zpět

Rybíz černý

 

Český název: Rybíz černý

Zkrácený název: RYBÍZ ČERNÝ

Latinsky: Ribes nigrum L.

Slovensky: Ribezĺa čišena

Německy: Chassis

Anglicky: Blafl Currant

Francouzsky: Chassis

Španělsky: Grosellero negro

Rusky: Smorodina čjornaja

 

Lidově: meruzalka

 

Čeleď: Lomikamenovité (Saxifragaceae)

 

Indikační skupina:

Antirevmatikum, metabolikum, venofarmakum, obstipans, antidiarhoikum, urologikum, hepatikum.

 

Účinné látky:

Silice, třísloviny, vitamíny, rutin, tanin, pektiny, organické kyseliny, fytoncidy, campherol, myricetin.

Poznámky k účinným látkám: plody obsahují cukry, z nichž převládá fruktóza. V černém rybízu je 5x více vitamínu C než v citronech. Z vitamínů skupiny B byla v černém rybízu prokázána především kyselina pantotenová a dále vitamíny E a K. Z organických kyselin se v plodech nacházejí kyseliny citronová, jablečná, šťavelová, kávová, parakumarová, z dalších látek pektin, třísloviny, fytoncidní látky, antokyany a bioflavonoidy (rutin).

Je významný svým obsahem draslíku, který podporuje vylučování vody a chloridu sodného, což zlepšuje stav osob s nemocemi srdce, oběhové soustavy a ledvin. Z minerálů a stopových prvků bylo v tomto ovoci zjištěno železo, vápník, hořčík, fosfor, bór, kobalt, mangan, měď, molybden, zinek a fluor.

 

Indikace:

-       antirevmatikum, k podpoře metabolismu

-       cévní onemocnění, při lámavosti, praskání cév

-       proti průjmu

-       pomocné léčivo při močových a ledvinových zánětech

-       jako kloktadlo při chorobách z nachlazení

-       odvar z kořene při zánětech jater

-       plod jako posilující prostředek, obzvláště  v geriatrii

 

Lékové formy:

Nálev - 2 KL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně

Odvar - 2 KL na 1/4 l vody, vařit 2 minuty, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně

Bylinný balzám - 1 KL na 125 ml vody, 4 x denně

Nálev ze sušených plodů - 2 KL na 1/4 l vody, 15 minut vyluhovat, 3 x denně

 

Kontraindikace:

Nejsou známy.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Vhodný pro samostatné použití i do směsí. Jako antirevmatikum tužebník, vrbová kůra, maceška rolní, jasan, kopřiva. Při průjmu krvavec toten, v urologii vřes, tymián.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3 x denně

 

Odvar:

Příprava: 2 KL zalijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu, vařit 2 minuty, 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3 x denně

 

Bylinný balzám:

Příprava: 70 g čerstvé byliny nebo drogy přelijeme 150 g (asi 175 ml) lihu 40% nebo jiného alkoholu, dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití.

Použití: 4 x denně 1 KL směsi na sítko z nerezu nebo umělé hmoty, směs propasírujeme do šálku lžičkou z umělé hmoty. Pak přelijeme 125 ml převařené vody.

 

Nálev ze sušených plodů:

Příprava: 2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití: 3 x denně

 

Použití ve směsích:

Čaj proti arterioskleróze:

Příprava:  Rybíz list                    20g

Hloh list s květem                         20g

                    Přeslička nať            20g

                    Kozlík kořen              20g

                    Jmelí list                    10g

                    Česnek stroužky      10g

Připravíme jako nálev - 1 KL směsi na šálek vroucí vody. Česnek upravíme podrcením nebo pokrájením těsně před přípravou.

Použití: 3 x denně, první ráno nalačno.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Posilující prostředek:

Příprava: smícháme stejné díly čerstvé šťávy z černého rybízu, černého bezu a červené řepy.

Použití: 250-500 ml denně jako posilující, protizánětlivý a protibolestivý prostředek především v rekonvalescenci po těžkých chorobách.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Historie:

V době antiky bylo toto ovoce zcela neznámé. Dříve se běžně pěstoval v klášterních zahradách kolem Novgorodu a Pskova v Rusku. Hodně keřů černého rybízu bývalo kdysi na březích řeky Moskvy, která se dokonce dříve nazývala Smorodinovka (rybíz je rusky smorodina).

K většímu rozšíření rybízu a angreštu v Evropě došlo zřejmě až v 15. a 16. století.

 

Výskyt:

Je rozšířen v listnatých a smíšených lesích ve vlhkých oblastech ve střední a severní Evropě a Asii až do nadmořské výšky 100 metrů. Ve východní Asii zasahuje téměř až k severnímu polárnímu kruhu. Není sice původním druhem naší květeny, ale roste planě na Třeboňsku, Budějovicku, na Šumavě, v Polabí a na Českolipsku.

 

Pěstování:

Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, svědčí mu slunce a půda bohatá na živiny. Množí se na podzim hřížením nebo odkopky.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Folium rigis nigri, plod - Fructus ribis nigri i kořen - Radix ribis nigri.

Listy se sbírají šetrným otrháváním nebo sdrháváním z mladých, jalových výhonů v období květu, nebo ze starších větví až v červenci po sběru plodů. Na keřích se musí ponechat vždy asi jedna třetina listů, aby rostlina nezahynula. Sbírají se především listy mladé, nepoškozené a nenapadené rzí. Ty se pak suší ve stínu, ve vrstvě do osmi centimetrů, při dobrém větrání a občasném obracení. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 45°C. Správně usušená droga má tmavě zelenou barvu, svíravou chuť a charakteristický pach. Uchovává se v suchu a v temnu, kde vydrží nejdéle 2 roky.

Plody se sbírají v plné zralosti. Očistí se od stopek a zaschlých zbytků květů a pak se konzumují čerstvé nebo zpracované na kompot, zavařeninu či sirup.

Kořen sbíráme na konci květu rostliny, tedy asi do konce června.

 

Použití v kuchyni:

Plody jsou velkým zdrojem vitamínů, vitamínu C a minerálních látek - říká se jim také vitamínová bomba.

Z plodů se připravují džemy, marmelády, šťávy, rosoly, kompoty, džusy, likéry. Jsou vhodné jako náplň do moučníků, pro přípravu ovocných omáček a polévek.

 

Dřeň za studena:

Očištěné plody (1 kg) třeme s 1-1,5 kg cukru, až se cukr rozpustí. Plníme do sklenic a ovážeme celofánem. Můžeme i rozmixovat - nejprve mixujeme asi 1/2 minuty rybíz, pak přidáme cukr.

 

Sirup:

Rybíz odšťavíme v odšťavovači, na 1 litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a 3g kyseliny citrónové, zahřejeme, jakmile se cukr rozpustí, nalijeme do lahví.

 

zpět