zpět

Maliník obecný

 

Český název: Maliník obecný

Zkrácený název: MALINÍK

Latinsky: Rubus idaeus L.

Slovensky: Ostružina malina

Německy: e Himbeer

Anglicky: Raspberry

Francouzsky: Ronce framboisier

Španělsky: Frambueso

Rusky: Malina obyknovennaja

 

Lidově: malenka, maliní, malina, malena

 

Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

 

Indikační skupina:

Adstringens, diuretikum, cholagogum, spasmolytikum, korigens, antidiarhoikum, obstipans, antidiaforetikum.

 

Účinné látky:

Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, minerální látky.

Poznámky k účinným látkám: plody obsahují asi 10% cukru, železo, měď, sodík, pektiny, organické kyseliny, vitamíny C, E, B1, B12, PP, karoten, foliovou kyselinu, katechiny a flavonoidy, sliz, cukry, aldehydy, inosit a další.

 

Indikace:

-       adstringentní účinek, jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní

-       proti průjmu

-       při kataru a zánětlivých stavech žaludku a střev, zánět tlustého střeva

-       zlepšuje vylučování žluči

-       mírné diuretikum

-       tlumí křeče, menstruační bolesti

-       plody jsou potopudné, tlumí horečky

-       plody čichové a chuťové korigens

 

Lékové formy:

Nálev - 2 KL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 3 x denně

Odvar - 2 KL na 1/4 l vody, vařit 1 minutu, 10 minut vyluhovat

Čerstvé nebo sušené plody - dávkování není stanoveno

 

Kontraindikace:

Nejsou známy, je používán i jako přídavek domácích čajů pro dlouhodobé užití.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Pro samostatné používání se pro slabý účinek příliš nedoporučuje, do směsí jsou vhodné obě drogy.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Čaj na nachlazení ze sušených plodů:

Příprava: 2 lžíce suchých plodů zalijeme sklenicí vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat.

Použití: Během dvou hodin pijeme 2-3 sklenice čaje při nachlazení.

 

Nálev:

Příprava: 2 KL se přelijí šálkem vařící vody a nechají 10 minut vyluhovat.

Použití: 3 šálky denně.

 

Odvar:

Příprava:  2 KL drogy dáme do šálku studené vody a vaříme 1 minutu, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-3 šálky denně při průjmu.

 

Použití ve směsích:

Balzám pro posílení imunity:

Příprava:  Maliník list                   30g

                    Vachta nať                 30g

                    Mochna husí nať        30g

                    Meduňka list              30g

                    Len semeno               30g

                    Vrba kůra                   30g

                    Šalvěj list                    30g

                    Lékořice kořen          30g

Všechny byliny smícháme, dáme do mixéru a rozmixujeme na prášek. Přidáme 800g medu, dobře promícháme a necháme týden v klidu. Vhodné zvláště pro děti.

Použití: 2 x denně lžičku. Zapíjíme čajem nebo mlékem.

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

 

Historie:

Zdravotní účinky malin znali již antičtí lékaři. Jaho latinský název Rubus je odvozen z latinského ruber - červený. Název Ideaus vznikl podle Plinia proto, že ve velkém rostl na hoře Ida na Krétě. Antičtí lékaři doporučovali malinovou šťávu při zažívacích poruchách.

 

Výskyt:

Maliník je především středo a severoevropská dřevina dnes rozšířená prakticky na celé severní polokouli, hlavně v oblasti mírného pásma. U nás je dosti hojný ve světlých lesích, na pasekách a v křovinách. Též se pěstuje jako ovocný keř v celé řadě odrůd.

 

Pěstování:

Nemá žádné zvláštní nároky na půdu, vyžaduje slunné stanoviště. Je invazivní, prudce se rozrůstá.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Forum rubi idaei a plod - Fructus rubi idaei.

