zpět

Ostružiník křovitý

 

Český název: Ostružiník křovitý

Zkrácený název: OSTRUŽINA

Latinsky: Rubus fruticosus L.

Slovensky: Ostružina černicová

Německy: e Brombeere

Anglicky: Blackberry

Francouzsky: Ronce

Španělsky: Zarzamora

Rusky: Ježevika

 

Lidově: morátum, ježiník, černice, černá malina

 

Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

 

Indikační skupina:

Antidiarhoikum, obstipans, adstringens, roborans, dezinficiens, hemostatikum, diuretikum, dermatologikum.

 

Účinné látky:

Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, antokyany, karotenoidy, vitamín C, organické kyseliny, cukry, pektiny, sliz.

Poznámky k účinným látkám: až po pektin listy, dále se účinné látky týkají plodů. Obsah všech látek je poměrně malý, proto drogu řadíme k tzv. indiferentním drogám s menší účinností.

 

Indikace:

-       močopudný účinek

-       staví krvácení

-       desinfekce trávicího i močového ústrojí

-       proti kašli

-       proti průjmu při střevním kataru

-       zevně kožní záněty, ekzémy

-       ke kloktání při zánětu v dutině ústní, zánětu mandlí, bolestech v krku

-       plody celkově povzbuzující a posilující účinek na organismus

 

Lékové formy:

Nálev - 2 KL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně

Odvar - 2 KL na 1/4 l vody, přejít varem, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně

Odvar pro zevní použití - 50 g listů na 1 l vody, 2 minuty vařit, 10 minut vyluhovat, několikrát denně pro kloktání

 

Kontraindikace:

Plody se nesmí užívat při akutním zánětu ledvin, žaludečních vředech a zánětech žaludku a střeva.

Listová droga nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Pro slabé samostatné působení přidáváme přednostně do směsí. Fenykl, šalvěj, mateřídouška.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 2 KL spaříme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3 x denně šálek.

 

Odvar z listů:

Příprava: 2 KL drogy zalijeme šálkem studené vody, necháme pouze přejít varem, 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3 x denně

 

Odvar pro zevní použití:

Příprava: 50 g listů zalijeme 1 l studené vody, 2 minuty povaříme, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: několikrát denně pro kloktání při zánětu mandlí a zánětech v dutině ústní.

 

Odvar z plodů:

Příprava: 10 plodů zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme louhovat 45 minut. Přecedíme přes několik vrstev gázy a doplníme vodou do původního objemu.

Použití: Jednu polévkovou lžíci 4x denně před jídlem. Léčebná kúra by neměla trvat déle než 2 týdny. Při nemocích plic doprovázených silným vylučováním hlenu a hnisu, při slabé funkci zažívacího traktu, plynatosti a žlučových kamenech. Lze též použít pro výplach úst a jícnu, k inhalaci a jako nálev do koupele při dně, revmatizmu, kožních nemocích a potížích s periferním vegetativním nervstvem.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Nálev z fermentovaných listů:

Příprava: 2 PL přelijeme 0,5 litrem vroucí vody. Nálev necháme 15 minut vyluhovat.

Použití: kromě toho, že má lahodnou chuť, působí též protizánětlivě, proti průjmům, proti kašli a při žaludečních potížích.

J. Bodlák, J.A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

Použití ve směsích:

Čaj proti průjmu:

Příprava:  Ostružiník list        20g

           Heřmánek květ             20g

           Máta list                        20g

           Řepík nať                      20g

Půl kávové lžičky směsi zalijeme šálkem vody a necháme 20 minut vylouhovat.

Použití: Pije se 3 krát denně šálek čaje před jídlem. Čaj je vhodný i pro děti.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Čaj proti nachlazení, chřipce, angíně:

Příprava:  Ostružiník list        25g

           Jahodník list                  25g

           Lékořice kořen             25g

Použití: 3 až 4 šálky denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Kloubní záněty:

Příprava:  Kopřiva kořen           120g

                    Artyčok list                  60g

                    Pampeliška kořen     40g

                    Ostružiník list              40g

                    Šalvěj list                    20g

                    Tužebník kořen          20g

                    Lopuch kořen             20g

Nálev z 1 PL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat.

