plodů:

Příprava: 2 KL zalijeme 0,2 l studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 minuty. Můžeme sladit medem.

Použití: 4 x denně po 0,1 l

 

Vinný odvar:

Příprava: 2 KL plodů zalijeme  1/4 l červeného vína, vaříme 2 minuty.

Použití: proti průjmu a úplavici, 4 x denně 0,1 l.

 

Trnkový sirup proti kašli:

Příprava: 100 g květů zrnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované vody.

Trnkové květy se navlhčí alkoholem, zalijí vodou a nechají se vylouhovat 14 dní. Potom se tekutina scedí a svaří na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g výtažku a 180 g cukru.

Použití: proti kašli 1 PL 3 x denně.

 

Trnkový elixír dle abatyše Hildegardy:

Příprava: Čerstvé nebo i staré větvičky trnky spálíme na popel a ten pomeleme na prášek. Dále použijeme tyto ingredience: popele z trnkových větviček 36,0 g, prášku

z hřebíčků 24,0 g, práškované skořice 48,0 g, pravého včelího medu 100,0 g, bílého vína (ryzlink) 100 g, pramenité vody - doplnit do 1000 g (jednoho litru).

Práškované složky dobře promícháme a vmícháme to do medu a vína a posléze doplníme vodou do předepsaného obsahu a vše dobře protřepeme. Rovněž tak před každým použitím je třeba elixír řádně protřepat.

Použití: před jídlem podáváme 3 čajové lžičky, po jídle 3 polévkové lžíce, podle závažnosti případu 1-3 x denně. Tento elixír má být užíván delší dobu, zpravidla půl roku, ale každé dva měsíce zařazujeme čtrnáctidenní přestávku, aby se nám přípravek nezprotivil.

Když jsou postižené smyslové orgány a nervový systém revmatismem nebo dnou natolik, že nastává vlastně jakési centrální ochrnutí, může pomoci elixír, připravený z trnkového popele. Dr. Hertzka a dr. Strhlow vyzkoušeli tento přípravek i při roztroušené skleróze, a byli často úspěšní, zejména v čerstvých případech onemocnění.

Pokud chceme použít elixír na léčbu roztroušené sklerózy, měli bychom v dietě vyřadit obyčejnou pšenici a nahradit ji pšenicí špaldou, která rovněž působí léčivě a zesiluje účinek přípravku.

Zdroj: J.A. Zentrich. J. Bodlák: Léčivá síla bodláků

 

Historie:

Jde o starý lidový „krev čistící" prostředek, jehož vlastnosti popsal v roce 1572 Hieronymus Bock. V antice o trnce není zmínek, objevuje se až ve středověkých bylinářích. Vedle Hildegardy z Bingenu se tímto keřem zabýval i Konrád z Megenbergu. Květy se používaly na srdce a proti pocitu těžkosti v žaludku, šťáva z plodů při zánětech dásní.

 

Legendy a mýty:

Trnka se považovala za keř nadaný úžasnou mocí, a proto se její dřevo používalo na výrobu zbraní a obranných kyjů. S každou zbraní nebo holí vyrobenou z trnky se muselo zacházet velmi opatrně, protože měla sílu a moc, která při uplatnění bez soucitu a rozumu mohla snadno zničit nejen cíl útoku, ale i toho, kdo zbraní vládne. Energie trnky se obtížně usměrňuje, a ten, kdo s ní zachází nerozvážně, snadno padne do nějaké léčky.

 

V některých starých pověstech se uvádí, že Kristova trnová koruna byla právě z trnky.

 

Výskyt:

Trnka roste téměř v celé Evropě. U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích. Daří se jí na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném podkladu.

 

Pěstování:

Vyžaduje suché stanoviště, vápenitou půdu. Obvykle se nepěstuje, v přírodě je velmi hojná.

 

Sběr, sušení:

Drogou je květ - Flos pruni spinosae, nebo i plod - Fructus pruni spinosae.

Květy se v březnu a dubnu buď otrhávají i poupaty, nebo se setřásají do rozprostřených plachet. Sebrané květy se suší ve stínu, v tenké vrstvě, aby nedošlo k zapaření a zhnědnutí. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 40°C. Správně usušená droga má nažloutle bílou barvu a hořkou chuť. Při vhodném uložení vydrží nejdéle 2 roky.

Na podzim se sbírají také plody - trnky. Na povidla, šťávy, sirupy a zdravotní vína se nechávají plody přezrát, případně i přejít mrazem. Na sušení se sklízejí bez stopek a poněkud dříve. Sušíme nejlépe umělou teplotou nepřevyšující 45°C. Sušené uchováváme nejlépe ve skleněných nádobách dobře uzavřených, neboť bývají napadány škůdci.

 

Jiné použití:

Trnkové víno:

Zralé, přebrané trnky vsypeme do pětilitrové láhve od okurek. Na litr trnek nalijeme litr vařící vody. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo, přičemž každý den roztok trochu promícháme. Potom přidáme na litr trnek 500 g krystalového cukru, mícháním rozpustíme a přelijeme do jiné čisté nádoby. Na 5 litrů trnek přidáme 5 litru pálenky (žitné) a nádobu povážeme pergamenem. Víno necháme zrát celý rok, potom ho opatrně stočíme do menších lahví a necháme další rok dozrát. Dostaneme tak těžké dezertní víno, chutí podobné portskému s temně rubínovou barvou. Je to vynikající posilující prostředek.

 

Trnkový likér:

Zralé, ne však přezrálé trnky očistíme, omyjeme a dáme na síto odkapat. Suché vsypeme do velké zavařovačky a zalijeme pálenkou, aby byly zakryty. Zavařovačku dobře uzavřeme a necháme měsíc stát na teplém místě (sluníčku). Potom připravíme cukrový roztok, přičemž počítáme na litr pálenky půl litru vody a 500 g cukru. Do vychladlého roztokou přecedíme pálenku z trnek. Naplníme lahve a dobře je zazátkujeme. Ze zbytku trnek můžeme udělat ještě jednou likér. Nalijeme na ně vychladlou převařenou vodu, aby byly ponořeny, přidáme kousek puškvorce, kousek celé skořice a několik hřebíčků. Za měsíc opět scedíme, přidáme podle chuti cukr a pálenku. Zamícháme, přecedíme řídkým plátnem, naplníme láhve a dobře zazátkujeme.

 

Trnkový kompot:

Na zavařování se hodí jen trnky, které spálil mráz. Očištěné trnky nasypeme do studené vody a dáme je vařit. Po několika minutách trnky vybereme na síto a necháme je okapat. Uvaříme si cukrový sirup (na 1 kg trnek 3 dl vody a 300 g cukru) a sbíráme pěnu až do vyčištění. Přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a trnky necháme několikrát přejít varem. Potom je vybereme, šťávu ještě povaříme a vychladlou nalijeme na trnky v zavařovačkách. Za týden šťávu slijeme, povaříme zpět na trnky. Na druhý den povážeme zavařovačky dvojitým navlhčeným celofánem.

 

Trnky ve víně:

500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní nebo ovocné víno.

Dobře vyzrálé, propláchnuté trnky vrstvíme do malých skleniček a jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 minut při 85°C. Podáváme jako příloh ke zvěřině nebo k pečené drůbeži. Odkapané trnky můžeme také použít na sýrové chuťovky.

 

zpět