zpět

Ředkev setá

 

Český název: Ředkev setá

Zkrácený název: ŘEDKEV

Latinsky: Raphanus sativus L.

Slovensky: Reďkev siata

Německy: r Gartenrettich

Anglicky: Radish

Francouzsky: Radis

Španělsky: Rabano

 

Lidově: Čeleď: Brukvovité (Brassicaceae)

 

Indikační skupina:

Choleretikum, expektorans, stomachikum, urologikum, antivirotikum, bakteriostatikum, antimykotikum, hepatikum, metabolikum.

 

Účinné látky:

Glukosinoáty, raphanol, raphin, minerální látky, vápník, draslík, železo, hořčík, síra, fosfor, vitamín C, vitamíny skupiny B, cukry.

Poznámky k účinným látkám: droga obsahuje tzv. glukosinoáty, které se enzymaticky štěpí na éterický olej s výrazně fytoncidními účinky.

 

Indikace:

-       podporuje trávení

-       silné žlučopudné účinky, může rozpouštět i žlučové kaménky

-       protiplísňový, antibakteriální a antivirový účinek

-       desinfekční působení šťávy se projevuje i v močových cestách, preventivní prostředek proti tvorbě močových a ledvinových kaménků

-       nachlazení, kašel

-       čistí játra a žaludek, žaludeční dyspepsie

-       podporuje výrazně látkovou výměnu

 

Lékové formy:

Šťáva – 4 x denně 2 KL, max. 125 ml na dávku, max. denní dávka 375 ml, doba podávání max. 3 týdny. Pro očistu ledvin a jater 30 ml 1x denně ráno nalačno, 1 x ročně 1 měsíc - 6 týdnů nepřerušeného podávání

Víno - 50 ml 15 minut před jídlem, na trávení a nechutenství

Sirup - viz Použití

 

Kontraindikace:

Nedoporučuje se osobám, které trpí záněty střev, jater, žlučníku, vředy a glomerulonefritidou a vzhledem k obsahu purinů také dnou.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Vzhledem k formě užití podáváme zásadně samostatně.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Šťáva:

Příprava: hlízu rozstrouháme, vymačkáme, necháme odstát v chladu, aby ztratila palčivou chuť.

Použití: 4 x denně 2 KL, max. 125 ml na dávku, max. denní dávka 375 ml, doba podávání max. 3 týdny. Pro očistu ledvin a jater 30 ml 1 x denně ráno nalačno, 1 x ročně 1 měsíc - 6 týdnů nepřerušeného podávání

 

Víno:

Příprava: 30 g čerstvě nastrouhaného kořene dáme do 0,7 l bílého vína a necháme 10 dnů vyluhovat. Pak slijeme, vylisujeme a přefiltrujeme. Skladujeme v temnu.

Použití: 50 ml 15 minut před jídlem, při silném nechutenství a nervozitě se svíráním žaludku.

 

Sirup:

Příprava a použití: z bulvy odřízneme vrchlík a potom ještě kolečko o tloušťce cca 7 mm, ve kterém vyřízneme otvor velký asi jako pětikoruna. Plátek s vyříznutým kolečkem na bulvu vrátíme, do vzniklé prohlubně nasypeme cukr a zaklopíme vrchlíkem. Za nějaký čas, obvykle od večera do rána, vznikne v prohlubni léčivý sirup, a to přímo v příslušné dávce. Potom kolečko s otvorem sníme, uřízneme další kolečko, ve kterém vyřízneme otvor, vrátíme zpět, přidáme cukr a přiklopíme vrchlíkem. Tak postupujeme až do spotřebování celé bulvy

 

Historie:

Je velmi starou pěstovanou rostlinou. Velmi dobře ji znali ve starém Egyptě i v antickém Řecku. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která k léčbě využívá jak kořene, tak semena rostliny. Ve středověkých klášterních zahradách byla pěstována jako zelenina i jako léčivky. Hildegarda z Bingenu doporučuje ředkev při nemocech z nachlazení a k podpoře trávení. Také se údajně dle této léčitelky jejím častým užíváním hubne.

 

Výskyt:

Pochází pravděpodobně z Egypta, roste však i v Číně a v Japonsku. U nás se pěstuje na zahrádkách jako zelenina.

 

Pěstování:

Vysévá se přímo na záhon řídce a mělce do rýh vzdálených 25-30 cm od června do konce července. Sklízí se co nejpozději. Potřebuje dostatek vláhy. Bulvy se dají skladovat ve sklepě ve vlhkém písku.

 

Sběr, sušení:

Drogou je kořen - Radix raphani, nebo šťáva - Succus raphani.

Sbírá se vyvinutý kořen, nesuší se, užívá se syrový nebo jako šťáva.

 

Použití v kuchyni:

Podává se samostatně jako příloha, hrubě nastrouhaná a lehce osolená, popř. pokapaná citrónem a olejem. Podává se k uleželým sýrům a k pivu. Lze ji i dusit na másle a podávat jako přílohu. Dá se použít i do pomazánek a salátů.

 

Pomazánka ze ředkve a tvarohu:

250 g měkkého tvarohu utřeme s mlékem nebo smetanou, přidáme 2 lžíce jemně nastrouhané ředkve, osolíme a přidáme lžíci pokrájené pažitky. Mažeme na černý chléb.

 

Použití v kosmetice:

K ošetření mastných vlasů, při tvorbě lupů a nadměrném vylučování mazu.

 

zpět