zpět

Ořešák královský

 

Český název: Ořešák královský

Zkrácený název: OŘECH VLAŠSKÝ

Latinsky: Juglans regia L.

Slovensky: Orech královský

Německy: r Walnubbaum

Anglicky: Walnut

Francouzsky: Noyer commun

Španělsky: Nogal

Rusky: Orech greckij, orech vološskij

 

Lidově: papírák, chřapáč, Jupiterův žalud, křapák, kameňák

 

Čeleď: Ořešákovité (Juglandaceae)

 

Indikační skupina:

Adstringens, hemostatikum, bakteriostatikum, dermatologikum, antidiabetikum, antihydrotikum, hypolipidemikum.

 

Účinné látky:

Třísloviny, silice, kyselina ellagová, juglon, flavonoidy, kyselina askorbová, karotenoidy, mesoinosid.

Poznámky k účinným látkám: juglon je chemicky podobný vitamínu K. Semena (ořechy) obsahují až 52% mastných nenasycených olejů. Sušené listy mají po delším skladování kolem 80mg% vitamínu C.

 

Indikace:

-       adstringentní účinek, výplachy a kloktání při zánětech v dutině ústní, při svědivých ekzémech, omrzlinách, opruzeninách

-       antibakteriální účinek, zvláště proti stafylokokům

-       protizánětlivé účinky

-       snižuje hladinu cukru v krvi

-       zastavuje krvácení

-       při chronických střevních katarech

-       víno na anémii

-       koupel při pocení nohou, snížení celkové potivosti, k celkovému posílení

-       pomocná léčba při akné

-       proti vypadávání vlasů

-       odvar jako klyzma  při proctokolitidě,  nebo formou koupelí a výplachů při gynekologických potížích, bílém výtoku

-       ořechy prospívají mozkové činnosti, snižují hladinu cholesterolu a zabraňují okysličení cholesterolu LDL

 

Lékové formy:

Odvar - 1 KL na 1/4 l vody, 5 minut vařit, 5 minut vyluhovat, 3 x denně 3 PL

Koupel  - 500 g čerstvých listů nebo oplodí na 1 l vody, vařit 15 minut, koupel 15 minut při ekzému

Tinktura - 1 KL až 4 x denně při žaludeční slabosti a hnilobných procesech ve střevě

Likér – 3 x denně likérovou sklenku před jídlem

Olej - vnitřně 1 PL 1 x denně před jídlem na ledvinové kaménky

Víno - 1 vinnou sklenku před obědem a večeří při anémii

 

Kontraindikace:

Nejsou známy.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Pro léčbu očních zánětů a podáždění: heřmánek, chrpa, světlík, měsíček.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Odvar:

Příprava: 1 KL sušených listů zalijeme šálkem studené vody, 5 minut vařit, 5 minut vyluhovat.

Použití: vnitřně 3 x denně 3 PL, zevně k obkladům a omývání aknózní pleti.

 

Koupel:

Příprava:  500 g čerstvých listů nebo oplodí zalijeme 1 l studené vody, vaříme 15 minut, scedíme do koupele.

Použití: pro koupel po dobu 15. minut při ekzému, nebo proti pocení nohou, ale tady se musí provádět po 2-4 týdny každý den a příležitostně ještě po této době opakovat.

 

Tinktura:

Příprava: asi 20 zelených ořechů trhaných kolem 20. června se pokrájí, vloží do láhve se širokým hrdlem a zalije lihem 40% tak, aby byl 2-3 prsty nad ořechy. Uzavřeme, necháme vylouhovat 2-4 týdny na sluníčku nebo na teplém místě. Přefiltrujeme.

Použití: 1 KL až 4 x denně při žaludeční slabosti a hnilobných procesech ve střevě

 

Likér:

Příprava: 150 g zelených ořechů nakrájíme nadrobno, spolu s půl tyčinkou skořice dáme do láhve, zalijeme 0,7 l silnějšího alkoholu, uzavřeme a necháme macerovat 3-4 týdny na teplém místě. Přecedíme, podle chuti doplníme cukerným sirupem, scedíme do lahví.

Použití: 3 x denně likérovou sklenku před jídlem

 

Olej:

Příprava: suchá jádra ořechu pomeleme a smícháme se stejným množstvím oleje. Druh oleje není důležitý, musí být však lisovaný za studena. Uzavřeme, necháme 4 týdny macerovat. Přecedíme.