Listy se sbírají otrháváním jednotlivých lístků bez řapíků v období květu v květnu a červnu, kolem 10. hodiny dopolední, bez dlouhých řapíků, které zpomalují sušení. Otrhávají se listy i z jednoletých, jalových výhonů. Suší se ve stínu za dobrého větrání a občasného obracení ve vrstvě do 5 cm. Při umělém sušení nemá teplota přestoupit 50°C. Správně usušená droga má sivě zelenou barvu a svíravě hořkou chuť. Účinnost si uchovává 2-3 roky. Přesušená droga se drolí.

Plody je nejlépe sbírat zrána v plné zralosti, v době kdy jsou ještě chladné, což je zárukou zachování dobré kvality. Rovněž jejich přeprava je nejlepší za chladu. Sluncem prohřáté maliny se snadno kazí. Pokud se dopravují za tepla, brzy zkvašují. Rovněž se nemají sbírat za deště a při sběru je nutno používat nekovové nádoby.

 

Náhrada černého čaje - fermentace (viz ostružiník).

 

Použití v kuchyni:

Malinová šťáva:

Maliny přebereme, rozmačkáme a necháme v teplé místnosti přes noc.  Vylisujeme a získanou šťávu odměříme, na litr šťávy přidáme 1,7 kg krystalového cukru a kávovou lžičku kyseliny citrónové. Šťávu zahřejeme na 80°C a sebereme tvořící se pěnu. Ihned po rozvaření cukru naléváme do zahřátých lahví a dobře uzavřeme. Láhve položíme a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

J.Bodlák, J.A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

Malinový nápoj s medem:

400 g malin, 3 lžíce medu, 4dl vody, lžíce citrónové šťávy, 4 plátky dobře omytého citrónu, 2 kostky ledu, 2 lžíce pískového cukru.

Med rozpustíme v horké vodě a v chladničce necháme vychladit. Maliny propláchneme a vylisujeme. Okraje vyšších pohárů namočíme v citrónové šťávě a potom v pískovém cukru tak, aby se na jejích okrajích vytvořila cukrová krusta. Vychlazený roztok medu smícháme s vylisovanou malinovou šťávou, přidáme citrónovou šťávu, zbytek cukru a dobře rozmícháme. Směs nalijeme do sklenic, přidáme kostky ledu a podáváme.

J. Bodlák, J.A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

Malinový rosol:

Maliny prolisujeme sítem nebo na strojku na ovoce. Dva stejné hrnečky naplníme: jeden až po okraj šťávou, druhý do ? krystalovým cukrem. Na menší kastrol vlijeme malinovou šťávu, necháme 7 minut vařit bez cukru, pak přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme několik minut, až se při míchání začnou dělat „cestičky". Ještě vařící rosol nalijeme do zahřátých skleniček se širším hrdlem. Důležité je šťávu vařit po troškách a zavařovačky plnit postupně až po okraj, protože rosol po vychladnutí trochu klesne. Druhý den úplně studený rosol posypeme trochu cukrem a povážeme pergamenem nebo celofánem. Takto připravený rosol je průhledný (skleněný) a dá se snadno krájet na plátky. Protože vaříme jen krátkou dobu, ovoci zůstane jeho přírodní barva a chuť.

J.Bodlák, J.A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

Maliny v rumu:

Pěkné velké vybrané maliny dáváme po vrstvách s cukrem do zavařovaček. Naplníme je do 2/3, zalijeme rumem a dobře dvojmo celofánem povážeme. Maliny v rumu jsou velmi chutnou přísadou do čaje.

J.Bodlák, J.A. Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

Malinový likér:

Kilogram čerstvých malin rozmačkáme a v láhvi se širokým hrdlem je zalijeme litrem konzumního lihu a půl litrem vody a přidáme 1 g skořice. Směs necháme v chladu 10 dní. Po této době macerát přefiltrujeme, přidáme litr cukrového sirupu a po důkladném smísení necháme ustát.

J.Bodlák, J.A.Zentrich: Léčivá síla bodláků

 

zpět