zpět

Oves setý

 

Český název: Oves setý

Zkrácený název: OVES

Latinsky: Avena sativa L.

Slovensky: Ovos siaty

Německy: r Saathafer

Anglicky: Wild Oat

Francouzsky: Avoine cultivée

Španělsky: Avena

 

Lidově: oves

 

Čeleď: Lipnicovité (Poaceae)

 

Indikační skupina:

Roborans, analeptikum, sedativum, hypotenzivum, urologikum, antirevmatikum, dermatologikum.

 

Účinné látky:

Škrob, saponiny, bílkoviny, glukokininy, flavony, enzymy, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor, síra, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín PP, buničina, zinek, jód, molybden, bór, křemík, kobalt, kyselina šťavelová.

Poznámky k účinným látkám: glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Sláma: pektiny, karoten, kyselina křemičitá.

 

Indikace:

-       v rekonvalescenci, pro osoby zotavující se z těžkých chorob, při stavech vyčerpání jak fyzického tak psychického, únava, nervové vyčerpání

-       k ochraně sliznic při chorobách trávicího traktu, zvláště tlustého střeva a žaludku

-       mírně snižuje krevní tlak

-       tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy

-       mírně uklidňuje, prohlubuje spánek

-       odvar lze použít v rámci odvykacích kůr narkomanů, alkoholiků a kuřáků

-       pomocný prostředek pro léčbu chronických zánětů slinivky

-       sláma v koupelích při revmatismu, dně, jaterních chorobách, vyčerpanosti a slabosti

-       sláma vnitřně v urologii, při léčbě močových kaménků a nočním pomočování

-       koupele nohou a rukou zlepšují krevní oběh, léčí studené nohy nebo ruce

-       obklady na kožní choroby a omrzliny

 

Lékové formy:

Odvar ze slámy - 1/2  l ovsa na 1/4  l vody, vařit 1/2 hodiny, 2-3 x denně na kašel

Nálev ze slámy - hrst slámy na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně při ledvinových kamenech

Macerát z ovesných vloček - 2-3 PL vloček na 1/4 l vroucí vody, přes noc macerovat, ráno nalačno sníst při nečinnosti střev

Koupel - 1/2 kg ovsa a 1/2 kg slámy zalít vodou, vařit 1/2 hodiny, koupel 15 minut

 

Kontraindikace:

Nejsou známy, pro obsah kyseliny šťavelové možná osobní nesnášenlivost.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Podáváme samostatně i ve směsích, lišejník islandský.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Odvar ze slámy:

Příprava: 1/2 l ovsa zalijeme 1/4 l studené vody, vaříme 1/2 hodiny, můžeme ochutit medem a citrónem.

Použití: 2-3 x denně šálek proti kašli.

 

Nálev ze slámy:

Příprava: hrst drobně posekané slámy zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3x denně šálek při ledvinových kamenech

 

Macerát z ovesných vloček:

Příprava: 2-3 PL ovesných vloček zalijeme večer 1/4 l vroucí vody, necháme přes noc macerovat.

Použití: ráno nalačno sníme po lžičkách při nečinnosti střev. Pro posílení účinku můžeme přidat trochu mléčného cukru.

 

Koupel:

Příprava:  1/2 kg ovsa a 1/2 kg jemně posekané ovesné slámy zalijeme vodou, vaříme 1/2 hodiny.

Použití: koupel má trvat 15 minut, při špatném krevním oběhu, revmatismu, ledvinovém písku a jako povzbuzující prostředek při únavě a slabosti.

 

Použití ve směsích:

Výživný nápoj:

Příprava: 1 l ovsa propereme ve studené vodě, zalijeme 1,6 l studené vody, vaříme tak dlouho, až zbude 1 l odvaru, přidáme 3 lžíce medu, 1 KL šalvějové tinktury a 1 PL jitrocelového sirupu. Slijeme do menších lahviček, uchováváme v chladu.

Použití: podáváme vlažný ráno a večer po 150 ml. Můžeme dávku zvýšit až na 4 x 150 ml. V chladničce vydrží 3 dny, starší se pít nedoporučuje. Působí jako roborans, výživný a posilující nápoj, i při infekčních chorobách, protože stimuluje imunitní systém.

Dle faráře Petra Mikeše.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Historie:

Oves byl sice znám již antickým lékařům, ale teprve středověká klášterní medicína mu věnovala větší pozornost. Již tehdy stejně jako dnes stálo v popředí zevní užití při kožních onemocněních. V různých dílech se lze dočíst, že byl využíván především jako změkčující obklady při vředech. Abatyše Hildegarda z Bingenu měla oves ve zvláštní oblibě - doporučuje jej i jako prostředek na posílení nervů a chválí používání ovesných vloček při stavech slabosti.

 

Výskyt:

Pochází z Evropy, u nás se běžně pěstuje jako polní plodina v mnoha kultivarech.

 

Sběr, sušení:

Drogou je plod - Fructus avenae s pluchami nebo i bez nich a sláma - Herba, resp. Stramentum avenae.

Nejkvalitnější drogu poskytuje sběr v době tzv. mléčné zralosti, kdy obilka po přeštípnutí roní mléčně bílou šťávu. Tento stav nastává 2 nebo 3 týdny před potravinářskou zralostí, která určuje dobu žní. Obilí se pokosí, vymlátí a dosuší - jak obilky, tak sláma.

 

Použití v kuchyni:

Ve starých dobách se zrní mlelo mezi kameny a placky se pekly na ovčí kůži u ohně. Tyto placky se pekly o dožínkách pro rodinu a přátele.

 

Ovesné placičky:

Ovesné vločky namočíme do vody, scedíme, přidáme sůl, česnek, kmín, majoránku, vejce. Smažíme na oleji jako bramboráky.

 

Použití v magii:

Oves se používá při zaříkání peněz.

 

zpět