Použití:  vnitřně1 PL 1 x denně před jídlem na ledvinové kaménky

 

Víno:

Příprava: 50 g čerstvých umytých listů dáme do 0,7 l bílého vína, necháme 8-12 dní macerovat. Přecedíme.

Použití: 1 vinnou sklenku před obědem a večeří při anémii

 

Použití ve směsích:

Čaj proti zánětu tlustého střeva:

Příprava:  Ořešák list                            20g

                    Borůvka list                          20g

            Máta peprná nať                         20g

                    Mochna nátržník kořen       20g

                    Heřmánek lékařský list       20g

                    Prha (Arnika) květ               20g

Nálev: 2 kávové lžičky na šálek vody.

Použití: Pijí se 2 až 3 šálky denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Historie:

V Evropě se pěstuje již od doby bronzové. Působní domovinou planého ořešáku je zřejmě Asie.

Požíval velké úcty u klasických národů. Královský ořech mu říkali Řekové (karyon basilikon) a latinské juglans vzniklo z Jovis glans = Jupiterův žalud, protože strom byl zasvěcen hlavě olympských bohů. Starý zvyk, rozhazovat před svatební nocí ořechy, udržel se v Řecku až do nové doby. Také hry s ořechy patřily k zábavám dětí a mládeže. Řecké děti se bavily tím prostým způsobem, že dávaly hádat počet ořechů v sevřené pěsti, volajíce přitom: Posinda? (Kolik?) U římské mládeže byla jakási hra s ořechy nejoblíbenější ze všech her, a pořekadlo „nuces relinquere" (zanechati ořechů) znamenalo tolik jako rozloučit se s dětstvím.

Jako ovoce se podávaly ořechy při hostině s jiným ovocem a také se hodily k přípravě nádivek a sladkých moučníků.

Dle Plinia do Itálie dovezli ořešák Peršané.

 

Legendy a mýty:

Byl zasvěcen Jupiterovi, odtud také lidové jméno Jupiterův žalud.

 

Podle antické mytologie zabil Adónia kanec v ořešákovém háji. Truchlící bohyně Afrodíta, která ho milovala, si na bozích vyprosila, aby se Adónis na jaře a v létě směl z podsvětí vrátit.

 

Bůh Apollón obdaroval tři sestry Diona, krále Lakónie, schopností věštby. Karya, nejmladší ze tří sester, byla miláčkem boha plodnosti Bakcha, což jí obě starší sestry záviděly. Všechny tři sestry dar proroctví zneužily a Apollón je potrestal: obě starší proměnil v kameny, ale nejmladší Karyu pro její láskyplnou povahu proměnil v Ořešák.

 

Kdysi se věřilo, že se pod Ořešákem scházejí na tanec čarodějnice. Podle jedné z pověstí čarodějnice tancovaly také pod ořešákem rostoucím v Beneventu v Itálii. Baratus, což byl křesťanský světec, nechal strom pokácet, aby pohanské obřady vymýtil, leč marně - kdekoli čarodějnice tancovaly, tam se objevil nový strom.

 

Výskyt:

Roste od Balkánu až po Himálaj. U nás velmi hojný, pěstuje se na zahrádkách.

 

Pěstování:

Nemá žádné zvláštní nároky, prospívá v téměř jakékoli půdě a stanovišti. Potřebuje pouze hodně místa.

 

Sběr, sušení:

Plodem je list - Folium juglandis, zelené oplodí - Pericarpium juglandis nucum, nebo i nezralé plody - Fructus juglandis inmaturus.

Listy bez řapíků se sbírají v červnu kolem 10. hodiny dopolední, suší se rychle ve stínu nebo umělou teplotou do 4%°C. Pomalým sušením droga hnědne. Oplodí se sbírá těsně před dozráním, v červenci a srpnu, suší se podobně jako list. Nezralé plody se sbírají v době, kdy se ještě dají propíchnout špendlíkem.

 

Jiné použití:

V kosmetice: výtažek ze zelených slupek se používá k barvení vlasů na kaštanovou barvu. Ořechový olej můžeme použít při opalování, aby došlo k hnědému zabarvení kůže.

 

Emocionální využití:

Ořešák pomáhá těm, kteří cítí, že znají svou pravou životní dráhu, ale nemohou jen učinit poslední rozhodující krok. Pomáhá přijmout životní změny, nechat za sebou minulost a dělat jen to, co je pro člověka nejlepší navzdory přání okolí.

 

zpět