Použití: na kloubní potíže při artróze a artritidě.

Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla

 

Historie:

V léčitelství byl znám jak Egypťanům, tak Řekům a Římanům. Dioskurides doporučuje při průjmu a silné menstruaci. Ve středověkém klášterním léčitelství se používal jako protizánětlivý prostředek při vředech, popáleninách a bradavicích nebo proti prsním onemocněním a k posílení dásní.

 

Legendy a mýty:

Podle legendy na svátek sv. Michala (11. října) leze ďábel do ostružiníkového křoví, plije na něj, a proto by se ostružiny neměly po tomto datu sbírat. V keltských zemích se ostružiny nejedly, protože patřily skřítkům a jiným nadpřirozeným bytostem.

 

Podle pověsti byl ostružiník jednou z rostlin, z nichž byla spletena Ježíšova trnová koruny. Současně se traduje, že Ježíš používal „požehnaný ostružiník" k pobízení osla, na němž jel o květné neděli do Jeruzaléma, a také jako bič při vyhánění penězoměnců z chrámu.

 

Výskyt:

Vyskytuje se hojně v jižní Evropě a na celé severní polokouli. Též u nás není žádnou vzácností. Roste v lesních křovinách a na kamenitých stráních, pasekách a pobřežních houštinách.

 

Pěstování:

Nemá žádné nároky na půdu ani stanoviště, je invazivní.

 

Botanický popis:

Ostružiník označujeme jako „species collectione", tj. kolektivní druh - je to označení pro celý soubor velkého množství tzv. drobných druhů (v Čechách jich roste víc než 100), které se vzájemně snadno kříží.

Je to trnitý polokeř s listy střídavými, tmavozelenými, lysými nebo na spodu bělošedě plstnatými. Kvete od května do srpna, květy jsou bílé nebo narůžovělé, oboupohlavné. Plody dozrávají od srpna do října. Jsou 1,5 - 2 cm velké, složené z drobných peckoviček, černomodré s měkkou dužninou. Jsou šťavnaté, chutné, jedlé a mají v každé peckovičce po jednom semínku.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Folium rubi fruticosi a plod - Fructus rubi fruticosi.

Plody bez zelených částí sušíme v tenké vrstvě při teplotě do 60°C. Při sušení občas promícháme.

Jednotlivé listy bez řapíků se otrhávají v rukavicích období květu, tedy v červnu a červenci. Nepřípustná je příměs lodyh a listů maliníku. Suší se v tenké vrstvě do 5 cm ve stínu za dobrého větrání. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 50°C. Správně usušená droga má tmavě zelenou barvu a svíravou chuť. Při uložení v suchu a temnu vydrží až 3 roky.

 

Použití v kuchyni:

Náhrada černého čaje:

Listy musíme fermentovat. Fermentace ovlivní nejen vůni, ale i barvu a vzhled.

Po sběru necháme nasbíraný materiál půl dne až 1 den na stinném místě zavadnout. Potom listy rozložíme do tenké vrstvy a válečkem na nudle je pomačkáme. Pak je rozložíme na plátno a celé to stočíme jako ovocný závin, uložíme na teplém místě a zatížíme. Po dvou dnech smotky rozbalíme a drogu dosušíme normálním způsobem ve stínu. Fermentované listy jsou tmavší, hnědší až černé a vůní připomínají čínský čaj.

 

Ostružiny ve vlastní šťávě:

Přebrané ostružiny nasypeme do zavařovaček a necháme u tepla do druhého dne stát. Ostružiny pustí šťávu a klesnou téměř na polovinu. Pak je doplníme, uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 80°C.

 

Ostružinové želé:

Zralé měkké ostružiny prolisujeme sítem nebo řídkým plátnem. Na 1 kg šťávy si připravíme 50 dkg cukru. Šťávu povaříme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí za stálého sbírání pěny. Želé nalijeme do zavařovaček ještě teplé. Druhý den dáme na povrch kolečko papíru namočeného v rumu a zavařovačky povážeme navlhčeným dvojitým celofánem.

 

Ostružinová zavařenina:

Zralé očištěné ostružiny promícháme s cukrem a dáme je ve větším kastrolu na sporák. Vaříme, ale nemícháme, jen občas ostružinami v kastrolu potřeseme. Po 15-20 minutovém vaření je zavařenina hotová. Necháme ji vychladnout, naplníme zavařovačky a hned povážeme celofánem. Na 1 kg ostružin potřebujeme 800 - 900 g cukru - podle zralosti plodů.

 

Ostružinová marmeláda:

Ostružiny vsypeme do kameninové nádoby, zalijeme trochou vody a pomalu rozvaříme. Rozvařené umeleme na strojku nebo prolisujeme řídkým plátnem, prosypeme cukrem a necháme 2-3 hodiny stát. Na 1 kg šťávy počítáme 800 g cukru. Ostružinovou šťávu vaříme po malých dávkách asi 7 minut od bodu varu a ještě vařící nalijeme do zahřátých zavařovaček. Po vychladnutí povážeme navlhčeným dvojitým celofánem.

 

Ostružinový likér:

Krátce povaříme ostružinovou prolisovanou šťávu s 500 g cukru, kouskem skořice, muškátového oříšku, 8 hřebíčky (všechno na 1 litr šťávy) a necháme přes noc stát. Druhý den směs zalijeme 1/4 l obyčejného koňaku nebo vínovice a likér přefiltrujeme do menších lahví, které po zazátkování uložíme v chladnu. Necháme aspoň 6 týdnů uležet.

 

Ostružinový mošt:

Ostružiny vhodným způsobem rozmačkáme a necháme asi 12 hodin odležet. Drť po naležení vylisujeme a šťávu necháme sedimentovat. K odkalené šťávě přidáme 400 až 600 ml vody na 1 litr šťávy a 200 g cukru.

Ostružinovou šťávu lze získat také tak, že k rozmačkaným plodům přilijeme trochu vody a prohřejeme je při teplotě 65°C po dobu 20 minut. Z takto prohřáté drti získáme snadno šťávu vylisováním přes plachetku.

Ostružinový mošt sterilujeme při vnitřní teplotě 80°C po dobu 10 až 15 minut.

 

Ostružinový sirup:

Ostružiny rozmačkáme a při mírném varu je zahříváme 15 minut. Potom je mírným tlakem vylisujeme. Získanou šťávu ponecháme 12 hodin sedimentovat. Vyčiřenou šťávu zahřejeme na teplotu 80°C a v 1 litru šťávy rozpustíme 800 g cukru a 12 g kyseliny citrónové. Po rozpuštění cukru teplotu sirupu udržujeme ještě 10 až 15 minut.

 

Salát z ostružin s ořechy:

500 g ostružin, 2 hrušky, 8 lžic nahrubo usekaných jader ořechů, 200 g bílého jogurtu, 40 g cukru.

Ostružiny přebereme a propláchneme. Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. K ovoci přidáme umletá jádra ořechů, jogurt našlehaný s cukrem a zlehka promícháme. Necháme krátce vychladit a podáváme.

 

Ostružinový džem s přídavkem jiného ovoce:

500 g ostružin, 500 g rozvařených jablek, 600 g cukru.

Kyselá, nedozrálá, třeba padaná jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody a vaříme, až změknou. Přidáme ostružiny a cukr a znovu vaříme, až džem rosoluje. Místo jablek můžeme přidat protlak z rybízu nebo angreštu.

 

Použití v magii:

Listy a plody ostružiníku přinášejí bohatství a zdraví.

 

zpět